Prosze o pilną odpowiedź...
Czy do opłacenia akcyzy w U.Celnym potrzebny jest przegląd techniczny auta? 5 dni na opłatę odlicza się od daty spisania umowy?
Przeglad jest potrzebny,5 dni od daty przejazdu granicy ale ze granic nie ma.
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Pomóg³: 3 razy Do³±czy³: 04 Lut 2005 Sk±d: Ostrowite
Wys³any: 2008-08-29, 22:54
Kwota jaka masz na umowie powinna wynosic minimum 55% wartosci rynkowej samochodu.
O ile kiedys przechodziło nawet 200-300E tak teraz strasznie sie czepiaja i z miejsca masz dochodzenie o zanizanie... , wiec lepiej sprawdz bo te 30-40zł nie jest warte latania i odkrecania wszystkiego pomijajac juz o uzeraniu sie.
Jesli sie nie myle to akcyza jest od ceny na umowie.
Pomóg³: 4 razy Do³±czy³: 08 Lip 2005 Sk±d: OÅ»ARÓW MAZ.
Wys³any: 2008-10-08, 20:05
I co nikt nie wie jak to teraz jest? Podobno akcyza idzie wg wartosci pojazdu w polsce, jak w skarbowce z ksiazeczki. I sa podobno jakies widełki do 2 litrow nizsza akcyza i powyzej 2 litrow wyzsza. Jak sie chce to mozna juz chyba smigac na zoltych blachach. Sa troche tansze a odkad nie ma granic spokojnie mozna na nich smignac do polski. Niech ktos cos sprostuje albo poda konkrety....
Pomóg³: 2 razy Do³±czy³: 04 Wrz 2006 Sk±d: BIAÅ�YSTOK
Wys³any: 2008-11-18, 18:36
Odgrzewam żeby się upewnić
Samochód jest normalnie zarejestrowany w państwie należącym do unii europejskiej. Nie ma jednak ważnego ubezpieczenia i nie wiem czy ma ważny przegląd.
1. Jeżeli nie ma ważnego ubezpieczenia to wykupuje w pierwszej lepszej firmie ubezpieczeniowej i mogę jeździć w Polsce bez obawy????
2. Robię przegląd i wykupuje ubezpieczenie na siebie w pierwszej lepszej firmie ubezpieczeniowej i mogę jeździć w Polsce bez obawy????
_________________ Auta dzielimy na: dobre, bardzo dobre i auta niemieckie,
Auta niemieckie dzielimy na: dobre, bardzo dobre i BMW,
BMW dzielimy: na dobre, bardzo dobre i E-30
Pomóg³: 2 razy Do³±czy³: 04 Wrz 2006 Sk±d: BIAÅ�YSTOK
Wys³any: 2008-11-18, 22:07
Auto ma blachy na których normalnie się poruszało za granicą.
_________________ Auta dzielimy na: dobre, bardzo dobre i auta niemieckie,
Auta niemieckie dzielimy na: dobre, bardzo dobre i BMW,
BMW dzielimy: na dobre, bardzo dobre i E-30
No to kwestia czy jest wyrejestrowane czy nie.
Jezeli jest wyrejestrowane to nie mozesz jezdzic.
Jezeli nie jest wyrejestrowane to przeglad Polski, ubezpieczenie Polskie, dowod zagraniczny i mozna latac.
Kolega chce zarejestrowac auto w Polsce
Jezdzi nim atualnie w niemczech na niemieckich blachach.
Jest mozliwosc zalatwienia wszystkich papierow z rejestracja w Polsce bez wyrejestrowania w Niemczech
Chodzi mi o praktyke bo wg przepisow pewnie sie nie da
_________________ Bylo:
E36 328 qpe '95
E30 325 m Tech II '89
Jest
E30 318 '91
E30 325 m Tech II '89
Wg. przepisow oczywiscie ze nie a w praktyce to juz zalezy od czyjejs niekompetencji. U mnie w miescie jak nie masz chocby jednej kropki w papierach to odrzucaja.
Pomóg³: 9 razy Do³±czy³: 05 Mar 2008 Sk±d: MiÅ„sk Maz.///Otwock
Wys³any: 2009-08-13, 08:20
Witam, potrzebuje małej pomocy
Sytuacja taka:
Auto sprowadzone do PL, ok 6 lipca.
Blachy - Żółte z datą 07.08.09r
Opłaty w PL - brak
Dokumenty:
Faktura-Rachunek
Brief mały duży
i jakies papierki od auta
OC niemieckie wykupione od 03.08.09
Auto jest u prywaciaża, mam cheć je zakupić, ktoś pomoże bo o ile dobrze kojarzę to akcyza 14dni od daty przekroczenia granicy, i co z ty mfantem zrobić? Jak to rozwiązać wszyskto żeby posżło sprawnie i bez jakichś kar itd. Czy nie bedzie kar? Hilfe Hilfe
ja bym zrobil tak ze bym autko przez komis przeciągną nib dodatkowe koszta lae z tego co wiem nie biegasz nigdzie po za wydziałem komunikacji... jezeli masz jakiegos znajomego co prowadzi komis on CI powie co i jak...
Z tego co wiem nie ma to znaczenia kiedy oplacisz akcyze... jak zagadasz odpowiednio z panią w okienku to mozesz zlozyc pismo o umozenie odsetek powód np byles za granicą albo cos takiego i nie dales rady wczesniej... ja taki myk w skarbówce w Krk zrobilem i przeszlo...
Wiecej nie pomogÄ™ w temacie bo wszystkie autka z reichu zalatwialem przez komis znajomego
witam! pytanie czy w świetle prawa zmieniły sie przepisy w stosunku do tego co jest napisane w pierwszym poście? czy cała procedura wyglada tak samo? jakie dokumenty sa mi potrzebne do rejestracji.. pozniej wkleje zdjecia, to mi powiecie czy mam wszystkie potrzebne dokumenty
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach