| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - automat w e30
cypis - 2005-10-03, 23:33 Temat postu: automat w e30 no i z nowu walcze ze swoim automatem po tym jak stwierdzilem ze CHYBA jest za malo oleju udalem sie do sklepu i kupilem ATF czerwony zagrzalem silniczek i wg ksiazki od stanu min dolalem ok 300-350ml oleju pojezdzile 1 dzien i ok na drógi pompa zaczela strasznie wyć z 2 min po rozruchu jak sie zagrzal nie ciagnol nie reagowal na zmiany biegów TOTALNE NIC!!!!z jego strony wylanczam silnik na 30sek i autko znowu zaczyna jechac ale szarpie wyje i po paru km znowu staje !!czy to moze byc ze zle sprawdziel i za dózo dolalem oleju ??czy moglem w ten sposób cos uszkodzi????prosze o pomoc bo sie strasznie lubie mojego automacika i jakos nie chce go wymieniać a tym bardziej naprawiac!!!!!
Scigany - 2005-10-03, 23:41
Cypis, ziomalu a byles moze na Knurowskiej w Knurowie ? Firma Auto Komplex, koles sie zajmuje tylko automatami, glownie ma amerykance , ale innymi automatami tez sie zajmuje, mojemu ojcu ostatnio manuala zamiast automatu wkladal do auta, ogolnie dobry spec bo juz duzo o nim slyszalem, podjedz i zagadaj z nim
cypis - 2005-10-04, 08:38
nie bylem ale slyszalem o nim ze jest dobry. najpierw ściagne troche oleju bo w tym stanie to po 1,5-2km autko staje i nie ciagnie to bede tam jechal 3godziny znajomy mówil zebym spóbowal odciagnąc troche na rozgrzanym (mocno rozgrzanym ) i dzialajacym silniku olej jest nawet troche ponad ten czarny znacznik na bagnecie a nie chce tak jechac zeby czegos nie uszkodzic
yoshi - 2005-10-04, 09:22
po1. wlacz silnik niech troche popracuje przejedz z 500m jak sie rozgrzeje wrzuc na P i sprawdz poziom oleju jak jest ok - tzn. 3/4 miarki to nie spuszczaj ani nie dolewaj
po2. kiedy wymieniales olej i filtr
po3. cos sie dzialo wczesniej za nim pojawil sie problem
cypis - 2005-10-04, 10:34
no to sobie narobilem autko po kilometrze staje albo jak raz sie ptrzemagluje biegami, poprostu dolalem 300ml oleju bo ciutke malawo bylo jak na mój góst i w sumie nic na drógi dzien zaczela strasznie wyc pompa oleju w skrzyni, dzis odciagnolem troche oleju i jest czarny !!!!!!! ja nigdy nie zmienialem ani filtra ani oleju autko ma 100tys przebiegu w niemczech terz nie mam zadnej adnotacji w ksiązce zeby ktos to robil:((( zaczne od wymiany filtra i oleju ponoc to najszybszy sposób na sprawdzenie. o dziwo jak sie autko zgasi na 10 sek nawet potem znowu zaczyna ciagnac ale po 1km staje (( teraz jutro spadam do niemiec moze tam kupie filterek bo u nas nikt nie ma:(( pomocy bo nie chce zmieniac mojej szkrzyni:(((
Scigany - 2005-10-04, 11:45
nie chce Cie martwic, moj ojciec mial te same objawy w fordzie w automacie, skonczylo sie na wymianie skrzyni na manuala, akurat w jego przypadku skrzynia automat byla nie do zdobycia
yoshi - 2005-10-04, 12:00
no ja padla Ci pompa oleju, to koszt zakupu i wymiany to dokladasz pare setek i masz remont calej skrzyni.
proponuje sie rozejrzec za nowa (uzywana) koszt od 400zl do 2500zl
nokerman - 2005-10-04, 12:04
a więc tak:
Podejrzewam że chodzi o automat 4HP22 (PS. Uzupełnij sobie dane autka w profilu - bedzie łaywiej )
Musisz wymienić Filtr Oleju
Musisz wymienić CAŁY OLEJ czyli skrzynia + konwerter momentu ~7 ltr
Olej Dextron II
Opróżnianie tak około 24 godzin !!!!!!
niedawno to samo przerabialiśmy z Asią - Czarownica 320
Prawdopodobnie nalałeś jakiegoś syfu a nie oleju ATF
Jak chcesz specyfikacje olejów do tego typu skrzyń to moge ci na meila podesłać
cypis - 2005-10-04, 13:46
do nokermana tak dokladnie 4hp22 i pytanie czy tez jej tak dziwnie wylo ? nalalem czerwonego atf dzis dzwonilem do serwisu bmw i pan stwierdzil ze moze to byc pompa lub tarczki czyli ogólnie szkrzynia kaput!!!! najbardziej zstanawia mnie to wycie nie wiem czy wymieniac olej + filtr ok 140zl i tyle moge stracic jakie byly objawy u asi w jej automacie czy mogl bys cos wiecej napisac mi ?? blagam pomocy bo przeraza mnie wizja wymiany skrzyni no chyba ze ktos ma za mala kase jaks do puszczenia:(((((
Artur C. - 2005-10-04, 15:29
Podejżewam że zalałes niwełaściwy olej tj. o niewłaściwej specyfikacji zamiast dextron 2 zalałes dextron 3 olej się zważył lub wytrąciły się laki i zatkały filtr - nie jeździj teraz bo katujesz niepotrzebnie pompę w skrzyni tylko czymprędzej wymieniaj olej i filtr.
cypis - 2005-10-04, 16:55
hmm zalalem dokladnie orlena hipol dextron 2d atf mineralny taka jest pelna nazwa, nie wiem co robic pan w serwisie po rozmowie telefoniczniej stwierdzil ze to skrzynia kaput i szkoda czasu i pieniedzy na wymiane oleju i filtrów ze to nic nie da ( zaznaczma ze olej chyba nigdy nie byl wymieniany i jest dosc ciemny i mam male syfki tak chyba zauwazylem
Artur C. - 2005-10-04, 17:03
Więc spuść olej do naczynia czystego i odkręć miskę . Sprawdź stan filtra oleju jesli jest zapchany to wymyj go w benzynie ( jest to dopuszczalne) a jeśli w oleju jest syf to ewentualnie zmień te trzy litry oleju .Poskrecaj wszystko i sprawdź co to dało.Jeśli sitko w filtrze było zatkane a Ty jeździłeś to mogło spowodować przypalenie oleju.
cypis - 2005-10-04, 18:12
dobra ja spadam do niemiec jak bedzie okazja to cos przywioze ale watpie.....kontynlujcie temat i dawajcie sugestie ja wracam w poniedzialek poczytam kto co wymyslil i zbieram sie za robote skrzyni
cypis - 2005-10-09, 23:51
wiec wrócilem z zachodu i skrzyn w rozsądnych cenach do ety brak (( drogie sa szroty w niemcach a za malo czasu na szukanie:((( wiec po postoju chyba pompa dalej wyje:(( wiec po koleji czy mozliwe ze mialem olej syntetyk i jak zalalem mineralem to sie farfocle porobily i zawalily wszystko??? po 2 prosze w miare dokladny opis krok po kroku jak wymienic olej ( dysponuje kanalem w domu wiec dam rade:)))) jak ktos to robil i auto ruszylo to niech pisze jak i gdzie spóścic olej,i jak wymienic filtr oleju,jakim olejem zalac , jaka jest procedura napelniania skrzyni i dokladnie ile oleju zalac!!!!bo wiem ze to musi byc dosc dokladnie zrobione wszystkie info i problemy jakie napotkaliscie!!!zmuszone jestem sam to zrobic bo do mechanika nie dojade!!!!nie bede katowal skrzyni do reszty (( za wszelka pomoc bede wdzieczny!!!!
podkreslam mowa o e30 325 eta z 86rok skrzynia 4HP22!!!!!!!!
Artur C. - 2005-10-10, 20:21
Możliwe ze cos pomerdane z olejami jest .
Do wymiany (niezupełnej) potrzeba około trzech litrów oleju ,
trzeba rozgrzać auto ,
spuścić olej przez korek w misce skrzyni,
odkręcic rurke miarki oleju (cięzko idzie),
odkrecić miskę /wyczyscić magnesy i miskę z opiłków,
odkrecic filtr oleju,
zamontowac nowy/ złożyć miske/dokręcić rurkę miarki oleju,
nalać 2,5 litra oleju przez rurke miarki oleju odpalić auto przemieszać biegami na postoju /sprawdzić poziom oleju ma być minimum(dobrze sie pzryjzyj miarce)ewntualnie dolewac do skutku sprawdzając poziom co 2-3 minuty po dolaniu aby dolany olej zdążył sciec do miski.
Życze powodzenia przy reanimacji
cypis - 2005-10-11, 00:25
witam w czwartek , piatek zabieram sie za robote. filterek juz dzis ptzylecial z niemiec teraz zostalo zakupic olej......ile potrzeba na KOMPLETNA wymiane oleju!!!pan w salonie stwierdzil ze oni juz od 97 leja tylko dextron 3 a w niemczech od 92 jak nie wczesniej wiec na 99% mowi ze takowym jest zalana (dextron 3 syntetyk) a ja zalalem dextron 2 mineral i sie chyba zwarzylo wszystko .......jak wymienic caly olej i jaki i w jakiej ilosci go zakupic !(salon chce 40zl za litr dextrona 3 ) a to za wiele jak na mój gust !pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje za zainteresowanie!!!
RoboCop - 2005-10-11, 11:59
nie wiem czy to dużo za pełen syntetyk. ostatnio ceny środków smarnych
w salonach BMW, są na znośnym poziomie (przynajmniej TWS widziałem w dobrej cenie)
mam pytanie - czy do Twojej e30 pasowałby automat z 525e e28?
jak tak to chyba mój koleś ma taką skrzynke, jakbyś był zainteresowany
to pisz na priv - -
-pozdro
Artur C. - 2005-10-11, 18:41
Tylko należy pamiętac że skrzynia ZF4HP22 szła w starszych autach i znów można się wpakować z niewłaściwym gatunkiem oleju.Dokładnie trzeba określić rok produkcji skrzyni. Do całkowitej wymiany oleju potrzeba około 7 litrów oleju i niestety nie obedzie się bez wyjecia jej z auta . Należy wylac olej z konwertora (grucha) przedmuchać węze do chłodnicy i w miare możliwości przedmuchac układ sterowania skrzyni podajac spręzone powietrze poprzez wlot węza z chłodnicy oleju skrzyni.
morus54 - 2005-10-11, 19:36
moj stary ma warsztat samochodowy i juz w dwoch autach naciol sie na atf-a z orlenu. To jest po prostu syf, objawy podobne do twoich. Zainwestoj w markowy i bedzie dobrze
Artur C. - 2005-10-11, 20:41
Osobiscie używam - Schell Donax AT i jest OK.
cypis - 2005-10-11, 20:47
oj to szykuje sie gróba akcja a nie da sie bez wyjmowania skrzyni jakos tego zrobic ? zrobie foto relacje :PPPP i koncowe postanowienie JAKI OLEJ KUPIC!!!!!!!!autko z 86roku jutro kupuje wiec prosze o rade!!!!
Artur C. - 2005-10-11, 20:57
| cypis napisa/a: | | pan w salonie stwierdzil ze oni juz od 97 leja tylko dextron 3 a w niemczech od 92 jak nie wczesniej wiec na 99% mowi ze takowym jest zalana (dextron 3 syntetyk) a ja zalalem dextron 2 mineral |
Coś mnie sie nie klei w wypowiedzi PANA Z SALONU bo jak w aucie z 86 roku na 99% ma być syntetyk skoro lano go powiedzmy naciągając od 90 roku.
Ja mam auto z 85r i leję Dextron 2 taki jak pisałem w poprzednim poscie.
Bez rozbierania ? - a jak wylejesz olej z konwertora?
cypis - 2005-10-11, 21:14
mi chodzilo ze o ile byl wymieniany to wymienili juz na dextrona 3 ale to jest tylko gdybanie ......napiszcie co najlepiej kupic bo jakos nie mam zamiaru opierac sie tylko na opini pana w sklepie......wiadomo jak to z nimi a czy wykreceni i wylanie oleju z konwertera jest bardzo skomplikowana akcja i pracochlonna jak to najprosciej zrobic zebym w kanale nie kombinowal jak kon pod góre krótki opis tej operacji i na co mam uważać!!!!
Artur C. - 2005-10-11, 21:33
Opuscić wydech,
odkręcic wał napędowy,
odkręcić podpore skrzyni-tą aluminiową na misce oleju silnika(uzyskasz dostęp do trzech śrób mocujacych konwertor do koła zamachowego),
odkrecasz konwertor od koła zamachowego,
odpinasz linkę skrzyni i ciegno zmiany biegów oraz rurkę miarki oleju i węże do chłodnicy,
odkrecasz i wyjmujesz skrzynie biegów wraz z konwertorem,
jak będziesz miał wszystko na wierzchu to poprostu zsuwasz konwertor z wałka skrzyni /obracasz go szyjką w duł i wylewasz olej.ze skrzyni pozbywasz się oleju tak jak przy zmianie.
Przed montażem konwertora nalej 2 litry nowego oleju bezpośrednio do niego i załóż na skrzynię,
zamontój skrzynie do auta i zalej reszte oleju tak jak robi się to przy zmianie .
nokerman - 2005-10-11, 21:58
Pełna Specyfikacja Olejów polecanych do skrzyni 4HP22 przez TIS 8)
Czarownica320 - 2005-10-13, 14:56
| nokerman napisa/a: | a więc tak:
Podejrzewam że chodzi o automat 4HP22 (PS. Uzupełnij sobie dane autka w profilu - bedzie łaywiej )
Musisz wymienić Filtr Oleju
Musisz wymienić CAŁY OLEJ czyli skrzynia + konwerter momentu ~7 ltr
Olej Dextron II
Opróżnianie tak około 24 godzin !!!!!!
niedawno to samo przerabialiśmy z Asią - Czarownica 320
Prawdopodobnie nalałeś jakiegoś syfu a nie oleju ATF
Jak chcesz specyfikacje olejów do tego typu skrzyń to moge ci na meila podesłać |
O tak tak drzałam ze strachu , bo ja tez uwielbiam swojego automacika. Miałam podobne objawy, przy czym moje aftko jedziło!Wyło starsznie i naprawde byłam przerażona, poniewaz skrzynia nie trzymała pod górke i właczył sie tryb awaryjny. Niestety ja oddałam auto w ręce niewłasciwych ludzi, którzy wymienili mi filtr oleju, nie jest drogi około 100 zł wraz z uszczelka tak wiec kupisz go, a poza tym zalali dextron II a powinien być dextron III, a poza tym zalali 3 litry zamiast 7. Znalazłam fachowca który spuścił ten olej, przez około 24 godziny a nastepnie na pracujacym silniku załał nowy.. Z tego co wiem był to mobil.Nie martw sie wiec tylko nie przesilaj autka, bo mozesz uszkodzic mu pewne tryby. A poza tym to doceniam nieocenioną pomoc Nokermana który bardzoo mi pomógł i poswiecił dużo swojego czasu na zdobycie właściwych informacji na temat tej skrzyni.I korzystając z okazji raz jeszcze mu dziękuje. A tak na marginesie to jeśli jest to ta sama skrzynia to na bank Dextron III i co wazne warto zainwestowac w olej dobrej jakości. Pozwodzenia
Artur C. - 2005-10-13, 18:13
Do tematu dodam tyle ze nie ma co upierac sie aby lac olej najwyższej klasy to nie ma sensu skoro producent skrzyni w danych latach stosował konkretny olej (Dextron 2) to dlaczego uparcie stosować olej o wyzszej specyfikacji.Rodzaj zastosowanego oleju nie jest obojętny uszczelnieniom stosowanym w mechanizmach wykonawczych skrzyni(w starszych były to uszczelnienia kewlarowe a w nowszych metalowe).
Do automatu należy wlać olej o specyfikacji zgodnej z datą produkcji skrzyni a nie jaki tam popadnie bo nowszy co nie znaczy lepszy dla niej.
Czarownica320 - 2005-10-13, 19:49
Ja nie upieram sie przy tym aby lać olej z droższej półki, mój wybór był taki ,ze polecił mi go facet który w zasadzie moge powiedziec uratował mi skrzynie i ma wiedze na ten temat. I na tym się oparłam.Tak wiec jest to świadomy wybór każdego, co zaleje to tak będzie miał!
Pozdrawiam
Artur C. - 2005-10-13, 20:09
| Czarownica320 napisa/a: | | Ja nie upieram sie .........Tak wiec jest to świadomy wybór każdego, co zaleje to tak będzie miał! :wink! Pozdrawiam |
Ależ tego nie twierdzę ze Ty sie upierasz i zgadzam się z Tobą - ja tylko tak gwoli poprawności technicznej odnosnie wlewania czegoś "lepszego" niż to do czego dane uządzenie jest konstrukcyjnie przystosowane.
I również pozdrawiam .
|
|