| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Ekonomizer ANALOG vs. DIGITAL chrakterystyka
lijo1979 - 2009-12-16, 15:34 Temat postu: Ekonomizer ANALOG vs. DIGITAL chrakterystyka Witam Forumowiczów
Jestem po SWAPie silnika w E30.
Jednym z mankamentów takiego SWAP'u jest to że nie działa ekonomizer.
Dlaczego??
Sprawa jest prosta. Silniki typu M40 M20 M30 podawały sygnał do ekonomizera analogowo.
Mój nowy silnik M52 podaje sygnał cyfrowo więc ekonomizer po prostu nie działa.
Jestem amatorem elektronikiem i pomyślałem żeby zrobić przetwornik C/A żeby ekonomizer działał chociaż orientacyjnie.
Żeby tego dokonać musiałbym mieć charakterystykę analogowego ekonomizera i cyfrowego.
Czy Ktoś jest w posiadaniu takowych charakterystyk czy raczej jest to wiedza tajna/tajemna/poufna BMW dostępna tylko dla pracowników tej zacnej firmy?
Pozdrawiam!
Vindevil - 2009-12-17, 00:26
Po czym wnioskujesz że jest cyfrowy sygnał? Przecież w jednym jak i drugim przypadku mamy wskazówkę do pokazania jakie jest spalanie, więc czyli musi być już sygnał przetworzony. A po za tym ekonomizer wylicza spalanie z algorytmu w ECU - tu i tu. Jakoś nie za bardzo chce mi się wierzyć aby w pierwszym przypadku był podawany sygnał Analogowy a w drugim cyfrowy.
Może coś pomogą schematy: http://www.autolib.diakom...ING%20DIAGRAMS/
lijo1979 - 2009-12-17, 11:23
Taką informacje dostałem od PUZ'a u którego robiłem SWAP więc chyba wie co mówi
Jest jeszcez opcja taka, że takowy przetwornik jest w samym liczniku a ze inny sygnał podaje ECU od M40 a inny od M52 wiec stad może być problem.
Ekonomizer sam w sobie działa ale nie pokazuje nawet przybliżonych wartości.
W każdym razie dzięki za schematy!! Rewelka!! Mam co poczytać
|
|