BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - przekłamanie prędkościomierza

SmasherE30 - 2004-06-17, 00:19
Temat postu: przekłamanie prędkościomierza
Czy jest jakiś sposób na jego zminimalizowanie? Gdzie są czujniki odpowiedzialne za pomiar prędkości i jak działają? Czy jest ten pomiar przetwarzany elektronicznie, czy da się ustawić warunki pomiaru biorąc pod uwagę przełożenie dyfra i obwód danego koła, czy zawsze będziemy narażeni na przekłamanie na nieseryjnych kołach (seryjnych też)?
SmasherE30 - 2004-06-17, 11:26

Darek ... jak masz dane obroty na danym biegu (nawet niezaleznie od biegu, bo mierzone są obroty przekłądni głównej), to na kołach o mniejszej srednicy prędkość będzie mniejsza, a na tych o większej średnicy prędkość będzie większa, a na prędkościomierzu odczyt będzie ten sam :? . Właśnie o to chodzi, że czujnik w dyfrze wie tylko o obrotach, a nie o tym, że właściciel zmienia koła :wink:

Jak temu zaradzić, gdzie siedzą informacje o obwodzie/średnicy, gdzie to jest liczone po drodze do wskaźnika :?:

Go¶æ - 2004-06-17, 18:36

jak otworzysz drzwi to tam pod zamkiem jest taka naklejka jakie koła stosowac predkościomierz jest ustawiony dla nominalnego obwodu opony ale i tak tolerancja błędu wynosi ok 5%
Go¶æ - 2004-06-17, 19:01

chyba przeklaman nie zmienisz... obawiam sie ze jest to juz tak zakodowane na stale...ja u siebie na lince tez nic nie moge zmienic
Grzesio - 2004-06-17, 19:58

Ja miałem założone zimówki 175/70 R14 i zamykałem na nich budzik (240). Po zmianie na letnie - przód 205/55 R15, tył 225/45 R16 - prędkość maksymalna wskazywana spadła o jakieś 20 km/h.
PS. Czy ktoś wie który kabelek odpowiada za wskazanie prędkości na liczniku elektronicznym? ( Chcę sobie podłączyć radio żeby się zgłaśniało podczas przyspieszania )

Go¶æ - 2004-06-17, 20:55

obwud tylnich kul jest taki sam jak nominalnych niestey szerokośc opony spowodowala takie durze opory toczenia i zwiększyla tarcie ,ze v max spadł u mnie to samo
SmasherE30 - 2004-06-17, 21:05

Cytat:
jak otworzysz drzwi to tam pod zamkiem jest taka naklejka jakie koła stosowac predkościomierz jest ustawiony dla nominalnego obwodu opony ale i tak tolerancja błędu wynosi ok 5%

Wiem wiem ... ciekaw tylko jestem czy błąd wskazania rośnie liniowo czy nieliniowo, ale chyba liniowo (czyli przy 100 wskazuje 110 a przy 200, 220)
A może by tak przleiczyć różnicę w obwodzie kół (seryjnych a tych co mamy) i obliczyć procent przekłamania (u mnie jest 2,2% na korzyść) to może wystarczy lekko przekosić tarczę prędkościomierza :roll: W sumie to może i głupie, ale wkazania będa poprawne (albo zamontowac dodatkowy, cyfrowy wskaźnik :roll: )

P.S.
Drack, ale na 225tkach jest stabilniejszy no nie?

BADYL - 2004-06-17, 21:18

Na stronie jakiegos FIATA chyab Coupe ale nie znam adresu jest wszystko podane o kołach,wszystkie wymiary,wszystkie przekłamania i wogóle.
LUKAS - 2004-06-17, 21:56

Smasher, Ty masz 195-tki, a ja mam 205-tki. Proponuję żebyśmy w niedziele zrobili test i jadąc obok siebie z ustaloną prędkością kontrolowali wskazania prędkościomierzy. Zobaczymy czy bedą różnice, a jesli bedą, to jakie. Co Ty na to :wink:
SmasherE30 - 2004-06-17, 23:45

dolicz jeszcze moje centymertowe bicie promieniowe niewycentrowanych kół tylnych, a to właśnie na tylnej osi jest dyfer i czujnik :lol:
LUKAS - 2004-06-18, 01:02

A Ty dolicz moje bicie promieniowe kół tylnych które miałem na przodzie, a które były kwadratowe po testach hamowania bez ABSu i są dalej lekko kanciaste, bo DRIFTY nie dokońca wyrównały to bicie:) Więc sądzę że powinno być spoko :P