| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Podgrzewane spryskiwacze E36
Adam86 - 2009-12-08, 22:58 Temat postu: Podgrzewane spryskiwacze E36 Witam. mam pare pytan odnosnie podgrzewanych spryskiwaczy w e36..
1. jak mozna sprawdzic czy podgrzewane spryskiwacze dzialaja??(grzeja)
2. Jak najczesciej sa podlaczone podgrzewane spryskiwacze? (tzn jak sie je wlancza i na jakiej zasadzie dziala)
3. rozbieralem je u siebie bo spryski slabo psikly na szybe. Pozatym w srodku bylo mase takiego nalotu jak czasami jest na klemach. Wyczyscilem to, i polozylem na smarze miedziowym i zlozylem do kupy. (z tego co widzialem to zadnej wiekszej technologi tam nie ma) ale jakby co to da sie to naprawic????
metaldaw - 2009-12-09, 16:44 Temat postu: Re: Podgrzewane spryskiwacze E36 1-na mrozie
2-tak samo jak grzane lusterka
3-wymienić
darek6 - 2009-12-11, 16:38
W każdym podgrzewanym spryskiwaczu są dwie okrągłe płytki grzejące (w kształcie koła ok 3mm i 1 mm grubości) do nich doprowadzone są syki z kablami a załącza to czujnik znajdujący się w prawym tunelu do chłodzenia tarcz hamulcowych (duży okrągły),jak chcesz sprawdzić to zewrzyj przewody przy wtyczce od czujnika spryskiwacze będą ciepłe albo zwilż wodą odparuje . Co to włączania spryskiwaczy to załanczają się automatycznie przy temperaturze +2 (nie jestem pewien dokładnie).
Adam86 - 2009-12-11, 16:53
darek6 wielkie dzieki za info.:) a powiedz mi jeszcze jedna rzecz. Jak rozbieralem te spryskiwacze to w jednym byla ta blaszka (w ksztalcie kola 3mm na 1mm) a w drugim nie. To znaczy ze juz nie grzeje i nie bedzie grzal?? z czego to jest zrobione?? moze da sie cos takiego dorobic...
darek6 - 2009-12-11, 17:30
W każdym spryskiwaczu znajdują się dwie takie blaszki (płytki grzejące) . Niestety nie wiem z czego to jest zrobione na pewno jest to jakiś metal oporowy o odpowiedniej rezystancji , lepiej nic nie dorabiaj bo możesz uszkodzić czujnik . Sugerował mym Ci zdobyć takie drugie spryskiwacze ,nawet używane albo uszkodzone z dwóch (czterech) na pewno coś złożysz w środku już ich widziałeś wystarczy wyczyścić ewentualnie kable polutować . Jak masz spryskiwacz na wierzchu to miernik do ręki i już wiesz czy spryskiwacz ma obwód zamknięty dasz se rade
max1983 - 2009-12-30, 15:21
Witam
w swojej e36 mam zwykłe spryskiwacze, czy jest możliwość podłączenia grzanych?
jak sprawdzić czy jest to u mnie możliwe?
|
|