BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Alternator - e30

Piotrek325 - 2009-11-24, 00:59
Temat postu: Alternator - e30
http://moto.allegro.pl/it..._0_2_5_m20.html

witam moglby mi ktos powieziec po co jest ta rura czarna ? moj alternator nie posiada takiego czegos..

i czy jezeli wymienialem regulator napiecia na nowu (hella) i po 5 tysiacach, napiecie zaczelo pulsowac ponownie, to slusznym stwierdzeniem jest ze alternator jest na wymarciu ?:>

pulsuje do tego stopnia za swiatla przednie podczas jazdy (np. 2,5 tys obrota) widac ze mrugajÄ…... to wina alternatora ?

pozdr.

szwangru2 - 2009-11-24, 06:53

Ta rura to dopływ powietrza /chłodzenie alternatora .
Pulsowanie może byc spowodowane wytartymi pierścieniami ślizgowymi wirnika ,warto przejrzec alternator i oszacowac koszty naprawy bo może się okazac że używka jest w podobnym stanie .

Piotrek325 - 2009-11-24, 12:25

ona wchodzi w jakis kanal specjalny ? sa do tego jakies specjalne plastiki jeszcze ?

a mam pytanie czy alternator mógł ulec od zabrudzenia mobilem ATF, z ukladu wspomagania ?

Vindevil - 2009-11-24, 13:25

Zabrudzenie to zabrudzenie. Trzeba rozebrać i wyczyścić. Zdejmiesz osłonę i będzie dobrze.
Piotrek325 - 2009-11-24, 21:40

czym go wyczyscic ? moge go bezczelnie myjka umyc ?
Marcol - 2009-11-24, 22:19

nie za bardzo :) może myjką nie radze. ale są bardzo fajne i nie drogie preparaty w sprayu. przykładowo do mycia i odtłuszczania tarcz hamulcowych lub czyszczenia przepustnic - bardziej delikatny, można pomóc sobie pendźelkiem. no i dobrze żeby zaczoł pracować po wysuszeniu, choć te środki dość szybko wyparowują. pozdr.
Vindevil - 2009-11-25, 18:40

Wyjmij, rozbierz, szmatka i czyszczonko. Przy okazji zobaczysz jaki jest jego stan.
Piotrek325 - 2009-11-28, 00:00

dzisiaj zdjalem alternator, i wcale nie byl zasyfiony, wiec zaczalem szukac przyczyny w czym innym.

odkrecilem reglulator napięcia, który ma może 2000-2500 km, (zalozony byl nowy firmy Hella)
i jedna szczotka ta zewnetrzna, jest dlugosci 7 mm, a druga okolo 20 mm, skad taka roznica w zużyciu ? przejechalem palcem po tym waleczku z ktorym styka sie szczotka i nie zauwazylem jakis mega nierownosci, ktroe by prowadzily do szybszego scierania szczotki, jedyne co mnie zaciekawilo, to w miejscu gdzie szczotka jest dobra, na walku nie ma zadnej bruzdy, natomiast, w miejscu gdzie szczotka jest zuzyta, jest rowek, o glebokosci 0,6 - 0,8 mm cos takiego.

spotkal sie ktos z czyms takim kiedys ?

wyglada to mniej wiecej tak:

Vindevil - 2009-11-28, 08:56

Jak najbardziej. Takiego stanu żeczy może być kilka.
Brudny komutator , gdzie ciągło łuk i wyżłobiło rowek (dość częste w silnikach)
Zawieszona czszotka , gdzie wcześniej był wyżłobiony rowek i zeżarło szczotkę kiedy nie miała właściwego kontaktu z podłożem.
I ogólnie z regulatorem było wszystko ok. ale wyżłobienie było węższe niż terażniejsza szczotka co spowadował poprzedni regulator i też , za nim się dopasowało , zezarło scotke.
I w końcu pęknięty pierścień , co nie za bardzo będzie widoczne bez wyjęcia ale sukcesywnie obcinało szczotkę.
Tak , czy tak trzeba wyjąc alternator i obejżeć co się stało. Oczywiście w miarę możliwości doprowadzić ślizgacz no normalności.

Piotrek325 - 2009-11-28, 10:13

mialem go na stole, w jaki sposob naprawic ten slizgazc ? jedyne co wydaje mi sie wykonalne to wymontowac go i oddac do przetoczenia, ale to chyba nie warte zachodu, i lepiej kupic inny uzywany alternator.
Vindevil - 2009-11-28, 14:51

Jedyne co obejrzeć dokładnie czy nie jest pęknięty (jak tak to do wymiany alternator) i potem papierem ściernym obracając go w miarę wyczyścić i zlikwidować karby. Wyżłobienia nie usuniesz bez tokarki i uszkodzenia go. I szczotkę wymień.
szwangru2 - 2009-11-28, 17:56

Oddaj alternator do elektryka wymieni pierścienie na nowe i będzie dalej służył , pulsowanie kontrolki to nic innego jak przetarta ścieżka na pierścieniu .Przetaczanie nic nie pomoże to nie komutator rozrusznika .Jeśli zdecydujesz się na używkę za jakiś czas zadasz na forum to samo pytanie .
Piotrek325 - 2009-11-28, 20:41

a ile kosztuje taki zabieg, i czy mozesz polecic jakiegos dobrego elektryka w okolicach warszawy, otwocka, jozefowa, wesolej, i tych okolic ?
szwangru2 - 2009-11-28, 21:06

To zrobi każdy elektryk samochodowy , w tych okolicach nie znam elektryków ale ceny podobne jak w mojej okolicy czyli pierścienie 20-30 zł do tego dokup łożyska do 40 zł + robocizna 70 zł jeśli alternator wyjęty z auta oczywiście .
Vindevil - 2009-11-28, 21:39

Musiałby mieć bardzo głębokie wyżłobienie aby się przetarł do bakielitu, ale kto wie - widywało się różne silniki (alternator czy prądnica ,to w sumie też tak jakby silnik odwrotnego działania, he he)
beryl - 2009-11-28, 23:26

Piotrek325 napisa³/a:
natomiast, w miejscu gdzie szczotka jest zuzyta, jest rowek, o glebokosci 0,6 - 0,8 mm cos takiego.

miałem to samo tzn ktoś włożył nowe szczotki bez przetoczenia pierścieni i szczotka kantowała w tym rowku i ułamała sie. Jak rozebrałem alternator to nawet znalazłem ładnie obrobiony kawałek szczotki. Jak rozbierzesz alter. i bedzie mięsa na przetoczenie to toczy się, jak nie to nowe tulejki 10 zł i za robotę płaciłem 60 zł wklejenie.

Piotrek325 - 2009-12-01, 22:27

gdzie można kupić takie tulejki (pierścienie ślizgowe)?

link do realOEM

nie widzÄ™ tego na tym schemacie.

Po za tym co jest potrzebne do regeneracji?
- łożysko 47X17X14 (2)
- łożysko 32X12X10 (5)
- tulejki prowadzÄ…ce (8 i 13)
- regulator napięcia

//numer w nawiasie to numer części według ASO

Gdzie można to dostać w warszawie ?

PS: jakie narzędzia będą mi potrzebne żeby wymienić te rzeczy ?

Vindevil - 2009-12-02, 10:59

Dwa łożyska po ok. 20 zł. Szczotkę do regulatora i wymienić, a pierścień w warsztacie trzeba dotoczyć no chyba że mają odpowiednie do dopasowania.
beryl - 2009-12-02, 16:23

Pierścienie kupowałem w Pruszkowie na
http://www.zumi.pl/99204,Anba,Pruszkow,firma.html
obok jest zakład co zrobi Ci od A do Z.