BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Problem z Bootowaniem z USB

lysy174 - 2013-01-01, 21:09
Temat postu: Problem z Bootowaniem z USB
Mój problem jest następujący:

Kupiłem Asusa X202E z zainstalowanym Win8. Jednakże nie przypadł mi do gustu ten system i chciałem postawić na tym laptopie Win7 Profesional. Z racji że sprzęt nie posiada napędu optycznego stworzyłem sobie bootowalnego pendriva z powyższym systemem. Problem polega na tym ze nie jestem w stanie odpalić teraz tego pendriva.
Botowalne USB jest sprawne ponieważ sprawdzałem na innym komputerze i instalacja Win7 uruchamia się bez problemu.
W BIOS przestawiam żeby pierwszym dyskiem do uruchomiania był USB a i tak odpala się Win8 z Master HDD. Nawet jeśli podczas uruchomienia kompa uruchomię BOOT MENU i wybiorę uruchomienie z USB to i tak odpali się system z HDD.
Uaktualniłem już BIOS do najnowszej dostępnej wersji ale i to nie przyniosło żadnych wymiernych skutków.

Pomóżcie proszę ponieważ nie mam już pomysłów co może być przyczyną.

center - 2013-01-03, 13:38

myślę że tylko w ustawieniach bios'a musisz mieć coś bloknięte,
też tak miałem ale z przeskakiwaniem z visty na coś innego, jedno kliknięcie 'enabled' w jakimś głupim miejscu czyniło cuda...

lysy174 - 2013-01-04, 21:35

Dzięki center, ale okazało się że sprawa jest bardziej skomplikowana.
Mianowicie sprzęt jest już na tyle nowy że ja już nie mam biosu tylko UEFI a cała sprawa opierała się o funkcję "BOOT SECURE" i typ dysku GPT a nie klasyczne MBR.

Ale Online Support ASUS'a pomógł bez większych zgrzytów więc kryzys zażegnany.

center - 2013-01-10, 09:52

no to pro :)