| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Dopisanie współwłaściciela do auta
cezar - 2005-08-09, 11:43 Temat postu: Dopisanie współwłaściciela do auta Witam
mam pytanie co i jak robić:
Mam zarejestrowane auto na siebie, chciałbym dopisać ojca bym mógł korzystać z jego zniżek.
Co powinienem zrobić?
pzdr
slawo - 2005-08-09, 11:51
Idz do wydzialu komunikacji powiedza Ci co zrobic
PepiS - 2005-08-09, 11:52
Lepiej bys zrobil jakby to twoj ojciec zarejestrowal fure na siebie i ciebie wzial jako wspolwlasciciela i wtedy dzialaja jego znizki. Jesli nie masz skonczonych 25 to musisz to zaznaczyc u ubezpieczyciela zeby nie miec doplat po ewentualnej kolizji.
KUKI - 2005-08-09, 11:53
Musisz isc do urzedu skarbowego zlozyc wniosek o darowizne jakies znaczki skarbowe jak bodbija towszystko i z tym do urzedu komunikacji i dopisuja współwlasciciela , do 8tys(jak dobrze pamiętam ) niepłaci sie zadnego podatku od darowizny
LUKAS - 2005-08-09, 11:56
| PepiS napisa³/a: | | Lepiej bys zrobil jakby to twoj ojciec zarejestrowal fure na siebie i ciebie wzial jako wspolwlasciciela |
Nie, nie musi tak być.
Mozesz byc wlascicielem pojazdu a druga osoba wspolwlascicielem ale to to samo, bo i tak ojciec wejdzie w posiadanie twojego auta po przez darowiznÄ™ jakÄ…zrobisz na ojca.
Nie musisz chodzic do notariusza. weźmie za to kase a Ty i tak w skarbowym bedziesz musiał to zrobic i tak, wiec wystarczy potwierdzenei ze skarobego o darowiźnie, czy jakos tak niepamietma dokladnie zapytaj w skarbowce.
Jacek E30 - 2005-08-09, 12:35
Jezeli nie masz jeszcze skończonych 26 lat to najlepiej jakby Twój Tata przejął całe auto, a pewnie ma maxa zniżek no i tu nie musiałbyś płacic dodatkowych 30% OC.
LUKAS - 2005-08-09, 12:40
| Jacek K. E30 325i napisa³/a: | | Jezeli nie masz jeszcze skoÅ„czonych 26 lat to najlepiej jakby Twój Tata przejÄ…Å‚ caÅ‚e auto, a pewnie ma maxa zniżek no i tu nie musiaÅ‚byÅ› pÅ‚acic dodatkowych 30% OC. |
Ale wtedy niebędą leciały mu zniżki.
slawo - 2005-08-09, 16:39
Ja zrobilem tak,ze kupilem auto na ojca a jako wspowlasciciel.Po roku w byltym deawoo wszystko znizki przeszy na mnie i od razu mialem max
duchPW - 2005-08-09, 16:43
przy okazji dowiedz się jak to jest, bo przy darowiznaach jako pozostający w pierwszej grupie podatkowej możliwe, że nie zapłacisz żadnego podatku, ale prawdę mówiąc nie daję za to głowy, bo na podatku od spadków i darowizn za bardzo się nie znam.... - jak coś potrzebuję, to zawsze chodzę do urzędu i pytam
pozdro
jaras87 - 2005-08-09, 17:39
zrobiłem tak ...
kupiłem auto na siebie ...brak znizek...
napisałem umowe darowizny ... polowe o wartosci( ... ) oddaje przyszłemu wspolwłascicielowi
okazujesz tÄ… umowe przy rejestracji pojazdu . i w ciagu 2 tygodni trzeba okazac w urzedzie skarbowym ...
u ubezpieczyciela dostałem znizki wspolwłasciciela ..
Miki - 2005-08-16, 20:42
| PepiS napisa³/a: | | Lepiej bys zrobil jakby to twoj ojciec zarejestrowal fure na siebie i ciebie wzial jako wspolwlasciciela i wtedy dzialaja jego znizki. |
niekoniecznie przy moich 2-0ch beenkach ja bylem wlascicielem a ojciec wspolwlascicielem i znizki wszystkie poszly ...fakt ze doisali mi 20% (chyba) zwyzki za wiek ponizej25 lat co swoja droga jest smieszne bo ja mam prawko od 1999r i musze placic ta zwyzke a ktos zrobi prawko w wieku 26 lat i co nie musi placic zwyki bo jest automatycznie lepszym bardziej doswiadczonym kierowca???
Pawel-e30 - 2005-08-16, 20:50
| Jacek K. E30 325i napisa³/a: | | Jezeli nie masz jeszcze skoÅ„czonych 26 lat to najlepiej jakby Twój Tata przejÄ…Å‚ caÅ‚e auto, a pewnie ma maxa zniżek no i tu nie musiaÅ‚byÅ› pÅ‚acic dodatkowych 30% OC. |
trzeba mieć skonczone 25 lat
Bruner - 2005-08-17, 00:52
| Pawel-E30 napisa³/a: | | Jacek K. E30 325i napisa³/a: | | Jezeli nie masz jeszcze skoÅ„czonych 26 lat to najlepiej jakby Twój Tata przejÄ…Å‚ caÅ‚e auto, a pewnie ma maxa zniżek no i tu nie musiaÅ‚byÅ› pÅ‚acic dodatkowych 30% OC. |
trzeba mieć skonczone 25 lat |
Zalezy w jakiej firmie, w niektorych wystarczy 25, a w innych 28. Kazda ma swoje tabelki
|
|