BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - E30 M40 – pow. 4,5 tys. Obrotów chodzi jak traktor

Anonymous - 2005-06-03, 15:41
Temat postu: E30 M40 – pow. 4,5 tys. Obrotów chodzi jak traktor
BMW E30 316i toouring '94

Wyglada to tak, jakby nie palil na wszystkie gary albo drastycznie przestawial sie zaplon. Na postoju rozkrece silnik pow. 4,5 tys., ale podczas jazdy na tym poziomie obrotow sie konczy i nie ma sily pociagnac dalej.
Wiem, ze taki temat już był, ale jeszcze do tej pory problemu nie rozwiązałem. Sprawdzałem już wszystko: pompę paliwa, filtr paliwa, przepływomierz, palec, kopułkę, świece, przewody, ustawienie wałka, czujnik obrotów na wale, komputer, czujnik zamknięcia przepustnicy, przekaźnik wtrysku. Jak czegoś nie wpisałem to po prostu zapomniałem. Miałem drugą bmk-ę i z niej podmieniałem wszystko. Walek jest ok, bo wymieniany na nowy w zeszlym roku wraz z popychaczami (w sumie niepotrzebnie, bo tamten byl bdb), wiec wytarte krzywki nie wchodza w rachube. Ustawienie walka – książkowo.
Podłączałem samochod pod komputer – nie wykazal zadnych bledow.

Pioter: jeszcze jedna taka akcja i nie będziesz mógł facet pisać na tym forum - z całym szacunkiem, ale ludziom dzieją się gorsze rzeczy i nie rzucają mięchem na forum, więc i Ty się dostosuj

bloto - 2005-06-03, 18:47

Moze to problem mechaniczny np. skrzynia,dyfer skoro ci na luzie idzie powyzej 4,5tys. Sprzeglo sie nie slizga?

Moze olej jakis zagesty, stary albo cos. :lol:

Pozdro.

Vindevil - 2005-06-04, 13:57

Może jest za niskie ciśnienie benzyny,a jeśli masz samochód na gazie i sytuacja się powtarza to może jest za bardzo zdławiony silnik zwęzką od gazu.
A ważne abyś napisał czy to się stało z dnia na dzień, bo wcześniej było dobrze, czy poprostu zauważyłeś niepokojący obiaw pewnego dnia?

Vindevil - 2005-06-04, 18:58

I jeszcze jedno sobie przypomniałem, kiedyś jak miałem rekina była podobna sytuacja : samochód za cholere niechciał wchodzić na obroty, a przyczyną tego stanu była uszkodzona sprężyna na 1 cylindrze zaworu ssącego.
Anonymous - 2005-06-06, 12:23

Olej - półsyntetyk
Na luzie rozkręcam motor, ale powyżej 4,5 tys. chodzi jak traktor.
Ciśnienie benzyny - raczej ok - nowy filtr paliwa i podlaczana dobra pompa z innego auta, poza tym na gazie identyczne objawy.
Dzialo sie tak rowniez przed zalozeniem instalacji, wiec nie ma zwiazku ze zwezeniem przeplywy powietrza.

Jeszcze jednym objawem jest to, ze czasem przestaje jechac juz przy 4 tys., popuszcze gazu - silnik "zalapie" i dociagne go do 4,5tys. (ok150/h) i potem juz koniec.

Do Piotera: Prosze po prostu o pomoc, bo wszystkie rady z tego forum juz wcielilem w zycie i bez skutku. Podejrzewam, ze jest to jakas banalna jedna rzecz, ktorej ja nie moge znalezc, a moze ktos z forum mial juz taki problem.
dlatego Ci chłopaku nie wykasowałem całego tematu, a tylko zdanie zawierające wulgaryzmy - chcesz, to pisz, ale wulgaryzmy (zwłaszcza takie ostre) są delikatnie mówiąc niepożądane - teraz wiesz o co biega?
Pozdrawiam

Baur - 2005-06-06, 12:26

http://slave.e-edukacja.p...ght=wa%B3ek+m40

WSZYSTKO W TYM TEMACIE JUŻ BYŁO......

ROZWIĄZANIE - SWAP

Baur - 2005-06-06, 12:33

Piszesz że wałek ok.... rok temu. A dziś ? Wystarczy jedna wytarta krzywka. Miałem to samo !! ! Identryczne objawy ! Wymieniłes wałek plus komplet dzwigienek ? Zapłon sie nie przestawi sam ! To motronic ! jeśli ciśnienie paliwa jest ok, i cały osprzęt, pozostaje rozrząd.. zresztą, czas pokaże. Pisze tak, ponieważ moje obawy były identyczne, tez 316 Touring 94 rok. Chodz dziś już z innym sercem.
Anonymous - 2005-06-06, 13:07

Wymienilem komplet: walek, dzwigienki, regulatory. Do dzis co prawda tam nie zagladalem, ale zaraz po zalozeniu walka bylo identycznie, wiec to nie rozrzad.
Baur - 2005-06-06, 13:11

Hmmmmm..... Trzonki zaworów ?? ? :roll:
Anonymous - 2005-06-06, 14:02

No chyba juz tylko to, jesliby byl to rozrzad. Troche szkoda mi sciagac glowice, bo przy 227 tys przebiegu do stanu oleju w ogole nie musze zagladac, moze zdejme sprezyny i zobacze jak chodza zawory w prowadnicach, choc jesli nigdy nie zerwal sie pasek (103 tys. jak kupilem, wiec zakladam, ze nie) to raczej zawory proste. Zobacze niedlugo, bo zbliza sie termin wymiany paska.
Anonymous - 2005-06-06, 15:16

Jeżeli ktoś jeszcze ma podobny problem z autem to proszę o wypowiedzi, bo ja włożyłem już dużo kasy i pracy, a efekt żaden :(

Do Piotera:

Nie wiedziałem o co chodzi z tymi wulgaryzmami. Wyjaśnienie: miało być "pierdoła", pisałem bez polskich znaków fonetycznych i po drodze zgubiło się "a". Sorry za "przejęzyczenie".

Pozdro