no to w takim razie kupienie takiej głowicy graniczy z cudem.. łatwiej już chyba szperę znaleźć... :-/ a za takie głowice to liczą sobie nawet i 1000zł...
Chodziło o głowice 2.5 Dzieki za odpowiedz. To nawet dużo za taką głowice która lubi często pękać.
Anonymous Go¶æ
Wys³any: 2004-06-23, 13:05
Ale 3,5 litra to troszke pali a poza tym jest za duzy i przy tym fakcie ze e30 juz z regóły jest niskie a jeszcze ja mam obniżaną (czerwone sprężyny) to haczy o nasze koleiny itp. Ja swoim 2.5 już 2 razy miske wymieniałem a teraz mam osłone na miske i jest lepiej.
A powiedzcie mi czy można kręcić ciepły silnik np. do 6tyś obr. czy to szkodzi bo mi sie wydaje ze szkodzi
Anonymous Go¶æ
Wys³any: 2004-06-23, 13:27
A powiedzcie mi czy można kręcić ciepły silnik np. do 6tyś obr. czy to szkodzi bo mi sie wydaje ze szkodzi. No i jeszcze mam pytanie - Miałem taką sytuację ze w zimie zamarzła mi WODA w chłodnicy i jechałem a temp skoczyła do 3/4 całego wskaźnika. Zatrzymałem się WODA w chłodnicy i całym układzie się roztapiała i jeszcze dolałem zimnej mineralnej wygazowanej. Pojechałem dalej i za miesiąc jechałem 60 km bez przerwy cały czas 160 km/h Jak się zatrzymałem to dolałem zimnej WODY zkranu do chłodnicy to było ok. 1.5 l I czy to mogło doprowadzić do pęknięcia bloku i głowicy?
oczywiście że możesz... jeśli silnik pracuje prawidłowo do nie ma problemu z tym żeby kręcić go do odcięcia... z tym że dobrze jest to robić jak się jedzie wtedy pęd powietrza dodatkowo chłodzi silnik albo nie robić tego długo albo zadbać o dodatkowe chłodzenie (wentylator elektryczny, chłodnica oleju...)
głównie właśnie przegrzanie powoduje to że głowica pęka... a przy szaleństwach nawet wiskoza nie pomaga i szybko się to sprowadza do zagotowania płynu (czego świadkami byliśmy w niedzielę) następną sprawą jest po zagotowaniu niedokładne odpowietrzenia silnika i wtedy też łatwo przegrzać... innymi słowy wszystko co robimy róbmy z głową i bacznie obserwujmy wskaźnik temp, jeśli jest na 3/4 to OD RAZU MUSIMY skończyć szaleństwa i przejechać się kawałek już bez szaleńst po prostej żeby pęd powietrza schłodził silnik... nieważne że nie skończyliśmy palić kapcia np. bo do zagotowania płynu to tylko chwila moment a potem zatarcie np. panewki na wale 8) albo włąśnie pęknięta głowica...
Ostatnio zmieniony przez loko 2004-06-23, 13:38, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
no bo pękło ta jazda nie trwała długo bo 15 min. Pękło wszystko i myślę ze to może być przyczyna lub zmęczenie materiału. A silnika szkoda teraz leży u mnie i oglądam go sobie od środka i niewidać żadnego śladu zużycia ani na cylindrach i tłokach ani na niczym. Teraz czekam na następny 2.5l też dobry i teraz życie mnie nauczyło że trzeba uważać na najmniejsze szczegóły
hehe no w moim wypadku akurat paliwa też jest ważny... ale widzę żwe uważnie czytasz, już zmieniłem na temp.
a jak ja brałem swoje auto to też było po zamarzniętej wodzie, tyle że przy zamarźnięciu wyskoczył BROK (taki kapsel w bloku silnika zabezpieczający własnie przed takimi przypadkami) i nic się nie stało, 300tys i jeździ dalej 8)
Anonymous Go¶æ
Wys³any: 2004-06-23, 13:48
to uważasz że 2.5 są dobre? i opłaca mi sie znowu taki silnik kupić? Bo ja troszkę sie zraziłem to tych silników m20
przy zamarźnięciu wyskoczył BROK (taki kapsel w bloku silnika zabezpieczający własnie przed takimi przypadkami) i nic się nie stało, 300tys i jeździ dalej 8)
Loko, czy w takim razie 2,5 niema tego kapsla Bo jeśliby miało, to Marcinowi też nic by nie popękało...
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...
to są fajne silniki bo są przede wszystkim tanie. a poza tym jak ktoś się lubi grzebać to może z nich konkretną moc wyciągnąć...
Anonymous Go¶æ
Wys³any: 2004-06-23, 13:57
Dzięki za porady zawsze czegos nowego sie dowiem. Jak bede miał autko to dam znać jak tam działa mój nowy motorek m20
Anonymous Go¶æ
Wys³any: 2004-06-23, 16:48
fajno by bylo wrzucic 2.5 24 gwizdki ale to sie wiaze z z innym kompem i cala wiazka jednak gdyby sie takie cos powiodlo to by byla fajowa zamiatarka bo to juz insza technologia niz w m20
Anonymous Go¶æ
Wys³any: 2004-06-23, 22:27
Już sie nawet o to pytalem i uslyszalem odpowiedz taką jak twoja a mianowicei że z tym silnikiem trzeba wymienic skrzynie biegów itp. Takie wymiany to już nie dla mnie, bo to są za duże koszty których nie wykorzystam.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach