BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Silnik M20 z E34 w E30

marcinek84 - 2009-11-05, 21:50
Temat postu: Silnik M20 z E34 w E30
witam
chciałem zapytac znawców tematu bądź osób, które miały do czynienia ze swapem silnika m20 z E34 do E30. konkretnie chodzi mi o to czy miski olejowe są inne i wiązki elektryczne silnika.
przy okazji jeśli są jeszcze jakieś różnice to prosze o sugestie, napewno inny jest dolot no i łapy silnika, ale to już ogarnąłem.

kamil.k - 2009-11-06, 09:07

miska taka sama tylko bagnet jest w e34 wsadzony w miske a w e30 w blok

instalacje da sie upchac do e30 ale przekażniki albo chowamy do schowka tak jak ja albo gdszies koło akumlatora.kompa też da sie upchac w schowku.jest troche zabawy bo wiązka jest krotsza do e34 ma kompa pod maska ale mi sie udało

wkładasz do wąskiej czy do szerokiej ?? bo jak do waskiej to trzeba pompe wody zmienic

możliwe że czujnik temp na zegary ni bedzie pokazywal i trzbea go wymienic

gdzies juz pisałem o takiej przekladce bo byl temat to poszukaj :)

marcinek84 - 2009-11-06, 09:33

dzięki za wyczerpującą odpowiedź. wytłumacz mi jeszcze czemu pompe wody trzeba zmieniac? wkładam ten silnik do wąskiej lampy, ale niebardzo kumam co to ma za znaczenie.
gatun0 - 2009-11-06, 09:35

inaczej są węże ułożone ( zbiorniczek wyrównawczy z prawej , a nie z lewej strony )
kamil.k - 2009-11-06, 11:35

dokladnie jak napisal gatun0,
marcinek84 - 2009-11-06, 12:17

a to z przewodami będe sie martwił potem, w razie czego mam osprzęt z m20 pochodzącego z E30, więc coś się zawsze dopasuje. puki co chciałem silnik osadzic w budzie i zacząłem sie zastanawiac nad tą miską, grunt że pasuje.
Rafal_e30 - 2009-11-06, 16:05

mam u siebie m20 z e34 w szerokiej e30. Co do trudności to tak jak napisał kamil.k głownie związane z ulokowaniem wiązki i elementów. Mi się udało upchnąc przekaźniki i kompa w schowku a resztę kabli pod oryginalną plastikową pokrywą na podszybiu, ale nie było lekko :wink: Musiałem także przedłużac kabel do cewki zapłonowej, bo nie sięgał i tam trzeba zrobic ekran w jednym z kabli (można go wykonac z folii aluminiowej).
Musisz przegwinotwac otwory w bloku silika do łap które są przykręcanie ciutkę inaczej w e30. W przypadku e34 są chyba usytuowane bliżej w kierunku skrzyni biegów. Tak jak piszesz również dolot jest trochę inaczej skonstruowany z racji gabarytu e34. Rura doprowadzająca powietrze do kolektora jest sporo dłuższa i tam też jest trochę dłubania ale skoro już ogarnąłeś to git :wink:

marcinek84 - 2009-11-27, 22:46

chciałem odświerzyc temat, gdyż mam kilka pytań, mianowicie silnik jest już w aucie, łapy pod e30 przykręciły się bez problemu w otwory, które były już w bloku. Z kablem do cewki sobie poradziłem , wystarczyło go przełożyc w plastikowej obudowie na wcześniejszy otwór.

pytanko , czy wiązka ze starszej wersji m20( gdzie kopułka była na bloku, a nie na czole silnika) podejdzie(pochodzi z E30), czy lepiej upychac wiązke z E34 ,którą mam do silnika z piątki.

i druga sprawa to dolot, również mam 2 przepływomierze i 2 przepustnice, z tym że te z e34 mają wiekszą srednice . czy lepiej więc przekręcic ten zestaw ze starszego m20, czy zostawic przeplywomierz i przepustnice z E34?

i trzecia sprawa która mnie głowi , to chłodnica. przymierzałem chłodnice z m20 starszego typu, i bardziej mi pasuje ta chłodnica od m10, próbował ktos tego czy lepiej dokupic taką chłodnice jak nalezy?

z góry dzięki za podpowiedzi, uparłem się że sam ogarne tego swapa, mechanikiem jednak nie jestem i może uda mi się dzieki waszym podpowiedziom.

gatun0 - 2009-11-27, 23:50

wiązki ze starego M20 nie podłożysz , więc lepiej z E34 . dolot ten z E34 ( stare M20 miało jeszcze podciśnienia w kolektorze ) . chłodnicę wsadził bym taką jak powinna być ( nie będzie rzeźby w wężach , która z reguły się źle kończy ) .
Ja osobiście jestem zdania że jak robić swapa , to tak aby wyglądał na fabrykę a nie druciarstwo .

kamil.k - 2009-11-28, 18:15

marcinek84 napisa³/a:

pytanko , czy wiązka ze starszej wersji m20( gdzie kopułka była na bloku, a nie na czole silnika) podejdzie(pochodzi z E30), czy lepiej upychac wiązke z E34 ,którą mam do silnika z piątki.

od starego b20 to jest całkiem inna wiazka silnika.komp jest dwu rzedowy a nie trzy rzedowy jak w motronicu, pozatym musiałbyc własnie przełożyc razem z wiazka aparat żeby wszystko grało

marcinek84 napisa³/a:

i druga sprawa to dolot, również mam 2 przepływomierze i 2 przepustnice, z tym że te z e34 mają wiekszą srednice . czy lepiej więc przekręcic ten zestaw ze starszego m20, czy zostawic przeplywomierz i przepustnice z E34?

jakie m20 dokładnie wkładasz :?: bo m20b20 raczej miało taka sama srednice przepustnicy w e30 i w e34 .przepływka ze starego b20 nie bedzie działac z nowszym osprzetem

marcinek84 napisa³/a:

i trzecia sprawa która mnie głowi , to chłodnica. przymierzałem chłodnice z m20 starszego typu, i bardziej mi pasuje ta chłodnica od m10, próbował ktos tego czy lepiej dokupic taką chłodnice jak nalezy?

z góry dzięki za podpowiedzi, uparłem się że sam ogarne tego swapa, mechanikiem jednak nie jestem i może uda mi się dzieki waszym podpowiedziom.

dlaczego ci nie pasuje chlodnica od starego m20 :?: jesli obie maja porównywalne wymiary zakladaj ta co ci pasuje bo teraz zima to i tak nie przegrzejesz silnika ale lepiej założyc ta wieksza , w koncu po co fabryka pozniej zaczeła takie montowac[/quote]

marcinek84 - 2009-11-29, 12:18

sorki, nigdzie nie napisałem z tego wszystkiego,że wkładam m20b25 (ten z E34). Drugi silnik co mam na częsci się okazało, że to m20b23, tak Kamil napisaleś, ma inny komputer, z mniejszą ilością pinów no i ten aparat zaplonow na bloku, a nie było czegoś takiego jak starsze m20b25. Już doszedłem do ładu z wiązką, będzie tylko ta z E34. jeszcze porównam z b25 kumpla, bo brakuje mi przewodów podciśnieniowych do b25, a niewiem czy te z b23 podejdą.

A cewka zapłonowa, bo mam ze 3szt, z tego co widze to są wszystkie takie same? łącznie ta z m10. Nie ma na nich numerów seryjnych a juz wszystkie pomieszałem ze sobą.

Odnośnie chłodnicy tej z b23, ma ona wlot na wprost aparatu zapłonowego w b25, czyli przewód będzie o ten aparat wadził, stąd ten problem, dlatego napisałem że ta z m10 lepiej pasuje, choc nie zaprzeczam, że będe szukał orginału z b25, ale puki co chciałem złożyc motor z tego co posiadam.

gatun0 - 2009-11-29, 13:12

chłodnica z m10 ma tylko 2 króćce , a b25 ma 3 .
cewki sÄ… takie same i nie majÄ… znaczenia

marcinek84 - 2009-12-01, 22:11

Dziś nadzszedł czas na odpalenie, kręci, ale nie podaje paliwa. mam pytanie czy wina może leżec w wiązce? chodzi mi o okrągłe złącze połączenia wiązki silnika z wiązką kabiny ? pompa napewno sprawna za m10 hulała.
czy może coś innego? na co zwócic uwagę.

gatun0 - 2009-12-01, 22:46

zobacz zielono-niebieski przewód na tym złączu on jest odpowiedzialny za pompę .
A tak na marginesie to iskra jest ? i czy słychać krokowy ?

marcinek84 - 2009-12-02, 10:33

iskre dzis sprawdze, bo nie miałem świecy pod ręką, ani klucza by wykręcic, a co do krokowca to właśnie zostały mi 4 wtyczki do wpiecia ( wszystkie 3 pinowe) i nie moge się wyznac ze schematu co gdzie podłączyc. pozostał własnie silnik krokowy, czujnik poł.wału, czujnik przepustnicy, i czujnik na kablu WN (impulsator czy jak to sie zwie), jeśli ktoś mółgby mi kolorami podpowiedziec co do czego, to będe wdzieczny.
gatun0 - 2009-12-02, 16:15

no to jak nie połączyłeś czujnika położenia wału , to nie będzie pompa działać .
marcinek84 - 2009-12-02, 22:42

iskry brak, ale to dlatego że nie podłączyłem czujnika wału. A co do pompy ma ten sam czujnik? wydaje mi się, że bez niego pompa powinna hulac??
gatun0 - 2009-12-03, 08:20

nie będzie hulać :roll: :roll:
marcinek84 - 2009-12-04, 18:02

gatun0, dzięki Tobie wczoraj odpaliłem M20, wielkie dzięki, dla mechanika pewnie to oczywiste, a ja niestety takiej wiedzy nie miałem, odnośnie czujnika położenia wału.
gatun0 - 2009-12-05, 14:08

nie ma za co , cieszę się że się udało :D
marcinek84 - 2009-12-06, 13:59

jedno się udało, ale kolejne schody się pojawiły... :D
lewarek- cięgna górne mocowanie juz dopasowałem długosciowo, natomiast ten dolny co wrzuca biegi, mam 3 szt i wszystkie za długie, jeden dosłownie o 1-2cm za duży, juz mialem założony, to nie wchodziły 2 i 4 bieg.

jeszcze jedno pytanko bo nie podpiąłem impulsatora, jakby ktoś mi mógł sprawdzic u siebie jakie kolory kabli są we wtyczce? zostały mi 2 wolne 3-pinowe wtyczki, jedna na koncu wiązki niedaleko kabla brązowego do czujnika oleju i kabli do alternatora. jeszcze mam jedną dwupinową wtyczke niedaleko kabli do przepływki, ale w aucie nie znalazłem niczego co bybylo na dwóch pinach.

kamil.k - 2009-12-06, 15:30

marcinek84, dwupinowa kolo przepływki to albo krokowy albo pochłaniacza oparów paliwa czy cos podobnego :)

trzy pinowa idzie jeszcze do czujnika polożenia przepustnicy

w tym temacie wklejałem fotki wiazki to moze cos ci pomoże
http://beemka-klub.pl/for...tyczka&start=25

marcinek84 - 2009-12-06, 17:07

w przepustnicy jest 3 pinowa wtyczka, tam juz mam wpiętą, więc możliwe ze pochłaniacz.
gatun0 - 2009-12-06, 19:02

co do ciegna to obróć lewarkiem , powinno pasować .
na dwóch pinach jest zawór od oparów do pochłaniacza .
ten od impulsatora jest przy przewodzie od czujnika oleju .

Rafal_e30 - 2009-12-06, 19:14

gatun0 napisa³/a:
co do ciegna to obróć lewarkiem , powinno pasować .

a jeśli nadal nie będzie grało, to dotnij na wymiar i pospawaj. Też miałem chyba ze cztery sztuki i żaden za nic nie chciał pasowac. Tyle tego długości co silnikó, wałów, skrzyń biegów i modeli aut :roll:

marcinek84 - 2009-12-07, 00:00

właśnie nic innego jak spawanie mi nie zostaje. lewarek jest pochylony w jedną stronę, więc jak się go obróci, to już całkiem kicha...
kamil.k - 2009-12-07, 19:51

marcinek84, zrób sobie shorta odrazu :)

biegi ci nie wchodza bo lewarek zawadza o tunel czy jak ??

marcinek84 - 2009-12-07, 23:50

po prostu to mosiężne cięgno mialem za dlugie o jakies 2cm, juz mam obcięte jutro spawam, a shorta jak się robi? wiem, że coś się przedłużało pod gałką, ale nie mam pomysłu.

acha i czujnik temp nie pokazuje mi na zegarach i obrotomierz nie hula, z tego co sie dowiedzialem to musze coś pozmieniac piny w okrągłym złączu, nie studiowałem jeszcze schaematu, może ktoś mi podpowie w skrócie?

Rafal_e30 - 2009-12-08, 11:15

Czujnik temperatury nie pokazuje, bo najprawdopodobniej jest z dwoma pinami a powinien byc z jednym :) u mnie też nie pokazywał a jak wymieniłem na czujnik z jednym pinem wszystko gra i buczy :wink:
marcinek84 - 2009-12-08, 14:33

tak jest z dwoma pinami, ale wiązka do tego czujnika nie idzie z tej głównej wiązki, a była juz przy silniku, łącznie z wtyczkami wtryskiwaczy.
kamil.k - 2009-12-08, 21:33

marcinek84, zmien czujnik na 1 pinowy a obrotek to trzeba podłączyc poprzez to 3 pinowa kostke w schowku.trzeba z wiazki przy kompie pociagnad sygnał z czarnego przewodu co idzie do cewki taki grubszy niz pozostałe

nic nie zamieniaj pinów w okrągłym złaczu.wszystko powinno sie zgadzac

od czego jest ta buda ??

marcinek84 - 2009-12-08, 22:11

Kamil.k ale jesli zmienie czujnik na 1- pinowy, a wiÄ…zke mam z wtyczkÄ… na 2 piny?
buda jest to wÄ…ska z 1.8 M10.

kamil.k - 2009-12-08, 22:50

czujnik musi byc 1 pinowy bo w e30 tylko takie były własnie i zegar od wody nie bedzie inaczej pokazywal

jak byda tak jak piszesz to musisz zrobic obrotek tak jak napisałem.o tej 3 pinowej kostce był ojuz na forum tysiąc pincet razy :D

marcinek84 - 2009-12-08, 23:03

ok to jutro sie podepne z obrotkiem, ale wytłumacz mi jeszcze co z wiązką jak zamienie ten czujnik na jednopinowy.
kamil.k - 2009-12-09, 20:37

a co tu tłumaczyc ?? masz wiazke z e34 a tam czujnik byl dwupinowy i z takim wspólpracowały zegary.w e30 jest jedno pinowy i tyle.drugi kabel we wtyczce jest wolny
panrkacy - 2009-12-10, 13:03

hej - zrobiłem identyczny swap z m40 na m20.

wskaźnik temperatury leży cały czas, jaki czujnik muszę wymienić ? jak on sie dokładnie nazywa i gdzie się znajduje ?

mam m20 jeszcze jeden problem - na zimnym silniku, ma bardzo niskie obroty, jak się nagrzeje, obroty są aż za wysokie - co może byc tego przyczyną?

marcinek84 - 2009-12-10, 16:58

panrkacy, http://static.bmwfans.info/images/epc/MzQzX3A=.png nr 11 w obudowie termostatu, to jest włśnie czujnik temperatury , dający sygnał do kompa, a nr 13 ma byc 1-pinowy w m20 i to jest czujnik podający sygnał na wskaźnik zegarów.

Panowie mam jeszcze pytanko gdzie znajde układ przewodów chłodzenia silnika? bo mam już chłodnice od m20, a wczesniej miałem podpiętą od m10, wszystko szczelnie, ale popełniłem gafe i nie zamontowałem zbiornika wyrównawczego :roll: , teraz jak zaloże właściwą chodnice, to niewiem gdzie się wpiąc ze zbiorniczkiem.

kamil.k - 2009-12-10, 22:34

zbiorniczek wpinasz w pompe wody pisane było chyba na pierwszej stronie tematu

to jakie weże zalezy ktora masz chłodnice od m20

brazowy czujnik to ten od zegarów :)

panrkacy, po przekreceniu zapłonu wskazówka podnosi sie troche czy nic :?:

co do obrotów to może czujnik ten niebieski dla kompa walniety.odepnij wtyczke i zobacz jaka bedzie reakcja

ile tych obrotów masz na zimym i ile na ciepłym ??

sprubuj jeszcze ustawic dobrze czujnik przepustnicy.jest na forum wystarczy poszukac :)

panrkacy - 2009-12-11, 18:14

wskaźnik nie podnosi się nic a nic, leży jakby w ogóle nie miał zasilania.
ciężko określić ile mam obrotów - nie zmieniłem jeszcze obrotmierza na tym z 4cyl obroty na zimny są w okolicy tysiąca, a jak się auto nagrzeje to nawet ponad 2k.

marcinek84 - 2009-12-11, 21:57

ja mam zegary z 4cylindrówki i obroty są ok 1200-1400 na wolnych, ale skoro u Ciebie Pankracy są 2000 to faktycznie za dużo, niestety nic nie pomogę w tej sprawie, może ktoś inny coś podpowie.

A w moim temacie, założyłem czujnik temp 1 pinowy , wskaźnik temp działa jak należy :) obrotomierz podpiąłem tak jak pisaliscie od czarnego kabla cewki minusa do czarnego w 3 pinowej kostce w schowku niedaleko wtyczki do kompa.
dziękówa Kamil.k

mam jeszcze kłopot bo nie mam mocowań do chłodnicy z M20, narazie została ta z M10, jednak chciałbym to przerobic, ale niewiem czy jest taka opcja'? uchwyty pod chlodnice m10 są fabrycznie przyspawane na pasie przednim.

jutro zakręcam wał i wyjazd z garażu. :) :) :)

kamil.k - 2009-12-11, 22:23

założ temat w dziale giełda albo popytaj i podzwon tych co handluja moze bede mieli bo chyadzi co o to gorne mocowanie tak ?? taki podłużny plastik ??
marcinek84 - 2009-12-11, 23:18

możliwe, nie przyglądałem sie jak to wygląda w ori m20 w e30, wiem że nie pasuje rozstaw stupek pod chłodnicą ( a takie jedna i druga ma ale w innej odległości).

[ Dodano: 2009-12-15, 20:00 ]
dzisiaj ... w bombki strzelił u mnie w garażu, chciałem założyc wał i okazuje się ze trójkąt (flansza) przy skrzyni ma wiekszy rozstaw niż ten na wale :( :( :( co z tym fantem zrobic? jest nakretka, ale dojscie takie, że nie odkrece tego, bo mam też taką flansze przy innej skrzyni co by pasowala, chciałbym uniknac wymiany skrzyni.