| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - [E39] 528 jaki olej?
KeMoT... - 2009-10-18, 11:30 Temat postu: [E39] 528 jaki olej? Witam
Panowie jakim olejem zalac 528 ? nie wiem jaki byl wcześniej olej bo samochód kupiłem przebieg 310 km i to jest rzeczywisty przebieg. proszę o pomoc szukałem dużo na tem temat jedni pisza żeby nie lac półsyntetyk inni ze lac...
wiec jak to jest w końcu? jeszcze na dodatek ostatnio odezwały sie popychacze... zdarzało sie to sporadycznie ale teraz juz caly czas
denerwujące jest to byc moze zmiana oleju na lepszy pomoże ... prosze o pomoc
bujonik - 2009-10-18, 11:47
castrol 10w40 lej śmiało kup na zime modyfikator plus i popychacze ucichna:) gdzieś czytałem że popychacze w m50 i m52 zaczynaja byc słyszalne nawet przy przebiegu 80tys:)
ja mam swoim m50 230.. i przy rozruchu zima stukaja przez kilka sek pózniej cichna...
sprawa jest prosta na pewno nie jezdzisz na mineralnym wiec nie zaszkodzisz silnikowi jak nalejesz polsyntetyk, nawet jak jezdzisz na pelnym syntetyku.
najbezpieczniejsze rozwiązanie 10w40:)
jurexxx - 2009-10-18, 13:15
| bujonik napisa/a: | | castrol 10w40 lej śmiało kup na zime modyfikator plus |
Jaki modyfikator plus? A może lepiej minus? Żadnego dziadostwa nie dolewaj do oleju.
Kup valvoline, motula lub liqui moly. Ja jeździłem na castrolu i samochód puszczał mi niebieskie bączki z rana przy odpalaniu. Na motulu nic takiego się nie dzieje. Castrol nie posiada najlepszej opinii. Co do popychaczy, u mnie przy 300 000 nic stuka przy odpalaniu, ale jak kolega mówi jest to normalne w tych silnikach i wcale się nie zdziwię jak za chwilkę zaczną się moje odzywać.
bujonik - 2009-10-18, 13:20
cos masz do modyfikatora plus?? zamierzam to kupić więc z checią dowiem sie jakie jest Twoje zdanie
jka jeżdze na castrolu i niemam żadnych problemów...
[ Dodano: 2009-10-18, 13:21 ]
uzasadnij Swa ocene dziadostwo:) jeśli możesz oczywiście
MARAS - 2009-10-18, 13:22
| bujonik napisa/a: | | castrol 10w40 lej śmiało (...) najbezpieczniejsze rozwiązanie 10w40:) |
Po co pieprzy.... takie bzdury. właśnie przez użytkowanie na nie właściwym oleju najcześciej odzywa się rozrżąd w siloniku...M52 to nie traktor po co laś 10W40 bo przebieg bo nie wiadomo co było przedtem ludzie takie mity biorą się z niewiedzy nie raz zdarzyło mi się że przyjeżdża do mnie koleś i chce by lać 10W albo i 15W bo mu tam inny mechanik czy sąsiad powiedział że przy przebiegu 280tys trzeba lać. Silnik chodzi równo dobrze zużycie w normie nie cieknie nie kopci to po jakiego wała zmieniać olej na inny niż zalecany.
Zalecenia dot. olejów silnikowych: Edge 0W-30 / Edge 5W-30 / Edge Sport 0W-40 do wszystkich silników, z wyjątkiem S62/E39 produkowanych do lutego 2000 r.; wolno także stosować Edge Sport 0W-40 / Edge 0W-30 / Edge 5W-30 we wszystkich silnikach, z wyjątkiem N42, N62, W10-z
Skor tak nakazuje fabryka to używaj jednego z powyższych a nie sugeruj się opiniami teoretyków czerpiących wiedzę z gazetek tesco czy TANIO PL szukających oszczędnosci w zakupie kilku litrów oleju... zaoszczędzisz na oleju a dołożysz potem pięć razy więcej w niedługim czasie do naprawy rozrządu albo remontu silnika.
Tyle było już o olejach silnikowych na tym forum a dalej są wypowiedzi w stylu Bujonika... Jasne lej śmiało 10W40 ... Będziesz Miał Wydatki...
bujonik - 2009-10-18, 13:25
a jak miał juz nalany połsyntetyczny to nic sie nie stanie jak teraz naleje pelensyntetyk?
po co tak wulgarnie...?
MARAS - 2009-10-18, 13:35
Bujonik a co się według ciebie stanie?... zważą się pogryzą czy zaczna się kłócić w silniku o to który był pierwszy
Przy wymainie oleju też nie zlejesz dokąłdnie zużytego oleju zawsze coś zostanie w panewkach na korbowadach w pompie na ścinakach gładzi cylindrów w kompensatorach luzu zaworowego
Wiec jak zmienisz co co się stanie?
Co do modyfikatorów wszelkiego typu to nie znam potwierdzonych danych przez jakikolwiek uznany ośrodek badań o jego zbawiennym wpływie na dziąłnie silnika kilka lat temu lansowano jakiś środek na bazie teflonu ... i jakoś cicho wszyscy o nim zapomnieli taki był skuteczny dzisiaj będize to modyfikator plus jutro modyfikator ceramiczny czy inne...
Pozatym jak przeczytasz coś na temat olejó silnikowych to sam zauważysz że w oleju sa środki nei tylko smarujace ale także płuczące i zabezpieczające przed korozją itd...
chcesz poprawiać badania wytwórców oleju środkiem za 55zeta... proszę bardzo
metaldaw - 2009-10-18, 13:38
| bujonik napisa/a: | a jak miał juz nalany połsyntetyczny to nic sie nie stanie jak teraz naleje pelensyntetyk?
po co tak wulgarnie...? |
spuść wszystko (najlepiej odkręć miche i wyczyść dokładnie), wymień filtr i będzie ok
bujonik - 2009-10-18, 13:47
no dobra... to i ja sie czegos dowiedzialem . i prosze byście mi doradzili przez 3 lata jezdze na castrolu 10w40 myślałem ze ten olej jest dobry, bede wymiał olej przed zima co bedzie najlepszym rozwiazaniem co mam nalac??
MARAS - 2009-10-18, 14:00
| bujonik napisa/a: | | no dobra... to i ja sie czegos dowiedzialem . i prosze byście mi doradzili przez 3 lata jezdze na castrolu 10w40 myślałem ze ten olej jest dobry, bede wymiał olej przed zima co bedzie najlepszym rozwiazaniem co mam nalac?? |
nie masz w opisie auta więc nie wiem do jakiego silnika... sądząć po aucie z avataru to IS ale moge się myslić 5W40 to rosądny wybór gdy nie używasz auta do ciągłej walki na drodze... w przeciwnym wypadku 0W30/40
bujonik - 2009-10-18, 14:04
m50 z vanosem 94 rok...
MARAS - 2009-10-18, 14:12
w Nowych lano 0W40 dopuszcza się 5W40 i ten najczęściej jest stosowany sam lałem 5W40 do m50 z vanosem auto w momencie kasacji miało 523tys. km i to był rzeczywisty przebieg ciągnał już sporo oleju przez pierścienie w trasie i przy deptaniu powyżej 4tys.obr. pozostawiając chmurkę ale rozrząd, vanos i kompensatory luzu zaworowego nigdy nie dzwoniły i nie maiłęm kłopotów z głośną pracą nawet po kilku dniowym postoju...
jurexxx - 2009-10-18, 14:14
| bujonik napisa/a: | [ Dodano: 2009-10-18, 13:21 ]
uzasadnij Swa ocene dziadostwo:) jeśli możesz oczywiście |
| MARAS napisa/a: | Pozatym jak przeczytasz coś na temat olejów silnikowych to sam zauważysz że w oleju sa środki nei tylko smarujace ale także płuczące i zabezpieczające przed korozją itd...
chcesz poprawiać badania wytwórców oleju środkiem za 55zeta... proszę bardzo |
Nic dodać, nic ująć.
bujonik - 2009-10-18, 14:22
| MARAS napisa/a: | | w Nowych lano 0W40 dopuszcza się 5W40 i ten najczęściej jest stosowany sam lałem 5W40 do m50 z vanosem auto w momencie kasacji miało 523tys. km i to był rzeczywisty przebieg ciągnał już sporo oleju przez pierścienie w trasie i przy deptaniu powyżej 4tys.obr. pozostawiając chmurkę ale rozrząd, vanos i kompensatory luzu zaworowego nigdy nie dzwoniły i nie maiłęm kłopotów z głośną pracą nawet po kilku dniowym postoju... |
czyli co moge nalać 5w40 a nawet 0w40?
metaldaw - 2009-10-18, 14:34
| bujonik napisa/a: | | czyli co moge nalać 5w40 a nawet 0w40? |
słowo "mogę" jest w powyższym zdaniu niestosowne, po dokładnym przeczytaniu powyższych postów sam stwierdzisz, że powinieneś użyć słowa "powinienem"
bujonik - 2009-10-18, 14:42
ok powinienem ale jaki 0w40 czy 5w40 chce mieć konkret
mam przejechane 230 tysi nie bierze oleju nawet przy pożadnych katach nie dolewam kapki od wyamiany do wymiany... takze wydaje sie przebieg faktyczny... i prosze mi podać konkretny olej jaki mam zakupić z góry olbrzymie dzieki:)
metaldaw - 2009-10-18, 14:59
ja bym lał 5w40
MARAS - 2009-10-18, 15:04
konkretnie to już odpowiedziałem kilka postów wyżej normalna eksploatacja 5w40 przy ekstremalnej eksploatacji 0W40 a może być i 0W50 im wyższa wartość po literze W tym wiksza gętość gorącego oleju czyli w przypadku ekstremalnej jazdy zalecana mniejsze rozrzedzenie oleju wiąże się z lepszym smarowaniem ukłądu.
co do marki to już wybór pozostawiam Tobie ma mieć na etykiecie zastosowanie i dopuszczenie z zaleceniami BMW API SJ/CD lub wyższa lub ACEA A3/B3-96 w przypadku katowania pościej mówiąc o podwyższonych włąściwościach smarnych nie myl z olejami o podwyższonej trwałości typu LongLife czyli oleje klasy -98 i -01 czy -04 bo to jak napisałem wcześniej do normalnej eksploatacji a wtedy mozesz wymeiniać olej nawet co 20tys. jednak jak pałujesz auto tylko olej o podwyższonych włąściwościach smarnych!
BMW zalecają stosowanie Castrola nawet na korku wlewu oleju masz to wytłoczone czy w jakiej kolwiek instrukcji tak jak w przypadku np. renault nakazuje by stosować ELFa...
Ale wcale to nei znaczy że musi to być Castrol musi to on mieć odpowiednie parametry.
bujonik - 2009-10-18, 15:07
.....................................................
MARAS - 2009-10-18, 15:09
| metaldaw napisa/a: | ja bym lał 5w40 | ja też bo ile razy zdarzy mi się pocisnąć... w Borsku czasem na światłach czasem w sobote na jakimś spotkanku a na codzień stoję w korkach jade po zakupy czy do pracy więc stosowanie olejów 0W.... nie ma najmniejszego sensu bo olej nie osiąga ekstremalnych temperatur pracy dla których został wyprodukowany.
bujonik - 2009-10-18, 15:16
no i wszystko jasne:) troche sie obawiam...
MARAS - 2009-10-18, 15:26
Jężlei masz wątpliwości do do stosowania czy zmian czy olejów czy na czym jeździć pogadaj na priv z Puzem, Sławem, Lukasem... mają doświadczenia z rózżnymi olejami na własnych silnikach z różnymi skutkami.
Ale coś w tym jest skoro do m62 wlewa koleś po zakupie 5W40 chociaż jest według specyfikacji dopuszczalny a zalecany 0W40 bo skoro ma już nalatane i co się dzieje gra hydraulika na gorącym silniku chociaz na zimnym jest cisza jak w kościele następnie wymienia dwa dni później lejąc 0W40 i jest cisza...i na zimnym i na gorącym
bujonik - 2009-10-18, 15:46
mała mam wiedze jeśli chodzi o oleje dlatego tez poslucham Ciebie widac ze sie znasz:)
ok kupie 5w40 podaje link do aukcji czy ten ma dobra specyfikacje pytam gdyz troche wiecej jest podanych danych niż Ty podałeś wczesniej...
http://moto.allegro.pl/it...cki_7_litr.html
MAJSU - 2009-10-18, 16:09
Już ktoś wcześniej ci radził że Castrol to szit i pamiętaj o tym a druga kwestia jest taka że nie kupuje się oleju na Allegro.
bujonik - 2009-10-18, 16:14
przykładowo podałem a dlaczego na allegro sie oleju nie kupuje?? bo jest duzo taniej:)??
jedni radza castrol drudzy ze gówno sam nie wiem co myslec...wiec może ktos w końcu poda konkretny olej jaki kupic .
MAJSU - 2009-10-18, 16:16
| bujonik napisa/a: | przykładowo podałem a dlaczego na allegro sie oleju nie kupuje?? bo jest duzo taniej:)??
jedni radza castrol drudzy ze gówno sam nie wiem co myslec...wiec może ktos w końcu poda konkretny olej jaki kupic . |
Bo jest tam masa podróbek. Motul, LiquiMoly lub Valvolinie jak ci już wcześniej koledzy pisali.
bujonik - 2009-10-18, 16:28
ok na tak faktycznie pisał moja gafa sorryy... zdam relacje po wymianie na 5w40 co sie stało:)
metaldaw - 2009-10-18, 18:13
| bujonik napisa/a: | przykładowo podałem a dlaczego na allegro sie oleju nie kupuje?? bo jest duzo taniej:)??
jedni radza castrol drudzy ze gówno sam nie wiem co myslec...wiec może ktos w końcu poda konkretny olej jaki kupic . |
eksperymentując stosowałem kilka różnych marek i najbardziej mi odpowiada mobil... zawsze można kupić lepsze jak np motul czy LiquiMoly - ale trudniej z ich dostępnością i czasem na dolewkę może zabraknąć a taki mobil dostępny wszędzie na każdej stacji w każdym kraju...
MAJSU - 2009-10-18, 18:29
| metaldaw napisa/a: | | bujonik napisa/a: | przykładowo podałem a dlaczego na allegro sie oleju nie kupuje?? bo jest duzo taniej:)??
eksperymentując stosowałem kilka różnych marek i najbardziej mi odpowiada mobil... zawsze można kupić lepsze jak np motul czy LiquiMoly - ale trudniej z ich dostępnością i czasem na dolewkę może zabraknąć a taki mobil dostępny wszędzie na każdej stacji w każdym kraju... |
Racja Mobil jest dobry ale tylko z zaufanego źródła A LM, Motul i Valvo są w każdym IterCarsie.
RafalBMW - 2009-10-18, 19:49
Ja tez mam metlik w glowie,slyszalem rozne opinie jedni mowia do bmw tylko castrol drudzy ze castrol to szajs,ogolnie bmw poleca castrola moze ktos podac konkretny przyklad ze castrol nie jest dobry,zbliza mi sie wymiana oleju chcialbym wiedziec jaki olej moge wlac,pozdrawiam
MAJSU - 2009-10-18, 20:04
| RafalBMW napisa/a: | | Ja tez mam metlik w glowie,slyszalem rozne opinie jedni mowia do bmw tylko castrol drudzy ze castrol to szajs,ogolnie bmw poleca castrola moze ktos podac konkretny przyklad ze castrol nie jest dobry,zbliza mi sie wymiana oleju chcialbym wiedziec jaki olej moge wlac,pozdrawiam |
BMW też poleca oryginalne części i co po wszystko jeździsz do ASO ? Poszukaj sobie na każdym forum było dużo pisane o Castrolu.
RafalBMW - 2009-10-18, 20:32
Orginalny castrol moze byc dobry,tylko nie mamy pewnosci czy olej ktory kupimy jest orginalny,zgodze sie z tym ze jest bardzo duzo podrobek,wzrokowo opakowanie moze wygladac jak orginal ale co jest w srodku
KeMoT... - 2009-10-18, 21:10
ale odpowiedzi tylko zadne konkrety.. wiec co w koncu lac?
MAJSU - 2009-10-18, 21:17
| KeMoT... napisa/a: | | ale odpowiedzi tylko zadne konkrety.. wiec co w koncu lac? |
To przestań jarać to gówno i naucz się czytać.
KeMoT... - 2009-10-18, 21:35
metaldaw - 2009-10-19, 18:45
| MAJSU napisa/a: |
Racja Mobil jest dobry ale tylko z zaufanego źródła A LM, Motul i Valvo są w każdym IterCarsie. |
No właśnie a ie zawsze taki InterCars jest pod ręką, na dodatek często bywa, że pilnie potrzebna jest dolewka z dala od domu w nieznanej okolicy... i szukaj wiatru w polu... oczywiście można wozić ze sobą jakiś zapas ale z tym różnie bywa bo np. podczas upychania gratów czy ostrzejszej jazdy się porozlewa...
KeMoT... - 2009-11-01, 09:14
zmienilem panowie olej na 5W40 castrola i jest gorzej jak bylo przedtem po odpaleniu 10 sekund i cisza byla a teraz to 5 razy dluzej... a popychacz dalej slychac..
MAJSU - 2009-11-01, 11:12
| KeMoT... napisa/a: | zmienilem panowie olej na 5W40 castrola i jest gorzej jak bylo przedtem po odpaleniu 10 sekund i cisza byla a teraz to 5 razy dluzej... a popychacz dalej slychac.. |
heheheh Brawo Jasiu Pewnie z allegro jeszcze oliwa
KeMoT... - 2009-11-01, 11:16
nie nie z allegro to co zly olej wlalem?
bujonik - 2009-11-01, 11:38
Ja gadałem ze Sławem i powiedział że tak włąsnie może sie stać.
[ Dodano: 2009-11-01, 11:40 ]
wlałeś rzadszy olej niż miałeś popychacze sa już uszkodze i pewnie nic na to nie pomoże....
mi Sławo doradził że jezeli mam zmienić to tylko na 5w30
KeMoT... - 2009-11-01, 11:48
to co zmienic na 5w30???
bujonik - 2009-11-01, 11:56
pogadaj ze Sławem na gg,na pewno Ci coś podpowie ...
slawo - 2009-11-01, 13:07
jak szklanki dostaly juz pod to nawet 5w30 nie pomoze!
ten silnik powinien od nowosci chodzic na 0w30, 5w30 ... jak ktos zapakowal wczesniej jakis shit polsyntetyk lub mineral to szklanki pojechaly na wakacje!
zaczelo sie od grania szklanek a skonczy sie na grzechoczacym vanosie!
maju e30 - 2009-11-05, 11:16
Witam. Tak sobie czytam i juz nic nie wiem... zbliża mi sie wymiana oleju i mam 10w40 Quaker i wydaje mi sie ze jest idealnie przez 7tys nie wziął nawet 50ml i ma bardzo dobra dynamike ale zastanawiam sie nad 0w30 , 0w40 lub 5w40 tez wyżej wymienionej firmy co radzicie? zostać przy tym co mam jesli jest dobrze czy eksperymentować? pacjent to e36 320i non vanos. pozdr
Łukasz - 2009-11-05, 11:27
zostań przy 10w40, nie experymentuj jak jest dobrze - jak w piłece- dobrego składu się nie zmiania
[ Dodano: 2009-11-05, 12:29 ]
| slawo napisa/a: | jak szklanki dostaly juz pod to nawet 5w30 nie pomoze!
ten silnik powinien od nowosci chodzic na 0w30, 5w30 ... jak ktos zapakowal wczesniej jakis shit polsyntetyk lub mineral to szklanki pojechaly na wakacje!
zaczelo sie od grania szklanek a skonczy sie na grzechoczacym vanosie! |
od nowości tak i powinno być tak zawsze, ale są wyjątki. Jeśli np. poprzedni właściciel zmienił 20-30 ty temu olej na połsyntetyk to ja bym już został i nie cudował. Po prostu często zmieniać, żeby olej był świeży.
bujonik - 2009-11-05, 11:35
a co zrobic jak na zimnym jest cisza a na ciepłym słychać szklanki??oleju nie dolewam nawet kapki od wymiany do wymiany, latam na 10w40 m50 silnik
maju e30 - 2009-11-05, 11:51
Swieży to pojecie wzgledne... mam przejechane 7tys na tym oleju i chce zmienic jeszcze zanim wybije 8tyś (trzymam sie swoich zasad poprostu...) Gdy spuszcze olej to moge go przelać do banki i moge sprzedać jako "prawie nowy" i goście od calibra team i wieś tuningu bedą jeszcze jeździc kolejne 15tyś
Łukasz - 2009-11-05, 12:07
| bujonik napisa/a: | | a co zrobic jak na zimnym jest cisza a na ciepłym słychać szklanki??oleju nie dolewam nawet kapki od wymiany do wymiany, latam na 10w40 m50 silnik |
olej pomaga, ale w pewnym wymiarze, przychodzi czass, kiedy trzeba to i owo podziałać w silniku. Tak widać jest u Ciebie.
[ Dodano: 2009-11-05, 13:10 ]
| maju e30 napisa/a: | Swieży to pojecie wzgledne... mam przejechane 7tys na tym oleju i chce zmienic jeszcze zanim wybije 8tyś (trzymam sie swoich zasad poprostu...) Gdy spuszcze olej to moge go przelać do banki i moge sprzedać jako "prawie nowy" i goście od calibra team i wieś tuningu bedą jeszcze jeździc kolejne 15tyś |
w takim razie nie rozumiem w czym masz problem - zmieniasz często - ja tez tak preferuję. Olej masz spoko, więc po co wymyślać zmiany? Przecież osiągów nie poprawisz, a Twojemu silnikowi to co robisz wystarczy.
bujonik - 2009-11-05, 12:23
to po co go wymieniasz skoro jest dobry?
maju e30 - 2009-11-05, 12:31
Wymieniam co 5-8 tyś bo dzieki takim jak ja BMW żyją dłużej zasada prosta: czasem właśnie te 2tys dłuzej robi ogromną różnice szczególnie podczas bardzo dynamicznej jazdy. Na takich rzeczach wręcz sie nie oszczedza...
kubawojcik - 2009-11-05, 12:49
A ja zalałem Castrol Edge 10W/60 - jest to pełen syntetyk i silniczek na nim ładnie pracuje. Polecam.
MAJSU - 2009-11-05, 13:09
| kubawojcik napisa/a: | | A ja zalałem Castrol Edge 10W/60 - jest to pełen syntetyk i silniczek na nim ładnie pracuje. Polecam. |
haha no proszę ! Kolega sam rozlewa ?
Łukasz - 2009-11-05, 13:12
| kubawojcik napisa/a: | | A ja zalałem Castrol Edge 10W/60 - jest to pełen syntetyk i silniczek na nim ładnie pracuje. Polecam. |
wybacz, ale nie sądzę, że jesteś w stanie wychwycić subtelne różnice typu - na edge pracuje ładnie, a na motulu nie, ile przejechałeś na nim i dlaczego polecasz?
bujonik - 2009-11-05, 13:23
| maju e30 napisa/a: | Wymieniam co 5-8 tyś bo dzieki takim jak ja BMW żyją dłużej zasada prosta: czasem właśnie te 2tys dłuzej robi ogromną różnice szczególnie podczas bardzo dynamicznej jazdy. Na takich rzeczach wręcz sie nie oszczedza... |
bez sensu totalnie bez sesnu wyrzucone pieniadze... oleje sa tak opracowane ze spokojnie można przeleciec na nich 50tyś( oczywiscie jest to nie zalecane) km poczytaj wypowiedzi inżynierów którzy uzasdniaja swoje wypowiedzi przeprowadzone badaniami! więc wymiana oleju co 5, 8 tyś jest czysta bzdurą:)
kubawojcik - 2009-11-05, 13:26
| Łukasz napisa/a: | | kubawojcik napisa/a: | | A ja zalałem Castrol Edge 10W/60 - jest to pełen syntetyk i silniczek na nim ładnie pracuje. Polecam. |
wybacz, ale nie sądzę, że jesteś w stanie wychwycić subtelne różnice typu - na edge pracuje ładnie, a na motulu nie, ile przejechałeś na nim i dlaczego polecasz? |
masz rację - nie jestem w stanie wychwycić takich różnic - ale chyba nikt nie jest ?
pisząc pracuje ładnie miałem na myśli to, że nic nie stuka, nie ma wycieków itp.
Mam nim zalane 2 silniki: jeden oploski a drugi beemki i nic nadzwyczajnego sie nie dzieje
bujonik - 2009-11-05, 13:27
ja u siebie wymieniam raz do roku, inspekcja starczy mi na 3 wymiany
kubawojcik - 2009-11-05, 13:27
| MAJSU napisa/a: | | kubawojcik napisa/a: | | A ja zalałem Castrol Edge 10W/60 - jest to pełen syntetyk i silniczek na nim ładnie pracuje. Polecam. |
haha no proszę ! Kolega sam rozlewa ? |
Łukasz - 2009-11-05, 13:28
| bujonik napisa/a: | | maju e30 napisa/a: | Wymieniam co 5-8 tyś bo dzieki takim jak ja BMW żyją dłużej zasada prosta: czasem właśnie te 2tys dłuzej robi ogromną różnice szczególnie podczas bardzo dynamicznej jazdy. Na takich rzeczach wręcz sie nie oszczedza... |
bez sensu totalnie bez sesnu wyrzucone pieniadze... oleje sa tak opracowane ze spokojnie można przeleciec na nich 50tyś km poczytaj wypowiedzi inżynierów którzy uzasdniaja swoje wypowiedzi przeprowadzone badaniami! więc wymiana oleju co 5, 8 tyś jest czysta bzdurą:) |
nie pisz lepiej więcej swoich teorii. Lataj sobie 50 tys. i zostaw sobie swoje ultranowoczesne technologiczne pomysły dla siebie.
bujonik - 2009-11-05, 13:31
poszukaj w internecie a na pewno znajdziesz...że oleje silnikowe są wstanie zapewnić dobre smarowanie nawet do przebiegu 50 Tyś, a nie już pyskujesz!
maju e30 - 2009-11-05, 13:38
To lataj sobie kolego nawet kilka inspekcji na tym oleju. Ja wiem jakie warunki panuja w silniku i jestem zasady ze nie ma co oszczedzac na oleju... później walące panewki , rozsypane vanosy itd itd... a bmw to bardzo "precyzyjna zabaweczka" przypominam i na jakośc oleju baaardzo wrażliwa...
bujonik - 2009-11-05, 13:42
kur... chyba mnie zle zrozumieliście... nie latam tyle na oleju bo bardzo mało jeżdze robie rocznie może 5.max 7 tys km i olej wymieniam gdyż wskazana jest wymiana raz do roku...
chodzi mi tylko o to że oleje wspólczesne zapewniaja ochorone silnika nawet do przebiegu 50tys km ...
maju e30 - 2009-11-05, 13:50
później po 50tyś km był by remoncik razem z wymianą oliwy
slawo - 2009-11-05, 13:54
| bujonik napisa/a: | | chodzi mi tylko o to że oleje wspólczesne zapewniaja ochorone silnika nawet do przebiegu 50tys km ... |
chore wymysly po to aby czesciej trafiac na serwis bo sie upiepszyl sie korbowod,albo zatarl silnik na panewce
juz tu pisalem jak to mistrzowie z renault kazali wymieniac olej co 30.000 km...
po 3 zmienie chyba i nabitych 15.000 od zmiany oleju silnik stanal calkiem i wyzional ducha - diagnoza renault? ekspoloatacja pojazdu w warunkach ekstremalnych hahaha
jak olej moze wytrzymac 30.000 km w aucie ktore ma 4.5 litra oleju w obiegu i pojemnosc chyba 2.2ccm?
Łukasz - 2009-11-05, 13:57
| bujonik napisa/a: | kur... chyba mnie zle zrozumieliście... nie latam tyle na oleju bo bardzo mało jeżdze robie rocznie może 5.max 7 tys km i olej wymieniam gdyż wskazana jest wymiana raz do roku...
chodzi mi tylko o to że oleje wspólczesne zapewniaja ochorone silnika nawet do przebiegu 50tys km ... |
Czy wiesz kolego jakie zasady panują na forach internetowych? Napisałem do Ciebie grzecznie, żebyś zostawił sobie swoje teorie dla siebie, a Ty mi wyskakujesz z "pyskowanie" i z "kur..."
To nie jest Twój trzepak z kolegami i butelkami piwa na betonie, więc waż słowa.
WNIOSKUJĘ O OSTRZEŻENIE DLA UŻYTKOWNIKA "BUJONIK"
P.S frytki na tym samym oleju ile razy byś usmarzył?
maju e30 - 2009-11-05, 13:58
lipa panowie lipa
slawo - 2009-11-05, 13:58
| Łukasz napisa/a: | | P.S frytki na tym samym oleju ile razy byś usmarzył? |
sa tacy co ze 4 razy smaza a potem jeszcze do golfa leja hihih
maju e30 - 2009-11-05, 13:59
to zależy czy pracował by w MCdonaldzie czy nie...
metaldaw - 2009-11-05, 16:37
olej wymieniam dwa razy do roku i po przebiegu 10-12k km jeśli ktoś chce jeżdzić na takim oleju więcej to chętnie ZA DARMO odstąpię zlewki
Łukasz - 2009-11-05, 16:41
też mogę odstąpić - jeden to motul, drugi elf , oba 10w40, jakby co zapraszam, możliwa wysyłka.
bujonik - 2009-11-05, 22:46
bo piszesz ze swoje teorie no nie moje teorie pisze co słyszałem.... na pewno swojego silnika bym tak nie skatował... kur to była przenosnia nie do Ciebie, bo ja pisze o czym słyszalem nie ze tak twierdze a Ty mi przypisujesz ze to moje teorie, z reszta nie tylko Ty.
metaldaw - 2009-11-06, 19:37
| bujonik napisa/a: | | bo piszesz ze swoje teorie no nie moje teorie pisze co słyszałem.... na pewno swojego silnika bym tak nie skatował... kur to była przenosnia nie do Ciebie, bo ja pisze o czym słyszalem nie ze tak twierdze a Ty mi przypisujesz ze to moje teorie, z reszta nie tylko Ty. |
teorie są przypisywane Tobie bo Ty tu o nich pisałeś nie są to ataki na twoją osobę tylko na te teorie, a skoro sam się to tych teorii nie stosujesz tym lepiej dla twojego auta
KeMoT... - 2009-11-11, 10:16
witam panowie
sprobuje wlac teraz Mobila polsyntetyka 10W40 co wy na to ? Jak radzicie sprobowac czy zostawic ten co jest teraz i jezdzic?
bujonik - 2010-01-16, 14:40
ja do swojej wlałem VALVOLINE VR1 RACING 10W60 i jest super silniczek chodzi cichusieńko klekotanie na ciepłym znikneło, klekotanie popychaczy przy rozruchu silnika zniknęło:D szczerze mówiąc wątpiłem że zmiana oleju pomoże a tu miła niespodzinka...co prawda olej jeden z najdroższych na rynku ale warto wydać 100zł więcej!
|
|