| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Przewody zaplonowe M20
venom - 2009-12-06, 20:40 Temat postu: Przewody zaplonowe M20 Witam
niestety moje orginalne kable ida na emeryture (iskrza przy rozdzielaczu) i teraz co kupic?
czy w gre wchodza tylko ngk, bosch itp od 600 w gore?
co polecacie?
Wanat - 2009-12-06, 20:52
Cześć. W sumie tak jak napisałeś NGK, Bosch, i ja od siebie jeszcze dodałbym Bremi-robią dużo części na pierwszy montaż. Co do ceny: poszukaj na allegro albo kogoś kto ma zniżki w Intercarsie itp. Pozdrawiam
maaaad - 2009-12-06, 20:59
venom, na allegro widziałem NGK za niecałe 400 zł, myślę, że to będzie niezły wybór. Kiedyś za podobną cenę widziałem też BREMI. Wszystko oczywiście nówki, do m20b20.
venom - 2009-12-06, 21:21
zobacze ile mi policza z max znizka w intercarsie. O tych Bemi nie wiedzialem - dzieki za info
aha co byscie jeszcze wymienili zeby miec spokoj z ukladem zaplonowym? swiece sa ngk i te ktore wyjalem byly zuzyte w rownym stopniu - tzn wydaje mi sie ze auto pali na wszystkie gary tylko jak jest wilgoc to wypada mu jeden albo dwa cylindry przez to iskrzenie na aparacie
slawo - 2009-12-06, 21:24
wymien odrazu kopulke i palec na nowe
MAJSU - 2009-12-06, 23:13
Nie bierz kabli NGK tylko szukaj Bremi bodajże bo tylko one mają ory kapturek na cewkę i impulsator NGKi niestety nie.
maaaad - 2009-12-06, 23:21
Ale przełożyć impulsator to żaden problem, na kablach NGK jedna fajka jest zdejmowalna.
Ale fakt, od NGK wolałbym coś takiego:
http://www.allegro.pl/ite...30_e34_m20.html
Ewentualnie takiego:
http://www.allegro.pl/ite..._m20_bremi.html
Tylko zanim kupisz, lepiej zapytaj sprzedającego o zgodność towaru z tym modelem, który jest u Ciebie, bo jakieś tam różnice są - ja przymierzałem się do kabli NGK właśnie, niby powinny pasować, bo od m20b20/25. A jednak okazało się, że będą inne, akurat sprzedający miał je też w ofercie, 30 zł drożej. Tyle że odpuściłem temat, bo zapadła decyzja pt. swap silnika
PS. Jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała - BERU też powinny być ok.
slawo - 2009-12-07, 00:14
| maaaad napisa³/a: | | Ale przeÅ‚ożyć impulsator to żaden problem, na kablach NGK jedna fajka jest zdejmowalna. |
a ten impulsator to taki potrzbny jak swini niebo
Stammek86 - 2009-12-07, 00:41
ja bym raczej dolozył i kupił bremi,w koncu takie szly na pierwszy montaz i po 20 latach przynajmniej u mnie mają sie dobrze.o ngk sa podzielone opinie.
I wymien od razu tak jak slawo pisze kopułkę i palec.
maaaad - 2009-12-07, 02:27
| slawo napisa³/a: | | maaaad napisa³/a: | | Ale przeÅ‚ożyć impulsator to żaden problem, na kablach NGK jedna fajka jest zdejmowalna. |
a ten impulsator to taki potrzbny jak swini niebo |
Tak, wiem, nawet najstarsi górale nie wiedzą, po co on tam jest Znaczy się, wiedzą, ale nie wiedzą, dlaczego bez impulsatora wszystko jest ok
MAJSU - 2009-12-07, 09:17
| maaaad napisa³/a: | | slawo napisa³/a: | | maaaad napisa³/a: | | Ale przeÅ‚ożyć impulsator to żaden problem, na kablach NGK jedna fajka jest zdejmowalna. |
a ten impulsator to taki potrzbny jak swini niebo |
Tak, wiem, nawet najstarsi górale nie wiedzą, po co on tam jest Znaczy się, wiedzą, ale nie wiedzą, dlaczego bez impulsatora wszystko jest ok |
Jak się podpinasz pod kompa to ci pokazuje różne fajne rzeczy dzięki niemu
Tyle że najstarsi górale nie widzieli osoby która diagnozuje M20 na kompie
maaaad - 2009-12-07, 10:13
To zapraszam do mnie
MARAS - 2009-12-07, 16:41
| MAJSU napisa³/a: | | Nie bierz kabli NGK tylko szukaj Bremi bodajże bo tylko one majÄ… ory kapturek na cewkÄ™ i impulsator NGKi niestety nie. |
A to nie do końca tak jest.
Przy niebieskich NGK jest wszystko od kapturka na cewkę po impulsator i plastikową listwę do mocowania przewodów na deklu zaworowym. Koszt 480-500
Przy czarnych NGK ( są tańsze ok.360pln) brak plastikowej obudowy na dekiel oraz impulsatora na 6 przewodzie ale to nie problem fajka na nim jest zdjęta przekłądasz stary przewód z imulstorem troszkę wazeliny technicznej (łatwiej się wtedy zakłąda go na przewód) zakłądasz fajkę i wpinasz przewody w listwę.
Także przy okazji proponuję od razu zakupić nową kopułkę i palec. Np. Bosch komplet ok. 240. W zamiennikach zwracaj uwagę czy styki są miedziane czy alu jak są z alu to odrazdzam np. EPS szkoda kasy lepiej działa ori używka
Ceny jakie podałem są po rabatach ja niestety nie znam detalicznych bo mnie to nie interesuje.
|
|