BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - słychać takie głuche "duupp"

nokerman - 2004-05-19, 13:21
Temat postu: słychać takie głuche "duupp"
Siema :!:

wjade z nowym temacikiem bo to mnie troszeczke gnębi, ale jeszcze da sie wytrzymać.

Otóż na moim osiedlu aż roi sie od leżących policjantów i jak przejeżdżam przez takowego nawet przy niewielkich prędkościach to jak tylna ośka zjeżdża na proste to słychać takie głuche "duupp", zastanawiałem sie czy to nie butla z gazem (mont. w kole) ale sprawdziłem i jest stabilna.
gdzieś czytałem że e30-stki mają wrażliwe tylne poduchy amorów.

Czy to może być objaw właśnie poduszek :?: :?: :?:

Go¶æ - 2004-05-19, 14:10

te poduszki znajduja się w bagarzniku dokładnie na amortyzatorze zdejmując tapicerke możesz zobaczyć w jakim są stanie ale przyczyną może byc naprzykład poduszka dyfra albo sam amortyzator
loko - 2004-05-19, 15:57

albo silentblocki tylnej belki
nokerman - 2004-05-20, 05:58

DRACK napisa³/a:
te poduszki znajduja się w bagarzniku dokładnie na amortyzatorze zdejmując tapicerke możesz zobaczyć w jakim są stanie ale przyczyną może byc naprzykład poduszka dyfra albo sam amortyzator

Amory raczej odpadają bo wymieniane były na nowe KYB :roll:

BADYL - 2004-05-20, 06:34

W takim razie to napewno silneblocki belki nie przychodzi mi nic innego do głowy chyba ze to jakies twoje graty w bagazniku.
nokerman - 2004-05-20, 06:43

to głuche "duupp" to słychać jak obydwa koła naraz zjeżdżają z policjanta, bo na wyboistej nieutwardzanej drode (taki kawałek mam do garażu) nawet wczoraj sie przysłuchiwałem przez otwarte okno to nic nie słychać :? żeby tłukło

a w bagażniku to tylko butla, dojazdówka i skrzyneczka z pierdołkami

Miki - 2004-06-10, 22:07

nokerman załatwiłeś sprawe z tym "duuup" bo ja tez to już :twisted: mam
nokerman - 2004-06-14, 07:45

jeszcze nie :? narazie omijam policjantów szerokim łukiem :D szczególnie tych leżących :wink:
Miki - 2004-06-14, 16:40

nokerman napisa³/a:
jeszcze nie :? narazie omijam policjantów szerokim łukiem :D szczególnie tych leżących :wink:

heheh tych stojących to ja tez staram sie unikać... i to od dawna :P

ScOOti - 2004-06-15, 16:19

ja teraz tez mam ten problem bo jak jade do przodu i stane aby cofac wrzucam biega jade do tylu i przychamuje slysze nagle uderzenie. Nie wiem co jest ale podejrzewam poduszke dyfra. Dyfer wymianem w przyslzy weekend na inny i tam jest poduszka troche elepiej wygladajaca od mojego i zobaczymy czy bedzie juz dobrze :) miejmy nadzieje ze zniknie ten dzwiek.
Miki - 2004-08-14, 11:49

mnie już powoli zaczyna wkurzać ten dzwięk. amorki sa dobre, silentbloki też wiec co to w koncu może byc???
ScOOti - 2004-08-14, 12:56

sprawdz wszystkie gumy w zawieszeniu i przeniesieniu napedu. Wzrokowo czy nie siadly/.

Umnie tlucze np. dyfer przy zmienie biegow i cofaniu - powod jest prosty wybilem cala poduszke dyfra

Gepard - 2004-08-15, 00:45

A moze krzyzak??
Go¶æ - 2004-08-16, 07:57
Temat postu: Re: słychać takie głuche "duupp"
Przyczyną mogą być tak zawane bałwanki tylnego zawieszenia (te olejowe), oryginalne 400zł sztuka, ale wiem gdzie są po 140zł...
Miki - 2004-08-16, 14:06
Temat postu: Re: słychać takie głuche "duupp"
anjn napisa³/a:
Przyczyną mogą być tak zawane bałwanki tylnego zawieszenia (te olejowe), oryginalne 400zł sztuka, ale wiem gdzie są po 140zł...

o qwa ja pie... jakie ceny...
po toronto odstawiam auto do mechaniora i pod grozba tego i tamtego :lol: :lol: :lol: ma znależć przyczyne (najlepiej jakas niedroga ...)

nokerman - 2004-08-18, 06:45

Panowi i Panie :!: :!:

Pragne wszyskich poinformować że w dniu wczorajszym zostało wyeliminowane "głośne duuup" w moim wydaniu.
Przyczyna tkwiła w lewym amortyzatorze, który został wymieniony na nowy.
Podczas przeglądu okazało się że po roku stracił on sprawność tłumienia z 76% do 39% po przebiegu około 10 000 km. więc udałem się na wymianę w ramach gwarancji, Amortyzator bez marudzenia wymieniono mi, poduszki sprawdzałem przy okazji są spoko, i po tej wymianie juz niema "głośnego duup"

TEMAT DLA MNIE WYCZERPANY :wink:

pozdro

anjn napisał:
Cytat:

a żadnych bałwanków tym bardziej olejowych nie widziałem anjin możesz to bardziej sprecyzować które to elementy :?: :?:

Go¶æ - 2004-08-18, 07:34

nokerman napisa³/a:
a żadnych bałwanków tym bardziej olejowych nie widziałem anjin możesz to bardziej sprecyzować które to elementy :?: :?:

W Toronto Ci pokażę "bałwanki", być może w e30 ich nie ma, nie miałem nigdy e30, więc na 100% nie wiem :oops:

nokerman - 2004-08-18, 08:26

nie masz sie co buraczyć :oops: ja nigdy nie miałem szósteczki :oops:

pozdro :wink:

Miki - 2004-08-18, 19:20

hmmm ciekawe ciekawe
Jak bylem na przegladzie na poczatku sierpnia to tylne amorki mialy sprawnosc w okolicach60% wiec raczej mysle ze to nie one...
...a raczej myslalem....
myslalem bo wlasnie wczoraj jak wracalem z WAWY z troche obciazona :cenzura: to te duuuupp bylo dosyc uciazliwe :( jak juz rozładowalem bagaznik to zastanowilo mnie dlaczego tyl samochodu wciaz siedzi. Nacisnalem calym cialem na tyl a on tylko minialnie sie ugiął!!! Po kilku probach powrocil do normalnej pozycji!!! Wiec moze faktycznie to amory tak dobijaja???

Pawel-e30 - 2004-08-18, 19:23

A sprawdzaliście poduszki na amorach?
Miki - 2004-08-18, 19:32

Pawel-E30 napisa³/a:
A sprawdzaliście poduszki na amorach?

Jakie poduszki i gdzie one sie znajduja????

sarna1 - 2004-08-18, 21:08

Gorne mocowanie amortyzatora...a te balwanki na szczescie nie wystepuja w trojeczce a kosztuja ok 200 pln za sztuke - ich niesprawnosc objawia sie bujaniem tylu.

Glosne dup moga powodowac takze zuzyte tuleje belki - te pionowe na rysunku.

Pawel-e30 - 2004-08-18, 21:23

Gorne mocowanie amortyzatora...

Dokładnie :wink:

Go¶æ - 2004-08-20, 08:55

[quote="sarna1"]Gorne mocowanie amortyzatora...a te balwanki na szczescie nie wystepuja w trojeczce a kosztuja ok 200 pln za sztuke - ich niesprawnosc objawia sie bujaniem tylu.[quote/]
Bałwanki jak są mocno zuzyte to własnie obiawiaja sie pukaniem, ale tematu nie ma, bo w trójeczce nie wystepują :D

Marcin e30 - 2004-08-20, 09:20

Witam.

Może troche nie na temat ale też słychać dupp, dupp, z tą różnicą, że słychać z przodu samochodu przy przejeżdżaniu np. przez tory lub niski krawężnik. Amory mają powyżej 60% sprawności. W zwszłym roku wymieniałem gumy od stabilizatora i tą gałke co trzyma kolumnę od dołu. Gdy wejde pod autko to niby wszystko jest oki.

Może ktoś miał już takie objawy i podzieli sie nowymi spostrzeżeniami.Dzięki.

sarna1 - 2004-08-20, 16:33

gorne mocowanie amortyzatora - sprawdz :) jak ma luz to bedzie pukalo,
Pawel-e30 - 2004-08-20, 17:39

Czyli chodzi o poduszke :lol:
korzuch - 2004-08-20, 20:45

yo!!
Paweł otwierasz bagaznik wyciagasz tapicerki i patrzysz na mocowanie amorka tam sa takie gumy łaczone z mocowaniem na chyba 3 sruby nie pamietam juz zabujaj swoim autkiem i bedzie widac luz wtedy stuka wymiana 10 minut + browar :wink:
pozdrawiam

Pawel-e30 - 2004-08-20, 20:52

Korzuch ja doskonale wiem o czym jest mowa :wink:
Pawel-e30 - 2004-08-20, 20:55

Korzuch a jeszcze apropo mowa teraz jest o przodzie a nie o tyle :lol:

Ps. dlaczeg niema opcji do zmieniania postów?

Marcin e30 - 2004-08-20, 21:23

sarna1 napisa³/a:
gorne mocowanie amortyzatora - sprawdz :) jak ma luz to bedzie pukalo,

Dzięki - sprawdze jako pierwsze :)

W poniedziałek biore sie za robote, więc jak macie jeszcze jakieś propozycje to piszcie, sprawdze wszystko za jednym razem.

Miki - 2004-08-23, 11:08

mam do wymiany tylny lewy amorek to on jest u mnie przyczyna duuupp :( :(:(