Wys³any: 2005-12-15, 14:59 silnik 325 Eta ???? czy 325
Witam nie wiem o co chodzi z tym silnikiem w E30 325 Eta mógł by mi to ktos przyblizyć bo może na wiosne sprawie sobei taką i zrobie pełen racing style srodek pusty kubły sport kiera ładne 16stki felgi i gleba z zewnątrz na prżód bym chciał iS'a albo MtechnikII i to w sumie tyl ez modyfikacji zewnętrznych.
dziwi mnie jedno przegladalem ogłoszenia i na jednym ze zdjęc obrotomierz krecił się do 5 tyś one są tak nisko obrotowe???czy jak
krótko i na temat (reszta za pomocą "szukaj")
- eta 122KM do ok. 11.86r obrotomierz wyskalowany do 5tyÅ›
- super eta 129KM obrotomierz wyskalowany do 6tys
- wszystkie ety sa na wÄ…skich lampach,
- to tz. benzynowy-diesel, duży moment przy niskich obrotach, krótka jednyna ale za to na dwójce można polatac
- co do twojego planu to MT II do wąskiej = full przeróbek, lepiej MT I
- jeśli chodzi o spalanie to przy dzisiejszej cene ropy i beny to prawie mozna powiedzieć że 325e = 324td
pozdro
_________________ Marcin
Klubowicz
GG 6271263
------------------------------------------------------
nawet Papież jeździ BMW > Bóg powiedział ludziom co dobre :)
Smasher, skad takie info? Drazylem ten temat bo chcialem kiedys ete ale w szerokiej (bez rozrozniania eta/supereta) i wiem ze byla robiona tylko w waskiej (ale moze sie myle). Zreszta przejzyj np ogloszenia w niemcowni, wszystko jest do 87 roku.
Pomóg³: 11 razy Do³±czy³: 19 Mar 2004 Sk±d: Warszawa Skorosze
Wys³any: 2005-12-16, 02:26
Bruno supereta byla produkowana po grudniu 86 ... prawdopodobnie do końca 87 (prawdopodobnie bo znajdywałem tylko info 12/86- ) roku a szeroka lampa weszła do produkcji we wsześniu 87 roku ... sądze że było troszeczkę Superet w szerokiej lampie, jedna ma bodajże Pancin, inną był koleżka u nas dawniej na spocie ... moge sie mylić, ale w BMw wszystko jest możliwe
Wys³any: 2005-12-16, 08:42
SmasherE30 napisa³/a:
Bruno supereta byla produkowana po grudniu 86 ... prawdopodobnie do końca 87 (prawdopodobnie bo znajdywałem tylko info 12/86- ) roku a szeroka lampa weszła do produkcji we wsześniu 87 roku ... sądze że było troszeczkę Superet w szerokiej lampie, jedna ma bodajże Pancin, inną był koleżka u nas dawniej na spocie ... moge sie mylić, ale w BMw wszystko jest możliwe
Z tego co wiem supereta była robiona do września 87 i wychodziła jedynie w wąskiej lampie. Natomiast silniki od ety spotkać można nawet w Touringu ale to są już szczepany .
_________________ Była: SuperETA (OO=[][]=OO)
0-100/V-max: 8,29s/225km/h
OCALI�A MI ŻYCIE - brak mi jej
Teraz to silniki można zmieniać co tydzień i wszystk ozawsze jest legalnie. nawet na umowie kupna-sprzedaży niektórzy już nie piszą numerów silnika
Pomóg³: 8 razy Do³±czy³: 01 Kwi 2004 Sk±d: Szczecinek
Wys³any: 2005-12-16, 13:29
No właśnie nie do końca jest tak jak piszesz, bo jeśli będziesz miał silnik pochodzący z kradzieży i ktoś Tobie to udowodni (a według mnie bardziej Ty powinieneś mieć jakiś kwit potwierdzający pochodzenie sinika) to jest lipa i to napewno nie jest legalne.
_________________ Liczba dachowań - 2
Liczba zniszczonych opon - 464
�ukasz
Ok niech najpierw ktoś Ci udowodni bo teraz każdy inteligentny złodziej, przed sprzedażą silnika poprostu bierze szlifierke i ściera numery lub w każdy inny sposób je usówa i co wtedy ? nic. Umowe kupna sprzedaży można spisać fikcyjną i papiery są. Wiadomo są też skrajne przypedki ale z reguły silniki można zmieniać bezproblemowo
Pomóg³: 1 raz Do³±czy³: 23 Maj 2004 Sk±d: Szczecin
Wys³any: 2005-12-16, 15:39
ok ale czy moze ktos np na podstawie własnych doświadczeń wymienic zalety silnika 325e i 325i ja to wszystko wiem ze moment obr i ilość koni ale jak to sie ma do jazdy sportowej, zywotności silnika, spalania, itp rzeczowo z praktycznego punktu widzenia, bo ja na chwile obecną wolałbym 325i bo chociazby jest duzo mocniejszy, a spotkac mozna czesto wypowiedzi ze ktos szuka ety czy super ety, czemu ?
No właśnie nie do końca jest tak jak piszesz, bo jeśli będziesz miał silnik pochodzący z kradzieży i ktoś Tobie to udowodni (a według mnie bardziej Ty powinieneś mieć jakiś kwit potwierdzający pochodzenie sinika) to jest lipa i to napewno nie jest legalne.
jak Ci ktoś udowodni, że masz kradzione siedzenia, lampy czy jakiekolwiek inne części, to też lypa
Pomóg³: 8 razy Do³±czy³: 01 Kwi 2004 Sk±d: Szczecinek
Wys³any: 2005-12-16, 15:56
Pioter_W napisa³/a:
Sosen napisa³/a:
jak Ci ktoś udowodni, że masz kradzione siedzenia, lampy czy jakiekolwiek inne części, to też lypa
No w sumie tak, tylko że nie każda inna część ma swój numer, a silnik zazwyczaj ma.
_________________ Liczba dachowań - 2
Liczba zniszczonych opon - 464
�ukasz
To ja wam powiem koledzy teoretycy, że w praktyce w Wydziale Komunikacji cały czas potrzebne są przy wymianie motoru w aucie dokumenty potwierdzające pochodzenie silnika, autentyczna (dla waszego dobra) umowa kupna-sprzedaży, badanie techniczne ze stacji diagnostycznej badające zgodność numerów w dokumentach i rzeczywistych, i nowe numery są wpisywane do dowodu rejestracyjnego. Robiłem to ledwie 3 tygodnie temu.
Lordzie umowę sprzedazy można spisać fikcyjną? Art. 270 KK art.1 - fałszerstwo w skrócie - i wierz mi, że nie przesadzam.
Qba - eta nie została stworzona jako silnik sportowy - stąd jej charakterystyka - nisko się kreci, ma nisko moment, jest żywotna i w miarę mało pali. Co oczywiście nie znaczy, że jest zła, ale napewno nie sportowa.
Qasi sportowym silnikiem w E30 jest 1.8 is i to ten silnik ma sportową charakterystykę. 2.5 litrowe m20 już mniej.
ok ale czy moze ktos np na podstawie własnych doświadczeń wymienic zalety silnika 325e i 325i ja to wszystko wiem ze moment obr i ilość koni ale jak to sie ma do jazdy sportowej, zywotności silnika, spalania, itp rzeczowo z praktycznego punktu widzenia, bo ja na chwile obecną wolałbym 325i bo chociazby jest duzo mocniejszy, a spotkac mozna czesto wypowiedzi ze ktos szuka ety czy super ety, czemu ?
o własnie o coś takiego też mi chodzi jeszcze jedno jezeli ma się na codzień iS'a w E36 to tak dla maxymalnego fun'u 325i w E30 będzie lepiej latać?????? i czy można juz się całkiem nieźle powyżywac na OCTAVIACH MONDASACH AVENSISACH GOLFACH IV i V 1.9TDI 2.0TDI????? bo swoją iS'ką walcze z nimi na równo
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach