BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Akumulator ==325i==

nokerman - 2004-05-26, 06:08
Temat postu: Akumulator ==325i==
Siema :!:

Padła mi bateria w aucie. Wczoraj zrobiłem rozeznanie w canach w paru naszych sklepach i oto co proponują:

1) WARTA 74 Ah - 248zł
2) CENTRA Plus 65 Ah 640A - 198zł
3) CENTRA (nowa linia) 65 Ah 680A - 238zł
4) EXCIDE 66Ah 550A - 209zł
5) BOSCH Silver 64Ah - 270zł

Na wszystkie jest 2 lata gwarancji

Dane jakie znalazłem w książkach do mojego modelu są następujące:
Akumulator - 66Ah 12V
Alternator - 90A
Rozrusznik - 1,1 kW

Może szanowni forumowicze coś by doradzili, macie jakieś pojęcie praktyczne z w/w akumulatorami, zastanawiam sie czy większa pojemność od 66Ah nie bedzie powodowała że akumulator w aucie bedzie cały czas niedoładowany :?: :?:

Za wszelką pomoc i porady z góry dziękuję.

Pozdrawiam i miłego dnia.

kaprys - 2004-05-26, 08:13

bierz bosha...
nigdy mnie nie zawiódł ... ( tylko raz wysiadł po staniu w zimie 4 miesiące na dworzu bez odpalania...po odpaleniu na kable sam się naładował ) i działa nadal bez doładowywania
Bosch silver rulezzzzzzzzzzzz

LUKAS - 2004-05-26, 08:26

Popieram zdanie Kaprysa, bierz Bosha.
LUKAS - 2004-05-26, 08:29

PS.
Co do akumulatora o większej pojemność niż 66Ah, to wtey może być ona faktycznie niedoładowany, ponieważ alternator nie jest przystosowany do ładowania tak dużego akumulatora.

nokerman - 2004-05-26, 09:06

:? eeee ja tam tego BOSCHa też nie jestem pewien, czytałem conieco na forum www.elektroda.pl i różne opinie krążą, żeby jeszcze dawali dłuższą gearancje na 3 lub 4 lata tobym sie może skusił, a tu tylesamo co CENTRA. Widocznie wszyscy producenci kalkulują, że w ciągu 2 lat jak nie wyszły wady fabryczne to lux, klient niech sie martwi.

chyba wezme CENTRE Plus albo Futura 65Ah 640 lub 680A rozruchu

sorki Smascher - literóffka :wink:

SmasherE30 - 2004-05-26, 13:50

To już lepiej weź Centrę, bo to akumulator rodzimej produkcji, wcześniej występował pod inną nazwą, teraz firma została wykupiona, ale to koniec zmian, sama nazwa, a tak to produkt bardzo dobry.
BADYL - 2004-05-26, 14:39

Ja mam w swojej padace wstawiony akumulator VARTA z wapniem i czyms tam,mysle ze po roku nie uzywania zakreciłaby nie jednym silnikiem.Moja VARTA ma 66Ah.
Go¶æ - 2004-05-26, 21:53

Ja kupilem 2 lata temu w norauto. Sprzedaja to pod swoja marka ale robi dla nich EXCIDE. DojÄ… 3 lata gwarancji. Przez dwie zimy krecil silnikiem (diesel) bez problemow chociaz ostaniej zimy mialem problemy z zapowietrzaniem sie ukladu wiec troche sie nakrecil i nic mu sie nie stalo, wiec polecam ze wzgledu na cene i trwalosc.
nokerman - 2004-05-27, 06:55

a jaki powinien być prąd rozruchowy :?: :?:
myśle że 640 A wystarczające będzie :?

Pawel-e30 - 2004-05-27, 07:34

moim skromnym zdaniem ja by wybral z tego co podales druga oferte czyli CENTRA Plus 65Ah 640A - 198zl wydaje mi sie ze to by byl najrozsadniejszy wybor. A 640A w zupelnosi ci wystarczy na rozruch :idea: :lol:
lokop e30 320i - 2004-05-28, 01:05

Centre bym wziol! Sie nie zawiodlem!
LENY - 2004-05-28, 01:36
Temat postu: AKUMULATOR
BIERZ CENTRE PLUS JA MAM I JEST GIT. TROCHĘ SPRZEDAJE TE AKUMULATORY I NIEMA ZWROTÓW NA CENTRE 100%WYDAJNOŚCI, I MASZ 24 MIECHY GWARANCJI.
nokerman - 2004-05-28, 07:10

Siema :!:

Dziękuję WSZYSTKIM za wsparcie i porady.
Wczoraj skończyły sie moje problemy z uruchamianiem autka, zakupiłem nowy akumulator marki CENTRA Plus 64Ah 640A. Teraz beemka pali jak w bajce :D , a przy okazji okazało sie że poprzedni aku miał prąd rozruchu 300A i myśle że to było przyczyną że za jego życia musiałem długo kręcić żeby odpalić. Teraz to tylko bzzzzzyt i chodzi :P
Przy okazji posprawdzałem napięcia ładowania na zaciskach akumulatora. Oto wyniki pomiarów:

╔════════════════════╦═══════════════════════════╗
-----stan spoczynkowy ------------------12,91 V----------------
╠════════════════════╬══════════════╦════════════╣
-------------------------------800 obr./min------3000 obr./min--
╠════════════════════╬══════════════╬════════════╣
-----bez obciążeń-------------13,79 V-------------13,81 V------
-----światła na max------------13,40 V-------------13,66 V-----
-----światła na max +
-----klima + wentylacja -------12,67 V-------------12,90 V-----
-----na 4 biegu
╚════════════════════╩══════════════╩════════════╝

i tutaj znowu mam pewne obawy. Otóż w warunkach gwarancji napisane jest następujące stwierdzenie:
...........
5. Gwarancją nie są objęte i powodują jej utrate:
....
5.5 uszkodzenie akumulatora spowodowane niesprawną instalacją elektryczną w pojeździe:
- spływ mas czynnych spowodowany napięciem ładowania poniżej 13,9 V
- spływ mas czynnych spowodowany napięciem ładowania powyżej 14,5 V
....
i w zasadach eksploatacji:
....zapewnić napięcie ładowania w pojeździe (mierzone na końcówkach biegunowych akumulatora na poziomie: 14,0 - 14,4 V dla instalacji 12 V

:idea: :idea: Czyżby to oznaczało, że mam niesprawną instalację (alternator) czy to tylko bzdurne przepisy żeby jak najwięcej zwalić na klienta.

Jakie jest u WAS ładowanie :?: :?: :?:
ProszÄ™ o opinie.

henry - 2004-05-28, 20:28
Temat postu: Akumulator w 325i
Napięcie ładowania masz jak najbardziej prawidłowe, co wykazały zresztą Twoje pomiary.Nie wiadomo w jakim stopniu naładowania sprzedano CI akumulator w sklepie i być może musi go alternator podładować do tych "świętych" 14,2 V(takie napięcie ładowania ma zapewniać prawidlowo pracujący regulator napięcia alternatora).W przyzwoitym sklepie niesprzedany w ciągu miesiąca akumulator powinien być doładowywany co kolejny miesiąc - tylko kto tak robi?Mimo ,że to napewno akumulator "bezobsługowy" (napisałem w cudzysłowie , bo tylko akumulatory żelowe są naprawdę bezobsługowe), to kontroluj poziom elektrolitu, jak nie jeździsz dłużej niż ok.1,5-2 m-cy nie wahaj się doładować go prostownikiem a będziesz miał z niego korzyść nawet 7-8 lat.Akumulator w spoczynku powinien być naładowany do napięcia 2,2 V/ogniwo co daje 13,2 V natomiast tuż po zakończeniu ładowania (ale prostownikiem - daje on wyższe napięcie niż alternator z regulatorem) napięcie końcowe ładowania wynosi 2,8 V/ogniwo czyli 16,8 V, ale zaraz szybko spada do 13,2 V i to jest prawidłowe.Sprawdzaj też czasem gęstość elektrolitu - warto !! ma wynosić 1,28 g/cm sześc."Wymądrzam" się tak bo prąd to mój zawód i w dodatku mam kumpla w serwisie akumulatorów w Ostrowcu Św.( w razie czego blisko z Puław) gdzie można profesjonalnie pomierzyć każdy akumulator

Pozdrowienia - henry

nokerman - 2007-05-31, 09:28

nokerman napisa³/a:

Wczoraj (2004-05-27) skończyły sie moje problemy z uruchamianiem autka, zakupiłem nowy akumulator marki CENTRA Plus 64Ah 640A.

.. i stan taki trwał aż do wczoraj, kiedy to poszedłem na parking i po przekręceniu kluczyka się spostrzegłem, że auto stało przez 3 dni na zapalonych światłach :shy:
or razu sobie wytknąłem :ranting: jaki to ze mnie głupi :cenzura: żeby tak sie załatwić :doh:

aku rozładowany do ZERA
OK no to wyciagam go, na chate pod prostownik, ale cos mi podejrzanie prąd duży podczas ładowania idzie, prostownik mam 4ro zakresowy tak do ~8A i normalnie to ustawiałem go na 4 i miał prądu wtedy 5-6A a teraz na 2 dochodził do 7A :shock:
od razu mi się to nie spodobało
odłączyłem i (mimo że aku bezobsługowy ;) ) zabrałem się za inspekcję elektolitu
no przyznaję, że dolałem w sumie do wszystkich celek 0,7l destylki :cry: :cry:
potem pod prostownik i już prąd ładowania normalniejszy 5-6A
po 12 godzinach dzisiaj rano 3A więc wygląda że niby wzystko idzie w dobrą stronę

w międzyczasie aku nosiłem do auta bo nie mogłem zamknąć drzwi bez prądu (central zamek) ani kluczykiem od stacyjki, ani żadnym z dwoch zapasowych :help: :>

furka odpalała

ale i tak sie martfię, czy aby nie uszkodziłem akumulatora takim totalnym wyładowaniem, noi ten poziom elektrolitu ....

ubott - 2007-05-31, 09:56

nie powinienes zrobic mu krzywdy

jesli chodzi o duzy prad ladowania to zawsze tak bedziesz mial jak ladujesz mocno rozladowany aku - im dluzej ladujesz tym mnniejszy bedzie prad

pozdro

kamil.k - 2007-05-31, 21:15

nic nie powinno mu sie stac :)

ja swojego juz dwa razy zostawilem na swiatlach na cały dzien.raz 12 godzin w piatek 13 i tydzien pozniej na 14 godzin :D

wsiadam do auta i patrze ze lampka sie nie pali i zegarek stanał jakies 2 godziny wczesniej :lol: przekrecam kluczyk.pompa paliwa nawet sie nei odezwała :lol:
czekam 5 minut i przekrecam kluczyk .wał obraca sie moze o 1/4 obrotu bardzo po woli ale auto odpala :shock: az sam bylem zdziwiony ze odpalił ale musze przyznac ze auto odpala strasznie szybko po przekreceniu kluczyka.rozrusznik nie zdazy dobrze zakrecic a silnik juz pracuje :)

misza - 2007-05-31, 21:43

elo
nie wiecie moze dlaczego po wymianie aku na nowy o 5Ah mocniejszy, zegarek w obrotomierzu zatrzymał sie na 01:00 i nie chce liczyc dalej?(oczywiscie elektroniczny zegarek w e21)
pozdro