BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Jaka instalacja LPG do M54B22 ?
Autor Wiadomo
nokerman 
ostatni mohikanin

Pomg: 21 razy
Doczy: 22 Mar 2004
Skd: Puławy
Wysany: 2007-06-12, 13:45   Jaka instalacja LPG do M54B22 ?

Witam

Proszę o poradę czy jest możliwe, sensowne i ekonomiczne założenie instalacji LPG do E46 z motorkiem M54B22 - rocznik 2002.

Bez aspektów morlanych typu "gaz zabija BMW" - to juz wiemy :mg:

Chodzi mo o podejście techniczne. Jaka instalacja? Jaka praca silnika na LPG? na co zwrócić uwagę?

Najlepiej jakby ktoś znał temat z życia a nie opowieści kolegów i mitów malkontentów.

PZDR

E30 325iA 1987r. Coupe :mrgreen: Spritmonitor.de
E39 528iA 1999r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
E61 530dA 2005r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
«Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»

oprych525i 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 15 Kwi 2007
Skd: Nasielsk
Wysany: 2007-06-12, 14:03   

Umnie jest ciut inny silniczek m50b25 na vanosie instalke mam kme sekwencje , na wtryskiwaczach matrix sa one szybsze od valtekow ale szybciej podobno padaja sa bardziej czule na zabrudzenia.

Dlatego umnie matrixy poniewaz vanos troche inaczej lapie moment i lepiej spisoja sie szybsze.

Minus matrixow jest taki ze jak padnie jeden z wtryskiwaczy to one sa na listwie i trzea wymienic trzy , w valtekach tylko jeden wiec koszty niskie.

Na lpg przejechane 40tys , bez narzekan spalanie wieksze o okolo 1l do 2l niz pb.

Niezauwazylem zuzycia oleju , swiece co 15 tys nowe tylko ngk , dbac o filtr powietrza , filtr fazy lotnej co 25 tys wymiana ( w podrzednych sklepikach cena od 45-60zł, na allegro sprzedaje gosc po 14,50 identyczne kupowalem to wiem)

Uklad przy sekwencj musi byc dobrze odpowietrzony bo parownik jak niedogrzany to lpg kuleje , trza czasem na pb poganiac zeby wtryski sie odmulily

jak beda ustawiac temperature przelaczenia z pb na lpg to nie nizsza jak 35-40 stopni , problem w lato bo czujnik szybko lapie temperature a w rzeczywistosci woda niejest tak bardzo dogrzana i ciut kuleje zanim sie rozgrzeje .

To tyle na moim przykladzie ,jak jeszcze jakies pytanka to z checia odpowiem.

pzdr :papa:

[ Dodano: 2007-06-12, 14:09 ]
Mialo nie byc ze jak tam kolega ... , ale slyszalem ze ludzie instaluja te instalki do m54 i tez bez problemow.

kiloff 

Pomg: 5 razy
Doczy: 10 Lut 2006
Skd: Krosno
Wysany: 2007-06-12, 19:06   

zakladam w piatek PRINS`a (do M52B28) - bede mogl sie pozniej podzielic opiniami .. napewno odradzam V generacje .. jesli juz to dobra sekwencja ;)

www.system.mimbu.pl

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2007-06-12, 19:14   

zza niecale 2tys pln mozna kupic przod (polski stag) na 6sc cylindrow... do tego butla i jakies tam pierdoly +montaz i mysle ze w 3-3.5tys mozna sie spokojnie wyrobic... lpg po 1.8pln a wacha 4.3 oplaca sie jak nie wiadomo co... prins srims zakladaj staga... taniej i lepiej... jakbym teraz mial taki dylemat to nie zastanawialbym sie dlugo... na lpg i tak nie bedzie smigac tak jak na pb (nawet nie rozmawiaj z ludzmi ktorzy tak twierdza) chodzi mi o osiagi (beda minimalnie gorsze), spalanie tez bedzie ciut wieksze ale ogolnie praca na dobrze zestrojonym systemie ( z dobrym wydajnym parownikiem) nie powinna odbiegac od tego do czego jestes przyzwyczajony na pb... jedyne co to czesciej trzeba zmieniac swieczki, filtry pilnowac itp :mg:

puz 
swapownik

Pomg: 4 razy
Doczy: 05 Sty 2005
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2007-11-19, 03:51   

odswierze temat jaka instalacja do M54B30? Prince, Stag, KME? jakie macie doswiadczenia i spostrzezenia. nie mam ochoty czytac 20 postów na temat wyzszosci PB nad szambem. mega kebab zastepuje gólfa diesla i bedzie robic 40-50 tys rocznie. jestem w rosterce bo Stag i KME maja tylu przeciwnikow jak i zwolennikow. na temat Prince sa zgodne opinie dobra instalacja ale droga moze Kilof cos napisze.

korzuch 

Pomg: 2 razy
Doczy: 29 Mar 2004
Skd: z stąd
Wysany: 2007-11-19, 07:13   

STAG nie ma TUV :) za to OMVL ma :)

Mauser 

Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2007-11-19, 08:02   

Spytaj Nikosia Wariata z bmw-klub - powie Ci co i jak. gg2586233
Stag - prosty w obsłudze, parownika KME nie polecam - ja właśnie śmigam na PB, bo parownik sie zasyfił, a wcześniej nie trzymał ciśnienia tak jak powinien.

Wtryskiwacze valtek spokojnie wystarczą. A za szybkie, za wolne . . . . . . trzeba wiedzieć jak regulować, dobrać dysze itp u mnie czerwone valteki nie miały prawa chodzić, a jednak chodzą bez problemów. . . . a mapa idealnie pokryta z PB. . . .
Oczywiście miedź fi8 . . . .

I gazownik - jak nie ściąga kolektora, to znaczy że jest piekarzem a nie gazownikiem, jak nie stroi instalacji podczas jazdy, to jest hydraulikiem, więc takich trzeba omijać szerokim łukiem . . . . . to dwie zupełnie podstawowe sprawy.

TopolE30 

Doczy: 11 Sie 2007
Skd: Praga pln
Wysany: 2008-01-05, 16:29   Problem z Instalaćja LPG KNE ...

może mnie ktoś naprowadzi bo jestem już zly na mojego gazownika.Załoylem INSTALACJE KME i przejechalem 200km i juz musialem regulowac bo np. nie mogłem ruszyc bo mi gasł -ok. wiadomo nowa musi sie ułóżyć.Pojechałem ,powiecmy ,ze mi to zrobili -teraz znowu na zimnym na benzynie ,chodzi jakby chodzil na jednym lub na dwoch garach ,wogule sie nie wkręca a na dodatek jak dochodzi do 1000 obrotów to strzela ..... jak sie rozgrzeje to na gazie niby chodzi lepiej ale tak jakby chodzil na 4 garach a na benzynie dalej lipa.nie wiem co mam myślec o zakladzie który mi to załozył.załozylem sekwencje a mam wiecej problemow niż w poprzedniej e30 2,5l ze zwyklym gazem....

kiloff 

Wysany: 2008-01-05, 16:39   

puz napisa/a:
moze Kilof cos napisze.

wow, ktos odkopal temat, ale odpisze:

prinsa mam ponad pol roku, o ile na wczesniejszej instalce moj samochod nie chcial wogule jezdzic (faza ciekla) i bywalem u gazownikow srednio raz na dwa tygodnie , o tyle odkad mi zalozyli PRINS`a nie bylem u nich ani razu .. wiem jedno - przy nastepnym gazowaniu juz tylko PRINS !! jesli chodzi o wrazenia z jazdy na PRINS-ie - identycznie jak na benzynie, spalanie o ok.1-2L wiecej niz na PB
mialem tez kiedys KME - w poprzedniej, z tym ze miala jakies starsze oprogramowanie - nie sprawdzila sie, niby wszystko bylo ok, ale czasow wtrysku sie nie udalo do konca idealnie dostroic i albo na jalowym nie chodzila do konca idealnie, albo nie bylo gory takiej samej jak na benzynie ..

www.system.mimbu.pl

kfas 

Doczy: 07 Cze 2007
Skd: Jaworzno
Wysany: 2008-01-05, 17:13   

puz napisa/a:
odswierze temat jaka instalacja do M54B30? Prince, Stag, KME? jakie macie doswiadczenia i spostrzezenia. nie mam ochoty czytac 20 postów na temat wyzszosci PB nad szambem. mega kebab zastepuje gólfa diesla i bedzie robic 40-50 tys rocznie. jestem w rosterce bo Stag i KME maja tylu przeciwnikow jak i zwolennikow. na temat Prince sa zgodne opinie dobra instalacja ale droga moze Kilof cos napisze.

STAG 300 :mg:

sowin19 
sowa

Doczy: 04 Sty 2007
Skd: Jelenia Góra
Wysany: 2008-01-05, 23:36   

Posiadam OMVL, zrobiłem na niej ponad 15tyś. Pierwsze 2tyś. to było regulowanie (słabe doświadczenie gazowników), ale reszta 13tyś. palcem nie tykane :!: Pali prawie tyle co Pb (zależy od gazu), a moc również taka sama :!: Ważne żeby gazownicy mieli dobry program czyt. działający powyżej 6000obr. (u mnie regulowali na oko, ale jest git) no i regulacja na drodze, a nie w garażu :cry: POLECAM :idea:

puz 
swapownik

Wysany: 2008-01-05, 23:45   

badź madry i pisz wiersze. ręce mi juz opadaja. umowilem sie na założenie KME na środe ;/ znam kilka osób, które jezdza na tych instalkach i nic sie nie dzieje. 2 gosci którzy instaluja to i twierdzą że KME jest bardziej nowoczesną instalka od staga. najgorsze, ze nie mam zaufania do nikogo z okolicy kto móglby załozyc mi staga!!!!! a nie bawi mnie serwis 200-300 km od miejsca zamieszkania :( znów Prince ok ale ta cena za 3 klocki to mam konkreto wakacje

korzuch 

Pomg: 2 razy
Doczy: 29 Mar 2004
Skd: z stąd
Wysany: 2008-01-06, 00:00   

STAG niema TUV to chałupnicza instalka :lol: piszcie wprost :lol: w niemczech nikt nieda tuv na szmelc :)

biemdablju 
GOOD STYLE FAN

Pomg: 3 razy
Doczy: 25 Lut 2007
Skd: warsaw
Wysany: 2008-01-06, 02:10   

Ja smigam na stagu 300 już 1,5 roku i obiektywnie na to patrząc moge powiedzieć tylko jedno KIBEL :lol: to jest pierwsza sekwencja z która mam doczynienia i nikt by mnie nie namówil poraz drugi na takie półśrodki.
Nastepnym razem bedzie tylko i wyłącznie Landi Renzo. Prawda jest taka, że nie warto oszczedzać na wstępie, a potem żalować. 1k czy 2k wiecej i masz gwarancje, spokoju, bezawaryjności i zadowolenia w codziennej eksploatacji
Wystarczy porownać wtryskiwacze. Valteki przy Landi renzo to smieszne plastikowe zabawki

Pozdro
old school & german style follower.

mucha 

Pomg: 1 raz
Doczy: 15 Mar 2005
Skd: kwidzyn
Wysany: 2008-01-06, 10:19   

puz poczytaj tutaj o przebojach z instalka KME
http://www.lpg-wrzosowa-legionowo.com/

osobiscie mam staga 200 i jestem zadowolony, prodecent udostepnia za free program (musisz tylko dokupic kabel do kompa) i jesli zmieniasz srednice dysz badz cisnienie masz mozliwosc od razu skorygowania tego na mapie gazowej, kabel u siebie kupilem ze zwyklej ciekawosci jak ta wszystko chodzi i wyszlo pare nieciekawych spraw, np reduktor mialem do 90KM - teraz juz jest do 150KM, czasy wtrysku gazu wogole niepokrywaly sie z czasami wtrysku Pb a jednak wyszlo 124KM

pozdro
mucha
Ostatnio zmieniony przez mucha 2008-01-06, 10:22, w caoci zmieniany 1 raz  

sherifff 

Doczy: 05 Mar 2005
Skd: Szczecinek
Wysany: 2008-01-06, 12:10   

wiem ze u nas chłopaki montowali właśnie KME tylko że do M60 i latało to bez żadnych problemów.

www.scsclub.pl
pomoc drogowa Szczecinek

puz 
swapownik

Wysany: 2008-01-06, 13:02   

no wasnie taka instalke zamowilem

kiloff 

Wysany: 2008-01-06, 13:32   

puz napisa/a:
no wasnie taka instalke zamowilem

ja mialem to starsze KME - to bylo cos kolo 3-4 lat temu .. pozniej podobno zmienili oprogramowanie i juz dalo rade sie dokladnie wysterowac - ale ja na tym nie jezdzilem .. co do PRINS`a to wiem ze drogi - ja poprostu po wczesniejszych przejsciach z instalacjami mialem juz serdecznie dosc oszczedzania na instalacji ;)

www.system.mimbu.pl

Byq 
E36 323i 2.5L

Doczy: 06 Lut 2006
Skd: Wrocław/Złocieniec
Wysany: 2008-01-06, 14:11   

Hej,

u siebie mam założoną instalkę BRC Self Sequent 56, dorga była to fakt.
W opcji była jeszcze jakaś polska SGI na podzespołach włoski i koło 1000zł była tańsza, ale że to miał być mój pierwszy gaz, którego zreszta się trochę bałem, to zdecydowałem wydac więcej.
Wrażenia....
Po przejechanych koło 36kkm nie ma z instalką żadnych problemów, śmiga na niej bardzo fajnie, spalanie bardzo rozsądne - nie więcej jak 1-2l więcej od Pb, osiągi jak dla mnie zadowalające i nie czuję różnicy między Pb a LPG, na serwis jeżdżę tylko co 15kkm na wymianę filtrów i sprawdzenie czy nic się nie dzieje niedobrego, także instalka praktycznie bezobsługowa.
Zakładałem ją w Radwanicach koło Wrocławia, u gości którzy robią szkolenia dla innych gazowników - jeden z najlepszych jeśli nie najlepszy zakład w okolicy Wrocławia(jeszcze Abart na krzemienieckiej jest godny polecenia) i do tej chwili jestem przezadowolony jeśli chodzi o montaż i regulację gazowni.

Jedyna wadą jest to że jak jest mało gazu w zbiorniku i dobrze ruszę spod świateł to przełącza się na benzynę, ale robi to zupełnie bezkolizyjnie, także mi osobiście to nie przeszkadza(wąż gazowy ze zbiornika do reduktora czy gdzie tam mam ten większej średnicy ;) )
Niestety niektórzy z was będą mieli tu kawałek drogi...
Pozdrawiam

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: