BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Zmiana silnika
Autor Wiadomo
leon 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Maj 2004
Skd: wawa
Wysany: 2004-09-07, 09:55   Zmiana silnika

Czy ktoś zmieniał silnik m40 E30 na coś innego i jakie sa koszty takiej zabawy?
Co trzeba zmienić i co można włożyć zamiast M40 aby duzo kasy nie wydac.

Pawel-e30 

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2004-09-07, 18:13   

poczekam aż się wypowie Arni

Ps. też mi coś takiego chodzi poo głowie :lol:

Baur 

Doczy: 05 Lip 2004
Skd: Warszawa
Wysany: 2004-09-08, 09:50   

:D He he, Trzeba wymienić w sumie wszystko :D Chłodnica, łapy, chyba że nowy silnik tez jest od E30, mocowanie skrzyni, wał trzeba dopasować połówki, lub spawać, mechanizm zmiany biegów. Najlepiej mieć wyciągnięty cały zespół z innej e30, z osprzętem. Jak ma sie wszystko pod ręką, to nie ma kłopotu. A jal nie... zabawa i koszty sie mnożą (cos o tym wiem :D )

"(...) Proste są dla szybkich samochodów, zakrety są dla szybkich kierowcow" C. McRae

Baur 

Doczy: 05 Lip 2004
Wysany: 2004-09-08, 09:51   

Aha, pisałem o 6cyl, słyszałem że is wchodzi bez problemu, w skrzynie od m40 nawet. Ale tego tematu nie ćwiczyłem, to sie nie wypowiadam dalej.. Ktoś wie ?? ?

"(...) Proste są dla szybkich samochodów, zakrety są dla szybkich kierowcow" C. McRae

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2004-09-08, 10:54   Re: Zmiana silnika

leon napisa/a:
Czy ktoś zmieniał silnik m40 E30 na coś innego i jakie sa koszty takiej zabawy?
Co trzeba zmienić i co można włożyć zamiast M40 aby duzo kasy nie wydac.

Jak nie jestes jakos sentymentalnie zwiazany z autem to taniej wyjdzie sprzedac to co masz i kupic cos z wiekszym silnikiem...bo koszt swapa to nie tylko silnik i skrzynia ale tak jak napisal Baur - prawie wszystko trzeba zmieniac.

Juz nie wspomne o tym ze jak kupisz uzywany silnik wyjety z jakiegos auta to nie wiesz w jakim jest stanie i z reguly nie dostajesz na niego zadnej gwarancji (chociaz sa firmy ktore daja taka na jakis przebieg czy czas) a kupno samochodu z wiekszym silnikiem pozwala ci sie przekonac o tym w jakim jest stanie..

Zbychu 

Doczy: 29 Sie 2004
Skd: Białystok
Wysany: 2004-09-08, 19:05   

Hej. Ja wiem coś na temat przewałki Is-a za 1.6 m40. W zasadzie wszystko pasuje z małymi wyjątkami. Oczywiście instalacja elektryczna, układ zapłonowy, kolektor wydechowy, poduszki silnika. Ale to naprawdę drobiazg. Kilkanaście godzin intensywnej pracy, rozebranie całej deski rozdzielczej(do wymiany komputera z okablowaniem), troche spawania przy tłumiku i 136 koników biega pod maską :D

A R N I E30 

Doczy: 20 Mar 2004
Wysany: 2004-09-08, 21:18   

Ja polecam M50 :lol:

Anonymous
Go
Wysany: 2004-09-09, 02:00   Re: Zmiana silnika

A co myslicie o tym zeby kupic za granica rozbite auto. Widzialem ogloszenie 325 w pakiecie m-technic (czy jakos tak) z uszkodzonym blotnikiem i lekko przodem za 800 Euro. Nawet ladnie wygladalo, sporo innych drobiazgow mozna by bylo jeszcze przezucic bo to i lepsze wyposazenie i troche tuningu. No i zostaje jeszcze po przeszczepie kompletne auto, ktore mozna sprzedac na czesci.

Arczi e30 
ZBANOWANY

Doczy: 09 Wrz 2004
Skd: Płock
Wysany: 2004-09-09, 14:10   

chyba najlepszy patnet na swap, wlasnie kupno całego auta, sam myslałem o zmianie silnika na wiekszy i napewno to zrobie jednak najlepiej jest kupic cale auto, bo wymiana silnika kryje ukryte, potrzebne rzeczy których na poczatku sie niewidzi i swap moze ciagnąć sa soba duze koszty. ja mysle o silniku 3,5l i mysle o kupnie całej e28, bo wał i most to już nieduzo, a to trzeba bedzie kupić oddzielnie, ale mamy wtedy wszystko jeśli chodzi o silnik i itp., a takie auto mozna kupic jak napisaleś za 800 - 1000 euro.

leon 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Maj 2004
Skd: wawa
Wysany: 2004-09-09, 14:56   

ja własnie o tym myślałem tylko jakiś warszta co to zrobi i za ile ?? Czy by to miało sens czy jednak nie warto kupic innego i ju.

Arczi e30 
ZBANOWANY

Doczy: 09 Wrz 2004
Skd: Płock
Wysany: 2004-09-09, 17:04   

ja sie rozeznalem cenowo, w Polsce dalej istanieje przeswiadczenie że BMW to auto bogaczy i na szrotach i tego typu miejscach słyszy sie cene nieproporcjonalne do wartości części, a niewszystko mozna znaleść u klegow, czy zaprzyjaźnionych szrotach, a ceny nowych częsci też niezachwycaja, one nie są wysokie, ale jak to powiedzieć - NIE POLSKIE tylko europejskie, a my zzaraiamy niestety pieniądze POLSKIE nie europejskie. Cena swapu silnika bedzie jedank napewno wyzsza niż kupna samochodu i wyjęcia z niego calej, bez zarzutu dzialającej jednostki, najlepiej żeby auto było nienaruszone w cześci mechaniczne. Bo jeli przyjdzie ci kupic np. do leżącego rok czasu silnika kopułke, listwe z wtryskiwaczami i innego tego typu rzeczy szybko sie okaże że wyszlo by taniej kupic całe auto, zakładając że mamy szczęście i kupimy silnik ktory niebedzie wymagał remontu, ale ty pewnie myślisz o m20, m30 więc o nienowych silnikach, w Polsce bedzie trudno. jesli niemasz kasy to sie wstrzymaj, bo jak zaczniesz kupowac cześci to w pewnym momencie niewyrobisz finansowo. ja sie rozeznałem i nic nierobie puki niebede mial kasy na auto, a tylko obstawiam 3,5l. A w kwestie swapu wachodzą jeszcze hamulce, zawieszenie, chyba że niechcesz tego robić ale dlugo niepojeżdzisz jak tego niewymieniesz....Jednym słowem lepiej mieć auto taniej wychodzi. Szczegolnie że mozna je kupić za 3,5-4 tyś

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: