BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Rozrząd strzelił?
Autor Wiadomo
Mauser 

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2006-08-30, 09:10   Rozrząd strzelił?

Wczoraj jade na działke, silnik ciepły, zapinam jedynkę gaz w podłogę, dwójka, 5500obr, chce wrzucać trójkę i nagle... dziwny dźwięk, jakby cos przeskakiwało, chrobotanie wyraźnie z przodu.

Od razu silnik zgasiłem, zauważyłem że z filtra leci dymek ( raczej bez zapachu, nie był to pożar, tylko lekkie dymienie - mam gaz może z tego...). Po chwili wszystko OK, więc chce odpalić furę, wciskam sprzęgło, kręic kręcił, ale jakoś dziwnie - dziwny dźwięk. Pozatym na pedale sprzęgła poczułem jakieś stuki, może dobijanie lekkie, troszke jak przy ABS ale z mniejszą częstotliwością.

Potem Kreciłem raz jeszcze, jednak już wogołe zero reakcji, diody przygasały i nic. Jakby aku padł. Zjeżdżałem do domu, na holu :( i przy zapalonej stacyjce już widać było że diody zdychaja czyli aku padł na bank

Co to może być??

Rozrząd zdechł? Wymieniany około 1500 km temu na nówke z znpinaczem dobrej jakości

Dzwoniłem do forumowicza - PUZ'a,- i wspomniał coś o " słoneczku" - to chyba przy sprzęgle czy skrzyni. Jak autko scholowałem, to na wciśniętym sprzęgle lżej możnabyło go popchać, a na puszczonym pedale jakoś gorzej szło... może to tylko wrażenie...

Więc tak

- rozrząd ?? czy

- ukł przeniesienia napędu??

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2006-08-30, 12:37   

Ściąg osłone paska rozrządu i zobaczysz jak sie ma pasek, jak biegi włażą normalnie i dasz na luz to chyba pownien odpalić normalnie

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

Mauser 

Wysany: 2006-09-01, 23:32   

rozrząd:( na 99%
wymieniany miesiąc temu...
Kur**, kur** ,kur**!!

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2006-09-02, 08:08   

W takim razie przy wymianie ktoś popełnił jakiś błąd, jak robiłeś to w jakimś warsztacie to zaholut tam auto i pokaż im to

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

puz 
swapownik

Pomg: 4 razy
Doczy: 05 Sty 2005
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2006-09-02, 08:23   

no tak jak Ci mowilem kolego!!! rozrzad!!! szkoda auta teraz spore koszta przed Toba mnie takie spotkanie tlokow z zaworami kosztowalo 1700 zł. Ne łam sie!!!

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2006-09-02, 12:56   

Mauser napisa/a:
rozrząd:( na 99%
wymieniany miesiąc temu...
Kur**, kur** ,kur**!!

ale co rozrzad :?: ; pasek pekl czy przeskoczyl :?:

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

Mauser 

Wysany: 2006-09-02, 15:31   

Nawet nie rozebrałem auta, podniesiona jedna strona, i ja z uchem przy pokrywie zaworów, a kolega rusza tylnim kołem na biegu. Słychać dobijanie w silniku, i koło się blokuje(można je obkręcić około 1/3 może pół obrotu).
To chyba wystarczy.
W poniedziałek idę do mechanika, będzie to przy mnie rozbierał.
I teraz tak:

-jeżeli pasek był źle naciągnięty przez napinacz (czyli wina po stronie mechanika), to będzie na swoim miejscu( czyli na rolce i na kołach zębatych), tylko poprzeskakiwał po ząbkach?

-Jeżeli będzie urwana śruba(śruby) z napinacza, to kapa bo naprawiam za swoją kasę...

- jeżeli pasek się urwał albo zsunął... to chyba niemożliwe. Pasek contitech...

PUZ- wszystkie zawory pokrzywione? Co z tłokami? Uszkodzone miałeś? No i kto Ci robił rozrząd? kolega jakiś, czy mechanik?
Nie wiem czy nie będę miał z mechanikiem problemów, napewno będzie się migał i ściemniał, jeśli to jego wina i on będzie musiał naprawiać auto

puz 
swapownik

Pomg: 4 razy
Doczy: 05 Sty 2005
Wysany: 2006-09-02, 23:06   

w moim przypadku wina po mojej stronie przecholowalem!!! scial sie klin na kole rozrzadu!!! 8 zaworow i 4 popychacze rozsypaly sie na szczescie nic wiecej glowica do remontu cala poszla planowanie, prowadnice, gniazda, gumki przy okazji koszt okolo 400 zł uszczelka, olej, plyn, robocizna, pasek, kolo rozrzadu, 4 popychacze po 70 zł sztuka nowe :? malo ludzi znalem jeszcze wtedy teraz mialbym za darmo. w sumie cos kolo 1500 nie pamietam dokladnie teraz pewnie taniej bym zrobil. pozdro jak bedziesz zawory potrzebowal mam z 2 glowic :D popychacze i takie tam pewnie beda potrzebne :)

Mauser 

Wysany: 2006-09-02, 23:35   

puz napisa/a:
scial sie klin na kole rozrzadu

Jak to przecholowałeś? Rozumiem że zmęczenie materiału + duże obciążenia spowodowały awarię u Ciebie. No ale jeśli auto ma na liczniku 6500obr/min to do tylu można go kręcić i nic nie powinno się dziać, u mnie nawet tyle nie było.
Będę się martwił na serio wtedy, jak magik mechanik mi to porozkręca
Tylko się zastanawiam, tych elementów (klin na przykład) się zwykle nie wymienia i jeśli nawalają, to po prostu można mówić o zajeb... pechu

Acha... w przypadku kiedy pasek by objechał, przeskoczył, to znaczy że na napinaczu był za mało naciągnięty? Rozumiem że wtedy wszystkie elementy są na swoim miejscu (pasek rolka, zębatki), a fazy popieprzone na maksa.

motoser 

Doczy: 31 Lip 2006
Skd: wawa
Wysany: 2006-09-04, 09:57   

tez niedawno mialem to u siebie...tyle ,ze ja nie naprawialem tylko kupilem silnik,wymienilem co trzeba i wyszlo mnie to mniej niz taki remont...

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Wysany: 2006-09-04, 15:29   

PUZ przecholowal!!!! zapial 2 przy jakis 140km/hhihi obroty wykrecil jak w F1 hahahaha pewnie ze 20000!!!!

Mauser 

Wysany: 2006-09-04, 15:52   

no czyli ja jestem spokojnym użytkownikiem...

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: