BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

Nasze Śmigiełka - [E30] Łukasz ->> Hartge H26s

Łukasz - 2005-07-18, 09:24
Temat postu: [E30] Łukasz ->> Hartge H26s
W sobotę nad ranem (w końcu :!: ), około 2 wyjechałem w końcu z warsztatu moją zeswapowaną E30.

W końcu zamiast 1.8 M40 zasiadł tam motor z BMW E30 Hartge H26s. Dyfer - duża głowa i ....nie 3.64, tylko 3.45. II bieg odcina przy 95 km/h, III przy 145 km/h.
Pierwsze wrażenia niesamowite.
Muszę się nauczyć jeździć od nowa. Nie żartuję - tu jest zupełnie inaczej :!:

Przy odpalaniu słychać stłumiony wściekły warkot, wydech zrobiony jest przelotowo, od baranów idą 2 rury o średnicy 45 mm aż do końcowego pojedynczego tłumika z nierdzewki ( o wymiarach balonu ) z silencerem. Efekt przynajmniej dźwiękowy - znakomity. Jak z praktyką - nie wiem. Jakie będzie przełożenie tego wydechu na wynik na hamowni na ten przykład.

Samochód nie jest za głośny, da się nim normalnie jeździć bez problemów, radio też słychać, a przy wyższych obrotach ta muzyka to balsam dla moich uszu.

Silnik wkręca się diabelnie szybko, nie ma ani chwili zadyszki, cały czas chce więcej
" Gania jak wściekła" - jak określił mechanik :twisted:

Osiągi jeszcze nie sprawdzone, hamownia w najbliższym tygodniu ( w sobotę było zamknięte, a chciałem jak najszybciej!). Z tego co chwilę w weekend pojeździłem, a nie dawałem ostro do końca - daje radę Clio 2.0 174 KM, jakieś Audi A8 też trochę postraszyłem :twisted: . Reszta peletonu zazwyczaj zostaje na światłach gdzieś daleko z tyłu.

Jest jeszcze dużo do zrobienia, bo.....tu niejeden się uśmieje, albo chwyci za głowę.....zawias jest seryjny (mimo , że amory KONI, ale seria Special - czyli nie sportowa) , tarcze z przodu jeszcze dają radę - *** Powerdisc, ale tylko 260 mm, ale z tyłu.......są jeszcze bębny.

Nie jest to ideał na ten moment, chociażby właśnie z racji zawieszenia i hamulców, ale powoli, powoli...

Fura póki co stoi na seryjnych BBS-ach '15 z przodu i BBS-ach z rantem też '15 z tyłu, opony - przód 195/60/15 , tył 205/55/15. Opony jeszcze żyją, na przedzie są Goodyeary Eagle całkiem bardzo ładne, a z tyłu produkt uboczny firmy Pirelli, czyli Courier Monza.

Ale nie od razu Rzym zbudowano, a samochód to nie wszystko, mam jeszcze kilka innych pasji, więc trzeba rozsądnie operować funduszami.

Samochód nie będzie na codzień ( na codzień) jeździł bokami i raczej nie zobaczycie mnie palącego nim gumę, a dlaczego? Ponieważ dla mnie jest to COŚ, w co włożyłem sporo, naprawde sporo nerwów, wysiłku i oczywiście pieniędzy (też niemało) - Nie po to, żeby to roz*** w 2 miesiące. Więc na ten temat - bez komentarza.

I jeszcze ciekawe SPALANIE: już sprawdzone - 100 km w cyklu mocno mieszanym (dojazd do Wawy z Otwocka, trochę po Wawie) i kilkoma mocnymi przycisnięciami - wyszło 11 litrów :!: Wierzcie, nie wierzcie, ale tak wyszło. Zatankowany BP 98 Ultimate.

Pozdrawiam i chętnie poczytam o Waszych może pomysłach co dalej.
    u

cinek_sw - 2005-07-18, 10:05

Gratuluję Łukasz........ niech ci Świnka służy przez wiele wiele lat :D
ps. przenieście to na OT bo wg. mnie tam lepiej to pasuje......

LUKAS - 2005-07-18, 10:28

Gratuluję udanej przekładki :D
Cieszę się że nie będziesz używał tego samochodo to jarania laka (:?) ale do tego do czego Beemki zostały stworzone (rozumiem że widzimy się we wrześniu na torze ;) ) hehe.

Będziesz na najbliższym spocie :?: Kiedy pochwalisz sie tym potworkiem :D Bierz Gtecha i się mierz :) potrenuj starty i zapodaj wyniki w odpowiednim dziale ;) Opony 205 powinny jakos narazie wystarczyc na przeniesienie momentu, żeby przynajmniej w przybliżeniu pokazać osiągi...

Piszesz że masz dyfer 3,64 czyli taki jak ja ale prędkości na poszczególnych biegach masz wieksze... przy ilu masz odcinkę ;)

Pozdrówka, ciesze się z tej przekładki podobnie jak Ty :)

Łukasz - 2005-07-18, 10:36

Dyfer jest 3.45, taki jaki miałem w 1.8.
3.64 mi...., że tak powiem zniknął.

Piotrek - 2005-07-18, 10:51

Gratulacje, niech Ci służy.

Brzmi groznie :D

Baur - 2005-07-18, 11:50

No ja też juz sie bardzo ciesze ze toto jeżdzi. Śmiało moge nakleić na swojej "auto serwisowe projektu HARTGE" :D
Łukasz - 2005-07-18, 12:03

Fakt, chciałbym podziękować BAUROWI , dzięki któremu w dużym procencie naprawdę ten samochód jest, istnieje, jeździ. Jego też kosztowało to wiele nerwów i czasu, i nie tylko.....
Bez czarnego kombi w kolorze schwarz mica z szalonym IS-em pod maską nie wiem, czy to wszystko doszłoby do skutku.

A przygody typu: jazda z silnikiem na przyczepie nocą 150km/h (Frycek też wielkie dzięki dla Ciebie i Twojej dzielnej kombiaczki!), jazda do blacharza na holu z Baurem wybebeszoną moją Betką z Woli do Józefowa późnym wieczorem bez świateł....i wiele innych na zawsze będą wywoływały duży uśmiech na mojej twarzy.

Wielkie dzięki dla Baura.

P.S Chłopakom z warszatu na Ostroroga też się należy 8) podziękowanie :D

sarna1 - 2005-07-18, 14:56

Szczere gratulacje, wiem z autopsji jak cieszy posiadanie ''mocnego'' bmw - wiem ile to radosci :D a spalaniem sie nie przejmuj - jest w normie :D :D :D

Oby ci fura dlugo sluzyla :D nie zapomnij rozbic z kumplami jakiejs butelki w jej poblizu :D

Łukasz - 2005-07-18, 15:05

generalnie spalaniem jestem nawet zdziwiony, że tak mało, bo spodziewałem sie wiekszych łyczków paliwa. Ale to się jeszcze zobaczy, to pierwsze dni.

Tak butelkę rozbić trzeba, bez dwóch zdań :D , może o felgę :wink: ?

Co ją odpalam to nie moge uwierzyć , że to "prawie " ten sam samochód....

broq - 2005-07-18, 15:14

ciesze sie raziem z Tobą wiem co to jest jak tyle nerwów i kasy włozy sie w to co chcesz
--==maly==-- - 2005-07-18, 15:15

Również gratuluje mam tylko małe zastrzeżenie. Wydaje mi się,że Fenix powstał z popiołów a sfinx siedzi na pustyni i sie po mału rozpada 8)
Łukasz - 2005-07-18, 15:20

W natłoku emocji przeoczyłem :) , zgadza się, to Feniks powstał z popiołów. Dzięki.

A wyglądała w pewnym momencie strasznie, wierzcie mi.....

KotSylwester - 2005-07-18, 18:49

Gratuluje, gratuluje. Ja proponuje blaszke 316i z tyłu i zostawić bębnyu:P Frajda będzie hehehe taki niepozorny a wtrysk ma potworny :P
LUKAS - 2005-07-18, 19:08

Co do emblematu na klapie 316i zgodzę się hehe zrobił tak Filip z MPWRa i fajnie to u niego wygląda hehe.
Inna opcja to pozostawienie klapy bez oznaczenia, tylko ze znaczkiem BMW :D

Co do hebli to sięnie zgodzę :!: Co jak co ale zawias i heble musząnadążyć za tym motorem :!:

slawo - 2005-07-18, 20:47

po pierwsze to gratulacje swapu
po drugie heble musza byc pierwsza liga,mnoc to nie wszystko,trzeba ja jeszcze wyhamowac!

RoboCop - 2005-07-18, 20:51

Cieszę się, że jest kolejna e30, którą wiekszość będzie oglądała
OD TYŁU :oops: :oops: :oops:

Marcin - 2005-07-18, 22:35

Brawo Lukasz, gratulacje :D :!:
Łukasz - 2005-07-19, 09:41

Dzięki wszystkim wielkie,
heble będa, ale za chwilkę.zawias też za chwilunię, oznaczenia na klapie, oprócz znaczka BMW nie mam żadnego, więc jest mała zmyła.

Wczoraj rozdrażniłem pana w Audi S8 mijając go z wielkim rykiem na światłach, aby mnie dogonić na następnych bawił się w TETRISA( slalom między furami, jakby ktoś nie kojarzył :wink: , aż wstyd starszy stateczny pan pod krawatem :shock: ). Trafiliśmy na następnych idealnie na czerwone. Ustawił się obok mnie i na zielonym dał ostrego ognia, żeby pokazać kto tu jest Gość. Jak przypuszczacie - nie wdawałem się nawet w wieksza rozróbę - mimo wszystko trzeba znać swoje miejsce w szeregu. W tej sytuacji On był potworem, a ja tylko potworkiem :twisted:

Mimo wszystko da sie tym jeżdzić spokojnie, choć kusi i korci. Według mnie jest cicho choć wczoraj, kiedy pierwszy raz wiozłem Asię ze sobą, stwierdziła "ALe to jest głośne" . A w ogóle generalnie to dziś rano stwierdziła, że to co robię z tym samochodem (swapy, nie swapy itd.) to oznaka mojej dużej niedojrzałości i , że zachowuję się w tym wszystkim jak mały chłopiec..... :oops:

Ale nic to, trzeba czasem wkręcić życie na wyższe obroty, żeby je poczuć.

cinek_sw - 2005-07-19, 10:21

a napisz jeszcze Łuki jaką moc powinnien mieć ten silnik i jakie szacowane osiągi na tym dyfrze.... :D
Łukasz - 2005-07-19, 10:29

W tym momencie jest to na tyle wielki znak zapytania, :twisted: że nie chcę zapeszać, mam jeszcze nie podłączony obrotomierz w zwiazku ze zmianą zegarów i to i kilka innych czynników nie pozwala mi nic stwierdzić na pewno, ani sprawdzić....
Jedno jest pewne - jest niemało.

Baur - 2005-07-19, 10:45

Ach... Te kobiety.. Ze tak trudno niektórym z nich zrozumieć że facet musi miec hobby, i dobrze jeśli sa to samochody, bo może zająć się.. SWAPowaniem dziewczyn :D
Łukasz - 2005-07-19, 10:48

:lol: swapowanie dziewczyn jest chyba nawet mniej kłopotliwe, prawda? :wink:

power nie znany, ale odczuwany :twisted:

Baur - 2005-07-19, 11:10

Technicznie duzo łatwiejsze, aczkolwiek również nie dostajesz pełnej dokumentacji, i nie do końca wiesz z czym (kim) masz do czynienia. Nie wiesz jak będzie sie prowadzić, czy wybacza błędy, czy tez może jest narowista (niektóre mają chyba szpere i to 40% - tych unikać !! !)
cinek_sw - 2005-07-19, 11:14

Baur napisał/a:
(niektóre mają chyba szpere i to 40% - tych unikać !! !)

chyba szparę... :shock:

Łukasz - 2005-07-19, 11:21

szanownych kolegów proszę o odrobinę powagi. w tak powaznym temacie nie wypada prowadzić tak daleko posuniętych (w sensie stricte erotycznym, rzecz jasna) -dywagacji.

Proponuję w sensie merytorycznym, aby istota tematu nam nie umknęła, powrócić do istoty tegoż wątku.
:D

Zamierzam się wybrać tym zeswapowanym samochodem na wakacje nad nasze piękne morze, ale po małych obliczeniach, gdzie koszty wyniosły około 600 pln musze to jeszcze gruntownie przemysleć.

duchPW - 2005-07-19, 11:24

fajna sprawa tak furka.... a dziewczyn - cóż - tak już mają, że czegoś się muszą czepiać - byle nikomu życia nie obrzydziły tym jęczeniem :wink:

.... z drugiej strony - czy ONE kiedyś zrozumieją, że MY, jeśli chodzi o niektóre sprawy, zawsze będziemy małymi chłopcami

mam nadzieję, że niedługo będę miał okazję się przekonać jak to TO jeździ :twisted:

Łukasz - 2005-07-19, 11:26

Od razu mówię, żadnych bąków na "Hamskim" :evil: :wink: :twisted:

P.S dla niewtajemniczonych to dworzec PKS w Otwocku, gdzie dzięki małej połaci asfaltu wyprawiane często są różne "harce" :twisted:

Baur - 2005-07-19, 11:27

PKP lub LPG :D

Co do wcześniejszego wątku.. jak nie była bita to szpary są fabryczne, równe itd.

Ważne - jak masz dobry egzemplarz - nie zmieniaj !! !!!!

RoboCop - 2005-07-19, 12:14

Łukasz zobacz sobie na Allegro - jest do sprzedania kpl ospoilerowania Hartge...
Łukasz - 2005-07-19, 12:18

to komplet do wąskiej lampy, a ja mam szeroką niestety....
RoboCop - 2005-07-19, 12:27

nie miałem czasu szukać info o Twoim aucie.
szkoda...

Łukasz - 2005-07-19, 12:28

Buda jest z 1990 roku.
RoboCop - 2005-07-19, 12:34

acha... w profilu widze, że jesteś fotografem, no to gdzie te
FOTY - no chwal, bo masz czym :wink: :wink: :wink:

Łukasz - 2005-07-19, 12:36

Będą, będą, nie miałem od momentu odebrania czasu, aby sfografotować 8) moją Smoczycę :)
Ale jak tylko będą - wrzucam.

cinek_sw - 2005-07-19, 12:36

Robo zapodaj linka do tychy spojlerków......... :D
RoboCop - 2005-07-19, 13:06

spróbuje, ale ja w sprawach komputerowych mało kumaty :oops:
HARTGE
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=57831028

i jeszcze kpl BBS
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=57220038

mam nadzieję, że się uda :shock:

RoboCop - 2005-07-19, 13:07

Jezzu, to działa!!!!
Lord Lukasz - 2005-07-19, 14:29

Ja juz prawie jechałem po to auto z tym silnikiem Hartge, ale kilka osób mi odradziło . Domyślam sie że to właśnie sprawka Łukasza i reszty, pewnie już byli na etapie wykręcania silnika i dlatego mi odradzali :wink: :wink: :wink: :wink:

A tak na poważnie masz prawdziwą perełke pod maską, dobrze że trafiła w dobre ręce bo zapewne jak by zabrał ją ktoś z tym autem w którym była to.... dokończył by dzieło zniszczenia a podobno dużo nie zostało bo jeszcze tylko ten sillnik żył...

Łukasz - 2005-07-19, 14:36

Pomysł wzięcia silnika z tego auta pojawił się spontanicznie, wcześniej o tym nie myślałem, bardziej napalałem się na sam samochód.

Samochód, który niektórzy widzieli nie był w zbyt zadowalajacym stanie i moim zdaniem nie warto było w niego wiecej kaski wkładać.
Więc wziąłem sam silnik i.....naczekałem się cholernie długo zanim ta hybryda ożyła.
Jak będzie dalej nie wiem, postaram się o niego dbać jak będę umiał, mam nadzieję, ze on również odwdzięczy mi się bezawaryjnością i przyjemnością z jazdy.

a jak już ta moc mi się znudzi, jak będzie dla mnie za słaby to go sprzedam :wink:

Juz zaproponowano mi turbo do mojego samochodu - częsci + robocizna - 6 tys pln, co wy na to? :twisted:

Chyba poczekam na jakąś kumulację :wink:

Baur - 2005-07-19, 16:50

Myślisz o Grabowskim ? Soft na używce bez ingerencji.
Łukasz - 2005-07-19, 16:56

nie, nie, ktoś inny, ale też sofcik, dzięki, ale póki co poczekam 8) powiedziałem.
Wystarczy mi to co posiadam póki co 8)

Jawor - 2005-07-19, 18:54

RoboCop napisał/a:
spróbuje, ale ja w sprawach komputerowych mało kumaty :oops:
HARTGE
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=57831028

i jeszcze kpl BBS
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=57220038

mam nadzieję, że się uda :shock:

spojlerki są moje...a silnik który ma Łukasz jest odemnie :lol: nie powiem fajnie :cenzura: ....ja teraz kupiłem idealna BMW E30 320i z nimiec, buda jest w stanie idealnym niestety uszkodzony silnik..ale to tylko teoria bo bylo takie zamierzenie kupić to auto...za 2 miesiace kupie rozbite e32 z silnikiem 3,5l.....Łukasz ciekawe czy Hartge da sie E30 335i...190KM / 218KM ( z małymi ulepszeniami na dzien dobry ) ....za 3-4 miesieace skoncze skaladanie auta, Łukasz poczekaj nie zakładaj turbo :P
P.S. A tak apropo spojlerków jak ktos chce to walic kupiłem je bo zamierzeniem bylo kupno budy z waska lampa, trafiła sie idealna z szeroka to co miałem nie brac :arrow:

Pawel-e30 - 2005-07-19, 21:12

ten to dopiero zmienia plany buahahhahaha

Jawor ty masz 1000pomysłów na minute :twisted:

RoboCop - 2005-07-19, 21:18

Jawor pochwaliłbyś się jakie to ciekawe gadżety
nazbierałeś, może jakieś foto odrazu?

Łukasz - 2005-07-19, 22:46

Wracałem właśnie z Wawy, mokro, deszcz....I na pocieszenie dla włascicieli słabszych silników - przez duży moment i znaczną moc ani na jedynce ( co nie dziwne), ani na dwójce nie mogłem złapać przyczepności - tylne koła mieliły, dopiero na III biegu, jak ją zmuliłem i wrzuciłem go przy 30 km/h to ruszył jakoś...

W tym momencie mam dyfer 3.45 i to co mi ciut przeszkadza, to zbyt krótkie biegi. Przy tym dyfrze :
- w 1.8 M40 miałem I do 50km/h, II do 100, III do 160 km/h,
- a teraz z Hartge mam I do 40, II do 90 około, a III do około 140.

Czyli muszę szybciej zmieniać biegi, więcej machać lewarkiem a gdybym się ścigał na 1/4 mili to prawdopodobnie na moją niekorzyść tuż przed metą musiałbym wrzucić IV bieg i straciłbym na tym cenne ułamki.....

Muszę mocno pomyśleć nad szperą z jakimś rozsądnym przełożeniem :twisted:

duchPW - 2005-07-19, 23:13

szperaj, szperaj - niezależnie czy wolisz jazdę na prostej czy boki, to szperka daje niesamowitą zabawę - ja już prawie zjechałęm 2-3mm bieżnika z tyłu (oszczędzam opony), ale wyczułem w sobie talent plastczny.... i jakoś pokochałem rysowanie kółek lub 8 na asfalcie :wink:

P.S.
jeżli założyłeś skrzynię getrag, to krótka I i II są najprawdopodobniej spowodowane właśnie tą skrzynią - ja mam przełożenie w dyfrze 3,73 i mam podobne prędkości na poszczególnych biegach

P.P.S.
jesteś pewien, że w 318-tce miałeś 3,45 :?: :shock:

Łukasz - 2005-07-19, 23:48

tak , miałem 3.45 i było zajebiście, własnie dzieki temu opędzałem wiele furek bo miałem długie biegi i nie traciłem cennego czasu na zmiany :twisted: ,

Ale teraz 3.45 , które zostało i też jest zajebiście bo jest juz stosunkowo mniej takich, którzy mogą mnie pogonić :twisted: i nie musze się zbytnio martwić, że mam ciut krótsze biegi.

P.S Piotruś biorąc pod uwagę to jak traktujesz swoją becię, to dobrze, że nie jesteś dżokejem, bo co Ty byś z koniem robił :lol: :lol: :lol: :wink:

LUKAS - 2005-07-20, 00:00

W takim razie będziesz szukał przełożenia np: 3,25 :?: Czyli dłuższego...

Masz bardzo krótkąskrzynę (Eta :roll: ) ...

Ja mam przełożenie 3,64 i moje prędkości są takie:
I - 60km/h
II - 90km/h
III - 140km/h
IV - 200km/h (196km/h)
V - narazie nie mierzone...

SmasherE30 - 2005-07-20, 00:12

Łukaszowi najpedzej podejdzie dyfer Mkowy czyli 3,15 :idea:

Jeździec Nocy napisał/a:
Czyli muszę szybciej zmieniać biegi, więcej machać lewarkiem a gdybym się ścigał na 1/4 mili to prawdopodobnie na moją niekorzyść tuż przed metą musiałbym wrzucić IV bieg i straciłbym na tym cenne ułamki.....

eeeee ... nie jest tak źle :wink: zmiana z 3 na 4 trwa 0,3s i daje leapa :wink:

LUKAS - 2005-07-20, 00:41

A 3,25 to nie eMkowy dyfer ... ;)
Łukasz - 2005-07-20, 09:17

W Hartge był dyfer 3.64 według danych katalogowych.
A skrzynia może być nieoryginalna, raczej napewno jest taka....

A jaki dyfer miała Mka w końcu?
I jaki dyfer musiałbym założyć i co zrobić ze skrzynią, aby wydłużyć biegi troche tylko, bez przesady oczywiscie....?
Wolałbym naprawdę dłuższe odrobinę....

Baur - 2005-07-20, 10:15

Ojojoj.. Po pierwsze w deszczu nawet is szaleje do 3 biegu (Paweł e30 odbywał ze mna jazdy testowe w takich warunkach i działy sie cuda jakby miał z 300km) Po drugie oczywiste jest ze dyfer Łukasza nie jest serią od 1.8, ono miało seryjnie 4.10. Ide o zakład że Twój dyfer Łukasz nie ma 3.45 masz tabliczke ?? ? No chyba że skrzynia od tego motoru ma jakieś krótsze przełożenia, które niwelują długie przełożenie dyfra.

Zreszta II bieg do 90km/h to typowa i dobra wartość. Czego chciec więcej ? Przy m20 masz inne przełożenie poszczególnych biegów w swkrzyni, stąd różnica.

Pioter, wszystrki skrzynie manualne w BMW sa firmy getrac, bo to świetna firma z wyścigowym rodowodem. Rozóżnić więc możemy oznaczeniem skrzyni, nie firmy. Tylko automaty w beemce sa firmy ZF.

Łukasz - 2005-07-20, 10:24

Nie mówiłbym, gdybym nie wiedział :wink: , na dyfrze jest tabliczka z wyrytymi danymi m.in. 3.45
Masz rację Marcin, może coś jest ze skrzynią skrócone, bo przeciez teoretycznie powinno być dłużej na biegach i tak myślałem, że będzie.

Pewnie, nawet is szaleje na deszczu, ale ja nawet nie kreciłem motoru wysoko, na srednich obrotach mi mielił, a Ty z tego co wiem :D lubisz swojego is-ka kręcić, prawda?

No to mam zagwozdkę z ta skrzynią i dyfrem. Trzeba by experymaentalnie załozyć cosik innego....

LUKAS - 2005-07-20, 10:36

Jeśli chodzi o to jakie przełożenia miały eMki, to możesz to sprawdzić TUTAJ
Łukasz - 2005-07-20, 10:41

czyli u mnie przełożenie prawie jak 320is, włoskim M3....
Baur - 2005-07-20, 11:23

Nie mówiłbym, gdybym nie wiedział - Ha !! ! Gdyby to było regułą na tym forum :lol: Przecież każda skrzynia ma inne przełożenia. na dyfrze świat sie nie kończy.
Łukasz - 2005-07-20, 11:31

Póki co jest jak jest i wystarczy, na 1/4 nie zamierzam ganiać, więc nie będę się przejmował.

Gdybym miał warsztat swój, swoich mechaniorów, dostęp do częsci i wieksza wiedzę to bym sobie dla sprawdzenia aplikował różne, dyfry, skrzynie , mierzył, hamował i w ogóle...a tak pozostaje często wielki znak zapytania. :?:

P>S Marcin chyba nie powiesz, ze mi nie wierzysz z tym dyfrem? :wink: 8)

znalazłem na:
http://www.bmwccaclubraci...tableofbmws.htm
, że H26 miało dyfer 3.45 :idea: :!:

duchPW - 2005-07-20, 12:14

Łukasz napisał/a:
.... Piotruś biorąc pod uwagę to jak traktujesz swoją becię, to dobrze, że nie jesteś dżokejem, bo co Ty byś z koniem robił :lol: :lol: :lol: :wink:
- jako to co :?: :
karmił, czyścił, jeździł i skakał przez przeskody, tak jak ja i mój koń lubimy, a Twój choćby miał nawet większe predyspozycje i tak by się skradał, żeby nóżką o przeszkodę nie zawadzić, albo niedajboże żeby się siodło nie poluzowało, bo się pan dżokej w nienagaannie skrojonym kubraczku popłacze

P.S.
samochodu na zewnątrz nie myję za często, bo nie mam dostępu do węża z wodą, a na myjnię do tych rzeźnieków karoseryjnych nie pojadę, poza tym, to autko cały czas jest (technicznie) doprowadzane do ideału i utrzymywane na najwyższym możliwym poziomie technicznym

.... bety służą ni tylko do podziwiania, choć są piękne, one służą do jazdy, a że się czasem dymka puści, to jeszcze nie dramat

Łukasz - 2005-07-20, 13:22

:wink:
sarna1 - 2005-07-20, 15:00

hehe :) Lukasz ja widze teraz po swojej beci ze na mokrym bez szperunku to nie jazda ;( - dodajesz gazu i tylko slyszysz sz......... i auto nie jedzie :D na szperze przynajmniej by ladnie tanczylo...ja juz zaczelem szuakc szpery ale ta ktora mam na oku ma przelozenie 2.93 ale moze jak znajde chwile ta ja zaloze i zobacze jak sie bedzie jezdzilo - a biegi mam podobnie - na II ok 90.
HAMANN E30 - 2005-07-20, 15:14

"Zreszta II bieg do 90km/h to typowa i dobra wartość. Czego chciec więcej ? Przy m20 masz inne przełożenie poszczególnych biegów w swkrzyni, stąd różnica. "

Przy swoim m20b20 mam podobne wartosci i dyferek 3.45
na mokrym tył ucieka nieda sie ukryc :lol:

Łukasz - 2005-07-20, 15:18

IV bieg kończy się przy ~ 205 km/h ....
Ale cały czas niestety przez niepodłączony obrotomierz nie wiem gdzie jest odcięcie...

LUKAS - 2005-07-20, 15:22

Łukasz napisał/a:
nie wiem gdzie jest odcięcie...

Łukasz zgubił odcięcie :lol:
Pomuszmy mu je znaleść... :lol: :wink:

Łukasz - 2005-07-20, 15:24

nie wiem przy jakich obrotach :!: , bo czuć - to ja je czuję doskonale :evil: :wink:
LUKAS - 2005-07-20, 15:35

Joke :P Przecież wiem o co chodzi ;)
Sosen - 2005-07-20, 16:49

Po pierwsze gratuluję udanego kociołka, a poza tym z moich obliczeń wynika, że odcinkę masz normalną czyli w okolicy 6200 RPM przy założeniu że dyfer jest 3.45, przełożenie czwartego biegu 1.00, opony 205/55/15.
Łukasz - 2005-07-20, 16:53

możliwe, w piatek będzie skończony montaż obrotomierza, wtedy zapodam co, jak i ile. Max. moment napewno ok. 4000 obr, max moc myślę około 6000 obr
center - 2005-07-20, 17:02

obrotomierz skalowany do 17 tys i perfect shift przy okolo 15 tys, f1 style :)
moze do czegos takiego dojdziemy?? :)

SmasherE30 - 2005-07-20, 18:44

ale żes pojechał :lol: :wink:
m20 i 15kRPM już to widzę
Łukasz i shift light ... taaaaa też już to widzę

ja sobie daje świetnie radę bez shift light'a i sadze że Łukasz też niedługo nawet oleje obrotomierz. JA jeździłęm 4 miechy z padniętym i już doskonale mieszam lewarkiem na słuch :twisted:

ja sie bardzo cieszę z tego swap'a i mam nadzieje że Łukasz zdaje sobie sprawę z tego czym teraz jeździ i jak należy się z tym obchodzić, poza tym to pedant ale nie na wszystko ma kasę, czego mu współczuję bo wiem że chciałby kompleksowej przeróbki na wysokim poziomie. Sądze jednak że w chwili rozpędzania ma w myślach już wrzący płyn hamulcowy, płonące klocki oraz swoją narzeczoną i zbliające się wesele, dzięki czemu krzywda mu się nie stanie i na pewno jak uzbiera trochę zaskurniaków to będzie dłubał dalej ... poza tym podczas przyzwyczajania się do takiej mocy wskazany jest respekt do pedału gazu.

Ja jestem wariat i jakbym miał 4 tysie i Mpowera na allegro to bym je włożył w M20 bo po prostu kocham dłubac silnik i chce się udoskonalac w tym rzemiośle żeby tak jak całe ///Motorsport wyciągać zajefajne moce z litra w wolnossących. :twisted: :P :twisted: :wink:

Łukasz powiedz jak się sprawuje skrzynia biegów bo miałem o niej mieszane uczucia :roll: Synchronizatory, luz wybieraka itp. Aha i kiedy orientacyjnie byś skoczył na hamownię?

slawo - 2005-07-20, 19:24

sarna1 napisał/a:
hehe :) Lukasz ja widze teraz po swojej beci ze na mokrym bez szperunku to nie jazda ;( - dodajesz gazu i tylko slyszysz sz......... i auto nie jedzie :D na szperze przynajmniej by ladnie tanczylo...ja juz zaczelem szuakc szpery ale ta ktora mam na oku ma przelozenie 2.93 ale moze jak znajde chwile ta ja zaloze i zobacze jak sie bedzie jezdzilo - a biegi mam podobnie - na II ok 90.

jak masz 2.93 to ja chce ;) daj znac jakbys zrezygnowal,do Ety bedzie idealne

Rafał - 2005-07-20, 23:30

duchPW - 2005-07-21, 00:35

no, no - jus sam napis robi miłe wrażenie, ale ja chcem tego posłuchać 8)
Rafał - 2005-07-21, 00:38

pracuje pieknie !

LUKAS - 2005-07-21, 08:47

Wygląda ciekawie :D
Niemogę się doczekać kiedy go obejżę i zobaczę jak to jeździ :twisted:

TABLICE :!: :!: :!:
Pamietaj że to jest OT...

Łukasz - 2005-07-21, 09:33

Rafał dzięki za foty :D , a gdzie nasze obuwie sportowe marki Adidas i pałka, która zawsze spoczywa obok mojego fotela 8) , żeby było już tak po Beemkowemu naprawdę 8) ?

Wczoraj Rafał z Bajką wpadli popatrzeć, a nawet ich trochę przewiozłem :D , Bajce sie podobało, a Rafałowi siedzenie na fotelu pasażera i brak zupełny kontroli - nie bardzo. Nie bujalliśmy jej za bardzo, bo hamulce na tą moc - niestety za słabe :( Dość szybko na pustej obwodnicy pogoniliśmy 2 paki na 4 biegu i na tym się skończyło :twisted:

Smash, fakt jestem pedantem :roll: i najchętniej to bym ja tak kompleksowo - KOMPLEKSOWO dopieścił, ale muszę chwilkę poczekać, bo szefowa nie rozumie, że potrzebna mi z powodu nowego cacka podwyżka :wink:
Skrzynia chodzi juz jak najbardziej dobrze, nie ma luzów i nie zgrzyta - Chłopcy z Ostroroga ją wyremontowali.

Taaak, jak cisnę w pedał to mam w głowie to wszystko(gotujace płyny, hamulce, wesele :roll: :wink: ) o czym pisze Smash :roll: , fakt....

Ale spalanie cały czas jest w miarę rozsądne - jak na ten motor oczywiście :twisted: - za 50 pln robię 100 kilometrów....

Bajka - 2005-07-21, 10:03

Łukasz napisał/a:
a gdzie nasze obuwie sportowe marki Adidas i pałka, która zawsze spoczywa obok mojego fotela 8) , żeby było już tak po Beemkowemu naprawdę 8) ?

Wczoraj Rafał z Bajką wpadli popatrzeć, a nawet ich trochę przewiozłem :D , Bajce sie podobało, a Rafałowi siedzenie na fotelu pasażera i brak zupełny kontroli - nie bardzo. ....

ja już fotę adidasów i palki mam jako tapetke ustawioną :D

to fakt, że mi się podobało, a skoro Rafał tak narzekał to odzywaj się teraz do mnie jak będziesz miał chwilkę wolnego i chciał pozwiedzać okolicę BMW mit Hartge 8) :wink:

korzuch - 2005-07-21, 11:05

yo!
A czyje to smierdzące adidasy :D
pozdro

Bajka - 2005-07-21, 11:10

no jak to czyje?? Rafała!! a żebyś wiedział jak śmierdzą.... :wink:
teraz Łukasz (po wczorajszej wizycie Rafała) będzie pewnie chciał sprzedać autko :D

Bajka - 2005-07-21, 12:26

ejjjjjjjjjj

sa calkowicie nowe !! !!!!!!!!!!!!!

Łukasz - 2005-07-21, 12:28

Proszę o powrót do tematu lub założenie nowego o butach. :evil:
Rafał - 2005-07-21, 12:31

Bajka napisał/a:
ejjjjjjjjjj

sa calkowicie nowe !! !!!!!!!!!!!!!

upsss to mialem napisac od siebie a wyszlo ze napisalem od bajki hehhehe

o TYCH butach temat juz jest :

http://slave.e-edukacja.p...opic.php?t=7777

Łukasz - 2005-07-21, 12:34

ok :lol: ja tylko udawałem groźnego :wink:
MARAS - 2005-07-21, 22:09

Baur napisał/a:
Pioter, wszystrki skrzynie manualne w BMW sa firmy getrac, bo to świetna firma z wyścigowym rodowodem. Rozóżnić więc możemy oznaczeniem skrzyni, nie firmy. Tylko automaty w beemce sa firmy ZF.

Mylisz sie kolego nawet wyjmowałem z e-30 320 manualna ZF i znalazłem drugą taka sama wiec odpadła reperacja i jest ona do dzisiaj w tym samochodzie.

a pozatym sam jestem ciekaw jak to chodzi gratuluje udanego przeszczepu ... może za jakis czas ktoś przeszczepi jakieś mpower do zwykłej budy.... :roll: ... była Alpina teraz Hartge będzie może powstanie kolejny jeżdziec burzy... ciekawy ten nasz klubik
pozdro Maras

KotSylwester - 2005-07-22, 06:38

Proponuję założyć Klub Profesjonalnych Wkładaczy :)

A hasło :

"Wkładamy duże w małe"

"Eksperymentujemy z wkładaniem"

tudzież:

"Pokaż nam co masz a jak się popieści to się na pewno zmieści"

:D :D:D:D::D :D :D :twisted: :wink:

slawo - 2005-07-22, 09:51

hihih alez bym was rozwalil jakbym zamiast ety wlozyl jakies m10 hihiih

bedziesz w Borsku zeby zobaczyc Twoja slicznotke na zywo?

Łukasz - 2005-07-22, 09:54

kciało by się do Borska, ale nie wiem, czy sianko pozwoli, bo to trochę jednak jest z Otwocka, a w sierpniu jeszcze wypadam nią nad morze, przy spalaniu srednim 11/100 km nietrudno policzyć, że tanio nie jest......
slawo - 2005-07-22, 09:58

wachy niestety troche idzie,do tego obecne ceny zupy....
jednak byloby fajnie obejrzec na zywo potworka

Baur - 2005-07-22, 14:10

Ok. Maras, w takim razie przepraszam za wprowadzenie w błąd. Ja majac do tej pory m10, m20, m40. m42 i pracując przy wielu innych nie spotkałem się poprostu z manualnym ZF.

Apropo Hartge... czy bede miał przyjemność objechać ten sprzęt na torze pod Kielcami ?? ? No bo ze jest niby mocne, to wiemy, ale zobaczymy czy jest szybkie :D :D :D

Łukasz - 2005-07-22, 14:16

Jak zrobię coś z zawiasem, bo biorąc pod uwagę aktualny - jego specyfikacja torowa jest raczej niedostępna :roll:

Przypominam, ze aktualnie Hartge jeździ na seryjnym zawiasie, który jest ok, ale nie do szaleństw.

W tym momencie Jeździec Burzy może być co najwyżej Mistrzem Prostej :roll: , choc i to niezbyt pewne, bo jest mocny, ale czy szybki :P :?:

Baur - 2005-07-22, 14:22

No to trzeba się szkolić w jeżdzie Panie Burza !! !! Na torze najlepiej. Żeby nie było muki !! !
KotSylwester - 2005-07-22, 14:44

Łukasz Ty sie nie wymiguj przed torem, coś wieść niesie że Twoj seria zawias to Koni...:D
Łukasz - 2005-07-22, 20:35

Koni tam u mnie dostatek na szczęście :D

Koni, Koni, tylko po prostu nie sportowe, seria czerwona, special, z 3 stopniową regulacją.

Przynajmniej jakoś narazie idzie mi trzymanie kiery na wprost, skręcanie nieco gorzej, do palenia gumy i boków jeszcze nie doszedłem. :lol:

VinCent318iS - 2005-07-22, 21:37

jakies foteczki wrzuć naprawde mam respect dla ludzi co dłubią i to z dobrym skutkiem przy samochodach. POZDRO i dużo zadowolenia z jazdy
Piotrek - 2005-07-23, 00:34

VinCent318iS napisał/a:
jakies foteczki wrzuć naprawde mam respect dla ludzi co dłubią i to z dobrym skutkiem przy samochodach. POZDRO i dużo zadowolenia z jazdy

własnie, zapodaj foty,pooglądamy :D

SmasherE30 - 2005-07-23, 00:49

no foty są kilka postów wyżej ciemniaki :wink:
Piotrek - 2005-07-23, 00:55

przepraszam , znalazłem ,wygląda fajnie ,ciekawe jak to brzmi a jeszcze ciekawsze jak to jeżdzi :D
RoboCop - 2005-07-23, 01:13

ale pod klapą brakuje mu tego co ja mam pod swoją:

ROZPÓRKI HARTGE :twisted: :twisted: :twisted:

ps. nie do sprzedania :lol:

SmasherE30 - 2005-07-23, 01:57

przmi głęboko ... jak Eta (silnik)
wydech ... nie wiem jak teraz ale w orginalnej budzie z tamtejszym wydechem (przelot na 2 i ulter przelotowy) grzmiał i chuczał ... jak m20 z przelotowym wydechem :lol:
ale wciśniecie gazu to jak grzmot :twisted:

Pawel-e30 - 2005-07-23, 10:45

SmasherE30 napisał/a:
narzeczoną i zbliające się wesele, ?

Łukasz dawaj znać kiedy to będzie to jakąś łoponke z tej okazji spalimy :lol:

Baur napisał/a:
Ojojoj.. Po pierwsze w deszczu nawet is szaleje do 3 biegu (Paweł e30 odbywał ze mna jazdy testowe w takich warunkach i działy sie cuda jakby miał z 300km) .

No dobra żeby nie było... KOMBIACZKA Baura faktycznie na makroje nawierzchwni jest wsciekła i lata od krawężnika do krawęznika pełnymi bokami :lol:

Łukasz a jak tobie wychodzi latanie boakmi??

Zbierasz już łoponkii na utylizacje skarpety??
:twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Ps. Bajka ostatnia fotka jest mistrzowska :P

Łukasz - 2005-07-23, 12:09

Latanie bokami wiąże się niestety - tu wyjdę na Szkota - nie tylko z radochą.....Niestety to też paliwo, które przy deptaniu chyba wyparowywuje ( o oponach i zawieszeniu już nie mówię), a ja jak już wspomniałem - w tym momencie , na tą chwilę serdecznie mam dość wydawania kasy na samochód, bo chciałbym jeszcze gdzieś z panną wyjechać. A to w w jakim tempie kasa znika..... :x

To jak samochód jeździ jest jednak dużym pocieszeniem i jak wsiadam, to zapominam o tych p... problemach.

Zdjęć będzie wiecej, w tym momencie nie mogę nic zrobić, bo mi aparat wylądował w serwisie.

P.S Rozpórka Hartge by się przydała.....Ale jakaś tam napewno niedługo zawita.

KotSylwester - 2005-07-25, 08:31

Heheh Łukasz podjedź to zrbimy pare foteczek u mnie;)

Nie wiesz kiedy nasi kochani milusińscy mechanicy wracają z @#%Y$# urlopu??

Baur - 2005-07-26, 12:34

Ależ to popularny temat.... gumy nie pali, bokami nie chodzi, to chyba nie HARTGE :(

Paweł napisał:
No dobra żeby nie było... KOMBIACZKA Baura faktycznie na makroje nawierzchwni jest wsciekła i lata od krawężnika do krawęznika pełnymi bokami

Az nie moge uwierzyć....

duchPW - 2005-07-28, 16:33

no to mialem okazję zakosztować Hartge - co do mocy się nie wypowiadam, bo nie chciałem koledze katować auta (tzn chciałem, ale nie miałem sumienia) jednak przy zbyt mocnym wciśnięcu gazu podczas jazdy na I i II biegu zapiszczeć potrafi, a co się tyczy dźwięku, to poezja - jak na razie, to chyba jeden z najładniej brzmiących silników bmw jakie słyszałem (a słyszałem już chyba ze 3)
nokerman - 2005-07-29, 09:07

Pioter_W napisał/a:
.... a co się tyczy dźwięku, to poezja - jak na razie, to chyba jeden z najładniej brzmiących silników bmw jakie słyszałem (a słyszałem już chyba ze 3)

co do brzmienia wydechu ... 8) to dla mnie poezją była jazda na zlocie w tarnowie obok furki Arniego :D tak koło 60km/h
Ten potworek bulgocze jak amerykański PowerBoat - przeszywa mózg na wskroś - i czuć drzemiącą w nim moc
:twisted:

Łukasz - 2005-07-29, 09:48

Zdjęcia komory z Hartge :

http://img164.imageshack....rtge002m3wo.jpg

http://img164.imageshack....rtge005m4nl.jpg

Bajka - 2005-07-29, 10:08

Ale tu jest tylko autko, a gdzie ja i Paulina?????????????????????? :evil: :evil:
korzuch - 2005-07-29, 10:11

yo!
Chodzi o murzynki? :D
pozdro

Bajka - 2005-07-29, 10:36

ty yo!
murzynek to będziesz miał jak ci mama zrobi, a mi to chodzi o piekne foty wspaniałej bajeczki :D

landcar - 2005-12-30, 16:49
Temat postu: MOC
BYLES MOZE TYM CUDEM NA HOMOWNI?????
cinek_sw - 2005-12-30, 19:09

oooooo oświerzamy odświerzamy :lol: :lol: jak dobrze pamiętam to narazie na hamownie nie zawitał Łuki ale wszystko przed Nim :wink:
RoboCop - 2005-12-31, 01:14

Łukasz napisał/a:
Zdjęcia komory z Hartge :

http://img164.imageshack....rtge002m3wo.jpg

http://img164.imageshack....rtge005m4nl.jpg

byłem pewien, że dekiel z Twojego silnika ma mój koleś - ale to widocznie nie z tego,bo Ty masz- to ciekawe gdzie on zapodział reszte ...

Łukasz - 2005-12-31, 17:31

, na hamowni nie był, ale naprawdę daje radę.
Ten dekiel Robert jest cały czas u mjenia :)
Pozdro hopaki 8)

Shabu - 2006-01-02, 10:14
Temat postu: no i pięknie:)
hehe:) serdeczne gratulacje bo jest czego gratulować i jest się z czego cieszyć.
"gania jak szalona" - dobre okreslenie i jak najbardziej adekwatne.
co do zawieszenia i układu hamulcowego.. to hmm.. chyba sam wiesz najlepiej że w takim układzie musisz to jak najszybciej wymienić więc nie bedę się wymądrzał
pozdrawiam i jeszcze raz gratuluję

cinek_sw - 2006-01-05, 16:19

co do hebli to łukasz chyba jest na etapie wdrażania :mrgreen: :mrgreen: w sumie to własnie Łukasz jak tam heble ??są już ??
Łukasz - 2006-01-05, 18:37

Wdrażam, wdrażam..... :roll:
Biały - 2006-04-09, 11:28

Łukasz masz może gdzieś jeszcze zdjęcia tej beemki z której pochodzi Twój silnik? Chodzi mi o zdjęcie gdzie widac progi gdyż mam je a nie są mi potrzebne i chciałem wystawić na allegro. Pozdrawiam i z góry dzięki. Moj mail jako coś to Dragosani83@interia.pl
Arczi e30 - 2006-04-09, 12:26

moge dac takie fotki .... lepszych niemam, ale progi widać ....

Gohan - 2006-04-12, 11:01

wow dopiero teraz zauwazylem super projekt :-) )

mozesz podac jakie osiagi ma teraz Twoja BMW ?:>

puz - 2006-04-12, 12:39

Z tego co obserwuje forum osiągi tego Hartge to wielka niewiadoma :wink:
Łukasz - 2006-04-12, 14:46

Jako, że nie był sprawdzony na hamowni, to nie ma konkretów. Jedynie vmax na autostradzie -240km/h(ale dyfer jest długi, więc nic dziwnego)
Patrząc na porównanie z innymi autami to przyspieszenie powinno oscylować wokół jakiś 7.5-7.8 sekundy do 100km/h (ale realne, nie G-techowe :wink: ).

Na forum jest kilka osób, które bądź przez zazdrość, bądź przez złośliwość, bądź przez inne nieokreślone pobudki zarzucają różne rzeczy autu.

Jest też kilka obiektywnych osób, które auto, widziały, jeździły i nie wątpią w całkiem niezły potencjał motoru.

Ma małe braki (dość długa droga hamowania z wysokich prędkości :roll: - czyli bębny na tyle).

W niedługim czasie auto dostanie tarcze na tył ( w końcu), szperę i zostanie przebadane w kwestii przyspieszenia na profesjonalnym sprzęcie do pomiarów przyspieszenia - aparaturze Racelogic.

Pozdrawiam

urbi - 2006-04-12, 22:27

juz pozadek i nie zasmiecac !
jesli ktos cos napisze jeszcze raz nie na temat dostanie ostrzezenie :twisted:

Menel - 2006-04-12, 23:34

buaahahahha urbi pogromca forum :lol:

łukasz, znalazlem niezly kąsek dla ciebie. ja bym sie nawet nie namyslal. koles chyba nie wie ze sprzedaje HARTGE 16" (albo ala hartge) :wink: sam bym je kupil jak zwykle na handel ale mialem nie spodziewane wydatki w tym tygodniu :?

tylko link zgubilem :lol: ale sa w "nowych" za 800zl

a tak wygladaja oryginalne wiec roznicy nie widac

Łukasz - 2006-04-12, 23:41

Nie są złe, ale wiesz, że maluję fele według Twych wskazań :P :wink:
Mimo wszystko ciut się różnią....
Ale a la Hartge może mieć a la fele, prawda?

Menel - 2006-04-12, 23:46

no jasne..wlasnie o to mi chodzi co napisales :lol: pasuje jak ulal jedno do drugiego :lol:
poza tym pomysl z malowanymi bbsami na magnez tez pomysl zajefajny.jeszcze beda z ciebie ludzie :wink:

--==maly==-- - 2006-04-12, 23:46

Ja tam nie widze różnicy.
Menel - 2006-04-12, 23:48

jak nie widac roznicy to po co przeplacac :lol:

ps. tez nie widze. znaczek na drukarce sie zrobi :wink:

urbi - 2006-04-13, 11:57

ale to jest 16 cali ... a wiecie co Lukasz twierdzi o 16 calach :)
a tak pozatym to slicznie wyglada ta hartge co zapodal menel !
Lukasz zrob tak swoja :lol:

misza - 2006-04-13, 14:34

elo a moze czas odświezyc temat jakimis fotami :?: :?: :?: :?: bylo by ciekawie
Łukasz - 2006-04-13, 14:35

Foty po Świętach, jak założę felgi :)
Menel - 2006-04-15, 22:02

znowu sie pojawilo cos w stylu hartge :lol:

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=98723765

wklejam tu bo jesli chodzi o marke to od razu jest kojazona z lukaszem wiec i z tym tematem o jego smigielku :lol:

Arczi e30 - 2006-04-16, 08:07

Widziałem konretnie te felgi na zywo ... super wyglad, sprzedawałem temu gosciowi zderzaki Hartge do waskiej lampy ....
Łukasz - 2006-04-20, 23:29

usuwam bo budzą za dużo emocji, moich przede wszystkim.
KotSylwester - 2006-04-20, 23:36

może wrzuć foteczki robione za dnia... i polakieruj łby śrub i wyczyść oponki :twisted:
Tomek3er - 2006-04-20, 23:40

doładnie przynjamniej nabłyszcz czyms opony
korzuch - 2006-04-20, 23:40

yo!
Opony zimówki czy letnie :?: :twisted:
pozdro

Menel - 2006-04-20, 23:54

no nie..ale kooza ..gleba min jeszcze ze 20 mm. miales sprzedac te Mc wiesprogi i nadak siedza( wies tylko do szerokiej,do waskiej pasuja) i cos za czarne ci wyszly ale i tak lepsze niz srebrne.
urbi - 2006-04-20, 23:55

spoko
porob zdjecia za dnia
no i odwazniki mogli ci pozakladac wewnatrz felgi a nie dowalili na wierzchu ! pasuje jak piesc do nosa !

Sobek - 2006-04-21, 00:03

urbi napisał/a:
spoko
porob zdjecia za dnia
no i odwazniki mogli ci pozakladac wewnatrz felgi a nie dowalili na wierzchu ! pasuje jak piesc do nosa !

Wow wyglada extra zrob cos z tymi srubami :lol:

Łukasz - 2006-04-21, 00:04

foty robione na gorąco i stąd takie efekty, oponki letnie przód goodyear eagle, ale 195/60/15 niestety....
progi pójdą precz, jakoś ich zdjąć nie mam czasu....

A z seryjnymi sprężynami no to jest dość wysoko.

Fakt, ciężarki powinny być od środka.

--==maly==-- - 2006-04-21, 00:07

Pomaluj czymś piaste strasznie ruda jest.
--==maly==-- - 2006-04-21, 01:24

Do takich felg musi byc niska opona i niski zawias i będzie dobrze wyglądać.
Arczi e30 - 2006-04-21, 07:33

KotSylwester napisał/a:
może wrzuć foteczki robione za dnia... i polakieruj łby śrub i wyczyść oponki :twisted:

pewnie zrób fotki w dzień bo teraz do cienko widac i lampa aparatu odbija sie od lakieru felg ... zrób za dnia :wink:

po za tym łukasz na allegro jest licznik Hartge, sprzedaje go gość któremu ja go sprzedałem ... dał mi za niego 350zł ... nie wiem za ile pósci

Lord Lukasz - 2006-04-21, 08:13

No te lekko skorodowane sroby od kół troche sie gryzą z felgami pozatym to jest czarny z połyskiem ? czy aparat taki efekt zrobił, tak czy tak mat byłby lepszy bo z połyskiem świecą sie zabardzo i wogule wg. mnie zabardzo hardcorowo to wygląda, ja bym widział w tym aucie faktycznie takie hartg-owe felgi jak chłopaki linki wklejają wyżej.
Łukasz - 2006-04-21, 09:13

Fele są hardcorowe i o to chodziło, zdjęcia póki co usunięte, jak zrobie lepsze wkleję spowrotem, bo to hańba dla fotografa takie foty.

Lakier się błyszczy , ale dzięki temu wszelki brud będzie łatwy do usunięcia. Z matem lekko by nie było.
Lakier pochodzi z palety "TIRowe" - lakier do ciężarówek - najbardziej odporny na uszkodzenia mechaniczne, jest gruby i są go 2 warstwy.
Pozdrowienia

misza - 2006-04-21, 14:55

Łukasz napisał/a:

nie chce byc nachalny ale swieta to dawnooo byly a fotek ni grama...

Adi - 2006-04-21, 15:08

misza napisał/a:
Łukasz napisał/a:

nie chce byc nachalny ale swieta to dawnooo byly a fotek ni grama...

fotki jakieś były chyba dziś ale mi też nie udało się załapać :(

Arczi e30 - 2006-04-22, 07:46

Łukasz zrobił fotki w nocy .... i zdjecia dość kiepsko wyszły ... po komentarzu forumowicza rolnika .... usunął fotki ... chyba sie obraził i nie lubi krytyki :mrgreen:
Pawel-e30 - 2006-04-22, 08:26

Arczi e30 napisał/a:
chyba sie obraził i nie lubi krytyki :mrgreen:

Łukasz lubi tylko innych krytykować :wink:

Felgi chyba trzeba w realu obejżeć żeby się do nich przekonać :)

szkoda Łukasz że nie zrobiłeś polerki rantów dbasz o auto to nie miał być problemów z utrzymaniem felg po polerce 8)

Rafał - 2006-04-22, 15:24

widzalem te fele sa niezle mimo kiepskiego et
a co do koloru to kwestja gustu

tylko wulkanizator psita nabił na nie odwazniki do alu te powlekane szare na rant zamiast zrobic program z ciezarkiem klejonym od wewnatrz ze nie wspomnie o ukrytym ciezarku (za szprychą)

lukasz ile dales za lakierowanie ? hehhe

ps: ciemna noc ,carna locha szeroki bierznik
w srodku jeden,drugi,trzeci rzeżnik ..........

misza - 2006-04-22, 16:04

to jaki sens ma ten temat na 11 stronach jak nic Łukasz nie pokazal, mysle ze wszyscy lubia ogladac bawarki, taki duzy a tak sie boi krytyki boshe wklej jakies foty nie badz ***** jezdzic po wszystkim i wszystkich potrafisz a fot sam nie wkleisz czego sie tu bac? to przez to ze powiedzialem ze felgi wygladaja jak kupa? tamto zdjecie tez usuneles a chcialem je zobaczyc jeszcze raz..... tylko sienie obraz bo tego nie zniose... pozdro
sarna1 - 2006-04-22, 22:56

Lukasz dawaj fotki ale w dzien :) jutro ma byc ladna pogoda wiec pstrykaj :)
KotSylwester - 2006-05-09, 06:22

Łukasz, jak praca nad kółkami? Jeżeli chciałbyś zmienić koncepcję to w Józefowie na 3go maja stoi czerwone e30 na BBS grafit+srebrny. Ale chyba 14".

Pozdrawiam

Łukasz - 2006-05-09, 09:44

Jak już wspomniałem - koncepcja czarnych felg zostaje, bo mi sie po prostu podoba, nowe zaciski od wentyli zostaną także polakierowane na czarno, nacinane tarcze A T E 280mm będą podczas jazdy bardzo fajnie spod tych felg wyglądały.
Baur - 2006-05-09, 12:16

Sorki a mógłbym te felgi zobaczyć ? Bo ciekawy temat a zdjęć brak ! Łukasz wklej zdjęcia !
Baur - 2006-05-09, 19:40

Łukasz napisał/a:
Jak już wspomniałem - koncepcja czarnych felg zostaje, bo mi sie po prostu podoba, nowe zaciski od wentyli zostaną także polakierowane na czarno, nacinane tarcze A T E 280mm będą podczas jazdy bardzo fajnie spod tych felg wyglądały.

Łukasz - a jakie klocki dajesz do tych ATE power disców ? No
i chyba raczej masz tarcze 260mm nie 280mm.

Łukasz - 2006-05-09, 22:07

EBC Green Stuff do ATE powerdisc

Udoskonalone w nową formułę V4 klocki hamulcowe serii GREEN STUFF ustanawiają nowy standard, według którego osądzani są inni producenci klocków sportowych. Domieszki włókien nieżelaznych i innych dodatków z najnowszych dostępnych technologii, podniosło wydajność tych klocków, oraz wydłużyło ich żywotność od 100% do 200%. Podczas gdy zapylanie może być teraz uważane za „poniżej średniej” (dużo mniejsze niż w większości oryginalnych klocków hamulcowych), wydajność i siła hamowania tych klocków zachwyci każdego użytkownika szybkich samochodów sportowych. Klocki Greenstuff są używane w mistrzostwach świata Ginetta w Wielkiej Brytanii od roku 1998, w mistrzostwach świata formuły 600 w latach 1997,1998,1999,2000,2001 aż do dziś! Zgodność z normą Reg90 oraz bardzo wysoka górna granica temperatury pracy 650OC powoduje, że klocki GREEN STUFF V4 nie są tylko unikalnym rozwiązaniem zgodnym z normą Reg90 , ale również zapewniają doskonałą siłę hamowania już od zimnych hamulców! Ponadto są przyjazne dla tarcz hamulcowych redukując temperaturę ich pracy o około 100-150OC, co powoduje znaczną redukcję zniekształceń.

[ Dodano: Sro Maj 10, 2006 10:01 pm ]
new foty czarnej szmaty:

http://img110.imageshack....imgp57190gy.jpg

http://img99.imageshack.u...imgp57229jr.jpg

http://img99.imageshack.u...imgp57325ij.jpg

http://img99.imageshack.u...imgp57358ml.jpg

http://img99.imageshack.u...imgp57383hn.jpg

http://img107.imageshack....imgp57406go.jpg

http://img107.imageshack....imgp57472wb.jpg

http://img107.imageshack....imgp57492wl.jpg

http://img107.imageshack....imgp57502xx.jpg

http://img225.imageshack....imgp57542ab.jpg

urbi - 2006-05-10, 22:53

kocham ogladac foty na ktorych nic nie widac ........ dzwona miales ze nie chciales pokazac auta czy juz sie do reszty rozlecialo ? :lol:

Urbi jesteś modem chyba?.....

korzuch - 2006-05-10, 23:03

yo!
Fajne foty :D kozak i german na maxa :D a co to za gościu z ta pizzą :?: :mrgreen: :twisted: :D
pozdro

kamil.k - 2006-05-11, 09:27

co za zdjecia :? :lol: - nic na nich nie widac jesli chodzi o samochod ;widac fotele ,kierownice ,dekiel,barany i naklejke hartgje
felg mozna powiedziec ze wcale nie widac - kawalek tylko ...
co to jest :?: :shock: :lol:
http://img107.imageshack....imgp57502xx.jpg

zrob fotki auta z zewnatrz - no chyba ze nie mozesz

Łukasz - 2006-05-11, 09:37

diabeł tkwi w szczegółach, więc pokazałem kilka 8)

Nie zawsze trzeba jak "krowie na rowie" :wink:

niedługo coś dorzucę.

misza - 2006-05-11, 10:58

hehehhe otwieram zdjecia po koleij i juz mysle sobie zobacze to twoje H26s w calej okazalosci..... no nie powiem szczeguliki sa naprawde spoko kiera fotele motor barany a nawet te tarcze fajnie ponacinane ale pokaz ja cala mam cie blagac :?: :?: :?: :lol: :lol: :D :D
Łukasz - 2006-05-11, 11:02

Cała w piątek lub po łikendzie.
Pozdrawiam

P.S to tylko E30 z wswapowanym tym właśnie motorem, niestety nigdy nie będzie to oryginał Hartge H26s , ale trzeba sie cieszyć z tego co się ma.

Arczi e30 - 2006-05-11, 15:03

Łukasz napisał/a:
Cała w piątek lub po łikendzie.
Pozdrawiam

P.S to tylko E30 z wswapowanym tym właśnie motorem, niestety nigdy nie będzie to oryginał Hartge H26s , ale trzeba sie cieszyć z tego co się ma.

Orginał Hartge jesli juz sie trafi ... w e30 to koszytuje mniej wiecej tylko co Alpina .. od 50tys w góre zaleznie od stanu i wersji ... Hartge jest jednak jeszcze żadsze niz Alpina .... a motor który ma Łukasz, ktory zreszta pochodził z mojego auta ( też nieorginalnego Hartge) jest super .... ale bez reszty ... jest tylko swapem ... Łukaszu pokaz ta swoja e30-tke wszystkim ... nie jest taka zła :wink:

Łukasz - 2006-05-11, 16:39

Gdybym wygrał w totka od razu rozpocząłbym poszukiwania takiego auta za granicą - czy to byłoby H26s, czy H 27, H 35 czy może nawet H35 24(330KM) - nieważne, Hartge był i jest tunerem nie opierającym sie tylko na bodykicie, ale na kompleksowych przeróbkach całego auta....
Arczi e30 - 2006-05-11, 18:26

Łukasz napisał/a:
może nawet H35 24(330KM) - nieważne, Hartge był i jest tunerem nie opierającym sie tylko na bodykicie, ale na kompleksowych przeróbkach całego auta....

o tak H35-24 .... nieokiełznana moc + buda M3 e30...

cos mi sie kiedsy obilo o uszy ze sprzedano tylko 40-iles sztuk z czego wiekszosc poszło do celów sportowych....

slawo - 2006-05-11, 23:01

zajebiste ujecia!!!!!
uwielbiam takie fotki

Kaczor - 2006-05-12, 10:54

Fotki spox , ale czekamy na całość... :mrgreen:
sybir - 2006-05-12, 11:09

Fajne fotki, byłeś na hamowni?
sie ma

Łukasz - 2006-05-12, 11:18

jeszcze nie, w najbliższym czasie sprawdzę auto Racelogic'iem, co będzie bardziej miarodajne.

Przyspieszenie (do różnych prędkości), elastyczność itp.

Racelogic jest profesjonalnym i w pełni wiarygodnym (używanym do testów w pismach motoryzacyjnych) sprzętem.

sybir - 2006-05-12, 12:35

A jak to wygłada i jak i gdzie się to mierzy?
sie ma

Łukasz - 2006-05-12, 13:13

Jest nieduże, umieszcza sie w srodku auta, przy szybie for example, a działa w uproszczeniu na zasadzie pomiarów bardzo dokładnych współrzędnych geograficznych, tym sposobem może zmierzyć prędkość, przyspieszenie, elastyczność, przeciążenia na zakrętach...
sybir - 2006-05-12, 13:52

Racelogic to nazwa firmy która dostarcza m.in. system kontroli trakcji
do bolidów F1. Gdzie będziesz mierzył? Jest jakaś firma w Wawie która
się tym zajmuje?
sie ma

Łukasz - 2006-05-12, 14:04

nie, wychodzone znajomości w piśmie motoryzacyjnym.
sybir - 2006-05-12, 14:46

aha :shock: :D
sie ma

RoboCop - 2006-05-12, 15:54

slawo napisał/a:
zajebiste ujecia!!!!!
uwielbiam takie fotki

fajne (przecież Łukasz to fotograf-ik :D ), tylko, że mogłoby cos więcej widać...
ale to co pokazał, też niezłe...
pzdr
ps.zauważyłem, ze coraz więcej forumowiczów pokazuje swoje auta, jakby chciało pokazać kunszt fotograficzny zamiast aut :mrgreen:

sybir - 2006-05-12, 16:20

RoboCop napisał/a:

ps.zauważyłem, ze coraz więcej forumowiczów pokazuje swoje auta, jakby chciało pokazać kunszt fotograficzny zamiast aut :mrgreen:

Jak ktoś umie zrobić dobre foty to nie widzę w tym nic złego wręcz
przeciwnie. Wolałbyś obpstrykane auto z każej strony
(przód, tył, bok prawy i bok lewy)? :D
sorry za OT
sie ma

Rafał - 2006-05-12, 17:02

w całosci to sobie mozna pstrykać byle szpachle hehe
a hartge trzeba ze smaczkiem :lol:

najwazniejsze sa detale:
pieknie odstajacy lewy blotnik,rdzawe plamki na bachu,nadpeknieta tylna szyba,slady po pracy migomatem na slupku i sliczne 4 zostawiane ślady :lol: :lol: :lol:

pozdro

Łukasz - 2006-05-20, 13:52

Dziś została założona w końcu :!: szpera 3.73. :!: :!: :!:

Nie mogę się jeszcze przyzwyczaić, bo jeździ się nieco inaczej, choćby zakręcając i dodając gazu :wink:

NA zakrętach jest niebo lepiej, a jak otworzę szybę - bo zaczęły się gorące dni - to mógłbym tego wkręcajacego się ryku słuchać i słuchać :twisted:

Haman, czyli mój mechanior powiedział, że jakbym chciał teraz sprzedać auto to on jest pierwszy :D

Jest też nowa fabrycznie chłodnica od szerokiej lampy z kompletem mocowań, węży i zbiorniczkiem wyrównawczym po stronie kierowcy.

Poprzednie mocowanie na "drut" i zbiorniczek po prawej i w ogóle cały system chłodniczy montowany zawodowo przez speców-mechaników poszedł na śmietnik.

Lord Lukasz - 2006-05-20, 20:04

Zawias masz dalej seryjny ? jak tak to faktycznie niezapomniane muszą być przeżycia na zakrętach ze szperą :lol: :lol: :lol:
kamil.k - 2006-05-20, 21:32

Łukasz napisał/a:
Dziś została założona w końcu :!: szpera 3.73. :!: :!: :!:

Nie mogę się jeszcze przyzwyczaić, bo jeździ się nieco inaczej, choćby zakręcając i dodając gazu :wink:

NA zakrętach jest niebo lepiej, a jak otworzę szybę - bo zaczęły się gorące dni - to mógłbym tego wkręcajacego się ryku słuchać i słuchać :twisted:

mozes rozwinac to o tych zakretach :?: bo nie bardzo wiem o co chodzi - kazdy zakret lecisz bokiem - chyba nie :lol:

z czystej ciekawosci - ile kosztowala szpera :?:

Łukasz - 2006-05-20, 21:40

Nieee, generalnie chodzi o to, że inaczej zachowuje się auto, po prostu czuć, że przy trochę (tylko trochę :shock: ) mocniejszym wyjściu z zakrętu (nie daj boże pozostałości po deszczu) chciałoby lecieć bokiem (czego narazie nie robię, bo nie mam drugich opon :wink: )

Poza tym dużo lepiej na suchym auto trzyma się w zakręcie.

Kwestię ceny pominąć muszę ze względów obiektywnych.

urbi - 2006-05-21, 01:09

temat zamykam na prosbe Lukasza