BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Dobre i zle strony silnika 4.0
Autor Wiadomo
mcmt
[Usunity]

Wysany: 2005-11-18, 21:20   Dobre i zle strony silnika 4.0

Witam,
Poniewaz niebawem zamierzam kupic BMW z oznaczeniem 540i (czyli chyba 4.4L), chcialem zapytac czego szukac i na co zwracac uwage ogladajac go.
Uzylem opcji szukaj, ale niczego nie znalazlem o tego typu silnikach.
Interesuje mnie rok 1998 - 2002.
Wiem, ze na przyklad: w silnikach 2.5TDS pekaly czasami bloki, przegrzewaly sie, padaly rowniez pompy paliwowe przy wyzszych temperaturach. Mozna bylo zauwazyc te usterki po kilku minutach jazdy... - prosilbym o tego typu info.
Z gory dziekuje.

ps. Ciekawe forum :) .

BADYL 

Pomg: 5 razy
Doczy: 20 Mar 2004
Skd: *****
Wysany: 2005-11-18, 21:25   

Hmmmm ja ostatnio zakupiłem 740iA coprawda tu jest silnik 4.0 a nie 4,4 ale z tego co wiem i dowiadywałem sie przed kupnem - drgania silnika norma (przynajmniej w tych z pojemnoscia 4.0 mozliwe ze w noych ten mankamet został wyeliminowany).Co wiecej hmmmm w sumie tak wszyscy krzycza na rozrzad w modelach X40 - umnie cos tam delikatnie stuka ale przestaje.Nie wiem co jeszcze bo dopiero zaczałem eksploatacje :) na bierzaco bede pisał :)

P.S. aaaaaa odrazu mówie tarcze na przód starsznie drogie wychodzi jakies 400 zł za SZTUKE nawet ze znizkami to cena wielka jak meteor.

mcmt
[Usunity]

Wysany: 2005-11-18, 21:31   

kirek napisa/a:
Hmmmm ja ostatnio zakupiłem 740iA coprawda tu jest silnik 4.0 a nie 4,4 ale z tego co wiem i dowiadywałem sie przed kupnem - drgania silnika norma (przynajmniej w tych z pojemnoscia 4.0 mozliwe ze w noych ten mankamet został wyeliminowany).Co wiecej hmmmm w sumie tak wszyscy krzycza na rozrzad w modelach X40 - umnie cos tam delikatnie stuka ale przestaje.Nie wiem co jeszcze bo dopiero zaczałem eksploatacje :) na bierzaco bede pisał :)

P.S. aaaaaa odrazu mówie tarcze na przód starsznie drogie wychodzi jakies 400 zł za SZTUKE nawet ze znizkami to cena wielka jak meteor.

yyy... Z ktorego roku ten silnik jest?
Tarcze do skrzyni biegow czy hamulcowe :P ? Expertem nie jestem, wiec troche lopatologii prosze ;) .
Slyszalem, ze w tym modelu BMW czesto kaszanila sie elektronika, a zwlaszcza klimatronik :| .
Dzieki za odpowiedz.

ps. 5tki z okresu 1998-2002 to E39?

BADYL 

Pomg: 5 razy
Doczy: 20 Mar 2004
Skd: *****
Wysany: 2005-11-19, 09:52   

mcmt napisa/a:
kirek napisa/a:

yyy... Z ktorego roku ten silnik jest?
Tarcze do skrzyni biegow czy hamulcowe :P ? Expertem nie jestem, wiec troche lopatologii prosze ;) .
Slyszalem, ze w tym modelu BMW czesto kaszanila sie elektronika, a zwlaszcza klimatronik :| .
Dzieki za odpowiedz.

ps. 5tki z okresu 1998-2002 to E39?

Mój silnik akurat jest z 92/93.

CHodziło mi o tarcze hamulcowe.

Czy klimatronik sie psuje - hmmm nie wiem jak to jest w E39 ale trzeba dbac o filtr kabinowy i o gaz znajdujacy sie w instalacji klimatyzacji i nie powinnio byc zadnych problemów.Kazdy bedzie mówił co innego - ja nie wziałem nic do serca kto cos mi opowiadał ze to ze tamto - sam sie ucze :) na V8 i jak narazie bez problemów.

I jak napisałem wyzej tak model ten to E39

mcmt
[Usunity]

Wysany: 2005-11-19, 19:44   

Dzieki za odpowiedz.
Wlasnie gdzies wyczytalem, ze ten 4.4L jest teoretycznie nie do zarzniecia :P , aczkolwiek wiadomo jak to bywa w praktyce :| ...

Pozatym; czytajac artykul pt: "BMW E39 540iA" na http://www.bmw-klub.pl/samochody/twojebmw.htm, czuje IDENTYCZNIE TO SAMO :twisted: ! Pozdrowienia dla tego, kto to pisal ;) .

Czytalem tez podobny artykul ponizej, tez o 540, tylko z oznaczeniem "i". I generuje mi sie automatycznie pytanie; czym rozni sie 540iA od 540i? :|

Aktualnie szukam wszystkich silnikow ktore kryja sie pod kryptonimem 540 od 1998-2002. Nie orientujecie sie moze w tej kwestii?

Goliat 
kierownik wioski

Doczy: 17 Wrz 2005
Skd: Drohiczyn n/Bugiem
Wysany: 2005-11-19, 20:59   

mcmt napisa/a:
Czytalem tez podobny artykul ponizej, tez o 540, tylko z oznaczeniem "i". I generuje mi sie automatycznie pytanie; czym rozni sie 540iA od 540i? :|

A wiec literka "A" to jest wersja z automatyczna skrzynia, "L" to wiekszy niz norma przewiduje :wink: [dostepne chyba tylko w 7], "X" - cztery łapy :twisted:

Pozdrawiam :wink:

SPRZEDAM => Ford Galaxy 1,9 TDI '99

mcmt
[Usunity]

Wysany: 2005-11-21, 21:08   

TO JEST 540X? :| (nie chodzi o ten terenowy oczywiscie)...
Az tak malo wiem? :P

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: