BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Brak iskry po montazu silnika/m20b20/
Autor Wiadomo
Piotrek E-30 

Pomg: 1 raz
Doczy: 26 Sie 2005
Skd: Warszawa/Piaseczno
Wysany: 2006-03-13, 23:43   Brak iskry po montazu silnika/m20b20/

witajcie!
Pomózcie mi bo juz starciłem wiare we własne niewielkie możliwosci i przywrócenie mego grata do stanu "do jazdy", juz tłumacze o co chodzi.
Do wymiany miałem dół silnika kompletny, wiec wyjełem silnik /m20b20/ , złozyłem, wsadziłem i git.
Jak przyszło do podpinania instalki, czyli elektryki i przewodów pod cisnienia zaczeły sie schody :? .jak pamietałem to skrecałem i podpinałem , ale na bank jest coś źle bo 2 przewody podcisnienia zostały nie wiete bo nie wiem gdzie...
ale najewiekszy problem tyczy sie braku iskr... na cewce jest ale juz z aparatu na zaden gar prąd nie wychodzi, dodam ze jest jakas wtycvzka w aparacie podpieta, ale nie ma wpietego przewodu p[odscin/ taki cienki, na bodajze wyprzedzacz kąta zapłonu/
i teraz pytanie czy kable podcisnieniowe/ a jest ich od zajebania/ mają wpływ na brak iskry?
o co chodzi? masa jest wszystko niby git a jest chu***.
2 sprawa, pompa paliwa cały czas pracuje nawet po odłączeniu zapłonu...co jest nie halo?
czekam na wszelkie info :)

willi 335 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 15 Sty 2006
Skd: Swinoujście
Wysany: 2006-03-14, 11:25   

A masz taką wtyczkę przy kasecie sterującej na trzy przewody, gdzie jeden jest zielony?

Piotrek E-30 

Wysany: 2006-03-14, 13:54   

willi 335 napisa/a:
A masz taką wtyczkę przy kasecie sterującej na trzy przewody, gdzie jeden jest zielony?

tak

przed chwilą walczyłem, mierzyłem, podpielem swiece pod cewka iskry nie ma :? wymiekam...
12v na stykach cewki jest...dlaej nie wiem o co loko...
w miedzy czasie patrze a pod kolektorem dol. nad rozruchalnikiem wiszą z wiązki 2 "oczka" nie podpięte w tym jeden +, tuz obok nich szpilka z bloku wystaje,nie wiem, moze tam cos powinno byc?...

przymierzam sie powoli do sprzedazy auta...nie mam juz siły :roll:

willi 335 

Wysany: 2006-03-14, 14:13   

Czy ta wtyczka przy kasecie jest podłączona, głównie chodzi o ten zielony kabelek?

Piotrek E-30 

Wysany: 2006-03-14, 14:29   

willi 335 napisa/a:
Czy ta wtyczka przy kasecie jest podłączona, głównie chodzi o ten zielony kabelek?

tak jest podpieta,a za co ten kabelek zielony odpowiada? bo rozumiem ze idzie on do cewki

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2006-03-14, 16:06   

jak jest iskra na cewce a na rozdzielaczu nie ma to chyba palec poszedl albo kabel od cewki do rozdzielacza

willi 335 

Wysany: 2006-03-14, 16:14   

Ten kabelek daje napięcie na komputer, mozesz mieć napięcie na cewce ale co z tego skoro cewka nie wie kiedy iskre dać. Spróbuj ten zielony kabelek podłączyć do zielonego, który idzie do cewki

Piotrek E-30 

Wysany: 2006-03-14, 19:00   

kamil.k napisa/a:
jak jest iskra na cewce a na rozdzielaczu nie ma to chyba palec poszedl albo kabel od cewki do rozdzielacza

nie zrozumiałes mnie :) , do cewki dochodzi napiecie ale juz z cewki impuls nie wychodzi 8)

[ Dodano: Wto Mar 14, 2006 7:02 pm ]
willi 335 napisa/a:
Ten kabelek daje napięcie na komputer, mozesz mieć napięcie na cewce ale co z tego skoro cewka nie wie kiedy iskre dać. Spróbuj ten zielony kabelek podłączyć do zielonego, który idzie do cewki

hmm..czyli kabel zasilający kompa (we wtyczce) ma dac impuls cewce podpinając go pod zielony przewód idący do cewki? dobrze zrozumialem?

willi 335 

Wysany: 2006-03-14, 20:02   

Tak, wytłumacze dokładniej: Zielony kabel we wtyczce daje napięcie na kompa (włącza go) i jak on jest już włączony to wtedy pobiera sygnał z czujnika prędkości obrotowej wału korbowego i dzięki temu sygnałowi wie kiedy dać napięcie na iskre. Takze zielony kabelek tylko go włącza. Równie dobrze możesz mu dać napięcie od akumulatora, też będzie chodził. Jeśli podłączysz go pod zielony kabelek od cewki to dostanie napięcie tylko po przekręceniu zapłonu. Wszystkie zielone przewody to + po zapłonie

Piotrek E-30 

Wysany: 2006-03-14, 20:07   

willi 335 napisa/a:
Tak, wytłumacze dokładniej: Zielony kabel we wtyczce daje napięcie na kompa (włącza go) i jak on jest już włączony to wtedy pobiera sygnał z czujnika prędkości obrotowej wału korbowego i dzięki temu sygnałowi wie kiedy dać napięcie na iskre. Takze zielony kabelek tylko go włącza. Równie dobrze możesz mu dać napięcie od akumulatora, też będzie chodził. Jeśli podłączysz go pod zielony kabelek od cewki to dostanie napięcie tylko po przekręceniu zapłonu. Wszystkie zielone przewody to + po zapłonie

OKi juz wszystko jasne, jutro poprostu sprawdze czy komp dostaje +, jak nie to zrobie tak jak piszesz, ale najperw musze sie uporac z tymi kabelkami pod kolektorem tuz nad rozrusznikiejm, gdzie je wpiąć
Bede informował na bierząco :)

willi 335 

Wysany: 2006-03-14, 23:30   

Z którego roku jest ten silnik?

Piotrek E-30 

Wysany: 2006-03-15, 12:50   

wiesz sam ne wiem bo był rzekomo wymieniany, jest to m20b20 na L-jecie,
do kompa dochodzi prąd sprawdzałałem, poza tym z moich informacji wynika ze komp nie ma nic do iskry, ma natomiast sterownik zapłonowy na scianie grodziowej przy bezpiecznikach i tak z tego co zaobserwowałem:
z apartau zapłonowego(wtyczka) do tego sterownika dochodzi zielony gruby kabel jak sie aparat kreci powodowany jest chwilowy brak styku, z drugiej strony pod tym własnie kolektorem wiszą kabelki jak mierzyłem miernikiem kabelki a wtyczka do sterownika płynie tamtędy prąd, jest jakas zaleznosc , wiec musze te pie*** kable wpiąć tylko nie mam pojecia gdzie, jak by ktos był miły i zobaczył jak to u siebie jest ( 2 kabelki potrójne brązowe zakonczone oczkami pod dolotem przy rozruszniku ,wychodzą z wiązki

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: