BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - CoÅ› kradnie prÄ…d

Maciek e36 - 2005-08-15, 21:36
Temat postu: CoÅ› kradnie prÄ…d
Witam od jakiegoś czasu mam problemy z rozładowującym sie akumulatorem, zaczęło się to dziać jakiś czas temu , myślałem, że to wina akumulatora bo nie był już najnowszy miał ze trzy lata ,więc pożyczyłem od znajomego, po dwóch dniach zdechł ale pomyślałem że ten też jest stary i na dodatek nie tak jak tamten 77 tylko 55 , w końcu kupiłem nowy 77 i tak jak jego poprzednicy zdechł.. okazało sie, że to nie jest jego wina tym bardziej że po dziewięciu dniach postoju z odłaczoną klemą i po podłączeniu zapaliła z pierwszego , wiem że najprościej będzie pojechać do elektryka, ale chce najpierw spróbować sam to zrobić. Dodam, że sprawdzałem amperomierzem obwody poprzez odłączenie klemy, podłaczenie amperomierza między kleme a ujemny bolec akumulatora i wyjmowanie bezpieczników i nic nie wykazało.. napiszcie co o tym sądzicie moze ktoś z was miał podobny problem. P.S. moze to nie jest istotne, ale mniej wiecej zaczęło się po kasowaniu inspekcji
Gasper - 2005-08-15, 21:49

Sprawdź podświetlenie bagażnika. Może lampka się świeci pomimo zamkniętej klapy.
Biały - 2005-08-15, 22:09

ZObacz też podświetlenie schowka i takie pierdoły. Kolega kiedyś miał tqak w Fordzie Probe bo mu się świeciło podświetlanie silnika (w probe standard)
henry - 2005-08-15, 22:12
Temat postu: Cos co kradnie prÄ…d
Witam !! Napisz jakim amperomierzem i o jakim zakresie sprawdzałeś!! Jeżeli rozładowuje sie samoczynnie akumulator ,to nie ma cudu amperomierz musi to wskazać.To może byc prąd nawet rzędu 50-100 mA.Prąd 8-10 mA (tyle "bierze" przecietny autoalarm , nawet wyłączony ) nie rozładuje tak szybko akumulatora , ale 50-100 mA juz moze to zrobić. Pozdrawiam - henry
Maciek e36 - 2005-08-15, 23:06

Był to jakis prosty amperomierz nie jakiś elektroniczny, można rzec przedpotopowy taki ze wskazówką, innego niestety nie miałem ,a wszystkie podświetlenia już sprawdziłem
Piotr_1 - 2005-08-15, 23:55

Amperomierz musi być prądu stałego a nie zmiennego, w multimetrze cyfrowym DCA. Zacznij od dużego zakresu (20A) potem na mniejsze. Plus do plusa minus do minusa. Musi pokazywać jakiś upływ
nokerman - 2005-08-16, 06:57

Piotr_1 napisa³/a:
Amperomierz musi być prądu stałego a nie zmiennego, w multimetrze cyfrowym DCA. Zacznij od dużego zakresu (20A) potem na mniejsze. Plus do plusa minus do minusa. Musi pokazywać jakiś upływ

:lol: :lol: :lol: tak to chyba z woltomierzem :idea: :idea:
amperomierz łączy się w szereg :wink:

wrona - 2005-08-16, 10:18

amperomierz łączy się w szereg :wink: [/quote]

tak ale niewlasciwe podłączenie amperomierza analogowego nawet w szereg tak jak sie go powinno podlączac moze spowodowac brak odczytu
prawidlowo amp analogowy (taki ze wskazówka) powinien byc podlaczony w taki sposob: + na mase samochodu minus do ujemnej klemy aku ( jezeli sie myle to prosze mnie poprawic...... :) )

Artur C. - 2005-08-16, 16:14

Zdejmujesz ujemnÄ… klemÄ™- amperomoerz wpinasz : plus amperomierza do ujemnego bieguna bateri a minus miernika do masy lub do klemy ujemnej.

Przepraszam wszystkich za wprowadzenie w błąd lecz człowiek uwstecznia sie używając miernika cyfrowego bo jemu jest wszystko jedno jak go się podłączy kwestią jest interpretacja wskazania wartości dodatniej czy ujemnej wyniku pomiaru :oops: . Awięc powinno być: MINUS DO MINUSA BATERJI A PLUS DO KAROSERJI

MARAS - 2005-08-16, 16:27

...lampki mają moc do 5 wat więc nie rozładują akumulatora o mocy 77 ampero godzin nawet jakby sie trzy lampki paliły to aku nie zdechnie przez noc. Dwa razy moja kobita zostawiła właczoną pozycję w garażu na całą noc i jakoś rano zapalał z trudem bo z trudem ale nie padł na amen
Padł ci regulator napięcia lub jest uszkodzony może mieć zjechane szczotki czyli węgielki i daje za niskie napięcie z alternatra jest to element wymienny taka zazwyczaj biała lub żółta kostka z czarnym kapslem i dwoma stykami węglowymi przykrecany jest dwoma wkrętami do alternatora bez elektryka dasz radę wymienić nic się nie lutuje odkręcasz wyjmujesz wkładasznowy wkrecasz wkęrtyw IC kosztuje Bosch coś koło 130 a Hella coś koło 80 może będą mieli inne zamienniki

aby potwierdzić czy to napewno regulator podłacz kolego na uruchomionym silniku woltomierz pomiedzy zaciski akumulatora prąd ładowania powinien być nie mniejszy niż 13,5 Volta powinien być pomiedzy 13.5 a 14.5 tak jest najlepiej jeżeli jest słabszy niż 13 to poprostu alternator nie nadąża ładowac akumulatora i w czasie jazdy go rozładowujesz bo prąd idzie z akumulatora a nie z alternatora...

tak sądzę ponieważ napisałeś że wyjmowałeś bezpieczniki i nie ma zwarć...
więc pozostaje tylko jeszcze urwana masa silnika (ta plecionka pomiedzy budą a prawą łapą silnika ale nie obstawiałbym raczej tego bo w tym przypadku silnie nagrzewają się wszystkie cięgna zwłąszcza linka gazu i czuć swąd palonej izolacji z tej linki...
Jak dla mnie sprawdź prad ładowania i wymienić regulator napięcia

Maciek e36 - 2005-08-16, 17:33

Co do regulatora to napewno go sprawdze, ale zastanawia mnie jedna rzecz mianowicie gdy miałem padnięty akumulator i odpalałem auto urządzeniem rozruchowym i chodził z jakieś 20 minut to po zgaszeniu zapalał nawet przy zapalonych światłach, więc gdyby nie było ładowania to akumulator dalej by nie był naładowany
tomek10 - 2005-08-16, 21:44

Podłączając sie do tematu.Mam w 318i e36 akumulator 36ah.Taki wstawił mi niemiec..Podejrzewam że podmienił.Wiem że było już na ten temat,
czy wymieć.Falują obroty przy włączonych światłach.Czy to ćoś pomoże?

MARAS - 2005-08-18, 08:59

To był niemiec :roll: czy "polonus zniemczus" albo "turkus germanus" :P

A wracając do tematu Maciek ja miałem właśnie podobną zagwoztkę zimą myślałem że mi akumulator padł ze starości i na drugi dzień kupiłem nowy akumulator i dwa dni trup pojechałem do Bendiksa bo sądziłem że wogóle padł mi alternator bo prąd ładowania był właśnie ale za mały i znaleźli przyczynę właśnie powodował to uszkodzony regulator
bardzo zbliżone objawy jak opisujesz też zapalał przy podładowanym razno lekko aku ale po całym dniu zdychał i na drugi dzień powtórka z rozrywki... no bo nie wiem ale sam sprawdź czy żarówka nawet od kierunków 21W jak podłaczysz do akumulatora to nie padnie przez noc no chociaż nie wiem moze w siódemce oświetlenie wnętrza jest halogenowe... :P
Sprawdziłbym jeszcze raz czy na pewno nie ma gdzieś zwarcia wystarczy nawet w lampce kierunku zwarcie by akumulator się rozładowywał za szybko...

Scigany - 2005-08-18, 09:38

ja sobie tak wyregulowalem tylna klape, ze zamykala sie od dotkniecia palcem, tylko ze krancowki juz nie wylaczala i w ten sposob przez moje auto przewinely sie trzy akumulatory zanim sie skapnalem, ze to nie ich wina. W ramach serwisu Centry koles na miejscu zalozyl taka luzna klamre na przewod z akumulatora i sprawdzil czy cos nie pobiera pradu, no i pobieralo. Pokolei wyciagalem bezpieczniki i doszedlem co to bylo - lampka w bagazniku, tylko ze to pare dni trwalo zanim rozlardowalo akumulator
Maciek e36 - 2005-08-18, 13:17

Znalazłem usterke było ciężko,a mianowicie złodziej prądu siedzi w centralnym zamku i moim zdaniem było to ciężkie do zlokalizowania. Opisze to: podłączyłem jeszcze raz amperomierz i zacząłem sprawdzać , na pierwszy rzut oka wszystko było ok. ładowanie mam 13,89 a przy wyjmowaniu bezpieczników pobór wynosił 002 aż do mometu kiedy z pilota nie otworzyłem drzwi i później ich nie zamknąłem, wtedy pobór wzrastał do 051 i tak się utrzymywał do momentu wyjęcia bezpiecznika i wlożeniu go z powrotem, wtedy wszystko wracało do normy było to o tyle trudne do zlokalizowania dlatego, że nie za każdym razem sie tak robiło można bylo 20 razy otwierać i zamykać, a za 21 tak jakby jeden z siłowników cały czas pracował
MARAS - 2005-08-19, 10:29

Kórcze faktycznie podobną sytuację miał Bruner aż mu się siłownik zjarał bo cały czas działał... czyli zwarcie.
Dobrze że udało się Tobie zlokalizować bo miałbyś problemik może z czasem większy... cóż byłem ciekaw co kradnie prad. :)

Bruner - 2005-08-19, 12:12

MARAS napisa³/a:
Kórcze faktycznie podobną sytuację miał Bruner aż mu się siłownik zjarał bo cały czas działał... czyli zwarcie.

Podobno byla to wina sklejonego przekaznika. Kupilem samochod z odlaczonym centralnym zamkiem, i jedna z pierwszych rzeczy jakie zrobilem po kupnie bylo jego uruchomienie. Koles ktory to robil zamiast najpierw sprawdzic dlaczego zamek jest odlaczony, poprostu polutowal kabelki i zadowolony skasowal za usluge. Prad caly czas szedl na silowniki, na efekty nie trzeba bylo dlugo czekac. Po paru godzinach nie moglem dostac sie do auta - spalone wszystkie silowniki, lacznie z tym od bagaznika i wlewu paliwa. Trzymaly tak mocno ze nie mozna bylo nawet obrocic klucza w zamku. Tylko ze u mnie stalo sie to tego samego dnia, wiec akumulator nie zdazyl jeszcze pasc.

Piotr_1 - 2005-08-19, 21:47

A powróciwszy do tematu biegunowości amperomierza, to mówiąc że plus do plusa a minus do minusa, chodziło mi o to, że plus do wyższego potencjału a minus do niższego. Nie oznaczało to że równolegle. Przepraszam za małą precyzyjność. Ja bym podłączył tak jak mówi Artur C., tyle że odwrotnie :)
Cytat:
Zdejmujesz ujemnÄ… klemÄ™- amperomoerz wpinasz : plus amperomierza do ujemnego bieguna bateri a minus miernika do masy lub do klemy ujemnej.

Artur C. - 2005-08-20, 08:53

Cytat:
Ja bym podłączył tak jak mówi Artur C., tyle że odwrotnie
Cytat:

No i nic by miernik analogowy nie pokazał -ewntualnie mierząc duże watrości uszkodził by się. Woltomierze podłącza się -plus do plusa,minus dominusa-czyli równolegle a amperomierze szeregowo i tu w przypadku auta biegun ujemny akumulatora po odłączeniu klemy jest biegunem o wyższym potencjale niż karoseria i do niego podłączamy plus miermika .

PIOTR 1 MA RACJĘ i powtórze jwszcze raz sprostowanie z mojego poprzedniego posta: :oops: Przepraszam wszystkich za wprowadzenie w błąd lecz człowiek uwstecznia sie używając miernika cyfrowego bo jemu jest wszystko jedno jak go się podłączy kwestią jest interpretacja wskazania wartości dodatniej czy ujemnej wyniku pomiaru . Awięc powinno być: MINUS DO MINUSA BATERJI A PLUS DO KAROSERJI