BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - [exx]Termostat,ktora firma?

wally - 2010-01-08, 15:06
Temat postu: [exx]Termostat,ktora firma?
siema, moja bunia wyladowala w aso na sprawdzenie ukl. chlodzenia.

odpowiedz byla jedna - termostat.

teraz tak, byc moze jutro znajde czs na wymiane i moje pytanie do was czy zna ktos dane firmy i co kto poleca:

oferta inter cars:
4MAX - osobiscie juz odpada
Vernet(wernet)
Vachler(wachler)

czytalem w jakims temacie i pisal ktos ze jeden z tych 2óch ostatnich ma tendencje do przycinania sie, ale niepamietam ktory.

ceny sa atrakcyjne, zaden zestaw nie przekracza 50 zl.

moge jeszcze wybrac Oryginalny, ale wg kosztorysy ASO:

termostat 156,48
O-ring 5,66
Uszczelka 5,66
Kołnierz 98,91

razem 266,70 :(

(czy przy zakupie zamiennika termostatu ta cala reszta zestawu jest w komplecie?czy trzeba sztukowac?amoze sam termostat sie tylko wymienia?)

co doradzacie?kase wyskrobie, efektu tylko oczekuje najlepszego.

pozdr :twisted:

szulik4 - 2010-01-08, 15:45

ja włożyłem wahlera (nie vachlera) i wszystko jest wporządku. Wskazówka nigdy nie spada ani nie wychyla sie poza norme.
wally - 2010-01-08, 17:52

ok jedna wypowiedz mam, a powiedz ile ty placiles?to byl caly komplet z tymi uszczelkami i to obudowa?

innych kolegow tez prosze o ewentualne podpowiedzi poniewaz jutro dzien zakupu

bujan21 - 2010-01-08, 19:12

Ja mam vernet i jest w jak najlepszym porządku, nigdy się nie wieszał i temp. jest OK. Nie wiem jak jest z kompletnością zestawu, ja dostałem oring w komplecie.
wally - 2010-01-08, 21:07

no to termostat i oring, a ten kolnierz i uszczelka co w aso podaja?czyli 2 firmy wygladaja na sprawdzone, poczekam do jutra i sie pomysli, ale chyba sie skusze na zamiennik, jak bedzie nie halo to sie ory kupi najwyzej,bo koszt zamiennika nieduzy
szulik4 - 2010-01-08, 21:34

jak wyjąłem stary termostat to był wahlera (orginał z wytłoczonym znaczkiem BMW) i taki też kupiłem (koszt około 40zł) tylko już bez znaczka BMW ale wahler taki sam. W komplecie masz uszczelke pod sam termostat, od pokrywy uszczelki już niema, ale jak ja zminiałem to dałem starą, przesmarowałem silikonem i nic nieciaknie ale najlepiej kupić nową. Pamiętaj jak bedziesz wkładał nowy to musisz ustawic w odpowiedniej pozycji.
wally - 2010-01-09, 08:11

i o to chodzilo, zadzwonilem do brata i powiedzialem jak piszenie i tez vachlera polecil. zobacze moze dzis sie mechanior jakis znajdzie, jak nie to do wtorku czekac przyjdzie.
dzieki szulik

wpadasz czasem pod kaufland w L-wo? pogoda teraz przednia, ja tam bywam czasami, a czasami wpadam na maly placyk kolo szkoly w jablonnie (przy modlinskiej) i dookola latarenki sie ucze hehe (sorry za OT)

pozdr :twisted:

szulik4 - 2010-01-09, 09:58

niewpadam tam bo to pod nosem policji i zazwyczaj kończy sie to mandatem (za posiadanie BMW. Wiem cos o tym bo jak jeżdzilem golfem to miałem spokój z policją a teraz to nawet zawracaja za mna zeby skontrolować i zawsze sie do czegoś przyczepią.
MARAS - 2010-01-10, 13:52
Temat postu: Re: [exx]Termostat,ktora firma?
wally napisa³/a:
termostat 156,48
O-ring 5,66
Uszczelka 5,66
Kołnierz 98,91

razem 266,70 :( (czy przy zakupie zamiennika termostatu ta cala reszta zestawu jest w komplecie?:

Typowa sztuczka serwisowa wymienić wszystko co jest wkoło i wmówić że tak mam być bo tak się robi w serwisie.

Termostat z powodzeniem Wachler, co do verneta jest tańszy i zawodniejszy. Na temat 4max nie wypowiadam sie cena sama mówi o jakości.
Uszczelka ta okrągła na kołnierz termostatu musi być w pudełku z nowym termostatem zazwyczaj są tam dwie jedna o przekroju kwadratowym druga okrągłym i papierowa pod obudowę termostatu do m40

O ile kołnierz-obudowa termostatu nie jest popękana nie musisz jej wymieniać. Wymień jedynie uszczelkę w obudowie-kołnierzu. Nie warto oszczędzać na takich pierdołach uszczelka jest tańsza niż tubka silikonu.
Nie klej na silikon bo następnym razem przy wmianie termostatu będziesz pluł sobie w brodę że użyłęś silikonu i np. gdy podczas odklejania obudowy od bloku pęknie ci obudowa.

wally - 2010-01-11, 21:43

pogubilem sie troszke, czyli bede mial wszystko co potrzebnne - czyli termostat i uszczelki w zestawie? i tylko kolnierz dokupic?czy kupie termostat z uszczelka a jakas uszczelke dokupic trzeba? silikon naturalnie w gre nie wchodzi :wink:
Hroop - 2010-01-11, 21:58

Jeżeli obudowa jet ok to nie ma sensu jej wymieniać, w zestawie bankowo masz o-ring termostatu, wypadałoby dokupić uszczelke pod obudowe i tyle..
MARAS - 2010-01-11, 22:56

żeby Tobie to zobrazować
http://www.realoem.com/bm...503&hg=11&fg=35
nr 4 obudowa termostatu albo jak wolisz kołnierz nie musisz wymieniać
nr5 to termostat - wymienić
nr 6 to oring na kołnierz termostatu- wymienić dostajesz w komplecie z termostatem
nr. 8 uszczelka obudowy termostatu- warto wymienić koszt 7-8pln w ASO

wally - 2010-01-12, 06:41

MARAS napisa³/a:
żeby Tobie to zobrazować

chwytam, łapie, czuje klimat :spoko: