BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - E36 czasami się dusi- w czym tkwi problem?

MOREN - 2005-03-21, 10:23
Temat postu: E36 czasami się dusi- w czym tkwi problem?
Witam
Mam taki problemik...
Od czasu do czasu moja furka tak jak by się dusiła, na wolnych obrotach gdy nie gazuje powstaje efekt jak by sie dławiła i za chwile miała zgasnąc, dopiero jak ją delikatnie po trochu rozgazuje to juz na wyzszych obrotach jest wporządku, przejade chwilkę i zazwyczaj po tym jest juz wszystko dobrze. Czy wiecie co się moze dziać? W momęcie dławienia się nie da rady tak odrazu dodać gazu bo jeszcze bardziej się dusi, trzeba pomalutku i stopniowo, tak myślałem ze moze jakiegoś lewego powietrza dostaje ale sam nie wiem.... Ktoś mi powiedział ze moze być uszkodzony przepływomierz powietrza... Doradźcie co w moim przypadku moze to być...

Pozdro

luk325 - 2005-03-21, 14:22

a masz gaz :?: jesli tak to najprawdopodobniej przez niego masz takie objawy. jaki to motor :?:
mocry - 2005-03-21, 17:09

Ja mam identyczne objawy :shock: i tez nie mam pojecia co to jest. Wystepuje to tylko na zimnym silniku i tylko na PB. Jak sie przerzuci na LPG to tego nie ma. Dodatkowo to nie wystepuje zawsze, po prostu jak sie mojej furze zachce... Silnik mam m20b20
MOREN - 2005-03-21, 19:49

dokładnie tak jak piszesz mokry, jak by fura miała jakieś fochy raz na jakiś czas jak jej się zachce.
Nie mam gazu. U mnie wystepuje to nawet na rozgrzanym silniku ale tylko chwile po zapaleniu samochodu....

mocry - 2005-03-21, 20:15

A u mnie tylko w 1 momencie. Mianowicie gdy wskaznik temp jest powiedzmy na srodku niebieskiego pola. Zawsze sie to dzieje gdy jest w tym miejscu :shock: Trwa to chwile. Wystarczy, ze troszke podgazuje, przydusi sie i zaraz mu przechodzi i jedzie juz normalnie. Objawy nie pojawiaja sie pozniej ponownie. I tez mam to tylko na PB jak pisalem. Jak wlaczam gaz to natychiast ustaje.
sarna1 - 2005-03-21, 20:21

mialem podobne objawy:
1. wyregulowalem zawory - pomoglo ale nie do konca
2. wymienilem padajaca pompe paliwa - jak reka odjal :)

Teraz czuje ze pompa znowu siada bo czasami na Pb mam takie objawy za malej ilosci paliwka, na LPG jest miodzio.

mocry - 2005-03-21, 20:58

Bardzo mozliwe. U mnie pompe juz slychac :x wiec prawdopodobnie powoli ja trafia. Tez ja o to podejrzewalem. Jednak dziwne jest to, ze u mnie to dzieje sie tylko w 1 momencie. Bo u kolegi nawet na cieply silniku.

Aha przypomnialem sobie... MOREN z tego co sie kiedys dowiedzialem to moze to tez byc wina filtra paliwa. U mnie niestety wymiana nie pomogla ale pamietam, ze sie troche poprawilo tzn dusi go duuzoo mniej, krocej no i rzadziej. Zobacz kiedy wymieniales swoj.

duchPW - 2005-03-21, 23:44

na podstawie tego co tu czytam oraz własnych doświadczeń (padły mi 2 pompy paliwa) zastanawiam się czy gaz nie wpływa na szybsze zużycie pompy paliwa - nie mówię o przypadkach jazdy na oparach, bo za drugim razem nigdy nie miałem mniej niż 10l Pb, a i tak pompa padła... przy pierwszej też zostałem ostrzeżony o zgubnym wpływie braku benzynki na pompę, więc starałem się mieć conieco w baku, a mimo to 2 sztuki padły - co sądzicie - czy to zbieg okoliczności, czy jakaś prawidłowość, a jeśli tak, to co sądzicie o odcięciu pompy po przełączeniu na gaz?