BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Stuki pod podloga

Bruner - 2005-06-03, 21:56
Temat postu: Stuki pod podloga
Witam
Ostatnio zauwazylem w moim E30 cos takiego: ruszam, rozpedzam sie, wciskam sprzeglo i w momencie wcisniecia sprzegla slysze gdzies w podlodze 4 gluche, szybko po sobie nastepujace udezenia. Slychac to dosc cicho, ale wyraznie, przy zmianie z 1 na 2, z 2 na 3 juz wlasciwie szum opon i powietrza to zaglusza, ale jeszcze mozna to wyhwycic. Dzieje sie to tylko przy zmianie biegu w gore, przy redukcjach cisza. Jesli jade ze stala predkoscia na danym biegu i wcisne sprzeglo rowniez nic nie slysze, tylko przy rozpedzaniu. Co to moze byc? Podpora walu? Poduchy pod skrzynia? Ciezko mi zlokalizowac zrodlo tych stukow, ale wydaje mi sie ze to gdzies pode mna lub bardziej z tylu.

Anonymous - 2005-06-04, 00:18

Może krzyżak wału.. Sprawdź łożysko oporowe wału.. Może się zwaliło..
yoshi - 2005-06-04, 00:22

no tez tak mam tyle ze w automacie i glownie na zakretach lub wybojach jak jest rowna droga to jest oki :)
Bruner - 2005-06-04, 11:27

Touring napisa³/a:
Może krzyżak wału.. Sprawdź łożysko oporowe wału.. Może się zwaliło..

Tzn wal w lape i sprawdzic czy nie ma luzow?
yoshi napisa³/a:
no tez tak mam tyle ze w automacie i glownie na zakretach lub wybojach jak jest rowna droga to jest oki

U mnie to sie dzieje tylko pod obciazeniem kiedy wciskam sprzeglo, niezaleznie od tego po jakiej jade drodze.

Gr390R - 2007-07-27, 22:38

odkopie temat :)
i co to było ? krzyżaki na wale? bo umnie też zaczyna tak stukać :?

Pablo325i - 2007-07-28, 14:37

sprawdzcie podpore, podokrecajcie wszystko ;)
zacznijcie od zrzucenia oslony waly
ja wczoraj zdejmuje a tam podpora niedokrecona i tez stukalo na wybojach i przy przyspieszaniu...
pozdro

Cinek - 2007-07-28, 16:35

Siemka, u mnie też ak stukało, tylko ze dość głośno, tak jakbym kota gdzies wciągnął między wał a podłogę:) Okazało się że urwałem podprę wału. A składa się ona z łożyska które jest zamocowane w osłonie za pomocą gumy, jeżeli guma sie wyrobiła to może stukać gdyż wał wtedy nie jest trzymany przez ppodprę w jednym położeniu tylko może troszkę latać i stuka.
oprych525i - 2007-07-28, 16:39

Byl podobny przypadek umie w e30 , niedokrecony dyfer , pojakims czasie objaw powrocil poszla podpora walu wiec objawy podobne w obu przypadkach.
Bruner - 2007-07-28, 17:13

Gr390R napisa³/a:
odkopie temat :)
i co to było ? krzyżaki na wale? bo umnie też zaczyna tak stukać :?

Okazalo sie ze skrzynia biegow byla niedokrecona - "fachowcy" w pewnym warsztacie nie przykrecili lap od skrzyni (tzn poduchy razem z ta "poprzeczka" byly przymocowane do skrzyni, ale nie zostaly przykrecone do budy). Skrzynia wisiala tylko na srubach laczacych ja z silnikiem i na wale i bujala sie do przodu i do tylu walac o podloge przy gwaltownych zmianach obciazenia.