gratulacje, a znam takich co twierdzą, że m20b25 jest do bo głowice pekają
To jest bardzo dobry motor
Cytat:
W dodatku trudno go zajechać jeźeli się nie przegrzeje.
a grzeje się jak głupi prawda? głowice dwie pekly mi bo mialem pecha jak i Pioter, Kimbek, Adrian e30, ŁukaszQ18 ...... pewnie jeszcze dlugo moglbym wyminiac forumowiczow.
pozdro i oby ten swietny motor latal jak najdluzej.
Piotr_1 gratuluje i pelne uznanie za wyniki
Puz ma obsesję grzejącego się silnika
A motory od Mki są zawsze zimne albo te po swapie
Ostatnio zmieniony przez Mr X 2010-05-13, 13:07, w caoci zmieniany 1 raz
1. czy osłona z aluminium jest spawana czy doginana żeby utworzyć ten kąt? Jeśli doginana to na ciepło czy na zimno?
2. Jaki jest wymiar osłony który muszę kupić ?
3. Jak jest ta osłona, a dokładniej rzecz biorąc profile stalowe, przymocowana do podłużnic, bo przecież w podłużnicy nie ma gwintu.
Z góry dzięki za pomoc.
złomek napisa/a:
Najlepiej wyciągnać wszystko do obspawania.
Co do materiału na płytę to jeśli chcesz jeździć szutry to musi być PA11 gr. 8 mm (to jest duraluminium) na asfalty starczy gr. 6 mm, do tego stalowa miska olejowa i śmigasz bezproblemowo. Wcześniej miałem miskę alu i 3 rajdy skończyłem bo pękła. Warto też dać płytę pod bak, tu wystarcza gr. 4 mm.
Tak to kiedyś wyglądało u mnie, nie mam narazie możliwości zrobienia aktulanych fotek bo mam wszystko wyjęte. Ta konstrukcja z przodu to profil stalowy o wymiarach chyba 20x30x2 mm, w tylniej części płyta przykręcana jest do uszek dospawanych do wózka.
[url=http://img532.images...092.jpg]Obrazek[/URL]
[url=http://img693.images...095.jpg]Obrazek[/URL]
1. czy osłona z aluminium jest spawana czy doginana żeby utworzyć ten kąt? Jeśli doginana to na ciepło czy na zimno?
2. Jaki jest wymiar osłony który muszę kupić ?
3. Jak jest ta osłona, a dokładniej rzecz biorąc profile stalowe, przymocowana do podłużnic, bo przecież w podłużnicy nie ma gwintu.
Z góry dzięki za pomoc.
1. Gięta na zimno na prasie. Z tego co pamiętam to do PA11 o grubości 8 mm potrzebowałem jakies 115 ton.
2. U nas sprzedają taki materiał tylko w arkuszach 2 x 1 m. Wymiarów płyty Ci nie podam aktualnie, musiałbym zmierzyć przy okazji jak bede pamiętał
3. płytki z gwintem dospawane do podłużnic od dołu
_________________ "Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców" - Colin McRae
Panowie pytanko do tych, którzy puszczali przewody paliwowe środkiem. Gdzie najlepiej wiercić w ścianie grodziowej żeby nie było problemów przy podłączaniu już w komorze silnika?
gdzieś w okolicy otworu od węży z nagrzewnicy?
Fotka poglądowa:
Z góry dzięki za odpowiedź
Ostatnio zmieniony przez Pablo_rally 2010-08-06, 14:44, w caoci zmieniany 1 raz
Panowie pytanko do tych, którzy puszczali przewody paliwowe środkiem. Gdzie najlepiej wiercić w ścianie grodziowej żeby nie było problemów przy podłączaniu już w komorze silnika?
gdzieś w okolicy otworu od węży z nagrzewnicy?
tzn że nie masz nagrzewnicy czy też wywaliłeś tą gumę, która wchodzi do ściany grodziowej i w ten sposób 3 przewody od baku + 2 z nagrzewnicy się mieszczą w tej dziurze?
tzn że nie masz nagrzewnicy czy też wywaliłeś tą gumę, która wchodzi do ściany grodziowej i w ten sposób 3 przewody od baku + 2 z nagrzewnicy się mieszczą w tej dziurze?
Nie mam nagrzewnicy.
_________________ "Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców" - Colin McRae
Witam
Moze to juz bylo wałkowane ale chcialbym zapytac czy sa dostepne na rynku miski olejowe z metalui czy ktos z forumowiczów ma takie.
Tak zeby juz ta klasa e30 sie nie wykruszala na odcinkach bo to juz 2 przypadek w naszym wydaniu
Dzieki za info jesli ktos ma lub ktos wie gdzie mozna tego szukac.
Pozdr
_________________ Pucha
mafia Poszukaj zanim napiszesz !!! 80's motorsport
Doczy: 25 Cze 2008 Skd: Pszczyna/Krk
Wysany: 2011-06-12, 18:01
pytanie do wyjadaczy z klatką - nie przejdą mi raczej zastrzały boczne pomiędzy kubłem a ori boczkiem z racji na kieszeń w drzwiach i szukam jakiegoś płaskiego zamiennika. na allegro znalazłem tylko jakiś plastikowy kibel za chorą kasę. jak rozwiązaliście problem? docinaliście sami z płyty? ktoś może ma jakieś namiary gdzie idzie dostać coś takiego do e30?
Witam
Moze to juz bylo wałkowane ale chcialbym zapytac czy sa dostepne na rynku miski olejowe z metalui czy ktos z forumowiczów ma takie.
Tak zeby juz ta klasa e30 sie nie wykruszala na odcinkach bo to juz 2 przypadek w naszym wydaniu
Dzieki za info jesli ktos ma lub ktos wie gdzie mozna tego szukac.
Pozdr
ja mam taką miske stalową do sprzedania bo kupiłem 2 u niemca jak cos to pisz na pw
ale zanim wsadzisz miske to trzeba zrobić porzadek z belką i wsadzić inne poduszki dzieki temu motor idzie 5 cm wyzej i wtedy mozna mysleć o robieniu płyty ;D
Ostatnio zmieniony przez kurczakteam 2011-06-13, 10:50, w caoci zmieniany 3 razy
mafia Poszukaj zanim napiszesz !!! 80's motorsport
Doczy: 25 Cze 2008 Skd: Pszczyna/Krk
Wysany: 2011-06-13, 12:14
no właśnie o coś takiego chodzi. tylko chciałem posmarować rozsądny pieniądz za jakiś sportowy zamiennik ale chyba na wycinaniu się skończy. dzięki za foty!
@kurczak, podnosiłeś m42? nie jest przypadkiem tak że układ napędowy musi być w osi bo inaczej cośtam będzie padało co chwile? robię płytę właśnie pod mojego i faktycznie mało miejsca zostanie, żebym nie robił 2 razy przypadkiem
Tak tak m42 podnosiłem bo na szuter trzeba i nic sie nie dzieje nawet nie widziałem zadnej róznicy na podporze wału ,mam tak od 2 lat i wszystko jest ok
no to zanim zrobisz płyte zrob sobie belke odrazu i wsadz inne poduszki i dopiero rób płyte ja mam przeswitu ok 10 cm z taka płyta i zrobieniem poduszek przejechałem 2 rajdy szutrowe z seryjna miską i wszystko było ok
Podpinam się pod temat związany z poduszkami do Isa. Jakich poduszek użyć do podniesienia o trochę silnika? W necie praktycznie nic nie znalazłem na ten temat..
W moim IS'e, choć nie używam go do sportu typu KJS mam oryginalne poduszki z M42 E36 (bo silnik również jest z E36) a łapy silnika mam z M40 i wyszło tak że miska olejowa jest trochę wyżej niż maglownica
jakby ktoś szukał info jakie poduszki użyć do podniesienia silnika to:
M20 z E34 - takie mam założone u siebie i miska jest naprawdę wysoko, do tego płyta i nie ma żadnych problemów z miską !
jakby ktoś szukał info jakie poduszki użyć do podniesienia silnika to:
M20 z E34 - takie mam założone u siebie i miska jest naprawdę wysoko, do tego płyta i nie ma żadnych problemów z miską !