Wysany: 2006-07-13, 19:25 Przepływka od m20 b25 do m20 b20
Witam jak w temacie chciałbym zasięgnąć porady czy przepływka od m20 b25 będzie pasowała do m20 b20, sprawdził bym to po numerkach ale na tym od b25 nie ma tych cyferek, obydwa są BOSH.
Właśnie założyłem ten przepływomierz i pasuje. Choć nadal mam ten sam problem kiedy naciskam gaz ma chwilke zawachania by się wkręcić na obroty, takie delikatne szarpnięcie silnikiem
Fakt, że daje się założyć ten przepływomierz, nie oznacza że będzie dobrze pracował. W poprzednim poście napisałem lakonicznie, że nie będzie pasował. Miałem na myśli poprawną współpracę ze sterownikiem. Przepływomierz z silnika M20B25 jest dostrojony do większego zakresu przepływu powietrza, m.in. posiada mocniejszą sprężynę. Dlatego też przepływomierze do silników M20B20 i M20B25 są różne, tj.
- dla M20B20 - Bosch 0 280 202 083
- dla M20B25 - Bosch 0 280 202 082
Zamontowanie nieodpowiedniego przepływomierza powoduje dostarczenie do ECU nieprawidłowego sygnału o przepływie powietrza, co skutkuje złą dawką wtryskiwanego paliwa oraz złym kątem wyprzedzenia zapłonu.
Fakt, że daje się założyć ten przepływomierz, nie oznacza że będzie dobrze pracował. W poprzednim poście napisałem lakonicznie, że nie będzie pasował. Miałem na myśli poprawną współpracę ze sterownikiem. Przepływomierz z silnika M20B25 jest dostrojony do większego zakresu przepływu powietrza, m.in. posiada mocniejszą sprężynę. Dlatego też przepływomierze do silników M20B20 i M20B25 są różne, tj.
- dla M20B20 - Bosch 0 280 202 083
- dla M20B25 - Bosch 0 280 202 082
Zamontowanie nieodpowiedniego przepływomierza powoduje dostarczenie do ECU nieprawidłowego sygnału o przepływie powietrza, co skutkuje złą dawką wtryskiwanego paliwa oraz złym kątem wyprzedzenia zapłonu.
Hmz ja wlasciwie mam kolektor z przeplywka i przepustnica od B25 ...
bylem tylko na stacji diagnostycznej na wysterowarnie tego a raczj ustawienie emisji spalin iw szystko styka ladnie gra ...
Ziggy 083 i 082 to końcówki przepływek występujących w dwulitrówkach ... jedna jest od komputera #172 a druga od #152 ... obie są podmienne
Co do sterowników, to zgodzę się, że obydwa podane wyżej występowały w dwulitrówkach.
#152 to Motronic 1.1 (M1.1), #172 to Motronic 1.3 (M1.3).
Dla tych sterowników właściwym przepływomierzem jest ten z końcówką 083.
Przepływomierz z końcówką 082 jest odpowiedni tylko i wyłącznie do silnika M20B25,
wyposażonego w sterownik #153 (M1.1) lub #173 (M1.3)
duchPW [Usunity]
Wysany: 2006-07-17, 00:35
nie wiem jak odwrotnie (nie miałem b20) ale do b25 końcówka 83 nie podejdzie - kiedyś próbowałem i autko się krztusiło - podejrzewam jednak, że przy zastosowaniu fabrycznych sterowników zyggy ma rację, bo te przepływki dają inne odczyty
Tak być może i macie racje ale na tej przepływce samochód normalnie jeździ choć wydaje mi się że na orginalnej przed wystrzałem było lepiej. Natomiast naprawde nie wiem jaki numer ma ta przepływka od b25 gdyż nie ma na niej nic napisane oprócz 0.15 tak jak i na tej od mojego b20 z tym że na niej też jest numer 083. Czy to wszystko można ze sobą zgrać jakoś razem?? czy gdzieś na stacji diagnostycznej to ustawią czy wykasują błędy??
[ Dodano: 2006-07-17, 18:00 ]
Właśnie doczytałem się co jest napisane na tej przepływce od b25 i faktycznie ma numer 082, ale kurcze taką kupiłem bo wydawało mi się że to jak zamuliło się autko po strzale gazu to wina przepływki. Na tej przepływce od b25 lepiej chodziło ale nadal nie jest tak jak przed strzałem