| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Kable WN w silniku 1.8 M40
Anonymous - 2004-06-09, 20:52 Temat postu: Kable WN w silniku 1.8 M40 Witam
Przyszedl juz czas na wymiane kabli WN...no i tu mam malutki problem.
Zaczynam od cewki zaplonowej-bez problemu
pozniej...
1 cylinder-bez problemu
2 cylinder-bez problemu
3 cylinder-bez problemu
4 cylinder-i tu jest problem
Mianowicie jest zachaczony czujnik (kabel od 4 cyl. mozna zdjąć) ale przewleczony jest wlasnie ten czujnik przez ten kabel...
Owy czujnik tez jest na kablu,tyle ze jest przymocowany w okolicach miski olejowej...ale jak tam odkrece to mi tez to nic nie da.
Jak wy sobie poradziliscie z tym problemem?
PS.Kable WN mam oryginalne...(czytaj z 90r. sÄ… na nich emblematy BMW i napis BREMI) no i juz sa na wykonczeniu.
Kurde,przeciez nie bede rozcinal kabla,aby zdjac ten drugi kabel z czujnikiem.
UFF...koniec
Pozdr,
PS.II- a moze juz sie kupuje takie przewleczone kable przez siebie...?!
Dziwna sprawa...ale cuz...
sarna1 - 2004-06-09, 21:35
no pewnie ze nic nie rozcinaj - po prostu rozbierz kabel -- ja tak zrobilem, nalozylem na nowy kabel impulsator i wszystko dziala jak nalezy.
Po prostu mocniej szarpnij za fajke - na pewno zejdzie, wtedy bedziesz mogl przelozyc impulsator - pozniej zaloz fajke tak jak bylo i gra muzyka. . A jak chcesz to oryginalny kabel z czujnikiem juz zamontowanym kosztuje w ASO 150 pln - znajomy kupowal ale czy jest sens jak to takie proste .... musisz wybrac sam .
Anonymous - 2004-06-10, 04:25
| Cytat: | | Po prostu mocniej szarpnij za fajke - na pewno zejdzie, | | Cytat: | | pozniej zaloz fajke tak jak bylo i gra muzyka. | sarna1 fajnie to opisales...
Ale faktycznie dalem d*** z tym kablem.Nie wiedzialem,ze w samochodzie w kablach WN tez sie zdejmuje "fajke-(nasadka swiecy)" tak jak w kablach przy motocyklach...
Dzieki
Cube_ - 2004-06-10, 12:10
Witam.
Niedawno wymienialem przewody WN u siebie przy tym samym silniku i mielem tez ten problem. Oryginalne przewody byly bosch'a i po zdjeciu fajki na przewodzie byla zacisnieta taka koncoweczka przez ktora sie impulsatora zdjac nie dalo musialem wiec oryginalny przewod przeciac. a w tych nowych pez problemu, zdjac fajke, zalozyc to ustrojstwo, fajke spowrotem i jazda:):)
MARAS - 2004-06-10, 19:38
a nie lepiej było od razu kupić przewody z impulsatorem komplet NGK kupiłem za 420 pln i nic nie trzeba rozcinac przerabiać i kombinowac wpinasz listwe na pokrywę zaworów fajki na świece i aparat troszkę gimnastyki z wtyczką impulsatora i cała operacja trwa 5 minut.
a na takich kombinowanych jak miałem poprzednio to iskra lubi uciec jak jest jesień i deszcz leje....
Maras
sarna1 - 2004-06-10, 21:04
e nie przesadzaj - przeciez tam nie ma zadnych kombinacji kazdy przwod da rade rozebrac i zarobic od nowa a roznica w cenie chyba przekonuje - ja placilem za kable PowerTech w InterCarsie 200 pln
Anonymous - 2004-06-10, 21:18
| Cytat: | | roznica w cenie chyba przekonuje - ja placilem za kable PowerTech w InterCarsie 200 pln | ale ty kupowales do 6 garówki...do "czworki" powinny byc tansze...(przynajmniej tak bym chcial 8) )
Tez kupie kable w InterCarsie,bo mam bardzo duza znizke...kolegi ojciec jest taksowkarzem i biore wszystkie czesci do beemki na jego konto.
A zaoszczedzic mozna sporo...
PS. ...Sarna1...miales jakas znizke,czy zaplaciles 200,- bez zniki?
Pozdr,
sarna1 - 2004-06-10, 22:03
ze znizka zaplacilem dokladnie 207 pln.
Do ciebie komplet PowerTecha kosztuje 220 pln netto a NGK 470 pln.
nokerman - 2004-06-14, 07:26
A ja wymieniałem na Janmory za 180 zybli do sześciogarówki a ten z szóstego gara narazie leży z impulsatorem na silniku i sie zastanawiam co z nim zrobić
a tak wogóle to do czego ten impulsator jest potrzebny
SmasherE30 - 2004-06-14, 12:36
żeby komp wiedział kiedy ma zacząć sekwencję wtrysku i aby cały czas miał punkt odniesienia, żeby mu się cylindry nie pomyliły
nokerman - 2004-06-14, 13:33
gadanie....
to wytłumacz dlaczego bez tego kabelka wszystko spoko chodzi
tak jak pisałem : leży na silniku
SmasherE30 - 2004-06-14, 22:42
| Cytat: | | to wytłumacz dlaczego bez tego kabelka wszystko spoko chodzi?? |
Na benzynce?? To nie wiem...
sarna1 - 2004-06-14, 22:45
potwierdzam - auto z odlaczonym impulsatorem pracuje tak samo - takze jego zadanie jest mi nie znane - no ale skoro byl to go przelozylem...
CyRyL - 2006-01-09, 13:47
Witam mam problem z tymi przewodami a mianowice przestaly dzialac to kupilem nowe <130zl nie pamietam jakiej firmy> ale jak juz doszlo do zakladania to tu sie pojawil problem na instrukcji jest wyraznie napisane odrec kopulke to tez chcialem uczynic, ale te kable sa nie rozkrecane <co?> pojechalem do sklepu zeby sie dowiedziec o co chodzi okazalo sie ze takie juz sa, ok oddalem <bo nie wiem czy moge zalozyc bez tego czujnika 1,6i (gaz)> dodam ze to moje 1 auto i nie mam takiego rozeznania jeszcze pojechalem do 2 sklepu takie same i nie ma opcji zamowic innych rozkrecanych czy założyć te bez czujnika?? zalezy mi takze na cenie widzialem ze piszec ie o jakichs za np 400zl no niestety takie nie wchodza w gre?? podpowiedzcie bo autko stoi to byly 2 najlepsze sklepy z czesciami do samohcodow w mojej mieścinie
podpowiedzcie w góry dziekuje pozdrawiam
Domel - 2006-01-09, 14:30
Nie wiem jak inni ale ja jak już kupiłem autko nie było juz impulsatora.
Mam co prawda 1,8 ale też M40 + LPG
Wszystko chodzi ok wiec moim zdaniem nie przejmuj sie tym impulsatorem tylko zakładaj kable bez tego i jazda.
Jeśli się mylę to drodzy koledzy proszę mnie poprawić.
Pozdro
RoboCop - 2006-01-09, 20:35
sarna1 i nokerman! minęło 1,5 roku od kiedy pisaliście o zakupie kabli WN Power Tech i Janmor - jak się sprawują?
cy5 - 2006-01-09, 20:37
| SmasherE30 napisa³/a: | | Cytat: | | to wytÅ‚umacz dlaczego bez tego kabelka wszystko spoko chodzi?? |
Na benzynce?? To nie wiem... |
8) Już było na forum,
z grubsza :
z impulsatorem dzieli dawkę paliwa na dwa strzyknięcia,
bez jedno ale dłuższe,
pozdro 8)
duchX - 2006-01-09, 22:47
Ja mialem power-tec'a w poprzedniej e 30 325 i do dzisiejszego dnia lata jak zwariowana a minelo 2 lata
CyRyL - 2006-01-10, 00:39
hmmm a orientuje sie ktos czy w przstepnej cenie mozna znalesc kable z odkrecanymi kopułkami?? <jak juz wczesniej napisalem w mojej miescinie nie ma opcji zamowienia czegos takiego >
cy5 czy mógłbys jeszcze tak tez zgrubsza powiedziec jaki ma wplyw na jazde spalanie i wogole czy ma jakis wplyw to czy beda te 2 strzykniecia czy jedno?? <jezeli byla o tym mowa to musialem to przeoczyc a sporo czytalem 8) > pozdrawiam
cy5 - 2006-01-10, 20:43
Tu było
http://forum.beemka-klub.pl/viewtopic.php?t=10962
rafitomi - 2006-01-15, 17:36
z waszej rozmowy juz nic nie wiem mam do wymiany kable i na co sie zdecydowac?
z tego co czytalem to dobre by byly tanie z rozkrecanymi fajkami
jutro wybieram sie na poszukiwanie takich
czy to dobry wybor?
cy5 - 2006-01-15, 23:38
Kupiłem Championa kabelki za 200zł, rozkręciółem z szóstego culindra faję ,założyłem czujnik i chodzi bez zarzutu, mało tego był przetarty ten od czujnika więc go zlutowałem założyłem ekranik i termokurcza.Na gazie chodzi bdobrze i mało pali.
pozdro 8)
rafitomi - 2006-01-16, 08:13
ja mam wlasnie taki problem ze na gazie chodzi ok ale na paliwie prawdziwe cyrki sie dzieja dzieki za podpowiedz poszukam tych kabli
cy5 - 2006-01-16, 17:05
To samo miałem ze Scorpiem V6.
Trzeba posprawdzać wszystko:
czujniki zasilania
styki kabelków na tych czujnikach
Pokolei czyścić i mierzyć.Jak będę miał trochę czasu to opiszę wszystkie czujniki na mojej stronce.
rafitomi - 2006-01-17, 22:01
dobrze by było:) toche bym sie dowiedział
dziś wymieniłem kable na nowe znalazłem rozkręcane firmy Sentech podobno dobre ale to sie okarze.
Z czwartego wykręciłem fajkę przełożyłem czujnik i jest good
Z tym że na spadek obrotów to nie pomogło
co teraz.....??? pozdro
Vindevil - 2006-01-18, 21:31
Witaj.
Zastanawiam się nad tym spadkiem obrotów, bo u mnie to też występuje i u praktycznie każdego co ma sinik m40 ( nawet kolega co nigdy nie miał gazu też mi się tak zachowuje ) z dość dużym przebiegiem powyżej 200 tyś. km. Jeśli dobrze wnioskować to raczej sprawa nierównomiernego otwierania się zaworów spowodowana zużyciem wałka itp. Z innej strony nie znam nikogo co miałby taki silnik wyremontowany i jak po tym zabiegu się zachowuje. Ja praktycznie wszystko u siebie sprawdziłem począwszy od ciśnienia paliwa po całość układu dolotowego i zapłonowego i nic nie znalazłem. Teraz przychodzi pora na rozrząd bo wiem że na drugim cylidrze mam wytarty wałk, ale to raczej nie wina wałka lecz hydroregulatorów. Jęśli na coś wpadnę to dam znać, chyba że ktoś coś na ten tema wie konkretnego.
CyRyL - 2006-02-01, 19:29
Witam
mam konkretna prosbe czy ktoś moze mi podać konkretna nazwe, model przewodów ale tylko i wylacznie rozkrecanych badz z zalozonym czujnikiem ?? podkreslam ze chodzi o te z nizszej polki <czyli pominmy boscha i NGK> mowimy o m40
uparłem sie ze musze miec ten czujnik no skoro fabryka dala 8) nie chce tez kupic nierozkrecancyh zeby sie z nimi meczyc ciąć sztukowac bardzo prosze o pomoc, jezeli ktos zna firme lub moze chociaz podpowie gdzie szukac ????????
zamawialem juz firmy sentech, na stronie bylo zdjecie z czujnikiem kable przyszly bez niego i firmy power tech takze i to samo na zdjeciu jest na zywo nie ma
z gory wielkie dzieki pozdro 8)
cy5 - 2006-02-01, 22:07
Champion do 325E rozkręcane , jeżdżę prawie rok i nie narzekam,
oryginał w BMW 780zł te co założyłem 180zł .Sam kabelek z czujnikiem 350zł w BMW.
pozdro
CyRyL - 2006-02-02, 11:53
teraz mam pytanie do ludzi ktorzy zmieniali kable i zalozyli je bez zakladania czujnika:
jak zalozyliscie te przewody to co zrobiliscie z tym czujnikiem ??
czy mam go wypieprzyc calkiem stamtad ?
czy jakos zaizolowac i podczepic gdzies o cos?????
ps ponad miesiac szukalem kabli rozkrecanych porażka
pozdrawiam
Domel - 2006-02-02, 12:07
wczoraj wymieniałem kable i okazało się że mam tez ten czujnik Byłem przekonany ze go nie mam.
Przymocowałem go do węża który idzie do chłodnicy. Jest najbliżej.
Od tego momentu zrobiłem dopiero jakieś 80 km ale nie widze różnicy.
Przemo - 2006-02-02, 17:05
Ja też zmieniałem kable, ale w październiku i od tej pory zrobiłem 9 tyś km.
Również nie widze żadnych zmian! A czujnik gdzies sobie tam wisi
|
|