| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - przyciemnienie szyb
Anonymous - 2004-05-26, 21:53 Temat postu: przyciemnienie szyb serwus.a teraz pytanko o przyciemninie szyb do e30.chce obkleic 5 szyb ale nie na maxa ciemnymi.chce takie jakies w skali 2 od jasniejszych.znacie sie na foliach i doradzicie ktore wybrac itp ?
Go舵 - 2004-05-26, 22:28
witam! ja mam przyciemnione folia 3 szyby te tylnie maxymalnie i jest oki! z zewnatrz nic nie widac a wewnatrz naprawde przyzwoicie! na te przednie to z trego co wiem trzeba miec atest! tego juz ci nei powiem ale te tylnie to mozna nawet zaspawac byle bys mial lusterka sprawne! 8)
SmasherE30 - 2004-05-27, 00:04
Przednich 180 stopni nie wolno ... pierwsza kontrola i 偶egnasz si臋 z dowodem, na przednie pozostaje piec贸wka
nokerman - 2004-05-27, 07:17
Smascher tak do ko艅ca to nie jest jak m贸wisz. Jest w polsce taka instytucja "Instytutu Szk艂a i Ceramiki Oddzia艂 w Krakowie" i na ich stronach mo偶na znale藕膰 nast臋puj膮ce informacje:
Wykaz folii, kt贸re mog膮 by膰 montowane na szybach bocznych pojazd贸w, znajduj膮cych si臋 w polu widzenia kierowcy.
maj膮 jeszcze wykaz firm uprawnionych do oklejania szyb samochodowych -zarejestrowanych i odpowiedzialnych za zgodne z przepisami stosowanie zezwolnia (wg stanu na dzie艅 15 wrze艣nia 2003 r.) i jest to tu: http://www.isic.krakow.pl/wykaz2.xls
Anonymous - 2004-05-27, 13:37
| Cytat: | | pierwsza kontrola i 偶egnasz si臋 z dowodem | Albo zrywasz folie z przednich szybek przy panach policjantach
Ja mam przyciemnione wszystkie szyby...i jezdze tak juz dluzy czas i narazie mam spokoj...Jak podejdzie do mnie "niebieski" to otworze szybk臋 i nawet nie zauwazy,ze jaka艣 tam folia jest...
PS.Ja mam u siebie folie SunGard i naprawde jest bardzo dobra-podobno najlepsza folia dostepna teraz na rynku...("na rynku"-prosze bez skojarzen 8) )
SmasherE30 - 2004-05-27, 14:24
| Cytat: | | (wg stanu na dzie艅 15 wrze艣nia 2003 r.) |
I w艂asnie w tym rzecz, 偶e na pocz膮tku b.r., w lutym jako艣 tak, wesz艂a ustawa ca艂kowicie zabraniaj膮ca stosowania folii na przednich 180st. Bo owszem te dane co poda艂es to do niedawna obowi膮zywa艂y
Miki - 2004-05-27, 15:37
nie jestem pewien ale szyby o przepuszczalnosci swiatla powyzej 80% sa naprawde niewiele ciemniejsze od standardowych. czy sie myle???
WujekDobraRada - 2004-05-27, 17:03
Moj膮 E30 okleja艂em w Folicie (u Tomusia) i mam przyciemnione szyby w przednich drzwiach foli膮 najja艣niejsz膮 za艣 ty艂 艣redni膮 - raz mi tylko dow贸d zabrali (s艂awny B膮czek w Koszalinie) ale je偶dz臋 ju偶 ze dwa lata i mam spok贸j.
Anonymous - 2004-05-27, 17:19
| 艂osiek napisa/a: | | nie jestem pewien ale szyby o przepuszczalnosci swiatla powyzej 80% sa naprawde niewiele ciemniejsze od standardowych. czy sie myle??? |
Zgadza si臋, ale zawsze to co艣, szczeg贸lnie w s艂oneczne dni.
Mi si臋 wydaje 偶e przednie boczne mo偶na okleja膰 tylko trzeba udowodni膰 偶e przepuszczalno艣膰 艣wiat艂a wynosi min 70%, a tego to ju偶 nie wiem jak zrobi膰.
Natomiast metoda piecowa jest jak najbardziej legalna bo przyciemniaj膮 do okre艣lonej przepuszczalno艣ci. Troch臋 si臋 tym interesowa艂em i koszt przyciemnienia przednich bocznych do 70% oraz tylnych jak kto chce (w sumie 5 szyb) to co艣 oko艂o 1050 PLN (艂膮cznie z montarzem itp.). A sama przednia do 75% przep. to koszt rz臋du 600 PLN.
Teraz pozostaje tylko wybra膰 czy drogo i legalnie czy taniej i z ryzykiem.
Osobi艣cie wybra艂bym to drugie (tak jak napisa艂 Inparco "przy niebieskich szybka w d贸艂 i nic nie wida膰")
Anonymous - 2004-05-27, 17:46
A tu macie linka
http://www.technicolor.pl/
nokerman - 2004-05-28, 07:20
meilowa艂em do klienta w Wa-wie co sie trudni przyciemnianiem. Oto korespondencja:
| Cytat: | Witam.
Prosz臋 o wycen臋 przyciemnienia szybek w bmw e30 coupe w 2 wariantach:
1) ty艂 + tylne boczne
2) ty艂 + tylne boczne + przednie boczne (z atestami)
prosz臋 o mo偶liwie szybk膮 odpowied藕
pozdrawiam
--------------------------------------------------------------------------------
Rafa艂 Jarosz
Specjalista Automatyk
Z.A. "Pu艂awy" S.A.
tel. 081 889 19 19
081 887 68 46
fax. 081 887 59 37
email: Rafal.Jarosz@Azoty.Pulawy.pl
GG. 2213917
[www.przyciemnianie.pl]
Witam. Ceny
1- 300
2- 450
Nikt nie da Panu atestu na przyciemnione szyby przednie. Przyciemnione bo oklejenie przepisowe w granicy 70% przepusczlno艣ci 艣wiat艂a jest mo偶liwe ale to nie jest przyciemnienie szyb, tylko oklejenie bezbarwn膮 foli膮. Czyli zero efektu przyciemnienia.
Pozdrawiam
Tomasz G贸rczy艅ski |
tak偶e wg tej odpowiedzi ty艂 jak najbardziej ale z przodem ...
center - 2004-10-05, 08:54
a ja doloze pytanko tutaj, robil ktos z was sobie sam przyciemniane szyby??
boczne to podejrzewam nie problem, ale zastanawiam sie nad tylna...
ja trzeba wyjmowac? a jak tak to na co zwrocic uwage zeby nic nie zepsuc...
ta uszczelka mysle bedzie jedynym problemem, jest jakos przyklejona czy cos??
Anonymous - 2004-10-05, 12:29
| center napisa/a: | | a ja doloze pytanko tutaj, robil ktos z was sobie sam przyciemniane szyby?? |
Tak, lecz trzeba mie膰 o tym wszystkim spore poj臋cie...bez opu藕niacza nic nie zrobisz! Bardzo 艂atwo jest zmarnowa膰 folie jak si臋 kto艣 nie zna na rzeczy...
| center napisa/a: | boczne to podejrzewam nie problem, ale zastanawiam sie nad tylna...
ja trzeba wyjmowac? a jak tak to na co zwrocic uwage zeby nic nie zepsuc...
ta uszczelka mysle bedzie jedynym problemem, jest jakos przyklejona czy cos?? |
Po I: Wszystkie szyby trzeba zdemontowa膰 z auta.
Po II: Je偶eli ju偶 sobie poradzisz z wszystkimi szybami to z tylni膮 b臋dziesz mia艂 sporo k艂opot贸w...Po艂o偶ysz folie na ty艂 i si臋 na dole po bokach pozagina...na bank!
Szyba w e-30 (ty艂) jest wygi臋ta pod sporym kontem i jest pewien problem z jej oklejeniem.
Co do uszczelki to nie jest to 偶aden problem...wyci膮gnij j膮 ostro偶nie i powoli, powinna puj艣膰...
PS. Je偶eli chcesz to po偶膮dnie mie膰 zrobione a nie masz o tym zielonego poj臋cia to udaj si臋 do po偶膮dnego zak艂adu i zle膰 im robot臋... Dodam jeszcze raz...FOLIE NAPRAWD臉 TRZEBA UMIE膯 K艁A艢膯 ! ! !
PS II. My艣l臋, 偶e pomog艂em...? 8)
Anonymous - 2004-10-05, 15:19
Inparco ma racje pewnie widzieliscie ile aut jezdzi z plamami powietrza miedzy folia a szyba . ja w fiacie uno kiedys przyciemnialem najtansza folia za pomoca plynu do mycia szyb gabki , specjalnej 艂opatki i nagrzewnicy i wyszklo calkiem calkiem jak na pierwszy raz
Arczi e30 - 2004-10-05, 17:17
ja jednak uwa偶am ze juz jak przyciemniac to piecowo, cena 200-300zl nie zabija a nietrzeba przeciez robic wszystkich naraz. Ja narazie niemam funduszy ale mysle nad tym, napewno jednak nie przyciemnie folia, nawet w zakladach robione ta metoda szyby po pewnym czasie " babluj膮". Co innego jak auto ma juz przyciemnione foli膮 szyby, to mozna jezdzic, ale ja bym nigdy tak nieprzyciemnia艂, raz tak mi juz zrobili i dziekuje, efekt by艂 godny... jednym slowem lipa.
Gepard - 2004-10-05, 23:22
Z bocznymi to sobie kazdy poradzi nie ma wiekszego klopotu wystarczy sie starac przerabialem kilka samochodow juz natomiast tylnia to juz troszke pracy kosztuje wszystko zalezy od foli jaka sie zakupi
Mauser - 2006-08-26, 19:44
A kto robi艂 piecowo?
Mam zamiar przyciemni膰, z tym 偶e nie wiem jaki koszt piecem, jaki foli膮.
Mo偶liwe jest 偶eby folia dobrze po艂o偶ona wytrzyma艂a np. 4-5 lat?
tomcio83 - 2006-08-27, 19:56
mozliwe jest ja mialem w przyrzadzie do jezdzenia (maluch) przyciemnione najtansza folia ale najciemniejsza wszystki 5 szyb przez 3,5 roku i bylo jak na poczatku
Mauser - 2006-08-27, 20:37
tak jak na pocz膮tku, tylko 偶e poja艣nia艂y?
tomcio83 - 2006-08-27, 21:16
wlasnie nie pojasnialy bo jak mi sie wlamali do malczana i zawineli sprzet to przyciemnilem jeszcze raz 1 szybke i roznicy nie bylo. Mam znajomego co mowi ze pojasnialy ale gdy zapytalem czy myje szyby od wewnatrz to powiedzial ze jakims psik psikiem do szyb. no to go wysmialem bo trodno aby wtedy nie pojasnialy
Mauser - 2006-08-27, 21:20
czyli nie poja艣niej膮 jak ich my艂 nie b臋d臋?
Gangstapcf - 2006-08-27, 22:14
Witam, nie wiem jak u was jest, ale w szczecine praktycznie przy ka偶dej kontroli pierwsze co ogl膮daj膮 to przednie boczne szyby:), opuszczanie to bana艂 bo pierwsze o co prosz膮 w takim wypadku 偶eby unie艣膰 szybe , naklejenie czego kolwiek i 艣ciemnianie 偶e jest wpo te偶 juz do konca nie daje rady bo niekt贸rzy maj膮 ju偶 sprz臋ty do mierzenia przepuszczalno艣ci , a jak nawet ma jakie艣 w膮tpliwo艣ci to zabiera dowodzik i kieruje na badanie techniczne. Kiedy艣 chcialem sobie przyciemnic boczne szybki, ale szkoda zachodu . Zosta艂em tylko przy 180 stopni w ty艂 i jest spoko, ka偶da kontrola przebiega szybko i bez zbednych problem贸w.:)
Ja mam juz 2 auto ktore jest wyklejone foli膮. Pierwsze przyciemnia艂em jakie艣 3 lata temu i do tej pory jest elegancko. Nic nie zmatowia艂o i nic sie nie " babluje". W bmce mam szybki maj膮 2 lata i te偶 nic sie nie dzieje (nie licz膮c uszkodze艅 mechanicznych )
pozdrawiam,
ploszajosE30 - 2006-08-28, 01:32
Apropo przyciemniania tylniej szyby. Polecam ja wyjac. Przyciemnia sie ja paskami zwykle 20 cm szerokosci. W calosci od razu jej nie przyciemnisz ze wzgledu na krzywizne. Najwazniejsze to dokladnie umyc i odtluscic szybe. I nie zaluj wody przy przyklejaniu. Pozniej tylko dobra sciagaczka (wszystkie tylko nie ta dolaczona do folii ) i milej zabawy. Zycze wytrwalosci w walce z bablami...Pozdrawiam
P.S.
Pozdrowienia dla Nokermana, E30 325iA 1987r. +navi. Moja E30 316i 1989r +lacetti (as bezpiecznej jazdy)
Lord Lukasz - 2006-08-28, 14:51
Ja od dawna mam folie na wszyskich 5 szybach i nie mia艂em jeszcze problem贸w z psami, przez jaki艣 czas mia艂em super black teraz mam 艣redni膮, og贸lnie jak dla mnie przyciemnianie samych bocznych ty艂 to festyn i uwa偶am albo wszyskie albo wcale.
Samo obklejanie to ju偶 skomplikowana sprawa je艣li chce sie mie膰 to zrobione w miare profesjonalnie, podstawa to dobra folia (nie polecam tych tanich z allegro i sklep贸w motoryzacyjnych) rysuja sie podczas nak艂adania nie m贸wi膮膰 ju偶 co sie dzieje po paru opuszczeniach szyby. Je艣li mamy ju偶 konkretn膮 folie czeba wyci膮gn膮c wszyskie szyby, mi wyci膮gni臋cie tylnej szyby w e30 zajmuje 5 minut a w艂o偶enie nie wi臋cej ni偶 15.
Szyba musi by膰 idealnie czysta i odt艂uszczona specjalnym p艂ynem, nak艂adamy te偶 nie zwyk艂ym p艂ynem gdy偶 zwyk艂y p艂yn do szyb zawiera alkohol i potem pojawiaj膮 sie kropki, trzeba u偶ywac p艂ynu bez alkoholu, np K2, na tylnej szybie nak艂adamy 2 kawa艂ki (艂膮czenie poziomo na lini od ogrzewania) jak kto艣 ma opalarke i wie jak do tego podej艣膰 z z zaokr臋gleniem szyby nie b臋dzie prooblemu. Wa偶ne jest te偶 wyciskanie p艂ynu, trzeba mocno i dok艂adnie to robi膰 zeby nie by艂o kropek i p臋cherzy. na ko艅cu suszymy delikatnie opalark膮.
Mauser - 2006-08-28, 20:07
Jak z cen膮 za przyciemnianie foli膮?
jakiej firmy foli臋 kupi膰?
Jak z cen膮 przyciemniania piecowego?
S膮 lepsze i gorsze firmy, metody piecowego przycimemniania?
Lord Lukasz - 2006-08-28, 20:40
Ja osobi艣cie nie mia艂em do czynienia z piecowo przyciemnianymi szybami ale z tego co s艂ysza艂em to zalatuje troche na taki matowo-br膮zowy czarny
W miare dobra folia kosztuje oko艂o 60-70zl za rolke. M贸j kumpel przyciemnia szyby i za 5 szyb w e30 bior膮 oko艂o 350-400z艂 ale robi to profesjonal
adrian e30 - 2006-08-29, 22:11
panie "Lord Lukasz" a gdziepan robiszprzeglady zetakzadnych problemowniemasz zprzyciemnionymi szybami????
Lord Lukasz - 2006-08-30, 07:30
Przyje偶dzam autem, daje dw贸d, kole艣 pyta czy auto sprawne, m贸wie 偶e tak, dostaje piecz膮tke i jade do domu,
duchPW - 2006-08-30, 07:51
u mnie jeszcze nigdy na przegl膮dzie nie czepn臋li si臋 o szyby
podczas kontroli drogowej te偶 tylko raz policjant zwr贸ci艂 na to uwag臋, ale nic z tym nie zrobi艂
wszystko zale偶y jak s膮 przyciemnione - jak wstawisz czarne, to cho膰by by艂y takie z fabryki, to u nas nie przejd膮 je艣li nie spe艂niaj膮 wymog贸w
chester - 2006-10-08, 08:54
troszeczke od艣wierz臋 temat
W E30 wyciagniecie szyby to nie jest problem - mowa o tylnej -wyciagamy listwe ozdobna z uszczelki i podwazamy delikatnie szybe - bez wyjmowania duzej uszczelki - szybe w tym aucie mozna bez problemow wyjac od zewnetrznej strony - nawet do srodka nie trzeba wchodzic. Problemow troche sprawia zalozenie jej - problem jak problem ale czasu znacznie wiecej - chodzi mi o wlozenie spowrotem tej listewki ozdobnej do uszczelki.
Pracowalem 3 lata w firmie tuningowej zajmujacej sie takze przyciemnianiem szyb - kiedys byla jedna jedyna i najlepsza na slasku. Od zakonczenia pracy tam przez kolejne 3 lata czyli juz w sumie 6 lat mam do czynienia z przyciemnianiem szyb wiec cos na ten temat wiem.
Roznica miedzy foliami:
chinszczyzna dostepna w kazdym sklepie motoryzacyjnym oraz gieldach jest totalna tandeta - sama folia jest ta sama co celofan do kwiatow a kolor jej nadaje barwiony klej, ktory jak to bywa moze czasem sie sam odkleic od celofanu .
Folie typu np. SunGard sa foliami kilkuwarstwowymi i nie ma tam mowy o tym zeby sie cos odklejalo przy montazu, tzn. robily puste punkty w ktorych brakuje kleju. Sa to folie termiczne i bez problemu najmniejszego tylna szybe w E30 zrobimy z jednego kawalka, a posluzy nam ta folia lata, nierysujac sie i nie odklejajac.
Co do przednich drzwi i ich szyb to jedynie folie przezroczyste spelniaja warunki atestu (czyli antywlamaniowe folie)reszta juz tego nie spelnia tym bardziej ze czesto jest tak ze delikatnie przyciemniane szyby samochodu ktory opuszcza fabryke - czyli takie zielonkawe przewaznie posiadaja juz wlasnie ta przepuszczalnosc ktora jest dopuszczalna i kazde naklejenie lamie przepisy.
Nie polecam robic szyb osobom ktore nie maja mocnych nerwow i nie robily tego bo czesto konczy sie to zniszczniem folii lub kiepskim efektem koncowym.
Instrukcje przyciemniania umieszczane w prasie lub internecie pozostawiaja wiele do zyczenia - po prostu nikt nie zdradzi sekretow jak to sie robi bo to jest kasa i trzeba to brac pod uwage chociaz jak ktos nie bedacy za bardzo w temacie jak czyta taka instrukcje to wydaje mu sie ze jest profesjonalnie przygotowana i bez problemu sobie z nia poradzi.
To tyle co mialem do powiedzenia w tym temacie.
Pozdrawiam
Chester
|
|