| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
Nasze Śmigiełka - [E30] Piotr_1 ->> 316i (na sprzedaż)
Piotr_1 - 2005-09-07, 22:45 Temat postu: [E30] Piotr_1 ->> 316i (na sprzedaż) Coś o moim.
Tzw. Germany Super Style , czyli staram się aby wszystko było oryginalne. Nie wyznaje się w poprawianiu czegoś, co stylistycznie uznaje za udane (robienie tzw. tuningu optycznego (optykanie szpachla), jakichś murzyńskich aut dla raperów, a'la Hamann Nigeria style lub jeszcze gorzej... nie nie).
Jak do tej pory sprawuje się nieźle, gdy zakupiłem ją (rok temu) miała 195tyś., przez ostatni rok zrobiłem 17tyś. Nigdy w trasie mnie nie zawiodła, choć koszty przywracania wszystkiego po kolei do właściwego stanu są duże jak na moją kieszeń. Co chwilę coś nowego... taka jest chyba niestety cena posiadania starszego auta. Jeżeli kupujesz samochód w tym wieku i sprzedawca Ci mówi, że auto nie wymaga nakładu finansowego, to albo jest ignorantem do 4 potęgi, albo po prostu kłamie.
Osiągi wydają się być fabryczne. Średnio 11,2s do 100km/h z samym kierowcą, Vmax 195km/h (prosta płaska). Marzy mi się oczywiście 2 cylindry więcej, lecz jako drugie auto, tej nie zamierzam sprzedawać.
Wyposażenie auta nie jest imponujące, jednak jak na 316i całkiem niezłe. Mam z tyłu roletę, podłokietnik tylnego fotela wraz z workiem na narty, ABS, tarcze z tyłu, a z przodu wentylowane, szyberdach, centralny, oryginalną latarkę w schowku 8) (niestety z padniętym akumulatorem)
Z fajnych części założyłem oryginalny nowy tłumik końcowy BMW Boysen
Najgorsze co mnie czeka to naprawa układu paliwowego wraz z nowym zbiornikiem; stary jest teraz moją największą udręką
Oprócz E30 podobają mi się najbardziej E28, E9.
LUKAS - 2005-09-07, 22:51
No wreszcie
Ooo widzę że masz nowe fotki
Super wygląda
Bruner - 2005-09-07, 22:55
Bardzo ladna sztuka, jednak co zadbany oryginal, to oryginal. Popieram kierunek jaki obrales, E30 jest piekna taka jak wyjechala z fabryki. Moja z wygladu tez byla zupelnie seryjna, tylko czarna.
Zwlaszcza ostatnia fotka bardzo fajna.
duchPW - 2005-09-07, 23:03
w modrę - na zdjęciach wygląda, że to jakiś cholerny ideał - normalnie nie ma się do czego przyczepić - piękna jest - hehehe
- ostatnie zdjęcie śmiało nadaje się na tapetę, albo plakat
- przy okazji - bardzo ładnie prezentują się ciemne szyby przy czarnych "chromach" (wiadomo o co chodzi)
szanuj tę budę - nawet jak się znudzisz niewielką pojemnością, to zmieniaj silnik, bo w tym przypadku całego auta chyba nie warto.... chyba, że dostaniesz za nią jakiś majątek
P.S.
napisz jakie to cudo ma wyposażenie - chodzzi mi o rzeczy pod maską typu ABS, wspoma itp (a nóż widelec)
pozdro
Łukasz - 2005-09-07, 23:08
jest w porządku i popieram Twój styl myślenia.
Piotr_1 - 2005-09-07, 23:21
Pioter, napisałem trochę o wyposażeniu, ale to raczej wszystko Nie mam wspomy. O budę dbam i dbam. Woskuję co miesiąc . Niestety jak ją kupiłem, tak nie wyglądała. Lakier ogólnie oryginalny i jak nowy, w środku jak nowy, ale... Poniżej listew z boku i z tyłu była zamalowana jakimś hammeritem z wałka także była wykonana dość skomplikowana naprawa progów, błotniki tylne też się zaczynały już od środka krawędzie rdzewieć i kazałem wszystko zrobić, pas tylny pod zderzakiem też. Gościu się raczej postarał. Oczywiście całe tylne błotniki musiały byc wtedy lakierowane. Właśnie muszę skończyc konserwację podwozia Przesrana robota... Najlepiej wcierać pędzlem, z pistoletu nie polecam... no i trzeba samemu, bo jak komuś dasz to wyrzucone pieniądze i wiadomo że zrobi byle jak.
Właśnie szkoda mi jej swapować, silnik idzie jak nowy, poza tym to się nie opłaca finansowo. Lepiej kupic drugą (M3 )
cinek_sw - 2005-09-08, 16:58
bardzo ładna śnieżynka...... szkoda ze wspomagania nie masz, nie zazdroszcze kręcić 205
Łukasz - 2005-09-08, 17:02
Co tam wspomagania, ma to swój styl, przynajmniej czuje , że jedzie
Ja tez nie mam i mam 205 i jest ok. W starym, dobrym stylu, a nie siakieś tam wynalazki.
cinek_sw - 2005-09-08, 17:23
łoplowskie wspomy fakt kaszana ale te przy e30 mnie się podobają i są na tyle delikatne że czuję się auto
pozdro Łukasz
Lord Lukasz - 2005-09-08, 20:56
Każdy patrzy inaczej na swoje bmw, Ty obrałeś kierunek oryginał i bardzo ładnie Ci wszytko wychodzi, nie doczytałem tylko który to rocznik ? Tak czy tak siedzenia zabrał bym Ci odrazu bo widze że ładne, moje już sie kończą.
Też jestem na etapie konserwacji swojej. Zanim zacznisz robić od spodu zedrzyj od wewnątrz podłoge i popatrz co słychać od góry, ja wydarłem wszystko ze środka oprócz deski oczywiście i ładnie pokonserwowałem , dopiero potem od spodu i jest ładnie, nie było tak tragicznie ale przypuszczam że kolejne 20 lat będzie spokój Z bagażnikiem zrobiłem podobnie, pościągałem boczki, i pomazałem konserwacją wszędzie. Teraz jestem na etapie drzwi, warto zabezpieczyć miejsca wokół zawiasów i spód od środka i od zewnątrz.
Piotr_1 - 2005-09-08, 21:23
| Cytat: | Co tam wspomagania, ma to swój styl, przynajmniej czuje , że jedzie
Ja tez nie mam i mam 205 i jest ok. W starym, dobrym stylu, a nie siakieś tam wynalazki. | Popieram! Rzeczywiście ma to swój urok. Czuć że to samochód a nie playstation. Wspomaganie uczyniło by go stosownym dla kobiety. E36 to samochód dla kobiet (na przykład)
A co do konserwacji to niestety nie mam chyba na tyle cierpliwości co Ty Lord Łukasz, jednak to chyba konieczne i też tak go rozmontuje, ale to za rok. Nie mam gdzie tego robić i to jest mój główny problem... Przydałoby się wynająć jakiś garaż no i mieć drugą, żeby móc zawsze jedną robić a drugą jeździć no nie? Jak będą jakieś stałe dochody to oczywiście tak zrobię
Lord Lukasz - 2005-09-08, 21:55
No tak masz racje ale w sumie ja straciłem na to 2 dni, wyjęcie foteli i ściągnięcie podłogi to jest max 3 godzinki przy delikatnym obchodzenieu sie ze wszytskim i jak masz narzędzia w ten sam dzień zrobisz wszystko a narzędzi dużo nie trzeba, wiertarka z szczotką drucianą, podkład i konserwacja.. Do chaty jak wracałem na noc to włożyłem sobie tylko jedno siedzenie i z gołą blachą pod nogami i na bokach dojechałem do chaty. Na drógi dzień rano wyprałem dywan z podłogi i po całym dniu schnięcia konserwacji i dywanu na wieczór zmontowałem wsztsko.
Mimo wszystko pozaglądaj sobie do bagażnika, w okolicach kielichów od amortyzatorów tylnych lubi sie obora robić, mi na czas ktoś to zrobił kiedyś ale kolega ma bmw z roku 88, tez białą i wyrwało mu prawie amorek z tyłu.
Piotr_1 - 2005-10-03, 18:27
EEE, jakby to powiedzieć, moje radykalne poglądy co do samochodu uległy trochę zmianie w ciągu tygodnia. Stwierdziłem, że skoro Białe Mogą Więcej, to trzeba to sprawdzić na rajdach:
Menel - 2005-10-03, 21:09
| Cytat: | trzeba to sprawdzić na rajdach:
|
ale chyba nie 316tką ?
....kubly i pasy kozak. 8)
Pawel-e30 - 2005-10-03, 21:18
| menel napisa/a: | | Cytat: | trzeba to sprawdzić na rajdach:
|
ale chyba nie 316tką ?
....kubly i pasy kozak. 8) |
menel M40 jest the best ........
cinek_sw - 2005-10-03, 21:23
| Pawel-E30 napisa/a: | | menel napisa/a: | | Cytat: | trzeba to sprawdzić na rajdach:
|
ale chyba nie 316tką ?
....kubly i pasy kozak. 8) |
menel M40 jest the best ........ |
zaraz po M20
Piotr_1 - 2005-10-03, 21:28
| Cytat: | | ale chyba nie 316tką ? |
Hahaha No chyba właśnie tak, jak będe przygotowywał drugie auto do rajdów to tylko 316. Menel, dzięki temu mogę startować w klasie do 1600, wyższa klasa w rajdach amatorskich jest już otwarta, czyli możesz sobie jechać na 3,6l turbo. Mi to się nie uśmiecha, ponieważ życie mi miłe. Po samym odchudeniu zszedłem z 11,2s do 9,5s do setki. Jedyne czego by mi brakowało to moment przy niższych obrotach (na dwójce), trójki na ostatnim rajdzie w ogóle nie zapiąłem, z resztą bez klatki i tak bym tego nie zrobił
Menel - 2005-10-03, 21:33
| Cytat: | | menel M40 jest the best ........ |
wiem ze the best bo mialem
a do piotra1, z tym przedzialem do 1600 w rajdach to w koncu musze przyznac ci racje.eeeh 8)
Lord Lukasz - 2005-10-04, 09:31
Ja bym proponował odchudić ją jeszcze bardziej, wywal całe tylne oparcie na siedzenie łącznie z półką, bagażnik też wykastrowałeś ?
A zawias chyba tez zmieniles ? bo seria w bmw zwłaszcza 316 i 318 jes dość komfortowa (prześwit 20cm)
Piotr_1 - 2005-10-04, 13:04
| Cytat: | | wywal całe tylne oparcie na siedzenie łącznie z półką, bagażnik też wykastrowałeś |
Lukasz, chyba nie zauważyłeś późniejszych fot.
Zawieszenie mam fabrycznie dość niskie, i miska i tak dostaje.
Łukasz - 2005-10-04, 13:26
to zrób osłonę.
Lord Lukasz - 2005-10-04, 20:41
| Cytat: | Lukasz, chyba nie zauważyłeś późniejszych fot.
|
Nie mam na myśli siedzeń, całą tą blache co jest za tylnym siedzeniem wytnij łącznie z pułką tak że bagażnik będzie Ci sie zaczynał zaraz za przednimi siedzeniami Znajomy ma tak w e34 tylko że dodatkowo zrobił klatke, ale zmusiło go to tego to co mam pod maską....
Menel - 2005-10-04, 21:30
bez hardcore juz..raczej ta biala dama ma byc tez do jazdy codziennej? co nie? wiec to co zrobil chyba styknie..teraz troche grzebania mechanicznego...
Piotr_1 - 2005-10-05, 00:05
Ale chyba raczej nie, to jest element nośny i dzięki temu jest tak sztywna Ile to może ważyć, 3kg??... Klatka w takim wypadku przeniesie naprężenia w inne miejsce, do tego nieprzystosowane oczywiście i po pewnym czasie stanie się coś czego nie chcemy
UAAAAAAAAA:
Menel - 2005-10-05, 00:33
dobrze ze zdjales te kapsle z tych BBSow..juz jakos to zaczyna wygladac 8)
Łukasz - 2005-10-05, 09:42
Nie ma co - bardzo ładny biały duży fiat
zdjąłeś kapsle, teraz piasek, oraz nieczystości miejskie i wiejskie będą Ci się sypały na śruby i się zapieka i ich nie odrecisz i będziesz smutny, bo bedziesz miał kłopota.
A w ogóle Rzeźniku jak ty nim jeździsz codziennie to jesteś kozak.
Zaproś jakąś lale na tylne siedzenie - powinna być zadowolniona - bardzo duzo miejsca.
Wydaje mi się, że antena zabiera troche współczynnika Cx, więc trzeba ją usunąć ( ja nie mam i mam dzięki temu pewnie z 0,5 sek do paki szybciej)
A w góle to za małe odchudzanie - zdjemij boczki i wykładzine z podłogi, to jest jeszcze conajmniej z 15kg.
P.S a w góle to na zdjęciu widzę, że masz drążki kierownicze do wymiany.
Pozdro
A w ogóle to jesteś chopak extremalny jak bozi drybci. Serialnie.
Piotrek - 2005-10-05, 09:51
nie szkoda Ci jej na takie szutry? Z wyglądu jest ładna, szkoda by mi było tak tyrac auto po takich nawierzchniach...
Łukasz - 2005-10-05, 10:00
już widzę te odpryski na lakierze.....
Lord Lukasz - 2005-10-05, 11:21
| Cytat: | | nie szkoda Ci jej na takie szutry? Z wyglądu jest ładna, szkoda by mi było tak tyrac auto po takich nawierzchniach... |
Mi twojej też było szkoda jak kręciłeś bączki na placyku Tak pozatym piękna jest, bynajmniej dla mnie ideał, doszły mnie słuchy że chcesz sprzedać, napisz coś na priv, sory za OT
Co do białej rajdówki to tak szczerze mówiąć twierdzisz że łapiesz sie z tą pojemnością do klasy 1600 ale zapewne wiesz że w takiej klasie jeźdza malutkie samochodzy o małej wadze które z takim silnikiem mają sporo lepsze osiągi niż dośc ciężkie i duże BMW z silnikiem który nigdy nie powinien być montowany w takim samochodzie, bo 1.6 i 1.8 w bmw to pomyłka, sam mam 1.8 i wiem że jak sprzedam to auto nie kupie nigdy więcej bmw z 4 cylindrami, no może poza is-em. To takie moje zdanie w tym temacie.
Piotrek - 2005-10-05, 13:08
| Lord Lukasz napisa/a: | | Cytat: | | nie szkoda Ci jej na takie szutry? Z wyglądu jest ładna, szkoda by mi było tak tyrac auto po takich nawierzchniach... |
Mi twojej też było szkoda jak kręciłeś bączki na placyku Tak pozatym piękna jest, bynajmniej dla mnie ideał, doszły mnie słuchy że chcesz sprzedać, napisz coś na priv, sory za OT |
przeciez nie jezdze tak na codzień, chciałem tylko aby szpera troszkę popracowała bo mi jeszcze zardzewieje i co? Poza tym było w miarę równo i myslę ze nie katowałem autka
Piotr zrób konkretnie auto pod rajdy jesli Cię to jara ale nie tą beemkę , jest za ładna do tyrania, zaraz pojawią się odpryski na lakierze pózniej sima, sól a na wiosnę trzeba bedzie robic blache , nie mówiąc juz o eksploatacju częsci mechanicznych!
Piotr_1 - 2005-10-05, 18:54
Jak szła przez krzaczory, to antenka się scięła samoczynnie , nawet lusterko się raz złożyło. Kapsle zdjąłem tylko na rajd coby nie pogubić. Spoko, jeżdżę delikatnie, od ponad roku nie zrobiłem nawet ryski Rajdzik pierwszy, bardziej towarzysko, z ciekawości. Myślę nad drugą do zadań specjalnych
Łukasz - 2005-10-05, 21:58
Gdzie się tyle zarabia, żeby mieć na dwie e30tki, znaczy utrzymanie?
A mówiła mama, żebym się uczył....
Menel - 2005-10-05, 22:38
to nie wiesz lukasz kto ma beemki? tylko cwaniaki.. wiec stac....
Piotr_1 - 2005-10-05, 22:55
No właśnie nie stać, skarbonka bez dna... a co dopiero DWA!!!
urbi - 2005-10-05, 23:00
| menel napisa/a: | to nie wiesz lukasz kto ma beemki? tylko cwaniaki.. wiec stac.... |
i Frajery tyz
a tak wracajac do tematu to bardzo ladna!
ale jak mnie juz niektorzy znaja wole troche inny styl .. ciemne szyby ble ble ble ale co ja ci bede mowil ... z trego co zauwazylem lubisz oryginal - taki tez masz ! gratuluje bardzo ladnego wozu i niech ci jak najdluzej sluzy
Menel - 2005-10-05, 23:10
po avatarach narazie widac ze roznia was tylko kolory.ale wiem ze obie sa w stanie prawie idealnym.zazdroscic mozna blachy.eeeh.u mnie juz nadkola leca a ten sam rocznik.ogolnie jak najwiecej takich dobrze utrzymanych e30tek.na zewnatrz jak i w srodku.
urbi - 2005-10-05, 23:13
| menel napisa/a: | | po avatarach narazie widac ze roznia was tylko kolory.ale wiem ze obie sa w stanie prawie idealnym.zazdroscic mozna blachy.eeeh.u mnie juz nadkola leca a ten sam rocznik.ogolnie jak najwiecej takich dobrze utrzymanych e30tek.na zewnatrz jak i w srodku. |
ha ! nie do konca bo ja mam sprzodu iS a na klapie mtecha1
i sa podobne do czasu 8)
LUKAS - 2005-10-05, 23:22
| urbi napisa/a: | a na klapie mtecha1 |
Nie e
Urbi Ty nie masz na klapie spoilerka M Tech I. To jest zwykły spoilerek jaki był montowany w każdej 325i i w 320i jako opcja.
Ja mam taki spoilerek i wiele wiele innych osób też go ma i to napewno nie jest M Technic I
urbi - 2005-10-05, 23:23
| LUKAS napisa/a: | | urbi napisa/a: | a na klapie mtecha1 |
Nie e
urbi Ty nie masz na klapie spoilerka M Tech I. To jest zwykły spoilerek jaki był montowany w każdej 325i i w 320i jako opcja.
Ja mam taki spoilerek i wiele wiele innych osób też go ma i to napewno nie jest M Technic I |
ło to jak w takim razie wyglada mtech1 ?
a to ci dopiero
Menel - 2005-10-05, 23:31
poza tym i tak na tej fotce nie widac dokladki isa i tego niby mtecha...wiec taka sama..bo silnika tez nie widac kolor tylko taki brudniejszy.
Łukasz - 2005-10-06, 09:30
Przepraszam cwaniaki, a ile taki spojlerek na klapie i dokładka isa daje koni?
Lord Lukasz - 2005-10-06, 09:35
Wizualnie pewnie z 20 a w praktyce dodatkowa masai do tego opór cx, pewnie ujmuje jakieś 0,1 KM
Menel - 2005-10-06, 19:12
nie no chlopaki ale 1 KM napewno bo fabryka tak dla bajeru by go chyba nie wypuszczala? hmm? 8)
Piotr_1 - 2005-10-06, 19:19
Tam śpojler.... Moja biała jest. To kolor MOCY!!!
Piotr_1 - 2005-10-22, 22:12
No dobra, pochwalę się Przedwczoraj kupiłem drugą kobyłkę do zadań specjalnych
LUKAS - 2005-10-23, 00:39
dawaj fotki nowej furki !
cinek_sw - 2005-10-23, 18:48
| LUKAS napisa/a: | dawaj fotki nowej furki ! | eeeee nakrzycz na Piotra w jego nowym temacie
REMUS - 2006-01-13, 00:21
PIĘKNA SZKODA TYLKO ŻE BIAŁA.NO ALE JAK LUBISZ TO CZEMU NIE.W KOŃCU NIE KOLOREM SIĘ JEŹDZI.
Piotr_1 - 2006-10-22, 12:33
Biała jest na sprzedaż. Potrzebuję pieniędzy żeby zrobić czarną na sportowo. Nadal białą lubię, jednak 100 koni już nie wystarcza na codzień, bo jak wiemy konstrukcja e30 posiada potencjał na 200 koni . Wolał bym ją sprzedać w dobre ręce oczywiście, ponieważ jest zadbana i praktycznie jak nowa, więc bardzo szkoda jej. Może to być dobry materiał na swapa, trzeba tylko lubić biały kolor (ja lubię i zobaczycie że czarną przemaluję na biało) i mieć trochę pieniędzy na tego swapa. Lub jest to dobry materiał jeżeli ktoś chce rozpocząć przygodę z BMW, lub chce dość ekonomiczne auto na benzynie. Jest kilka normalnych rzeczy do zrobienia na bierząco, ale nic drogiego, na pasku rozrządu można przejechać jeszcze 35tyś. po zmianie. Olej w tym tygodniu będzie nowy, zmieniam co 8tyś. Silnik chodzi jak zegarek, były zmieniane wszystkie popychacze na nowe, wałek rozrządu jest igła.
southOFheaven - 2006-10-22, 18:19
widzialem zdjecia i nie ma co sie rozpisywac- super auto. trzeba tylko znalezc kupca dobrego ale zycie znam bedzie ciezko... zawsze mozna sprzedac komus z rodziny
pozdro
Piotr_1 - 2006-10-23, 10:32
Przymierzam się do sprzedaży już kilka miesięcy, ale zawsze jest tak, że wyczyszczę ją w sobotę przed giełdą i jak tak sobie na nią patrzę, to mówię sobie NIE I nie jadę na giełdę. Ostatnio byłem pierwszy raz na giełdzie, była chętna pewna kobieta, nawet się napaliła, ale powiedziałem że to nie jest samochód dla kobiety i poszła sobie
Dixi - 2006-12-03, 23:58
a ta twoja E30 jezdzi w Gdańsku i wlasnie wlasciciel dowiedzial sie o przeszlosci "rajdowej" tego egzeplarza haha
co nie zmienia faktu ze jest to jedna z ladniejszych E30 jaka widzialem i kolega jest zadowolony bo jako auto na codzien jest okey ale trzeba pare rzeczy zrobic...
Piotrek - 2006-12-04, 00:11
| Dixi napisa/a: | | ale trzeba pare rzeczy zrobic... |
pokaż mi taką w której nie trzeba robić nic
Dixi - 2006-12-04, 00:16
no sie nie czepiam auto jak na swoje lata jest bardzo ladne
tylko kolega doznal szoku poznal przeszlosc auta ale i tak jest mega zadowolony
kamil.k - 2006-12-05, 19:21
to 316i miało przeszłosc rajdowa
wydawało ze od rajdów Piotr ma 325i
tekst z tym ze to nie samochód dla kobiety mnie rozłożył na łopatki
urbi - 2006-12-05, 19:25
furka sprzedana zamykamy