Wysłany: 2006-06-26, 22:50 Nieszczelny układ wydechowy - utrata mocy i więcej pali
Problem polega mianowicie na tym, ostatnio wchodze pod auto i co widzę - na łączeniu rur pękła ta część, gdzie sa skręcone dwie części układu wydechowego śrubami, po prostu pękła i mam pytanko - czy mozliwe jest ze po prostu na łączeniu rur powstała jakaś nieszczelnośc z tego powodu i auto jest słabsze czasem muli i dławi się jak wcisnę mocniej i pali średnio prawie dwa litry więcej niż powinno??? Jesli powtarzam temat to wybaczcie ale szukałem i nic konkretnego nie znalazłem, w razie potrzeby wkleję fote zeby było widać co i jak, pozdrawiam
duchX [Usunięty]
Wysłany: 2006-06-26, 22:52
nie ma takiej mozliwosci !! ma to wplyw na przyspieszenie ale przy takiej dziurce to nie jest odczuwalne absolutnie przez kierujacego
Wiesz z tego co mi się wydaje, bo miałem niewielką mozliwość przyjżenia się temu z bliska brak kanału, to po prostu na łączeniu dwóch rur mogła tam powstać spora nieszczelnośc, sam nie wiem co o tym myślec, więc czemu auto raptem stało się tak mułowate i spala dużo więcej, może przepływka??? albo sonda, ale do tej pory nie było z niczym problemów
Dzięki to chciałem wiedzieć, moze ktoś powie mi jak np sprawdzić czy układ wydechowy przy kolektorze wydechowym jest szczelny, czy potrzeba wymienić uszczelkę tam własnie, jak to sprawdzić??? Ponoć jak sie jeździ na gazie układ wydechowy cały dostaje bardziej w dupe
no podczas jazdy na LPG wiecej wody powstaje czy cos takiego i dlatego szybciej koroduje ; efekt ten poteguje jeszcze pokonywanie malych odleglosci kiedy to wydech sie nie nagrzewa ;jak sie nagrzeje caly to woda czy co tam jeszcze jest w ukladzie wyparuje z niego
u mnie rozszczelniony wydech powoduje widoczny spadek mocy ; auto nie ciagnie tak jak powinno od dolu
Jeśli nieszczelność jest przed sondą lambda, to jest to poważny problem, gdyż wskazania sondy są wtedy błędne. Efektem tego jest wzbogacanie mieszanki, gorsza praca silnika i zwiększone zużycie paliwa.
Tu masz racje zyggy, tylko jak ja sprawdze we wlsanym zakresie czy wystepuje chociaz minimalna nieszczelnosc przed sondą, w 316 m4o jest ona przed katem i jest tylko jedna a rozszczelnienie mam za katalizatorem, ale zastanawiam sie czy moze coś byc nie tak przed sondą czyli w okolicach uszczelki na kolektorze wydechowym, jak to sprawdzić sa jakieś preparaty czy cos takiego ktore sie piska czy coś i pokazują gdzie jest dziura????
jak masz kanal to wjedz i odpal auto ; powinienes bez problemu zlokalizowac nieszczelnosc
bedziesz slyszal jak syczy albo dostaw reke i juz bedziesz wiedzial co i jak