Wysany: 2005-12-30, 21:09 swap w 318 m10 na 3,3l z bmw 6
mam pytanie znalazłem na allegro silniczek z bmw 633csi, ma ktoś jakieś doświadczenia z wkładaniem tego do e30??? to jest w bloku m30, tulko kolektor jest inny i w związku z tym mam pytanie czy to wszystko da sie upchnąc pod maską???koleś tam pisze ze jest założony aparat mechaniczny, tylko interesuje mnie czy niebedzie problemów jak z silnikiem m30b28 ze aparat sie nie mieści. tu jest link do aukcji
http://www.motoallegro.pl...p?item=79119170
i od czego skrzynie i jaki most. podoba mi sie ten silniczek ze wzgledu ze mozna go łatwo uruchomić i niepotrzeba zadnego kompa. i odnośnie podanej przez kolesia mocy czy on moze miec te 260KM, jak m30b35 ma 212KM, to moze tylko fantazja sprzedającego????
Sądząc po opisie to fantasta jak się patrzy. Moja seryjna 735i na drugim biegu pali buty strasznie, także to żadna nowina to co pisze ten ziutek, daj sobie z tym spokój, kolo ciśnie straszliwie i szuka jelenia.
_________________ Liczba dachowań - 2
Liczba zniszczonych opon - 464
Łukasz
e36 318ti compact szrotex
ICEMAN992 [Usunity]
Wysany: 2005-12-31, 00:36
ale chodzi mi jak bedzie z montazem?? czy bedzie trzeba przerabic maske jak w m30b28 czy nie. ma ktoś jakies pojecie na ten temat i jak bedzie z tym kolektorem o csi???
pozdrawiam jarek i zajebistego sylwka życze!!!!!
Hehe...silnik z Łodzi z różowego E23.
Po cichu Ci powiem - odpuść sobie ten egzemplarz, auto i silnik strasznie skatowane. Mam nadzieję, że sprzedający tego nie czyta
a patzrac na zainteresowanego tematem jest zajawiony na maksa wlozeniem tego silnika i choc by jezdzil na motodoktorze to go kupi wiec odpowiedzcie chlopakowi ile jest roboty i niech wklada ten motur przynajmniej pozniej bedzie aktywnie uczestniczyl w zyciu forum/techniczne ze to nie dziala tamto sie zepsulo ze mu nie pali itd ...... skoro nie dosciera niech sie przekona na wlasnej skorze
Jak koniecznie musisz,a widzę, że musisz włóż sobie motorek 3,5 literka z e32 albo e34. Koniecznie ze skrzynią i komputerem. Z przełożeniem jest mały kłopot: Wymiana chłodnicy i wiatraka na elektryczny (wisko się nie mieści), inny zbornik wyrównawczy od chłodzenia,. Trzeba przyspawać do belki mocowanie pod oryginalane łapy lub spawać łapy pod oryginalne mocowanie jak w alpinie b6, na dolocie najlepiej założyć stożek, do tego dobrze jest zamontowć płytę pod silnik, niewykluczone, że przód ci siądzie i trzeba będzie wymieniać sprężyny no i koniecznie!!!!! rozpórka między amorami z przodu bo się buda złoży :_) Dobrze jest zazrzucić most ze szperą, taki motorek ma 211 koni seryjnie i szpera może się wykazać. Drobne przeróbki w wydechu i elektryce pomijam milczeniem, trochę cierpliwości i za trzecim, czwartym włożeniem silniczka będzie dobrze [/img]
przynajmniej pozniej bedzie aktywnie uczestniczyl w zyciu forum/techniczne ze to nie dziala tamto sie zepsulo ze mu nie pali itd ...... skoro nie dosciera niech sie przekona na wlasnej skorze
nie namawiaj chłopaka bo wyda kasy, narobi się jak dziki, rąk nie domyje przez dwa tygodnie a pojeździ miesiąc bo mu się panewki obrócą na 6 garze:( bo kupi strucla na motodoktorze
Aha i przypomniało mi się, że ten motor ciężko zagazować. Po ewentualnym strzale z powodu dużej pojemności kolektora dolotowego rozlatuje się przepływomierz, a nie ten nie jest tani:(, Nie pomogą żadne klapki i gumki Jeden gość mówił mi że ma na to patent: wozi drugi w bagażniku, 2 minuty i ma wymieniony. Spalanie przy nieco agresywniejszej jeżdzie 14 do 18 litrów, trasa 8-9 literków, pza
ICEMAN992 [Usunity]
Wysany: 2006-01-07, 12:55
witam . nienapali łęm sie na ten motor, tylko chodziło mi jak jak jest z włożeniem z tym kolektorem i aparatem zapłonowym. ale doszedłęm do wniosku ze niema sensu tego wkłądac do mojej budy.wymyśliłem lepszą zecz sprzedaje swoje e30 i kupuje 750iL z 92r.
i co powiecie o tym aucie??? jakie to ma spalanie?? oczywiście benzynki a nie gazu.
duchX [Usunity]
Wysany: 2006-01-07, 13:58
wiec tak po pierwsze to sa dwa silniki R6 wszystko jest x2 czyli :
2 komputery
2 przeplywomierze
i wiele innych drogich zeczy !!
jak sie cos spie.....oli to sobie zyly popodcinasz zanim sam znajdziesz cos ie stalo a mechanicy zedra z ciebie cala kase (jak cos to przyjezdzaj do mnie z tym autem bede ci placicl za dojazd a ty mi za usluge i tak wyjde duzo na plusie )
Spalanie tak w granicach 18- ~ ~ nieskonczonosc moze byc nawet 28-30 L zagazowanie tego silnika III generacja 4000 sekwencja 10 000 -12 000 fajne autko dla bogatych chyba ze kupisz po to zeby satlo !!!
Moze bede niegrzeczny ale chcesz komus zaimponowac tym ze bedziesz mial 750iL albo E30 z 3,5L M30 ??
xeon taka droga instalacja u was w kraku do v12, ostatnio sąsiad z bloku zakładał do siebie i z lekkimi znajomościami w BOSCH Partner wyszło 7300.
Wysany: 2006-01-07, 19:21
w Tarnowie BRC do mojej 535 powiedzieli 6000 !! za wtrysk nie mozna tego raczej zrobic X 2 bo butla chociazby jedna jest ele wyszlo im troszke ponad 10 000 !!
ostatnio w krakowie byla E32 chyba z 5L motorem do sprzedania z sekwencja zamontowana za 9000 LPG moze mam ceny troszke wyzsze ale z tego co sie orietuje to w tym momencie cena istalacji gazu wzrosla o 20% i jest problem z podzespolami bo wszystko wysylaja za ganice !! Butle Stako sprzedaja sie jak swieze buleczki jak kiedys cylindryczne lezaly to teraz w hurtowniach ani jede nie ma ..........przepraszam z OT
Niedawno wróciłem własnie od znajomka z LPG wyliczył mi za instalację około 9500 po podwyżkach i co było najfajniesze to piwedział że z 2 miechy temu założył by mi do tego za 6500. Troszkę zdrożało, w sumie nawet bardzo
Cześć, dawno dawno temu jak benzyna była po 2 zł miałem 750 il i troszkę kilometrów nią zrobiłem:))
Silnik wg wszystkich mechaników, (łącznie z pewnym serwisem BMW-nieoficjanie oczywiście) nie był zbyt dopracowaną konstrukcją. Fabryczna norma zużycia oleju 1 l na 1000 km i tyle niestety bierze przy przebiegu powyżej 200 000 km. Silnik na dodatek gubi olej wszelkimi możliwymi otworami, simmeringami i uszczelkami i podobno taka jest jego uroda.
Pomijając koszt zagazowania motor jako taki jest kosztowny w eksploatacji: 14 przewodów WN, 12 świeczek, dwa palce rozdzielacza, dwie kopułki, dwa filtry powietrza, dwie pompy paliwa, dwa przepływomierze, dwa komputery i coś tam może jeszcze, nie pamiętam w tej chwili.
W komorze silnika jest bardzo ciasno, wymiana świec to pół dnia roboty, naprawa rozrusznika, alternatora, osprzętu to koszmar każdego mechanika. Troszkę temperatury i :cenzura: uszczelki spod głowic, no a wymiana nie jest tania i prosta...
Do tego dochodzi pewna skucha, 750 seryjnie wychodziły TYLKO w automacie firmy zf, który po pewnym przebiegu trzeba koniecznie remontować. W samochodzie są chłodnice: płynu, oleju w silniku, oleju w skrzyni, płynu wspomagania i chłodnica klimy, wszystko to na wiskozie , jak wisko padnie (a pada często ) to wszystko się gotuje i kłopoty gotowe
A ak się stuknie przodem, to koszty też nie są małe:(
Do tego mało kto umie właściwie używać automatu, często jest zakatowany po ktoś palił gumę i machał biegami aż zagotował olej w skrzyni i później zdziwiony że mu się sprzęgiełka ślizgają i ma dwa biegi:wszteczny i czwórkę (bo reszta się nie załącza... Oczywiście były też wersje w manualu ale to głownie alpina b12, trafić takie coś to jak szóstka w totka. Można też przełożyć sześciobiegową skrzynię biegów z 850 (w 840 csi chyba jest inna, muszę sprawdzić), ale kupić ją w Polsce to chyba graniczy z cudem.
Do tego spalanie przy bardzo spokojnej jeździe 17-18 benzyny, trasa to 14, troszkę ognia i sucho w baku a jest niewielki bo 107 literków pojemności ))))
ALE ALE ALE , jeżeli wszystko jest sprawne, zawieszenie nie wybite, radyjko gra to kurcze chyba nie było w tym czasie bardzej wygodnego sprzęta:), co prawda 300 KM na dwie tony wagi nie jest jakimś super osiągnięciem ale w zupełności wystarcza do jazdy. 3,5 litra ma seryjnie 211 KM, wychodziła w manualu i automacie i też nieźle śmigała, także wybór należy do ciebie ...
zamiast E-30 teraz mialem wziac 540 full wypas oczywiscie automat !! extra felgi cena byla 14500 z 92 roku stan igla powiedzialem ze wezme ja za 13700 polozylem pieniadze na stol a autko w salonie stoi juz ponad 1,5 roku i koles nie sposcil z ceny jak nie to nie !! i mam znowu E-30 najlepsza BMW ze wszystkich pomijajac E-38
ICEMAN992 [Usunity]
Wysany: 2006-01-08, 13:33
na 750iLong choruje od małego zawsze kochałem ten samochód, szczegulnie w pełnej opcji,skury i reszta, jestem mechanikiem a teraz jeszcze załoze własną działąlnośc(komputerowa diagnostyka aut) wiec myśle ze sobie poradze z tym autem od strony technicznej. gazolina jezeli chodzi o założenie wcale niejest taka droga. chywa ze sie chce sekwencyjny wtrysk, co wcale niejet konieczne, potrzebne sa 4 emulatory( 2 wtryski,@ sondy) 2 parowniki duze, 2 mieszalniki, butla centralka i dobry elektryk, koszt max 2000zł, i troche czasu a chodzic to bedzie całkiem przyzwoicie, mam znajomego co tak zagazował i nienarzeka.a przy 300KM mocy jak odpadnie 30 to i tak sie nieodczuje.
na 750iLong choruje od małego zawsze kochałem ten samochód, szczegulnie w pełnej opcji,skury i reszta, jestem mechanikiem a teraz jeszcze załoze własną działąlnośc(komputerowa diagnostyka aut) wiec myśle ze sobie poradze z tym autem od strony technicznej. gazolina jezeli chodzi o założenie wcale niejest taka droga. chywa ze sie chce sekwencyjny wtrysk, co wcale niejet konieczne, potrzebne sa 4 emulatory( 2 wtryski,@ sondy) 2 parowniki duze, 2 mieszalniki, butla centralka i dobry elektryk, koszt max 2000zł, i troche czasu a chodzic to bedzie całkiem przyzwoicie, mam znajomego co tak zagazował i nienarzeka.a przy 300KM mocy jak odpadnie 30 to i tak sie nieodczuje.
przy takiej instalce nie ma mowy o 300KM... mysle ze jesli zostanie 60-70% tej mocy na lpg (w instalacji opisanej przez Ciebie) to bedzie to nie lada sukces... widzialem 8semke z tak pokombinowana (niskobudzetowa lpg) i nie bylo mowy o jakichkolwiek oszczednosciach bo koszta napraw (czas spedzony w warsztacie) ni jak sie mial to ekonomiki jazdy a osiagi byly koszmarne (jak na to auto). Popatrzcie sobie na allegro po ile chodza 850tki z lpg na mikserach... Ciekawe czemu? Ludzie chca sie pozbyc i wiecej nie patrzec na ten koszmar....
duchX [Usunity]
Wysany: 2006-01-08, 19:28
ICEMAN992 napisa/a:
No teraz to dales do pieca ostro 30KM starci na LPG oczasnij sie chlopie !!!!! a za 2000 to kupisz sobie butle i reduktor oraz jeden komputer do gazu a reszta .................... mowilem chlop zajawiony na maxa a radz sobie zaloz gaz za 2000 zostanie ci 270KM bedziesz sie lansowal po miescie 7 wow a my bedziemy czekali az ci sie zacznie sypac najpierw gaz potem walnie ci pare razy w przeplywke bo pewnie na kalble ci kasy nie starczy bo nie wiem czy wiesz ale jak sie wklada gaz za 2000 to trzeba wymienic wszystko od WN a do 750 koszt okolo 1700 pln to oczywiscie pomieszanie pomiesznie firm SKF-kopulka BOSCH-palec rozdzielacza POWER-TEC -kable WN NGK-swiece powodzenia juz tu nie bede pisal bo mi sie plakac chce
ICEMAN992 [Usunity]
Wysany: 2006-01-08, 20:01
odnosze wrazenie ze mnie cały czas atakujesz x_e_o_n!!! negujesz wszystko co napisze.
a powiem ci ze gaz za 2000zł mozna założyć tylko trzeba troche samozaparcia i checi, jakbym miał wszystko robić u kogos i zakładać gaz za 10000zł to juz bym wolał na benie jeżdzic.koleś założył gaz i działa, ma o tym jakies pojecie bo montuje instalki o kilku dobrych lat. instalacji niekupuje sie w warsztatach montujących gaz tylko w specjalistycznych hurtowniach a tam ceny ci powiem sa całkiem przystepne, bo reszte kasy to marza gazownika i koszta montazu(2 tyle co instalka), a na gazie niech starci nawet 70KM (niewiem ile moze mniec mniej bo to trzeba zmierzyc na chamoiwni a nie gdybać) ale i tak jest czym przycisnąć. co do strzałów w przepływke to mozna założyć nawet antywybuchy (pucha filtra,przepływka,dolot,kolektor) i nawet po strzale niesadze zeby rozwaliło przepływke.
x_e_o_n najpierw przelicz wszystko i zastanów sie co piszesz bo o tym jakieś pojecie trzeba mieć, a ja cherezji pisac niebede bo wiem co pisze, a niesadze nawet zebyś miał jakies dane ile silnik straci mocy po założeniu gazu.
pozzatym niechce mi sie juz wiecej pisac na temat tego co muwisz.
pzdr
duchX [Usunity]
Wysany: 2006-01-08, 20:06
NIE ja do ciebie nic nie mam tylko chce ciebie sprowadzic na ziemie !! ok ja sie juz nie odzywam rob co chcesz mimo wszystko sam dobrze wiesz ze do 2x R6 nie zalozysz gazu za 2000 chyba ze kradzione czesci bedziesz mial !! PRZEPRASZAM ZA TO ZE CIE ZDENERWOWALEM NIE MILEM TEGO NA CELU POZDRAWIAM POWODZENIA
ICEMAN992 [Usunity]
Wysany: 2006-01-08, 20:14
filipfil myślałem o 735i ,ale w longu i z pełnym wyposażeniem to cieżko znależć jakąś fajną, zato 750iL jest troszke wiecej , dlatego 750 mi bardziej pasuje pozatym co 12 garów to nie 6,
x_e_o_n sorki mnie tez troche poniosło, ale zdania ze za 2000zł założe gaz to niezmienie, wiem co pisze i to nie na kradzionych cześciach, popatrz nawet ile na allegro kosztuja emulatory i parowniki i wychodzi ze da sie zmieścić w tek kwocie.
pzdr
duchX [Usunity]
Wysany: 2006-01-08, 20:17
to ja proponuje 735iL to juz 100 razy lepszy wybor a 750 jest wiecej i tansze bo ludzie sie pozbywaja bo wiedza czym to smierdzi ja ci naprawde chce dobrze doradzic !!
ICEMAN992 [Usunity]
Wysany: 2006-01-08, 20:27
ale nigdzie niemoge znależc jakiejś fajnej,z dobrym wyposażeniem i najlepiej na czarnej skórze a interesują mnie tylko modele z szeroką nerką.