|
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
|
TECHNICZNE - Odpowietrzanie hamulców
SmasherE30 - 2004-04-22, 12:10 Temat postu: Odpowietrzanie hamulców Sory za beznadziejnie głupie pytanie, ale w E30 obwody pompy są podzielone na przód i tył.
1) Z przodu mamy śrubki w szczękach. Aby odpowietrzyć hamulce te śrubki się przekręca o pół obrotu za pomocą klucza oczkowego. A jakbym chciał je wymienić? To należy wypuścić płyn i na sucho można je cakowiie wykręcic i wkręcić nowe? Sory, ale nie robiłem tego nigdy, a zamówiłem nowe te śrubki, bo obecne są skorodowane, więc jak się odkręci to raczej się nie przykręci.
To jak je wymienić?
2) Z tyłu mam bębny. Jak odpowietrzyć cylinderek rozpieracza? Gdzie tam jest jakiś mechanizm do odpowietrzania? Czy jest taki sam? Gdzie?
Dzięki za konkretne i wyczerpujące odpowiedzi
Gość - 2004-04-22, 13:05
wykręcasz adpowietrznik i jak wkręcisz nowy to spuszczasz przez niego trochę płynu i powinno latać a w cylinderkach powinien być taki sam odpowietrznik jak z przodu tylko trzeba zajrzeć od strony amortyzatora
KWKPiotr - 2004-04-22, 13:20
Dokładnie tak jak artek napisał.
nie spuszczac płynu przy wymianie tylko odkręcic stary i szybko dawac 2 - troche płynu wyleci ale to chyba lepiej niz odpowietrzac całą instalacje.
SmasherE30 - 2004-04-22, 13:36
sorrki. Powinienem, na wstępie napisać, że na będącym w układzie płynie mi nie zależy. DOT 5.1 tylko czeka cały litr
sarna1 - 2004-04-22, 14:06
no to wykec odpowietrznik, pompuj w celu spuszczenia starego plynu, co chwila uzupelnijac jego stan nowym, nowy plyn przepchnie stary. Powymieniaj srubki a potem odpowietrz zaczynajac od tylnego lewego kola, pozniej tylne prawe, przednie prawe no i lewe.
Tylko nie naciskaj podczas wymiany sprzegla, bo dziala na tym samym plynie i jak zapowietrzysz to ci noga spuchnie od pompowania.
Wejdzie ok 0,4 0,5 litra plynu - odpowietrz najlepiej 2 razy. Powodzenia,
loko - 2004-04-22, 14:15
odpowietrzniki wyglądają tak samo z przodu i z tyłu, napewno znajdziesz... a co do nalewania nowego płynu to dopiero dolej jak już starego nie będzie w zbiorniczku.,.. żeby pompa ciągnęła już tylko nowy płyn..
SmasherE30 - 2004-04-22, 14:20
wiem
mam zamair spuścić ten co jest i dolać w zbiorniczek nieco nowego, założyć przewody, popompować pedał, aby oczyścić układ i wylac i wtedy dolać na prawue full, odpowietrzyć i jeszcze dolac na maxa.
P.S. Własnie się dopatrzyłem w ETK, nawet te śrubki maja te same oznaczenie
Jak kogoś to interesi to: 34 111 121 206
|
|