Pomg: 11 razy Doczy: 24 Gru 2006 Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2009-10-16, 16:03
Czasami zdarzało mi się wieźć moją E30 posiadaczy nowszych aut i każdy z wielkim zdziwieniem pytał :" chlopie, co to masz za hamulce?!". A hamulce mam takie z jakimi E30 wyszło z fabryki czyli 4 tarcze i ABS. Moim zdaniem hamulce E30 jak na swoje lata są lepiej niż dobre (spróbuje kiedyś zmierzyć drogę hamowania).
nadal jest to auto które może (oczywiście w dobrym stanie technicznym) śmiało konkurować z dzisiejszymi autami bijąc je na głowę
Dobre To z jakimi parchami ty byś chciał je porównywać ? Chevrolte Spark ?
metaldaw napisa/a:
Chcecie ponarzekać to zobaczcie ofertę np. fiata (nie mam na myśli tu auta a to co w jego skład wchodzi) - wersje z najbogatszym wyposażeniem to załamka, ponad 20 lat temu więcej w serii miała e30.
Kepasa Idź lepiej sprawdź wyposażenie dodatkowe chociażby Fiata 500.
_________________ Nie Umiesz Ustawić Zaworów w Swoim M20/M30 ? Call On Me !
Ostatnio zmieniony przez MAJSU 2009-10-16, 16:32, w caoci zmieniany 1 raz
w grudniu będzie dokładnie 28 lat od kiedy pierwsza e30 wyjechała z fabryki i nadal jest to auto które może (oczywiście w dobrym stanie technicznym) śmiało konkurować z dzisiejszymi autami bijąc je na głowę. Ponadto model M3 E30 jest najbardziej utytułowanym modelem BMW.
Chcecie ponarzekać to zobaczcie ofertę np. fiata (nie mam na myśli tu auta a to co w jego skład wchodzi) - wersje z najbogatszym wyposażeniem to załamka, ponad 20 lat temu więcej w serii miała e30.
A ile z dzisiejszych aut pozostanie na drogach za kolejne 20 lat - pewnie tylko poczciwe E30
fanatyk. E30 to już stary złom i nie wiem z kim ma dzisiaj konkurować i w czym:
bezpieczeństwie? Nie ma o czym mówić. Tutaj chroni tylko stara strefa zgniotu, która zazwyczaj juz była zgniatana i nasze szczęście. To pasywne. Aktywne? ABS, szpera - to wszystko.
zwrotności? mały plus jeśli ma wspomę, bo bez tego to męka przy manewrach.
wyposażeniu? - mówisz o Fiacie - nie wiem czy jest się do czego przyczepić w najbogatszej wersji - Grande Punto -regulowana kolumna, dwustrefowa klima itp. , więc?
Zużycie paliwa? Raczej nie, nic specjalnego, z wyjątkiem diesli i ety.
Dynamika silników vs ich pojemność? 1.6 focus benzynao podobnej mocy jest szybszy o 1,5 sekundy do setki od 316i m40 , choć jest cięższy. Jak już tak porównujemy
Pojemność wnętrza? ciasno, z tyłu bardzo ciasno - przynajmniej jak na dzisiejsze standardy.
bezawaryjność? ciężko wymagać czegokolwiek od 20 letnich samochodów. Plus, że nie ma elektroniki, minus - jest stare i zepsuć się może praktycznie wszystko.
nie ma co porównywać E30 z nowymi samochodami, bo lepsze jest wrogiem dobrego.
mam E30 przede wszystkim ze względu na sentyment do tego auta i tego, że mi się po prostu podoba, a nie przez to, że jest lepsze od nowych samochodów. Bo nie jest.
Alexil - bez profesjonalnego sprzętu Twoje pomiary do niczego się nie będą nadawały.
jak już kiedys wspomniałem, E30 jako jedyne auto w rodzinie, do wyjazdów na wakacje, wożenia dziecka do szkoły itp. - dyskwalifikacja, nie ma opcji. Dla mnie to tylko weekendowy wózek do czerpania przyjemności z jazdy. Lub dla innych do zabawy na torze , tudzież wściekania
_________________ Weteran
Ostatnio zmieniony przez Łukasz 2009-10-16, 16:36, w caoci zmieniany 1 raz
to slabo szukales dyfer czyli mechanizm roznicowy w fiacie 500 jak w kazdym innym przednionapedowym aucie zintegrowany jest ze skrzynia biegow. Zaraz wyjdzie na to ze nie ma walu napedowego i jest gorzej wyposarzone
_________________ bylo:
e-28 M535i
e-36 325, 318is Coupe
e-30 325e drift spc
e-39 525 TDS
A jest:
e-30 328i Cabrio
e-36 323i
e-30 318 is
Gepard Garage.Swapy mechanika.503-112-639
Autko mojego brata w bardzo fajnym stanie. Po moich długich namowach, brat zakochany w swoim autku - chętny na zamianę na e34 kombi w dieslu, w fajnym stanie oczywiscie. Cena do ugadania.
Odradzam wszystkim to auto byłem widziałem 700km zajebalem na marne,
1, lewe drzwi ori zamek zalepiony tasma w miejscu rygladawnia sruba wkrecona
2, obydwa blotniki umalowane do polowy, wiecie czmeu nowe 2 opony? bo gume jarali i bloniki pomalowali bo sie obily
3, mowil burchel jak sie klape otworzy - caly pas do wymiany przy zamku wszystko zgnile, na laczeniach pod lampami olbrzymie burchle,
4 w srodku wilgotno
5, szafa swieci jak sie uderzy,
6, dyfer czarny od oleju
7, prawa lampa 2 pekniecia mowil ze igla
8, metlik w kablach nad kolanami,
9, zgnily lewy przedni kielich, trzbe adobrze obczaic bo rdzy nie widac a okazuje sie ze jest tak spochnieta pod bezpiecnzikami ze jak by zaczac grzeba to dziura bedzie
10, tłumik koncowy przspawane koncowki duza pucha zaczyna gnic