BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Chip Tuning
Autor Wiadomość
Gość

Wysłany: 2004-05-12, 22:54   Chip Tuning

Na stronie www.e30.cz sa pliki do epromu. Czy ktos mogłby sprawdzic czy ma takiego eproma 27C256 i czy jest on wlutowany w płytę czy jest na podstawce. Miałbym możliwość zaprogramowania takiego eproma tak ze moznaby go zamienic z orginalnym i sprawdzic czy to naprawde pomaga.

korzuch 

Wysłany: 2004-05-12, 23:11   

hi!!
Duzo sie pisze teraz o tych chipach do 325 e30 mam nadzeieje ze wzrost mocy i zuzycia pieca jest podobny do ceny jaką za to nalezy zapłacic widziałem na allegro sporo jest tych chipów jak sie przesiąde na coś mocniejszego to na 100% sprawdze to
pozdrawiuam

Gość

Wysłany: 2004-05-12, 23:30   

Ale patrząc na to co jest umieszczone w tych plikach to wystarczy zaprogramowac eproma w kompie, a to najmniejszy problem i moge to zrobic za darmoche tylko chcę sie upewnic czy faktycznie sa takie epromy w waszych komputerach.

loko

Wysłany: 2004-05-12, 23:42   

ja mam napewno wyciąganego eproma... ale musiałbym sprawdzić jaki tam jest numer jego na samej kości...
wydaje mi się ze z motronicach były takie same, róniące się tylko mapami...

a koza jak u ciebie miałaby wyglądać procedura programowania?

yoshi
Gość
Wysłany: 2004-05-12, 23:52   

z programowaniem nie ma problemu :D jak ktos cos potrzebuje zaprogramowac to niech da znac, chetnie pomoge :D
zawsze to nowe doswiadczenia :)

Gość

Wysłany: 2004-05-13, 00:01   

loko napisał/a:

a koza jak u ciebie miałaby wyglądać procedura programowania?

Podejrzewam ze bedzie to 27C256. Albo wyciagasz swojego i dajesz go mi. Zczytam z niego orginalny program zeby byla kopia i wgram ten zmieniony albo trzeba kupic taki eprom(koszt ok 10-20zl, musze sie dokladnie dowiedziec) i miec na zmiane jeden z orginalnym programem a drugi zmodyfikowany.

Gość

Wysłany: 2004-05-13, 00:12   

Cena ok 7zł w detalu

Anonymous
Gość
Wysłany: 2004-05-13, 12:40   

Szkoda,że nie znam czeskiego, bo tam jest napisane jak wgrać ten program :?
Jeżeli będzie ktoś wiedział jak się za to zabrać, to ja też się
piszę, bo na tej stronce jest mapa do mojego nr. kompa :)

Anonymous
Gość
Wysłany: 2004-05-13, 12:45   

Nie wiem jak programować te chipy, ale czy to chodzi o to, że mogę np. kupić taką kość na Wolumenie, podać numer mojego komputera, a ktoś z Was mógłby wgrać na tę kość mapę z odpowiedniego pliku??

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Wysłany: 2004-05-13, 17:12   

do wgrania eproma trzeba miec programator w ktory wklada sie kosc ustawia w kompie co chce sie zrobic i ameryka ... rowniez mam mozliwosc wgrania eproma do takiej kosci :)
PS. poczatkujacym przypominam o zgraniu eproma przed modyfikacja i zapisaniu go ... nigdy nie wiadomo jak moze to chodzic :idea:

Anonymous
Gość
Wysłany: 2004-05-13, 18:53   

urbi napisał/a:
PS. poczatkujacym przypominam o zgraniu eproma przed modyfikacja i zapisaniu go ... nigdy nie wiadomo jak moze to chodzic :idea:

A nie można poprostu zaprogramować drugiego chipa bez ruszania orginalnego :?:

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Wysłany: 2004-05-13, 19:09   

pewnie ze mozna ! kupujesz 2 taka sama kosc pakujesz do niej soft i jest :)

pozdrawiam :)

a jesli to co jest na tej stronie to jakas lipa i sie wpakuje i odpali to co moze sie stac ?

loko

Wysłany: 2004-05-13, 19:15   

koza a możesz mi kupić takiego eproma i wgrać na niego zmodyfikowaną mapę a ja ci oddam kasę za niego? wyrobisz się do niedzieli?

ScOOti
[Usunięty]

Wysłany: 2004-05-13, 19:29   

ja tez sie na to pisze :twisted: Poprosze jeden eprom wraz z oprogramowaniem :) kase zwroce przy odbiorze :) nawet zaplace wiecej za fatyge :)

Gość

Wysłany: 2004-05-13, 19:58   

loko napisał/a:
koza a możesz mi kupić takiego eproma i wgrać na niego zmodyfikowaną mapę a ja ci oddam kasę za niego? wyrobisz się do niedzieli?

Najpierw musze sie spytac kolegi czy jego programator obsluguje te epromy. Jesli tak to nie ma sprawy, ale do niedzieli nie ma szans(mam zjazd na studiach)

Gość

Wysłany: 2004-05-14, 11:44   

Wszystko wiem. Mam programator, kasowarke eprom tez, teraz tylko zamowie kosci i po niedzieli bede dzialal

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysłany: 2004-05-14, 16:53   

to ja się będe bacznie przyglądał jak to wypali wszystko an przykład u Loko ... hehe ... trzymam kciuki za udane operacje :wink:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Gość

Wysłany: 2004-05-18, 23:53   

loko napisał/a:

ScOOti napisał/a:
ja tez sie na to pisze Poprosze jeden eprom wraz z oprogramowaniem kase zwroce przy odbiorze nawet zaplace wiecej za fatyge

Mam juz programator i eepromy. Który program mam wgrac

loko

Wysłany: 2004-05-18, 23:56   

ja poproszę ten: http://www.e30.cz/technika/chip_tuning/alpina.zip

Gość

Wysłany: 2004-05-19, 00:04   

loko napisał/a:
ja poproszę ten: http://www.e30.cz/technika/chip_tuning/alpina.zip

Widze ze on jest w postaci textowej, wiec gdyby sie poprawnie nie przerobil na binarny, podaj inna opcje

yoshi
Gość
Wysłany: 2004-05-19, 00:29   

czy te cipy sa tylko do is'a i 6 garowek :?: czy to 4 garowek tez cos daja :?:

loko

Wysłany: 2004-05-19, 00:36   

byc moze i coś da ale na tej stronie nie ma programów do m10... jest tylko do is-a i mowią że po wgraniu powinien mieć +12ps

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysłany: 2004-05-19, 00:46   

jak zdefiniować taki program ... co jest w takim epromie? mapy paliwa? co właściwie za informacje tam siedzą i co tam można zmienić? czy sa programy które to "czytają" i człowiek może się czegoś w tym dopatrzeć i zorientować?

loko

Wysłany: 2004-05-19, 01:23   

jest zapisane to jaką dawką ma komputer reagować na dane jakie zczytuje z czujników w silniku... to tak pokrótce... a na streetracing.pl nie ma? przecież tam się świetnie znają? (to taka moja złośliwość 8) )
A programy są tylko chyba nie są ogólnodostępne... i wtedy widzisz mapę zapłonu i możesz ja sobie dowolnie zmieniać suwakami...
przyglądałem się jak montują piggybacka w forti i wszystko pięknie widziałem... (w praktyce a nie w teorii - i tu znowu moja złośliwość ale to może dlatego ze już późna godzina i jestem śpiący) 8)

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysłany: 2004-05-19, 01:28   

Co Ty porównujesz ... jesteś ponad 5 lat starszy :!: Dlatego się pytam i żadne moje pytanie nie jest złośliwością ale żądzą wiedzy i wcale się tego nie wstydze 8)

Odpowiedz do tematu