BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - brak mocy 530d i syczenie

stanleym - 2009-11-03, 18:16
Temat postu: brak mocy 530d i syczenie
Witam moja beemka nie ma mocy wymieniałem turbinę, przepływke,egr, węże podciśnieniowe,czyściłem elektrozaworki i nic z tego ,silnik pracuje równo nie kopci nie faluje a jednak brak mocy.W czasie jazdy przy 200km słyszałem jakieś syczenie i czasami na postoju też było słyszalne ale nie zawsze dodam jeszcze że na ostatnim biegu jak daje gazu to czuć takie delikatne wibracje w silniku ale jak popuszcze gazu to ustaje na jednym kompie nic nie pokazało a na drugim słaby moment siły tarcia 38 niutonometrów a niby ma być 58 czyli myślę że to jest spadek mocy ,ale przez co ? skrzynia automat ok , i od razu zapytam czy po ściągnięciu skrzyni ją się programuje? mam bmw 530d e-39 automat 2002r proszę o pomoc
Koko - 2009-11-03, 19:33

witam
sprawdź jeszcze intercooler czy jest szczelny, ten syk słuszysz jak dmucha turbina?? czy niezaleznie od obrotów silnika

stanleym - 2009-11-03, 19:39

ciężko powiedzieć raz słyszałem jak zgasiłem silnik a następnym razem przy dużej prędkości i od 180km i wydaje mi się że na wolnych obrotach słychać
lysy174 - 2009-11-03, 22:19

Intercooler raczej nie bo gdyby byl nieszczelny to samochod by kopcil, aczkolwiek sprawdzic go nie zaszkodzi. Sprawdz wogole caly uklad dolotowy bo moze gdzies jednak lapie lewe powietrze.

Do tego o ile sie nie myle to masz juz szerokopasmowa sonde lambda i proponuje zbadac parametry rzeczywiste sondy bo moze to ona wprowadza jakis blad. Moze byc nieszczelnosc w ukladzie wydechowym i stad usterka.

stanleym - 2010-01-16, 11:42

panowie rozwiązałem problem 4 wtryski padły teraz jest ok aż miło i spalanie spadło o jakieś 30%