| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - wentylator
Go舵 - 2004-06-20, 12:32 Temat postu: wentylator pad艂 mi wentylator (deszcz,noc wszytko paruje) a on pad艂 !! s艂ycha膰 ze sie troszke pr贸buje obraca膰 kiedy jest przekr臋cone pokr臋t艂o na 4 ale bardzo leciutko- strzela tylko Jak do tego sie zabra膰 Panowie?????
BADYL - 2004-06-20, 12:37
Od strony silnika jest taka os艂ona przykrecona na palstikowe "motylki" odkrecasz je i masz dostep do wentylatora jest na dw贸ch obejmach i 2 czy 3 przewodach pod艂zaczeniowcyh.I od ca艂a filozofia.A prawdopodobnie kosnczy艂y ci sie tuleki w kt贸rym sie kreci os wentylatora albo sie zatar艂y i trzeba ja eywmienic.
Go舵 - 2004-06-22, 20:50
Mogliby艣cie mnie Panowie troche bardziej ukerunkowa膰 jak sie dosta膰 do tego wentylatora bo nie moge go znale偶膰... !
BADYL - 2004-06-22, 22:21
Tam gdzie masz nabite numery nadwozia czyli na podszybiu,pod spodem jest sciana,gro藕 odzielajaca komore silnika od kabiny pasa偶era.prawie na ca艂ej d艂ugosci jest taka jakby wielka i d艂uga klapa przykrecona na takie plastykowe motylki.Odkrecasz je i zdejmujesz ta pokrywe i masz wentylator na wierzchu.
sarna1 - 2004-06-23, 07:53
otwierasz maske - na grodzi pomiedzy silnikiem a kabina masz taki ciemny material cos jakby filc - musisz go zdjac - on sie sklada z 2 czesci prawej i lewej - musisz poodkrecac srubki i on odejdzie, jak juz go wyjmiesz to zobaczysz wentylator w obudowie - obudowe sciaga sie latwo - wystarczy pociagnac na boki i zejdzie, wtedy bedziesz juz mial na wierzchu sam silnik z lopatkami - on jest przyczepiony takim zatrzaskiem metalowym ktory wystarczy pociagnac do gory i juz . Masz go na zewnatrz - odpinasz + i - i juz mozesz sie nim bawic tylko jak pozdejmujesz te kolka z lopatkami to pamietaj zeby je spowrotem zalozyc wzgledem siebie w tym samym polozeniu bo sa wywazane - inaczej bedzie ci wentylator buczal.
Od siebie dodam ze probowalem naprawic to badziewie, smarowalem itp ale sie nie udalo ... trzeba by wymienic tulejke w ktorej pracuje glowna oska ale do tego juz nie wiedzialem jak sie zabrac - moze Tobie sie uda.
Powodzenia
roga艣318 - 2004-06-28, 20:59
Na pocz膮tek witam wszystkich. To m贸j pierwszy z wami kontakt ale mo偶e nie b臋dzie tak 藕le... Do rzeczy! Czasem kiedy w艂aczam dmuchawe (szczeg贸lnie w zimie) to s艂ycha膰 taki piskliwy d藕wi臋k. Co to mo偶e by膰 i jak si臋 tego pozby膰???? Okropnie to denerwuje! Dzi臋ki za odpowiedzi! Acha! Moja BAWARKA to sprz臋cior z 86 roku jeszcze ze star膮 desk膮...
Pozdawiam...
sarna1 - 2004-06-29, 00:20
nic nie zrobisz - po prostu tuleje na osce wentylatora sie koncza, u mnie tez tak piszczalo az w koncu stanelo ...
roga艣318 - 2004-06-29, 15:11
A posmarowanie tych osiek co艣 da? Bo jak nie to kicha... D艂ugo Ci dzia艂a艂a zanim pad艂a? No i ile $? pozdr.
sarna1 - 2004-06-29, 16:12
posmarowanie nic nie da, te tulejki sa zamaczane na goraco w oleju - no i jak caly olej z nic wyjdzie to juz nie ma rady...od czasu piszczenia do calkowitego zatarcia minelo jakies 2 miesiace, uzywka kosztuje ok 50 pln .
roga艣318 - 2004-06-29, 16:20
ok. To czekamy a偶 si臋 zatrze... Dzi臋 ki za szybk膮 odpowiedz!
roga艣318 - 2004-06-29, 16:20
ok. To czekamy a偶 si臋 zatrze... Dzi臋 ki za szybk膮 odpowiedz!
sarna1 - 2004-06-29, 16:30
wiesz do konca on nie stanie, ale bedzie dzialal z wielkim oporem i dzwiek bedzie nie do wytrzymania .... tam jest bardzo silny silnik i on tak latwo sie nie spali, ale po co go meczyc. Mozesz jeszcze podjechac do jakiegos elektromechanika, moze zmieni ci te tulejki...tylko nie wiem jak z kosztami takiej naprawy.
|
|