Wczoraj udalo mi się naprawic wyswietlacz licznika kilometrów.
Licznik dzienny wyświetlal połowę cyferek.
Wyjąłem zegary - kożystając z rad forumowych = 2 śruby na górze, delikatnie podważyć (tą blaszkę co były w nie śruby), kierownica maksymalnie do siebie ustawiona prosto,
Uważać trzeba przy odpinaniu kostek - jeżeli nie chce wyskoczyć za pomocą czarnego zatrzasku to trzeba delikatnie podważać cienkim śrubokrętem raz z jednej raz z drugiej strony.
I jeszcze jedna uwaga
Po ponownym zlożeniu dobrze jest dodatkowo zabezpieczyć mocowanie kostek opaskami samozaciskowymi. U mnie przy mocowaniach kostek znajdują się plastikowe "uszy" do tego przeznaczone.
Jeśli udalo się wyciągnąć zegary to obracamy je i odkręcamy wkręty na obwodzie - jest ich ok. 6 - Teraz można zdjąć rzednią część "z szybką".
Po zdjęciu szybki mamy już dostęp do wyświetlacza.
I TU NAJWAŻNIEJSZE
Wyświetlacz jest w metalowej ramce, Wyciągamy cały moduł wyświetlacza - jest na wcisk
po drugiej stronie tego modułu po stronie liczników kilometrów i bierzącego znajdują się metalowe zaczepy metalowej ramki - należy je delikatnie podgiąć tak aby z oporem zaciskały się na plastikowej obudowie. Jeśli wyjmiecie modul wyświetlacza i obejrzycie go z drógiej strony to będziecie wiedzieć o co chodzi. Po stronie licznika kilometrów te zaczepy po prostu nie dociskają plastikowej obudowy - po przeciwnej stronie jest najczęściej ok. (czyżby wada fabryczna montażu )
Teraz składamy wszystko z powrotem "do kupy" i gotowe.
Powinno dzialać. Mnie się udalo
duchPW [Usunity]
Wysany: 2006-05-25, 08:46
no to gratulacje - szkoda tylko, że opis samej naprawy licznika kilometrów oraz opis nieprawidłowości zajął Ci tak mało miejsca, ale rozumiem że zostawiasz to na przyszłość na wypadek konkretnych pytań - od tej pory będziesz zasiadał w gildii naprawiaczy liczników kilometrów
A macie może jakieś rady w sytuacji gdy cyfry wyświetlają sie jak auto jest zimne a po rozgrzaniu widać jedynie niektóre " części " cyfr, a reszta jest bardzo blada i prawie niewidoczna ?
_________________ 525 e34 touring - ślicznota jakich mało
ja mam troche zegray zajechane i czasem wariuja...szczegolnie obrotomierz....najchetniej wymienilbym wszystko....ma ktos licznik ( a przynajmniej zegary i cyferblat ) do 3.5 e 34? pozdro!!!
juz od jakiegos czasu mialem problemy z wskaznikiem temp - raz pokazywal, drugi raz wogole nie wstawal
teraz juz wogole przestal reagowac, macie jakies propozycje w ktorym miejscu trzeba by szukac przyczyny?
jak odpinam kostke z czujnika (tego u gory) to nie grzeja swiece zarowe, wiec czujnik jest raczej okej - chyba ze jest jeszcze jakis inny czujnik temp
pomocy, za kilkanascie dni wybieram sie na tor do kielc, a tam przydaloby sie kontrolowac temp
aha silnik to m21d24
_________________ same najsłabsze
e21 316->e30 324d->e36 318tds