BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Chcę kupić E30 324 TD kombi na co mam zwrócić uwagę???
Autor Wiadomo
Jacek E30 
em pała E30

Pomg: 2 razy
Doczy: 19 Lis 2004
Skd: P O Z N A Ń
Wysany: 2006-11-11, 22:11   Chcę kupić E30 324 TD kombi na co mam zwrócić uwagę???

Oto te auto:
http://www.gratka.pl/moto...5dee6bd8a27530c

Chłopaki tylko jak mozecie w miare szybko bo jutro jade po te auto, a nigdy nie miałem doczynienia zarówno z dieslem BMW M21 jak i combi :roll:

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2006-11-11, 22:16   

heja

dobrze jest zmierzyc kompreche w dieslu, sprawdzic jak pali na zimno a jak na cieplo (najlepiej zeby nie byl jutro odpalany - wtedy zobaczysz jak zachowa sie na zimnym motorze). Silnik powinien chodzic po cichu, wydawac aksamitny dziwiek 6cio garowki w wydaniu dieslowskim - nie zadne klekotanie jak w VWjach, turbinka powinna cicho zaczac swiszczec przy ok 1,8 2 tys obr. Auto nie powinno dymic po ostrym dodaniu gazu, powinno idealnie trzymac wolne obroty (zedne wachania) bo moze to swiadczyc o umierajacej pompie. Ogolnie 2,4 td to super motorek i jak sie o niego dba to lata naprawde grube kilometry bez remontu (kolega ma taka 5 i ma 700 000 na budziku i motorek sobie cyka).

Co do kombi, sprawdz stan tylnego zawieszenia - wiadomo to kombi wiec wozi sie ciezsze rzeczy, moga pojawiac sie stuki z okolicy tylnej belki jak i gornego mocowania amorkow. Nie patrz na ruda wychodzaca na tylej klapie bo to norma :)

Ogolnie trumniaczki sa super :) - szczerze polecam.

Jacek E30 
em pała E30

Wysany: 2006-11-11, 22:25   

SARNA dzięki!!! Co moge dodać to to, iz przebieg raczej powinien być orginalny tzn właściciel mówił, że nie ma przetartego siedzenia przedniego, a amory na tylnej osi już wymieniał w zeszłym roku. Ale i tak najbardziej boję się o silnik :cry:

sarna1 
hooligan rootz

Wysany: 2006-11-11, 22:29   

2,4 td to bardzo udana konstrukcja - nie wysilona - taki spokojny diesel ale jak trzeba to pojedzie szybko - zupelnie inny motor niz kiepski i awaryjny 2.5 tds, motorki m21 wytrzymuja naprawde duze przebiegi bez remontow.

A z dieselkiem prosta sprawa - jak bedzie zimny jak lod, swiece na pewno beda sprawne a silnik nie bedzie chcial zalapac od kopa to znaczy ze kompresja mu uciekla. Z reszta w czasie jazdy probnej po nagrzaniu mozesz go troche popalowac - osiagi ma zblizone do seryjnej 320 tylko ladniej zbiera sie z dolu.

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2006-11-11, 22:30   

jaco, po zakupie daj znac czy czyms takim da sie wejsc bokiem w zakret. porownaj to do jakiegos 318 m40 bo mocy ma tyle samo ale chodzi o sam niby drifcik :wink: wiesz ,moment itd.
pozdro ziomek

Jacek E30 
em pała E30

Wysany: 2006-11-11, 22:47   

Aha jakie wartości ciśnienia mają być bo nie mogę znaleść w książce???

Menel 

Wysany: 2006-11-11, 23:04   

sarna1 napisa/a:
2,4 td to bardzo udana konstrukcja - nie wysilona - taki spokojny diesel ale jak trzeba to pojedzie szybko - zupelnie inny motor niz kiepski i awaryjny 2.5 tds, motorki m21 wytrzymuja naprawde duze przebiegi bez remontow. - osiagi ma zblizone do seryjnej 320 tylko ladniej zbiera sie z dolu.

tzn ze objedzie m40 318 ? i jak z m20b20 ?

sarna1 
hooligan rootz

Wysany: 2006-11-11, 23:13   

zdrowe m21 powinno miec kompreche na poziomie 21 do 1.

Cytat:
tzn ze objedzie m40 318 ? i jak z m20b20 ?

tak objedzie m40 - a idzie podobnie do m20b20 - moze przy wyzszych predkosciach beda problemy - ale to w koncu nie samochod na wyscigi :) - na trasie jezeli chodzi o wyprzedzanie itp to na pewno bedzie elastyczniejszy :) - w koncu ma 114 konikow ale ponad 200 niutkow :)

Menel 

Wysany: 2006-11-11, 23:26   

no wlasnie mi chodzi raczej o start ze swiatel...
kto bedzie lepszy ?

sarna1 
hooligan rootz

Wysany: 2006-11-11, 23:50   

no m20 da rade turbodieselkowi ale ten jezeli zdrowy powinien isc rowno z m40. i pisze tu o wersjach benzyna only - bo oby dwa benzyniaki po zagazowaniu mikserami nie dadza rady :D

Menel 

Wysany: 2006-11-11, 23:57   

ale przeciez nawet zwykly m20b20 nie zagazowany to straaaszny muł z dolu..one wogole nie potrafia ruszyc ze swiatel, dopiero pozniej jak sie rozpedza to moze i jakos ida ale to trzeba rozpedzic :| ale jak :mrgreen:
ciekaw jestem jak taki TD w 30 idzie ze swiatel ?

Melis 

Pomg: 3 razy
Doczy: 04 Lut 2005
Skd: Ostrowite
Wysany: 2006-11-12, 00:43   

menel nie medrkuj za mocno z tym mułem...

Jak Puz jechał do Tarnowa zamienilismy sie dyframi i mialem jego szpere i żadna 320 (miałem okazje z 4-5na swiatełkach sie sprawdzic) nie miala polotu na starcie do mojej dieslotrumny :twisted: przeważnie jedna długosc auta każda od swiateł do swiateł (Rubinkowo).

Bokiem tez pieknie zamiatała...

Co do rad to sarna ma calkowitą racje!!!
Najlepiej podjedz i sporawdz kompresje!
Co do odpalenia to tak jak mówił na zimno i na ciepło, po kilka razy, słuchaj silnika i oglądaj rure do upadłego.
Jesli chodzi o ten dymek to nie wielki dymek przy ostrym przegazowaniu o niczym jeszcze nie swiadczy... najwazniejszy jest jego kolor, jak ciemny/czarny to luz jak niebieski bankowo jedz na sprawdzanie cisnienia...
Sprawdz tez czy nie łapie temperatury, no i jak sarna pisał te wachania obrotów... przegaznij ja do 6tys obr i zobacz czy czasem nie szarpnie silnikiem...

Co do silnika m21 fajna sparawa... 140 kucy nie dużym nakładem i wysiłkiem mozna wyciągnąć, ni i te niutki, ale o tym jak juz bedziesz miał :wink:

heh ale jaka mi sie siostra syjamska szykuje :lol:

Bagor 

Pomg: 4 razy
Doczy: 21 Kwi 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2006-11-12, 00:45   

Według danych technicznych 318i M40 ma 10,8 do setki, a 324TD 11,9 do setki. Nie wiem jakim cudem objedzie M40. Ja nie mam problemu z objechaniem tego diesla.

Melis 

Wysany: 2006-11-12, 00:48   

nie ma problemu bardzo chetnie sie z Tobą sprawdze np. na wiosne na zlocie w Toruniu, chyba ze bedzie mi dane jechac na jakis inny...
Dużo zależy własnie od dyfra, ten 3,25 zamula cały ten samochodzik :?

Bagor 

Pomg: 4 razy
Doczy: 21 Kwi 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2006-11-12, 01:10   

Mówimy o seryjnych M21 i M40, bez podmiany dyfra. Do Torunia na zlot nie jeżdżę...

Jacek E30 
em pała E30

Wysany: 2006-11-12, 08:38   

Ok dzięki za wszelkie sugestie!!! Ale powtarzam jaka ma być wartość ciśnienia :x ?? ?

Melis 

Wysany: 2006-11-12, 08:57   

sorrki, cisnienie fabrycznej nówki to 22 oczywiscie po tylu latach ma prawo byc nie duzo mniejsze, wazne zeby bylo takie same na wszyystkich cylindrach.

Pozdrawiam!

Jacek E30 
em pała E30

Wysany: 2006-11-12, 17:04   

Te auto, które oglądałem to totalna żenada brak słów, a właścicel jeszcze gorszy!!! O mało, a doszło by do rękoczynów... myślał, ze na laika natrafił i zaczął snuc swe teorie nie majac kompletnie zadnego pojecia na temat BMW!!!!!!!!!!!!

Menel 

Wysany: 2006-11-12, 17:08   

dawaj dawaj , opisz troche textow goscia to sie troche posmiejemy ze pseudo znawcy bmw :mrgreen:

sarna1 
hooligan rootz

Wysany: 2006-11-12, 22:06   

trzeba bylo go ubic :) Swoja droga dzwoniles do mnie rano :D ze jestesmy umowieni na ORlenie ale nie skojarzylem o co chodzi :)

Jacek E30 
em pała E30

Wysany: 2006-11-12, 23:05   

Hehe Sarna pomyliłem numery bo były podobne przepraszam!!!

Melis 

Wysany: 2006-11-12, 23:50   

To i tak dobrze ze daleko nie miałes (sadzac po jej rejestracjach), niektórych to spotyka po przejechaniu połowy kraju...

ale co jej konkretnie było??? i jakie sciemy wykladał sprzedawca???

Jacek E30 
em pała E30

Wysany: 2006-11-13, 00:01   

Ehh dla mnie jak ktos porównuje silnik R6 z TDI R4 to ja juz wszystko o tym kims wiem!!! Ja mu mówie, ze silnik drga bardzo mocno-ewidentnie się trząsł a przeciez wiadomo rzędowa szóstka raczej nie powinna!!!
Jak dodał gazu na około 4-4.5 tys. obr/min to sam czarny dym z rury-ale w tym przypadku może i nawet tak być!!!
Chłopaki szkoda gadać... To był po prostu zwykły kmiot gniezniński, któremu sie wydaje, że jak targa auta z zachodu to juz wszystko wie!!! On nie miał zielonego pojęcia co tak naprawde tkwi w BMW...

Menel 

Wysany: 2006-11-13, 00:11   

no moze nie mial pojecia ale napisz co sciemnial?
jak ogolnie blacha i srodek?

Jacek E30 
em pała E30

Wysany: 2006-11-13, 10:10   

Tylna reperaturka nie chlujnie wstawiona, brak rolety w bagażniku (gadał, że za 200 PLN może załatwić-nie wiem skąd taka cena przecież wiadomo, że to coś jest o wiele droższe), podłoga bagażnika to jakaś dykta z dziurą w środku, ogólnie gdzie nie gdzie dziury na desce rozdzielczej i tapicerce, amory przód pozostawiały wiele do życzenia...

Narazie się wstrzymuje z kupnem poczekam miesiąc i pojade do Niemiec bo mi nic nie pozostaje :?

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: