| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - mokro w silniku
Anonymous - 2005-01-17, 09:13
U mnie to samo, woda leci z okolic pompy. Pewnie pompa do wymiany, ale dokładnie nie wiem czy ją się naprawia czy tylko czeka mnie wymiana.
Ceny pomp yp 300,- w ASO oryginał, ZAMIENNIKI OD 170,- WZWYŻ.
Sam mam problem co wstawić.
pozdrawiam
duchPW - 2005-01-17, 11:58
zanim wymienisz pompę sprawdź dokładnie gdzie leci, bo może jakiś wąż nie trzyma np. w miejscu, gdzie się łączy z pompą.... i sika. Skoro sika, to powstaje ciśnienie, więc jednak dośc prawdopodobne, że pompę masz sprawną.
Koszt przewodu, czy cybanta jest znacznie mniejszy niż pompy.
henry - 2005-01-17, 12:03 Temat postu: Pompa wody Popieram , Piotr ma rację skoro jest cisnienie to raczej nie pompa.Miałem podobny przypadek ( Maleńka dziurka w wężu przy pompie ).Ale zerwany pasek klinowy mógł nadwyrężyć któryś z węży. Pozdrowienia - henry
Bruner - 2005-01-17, 16:38 Temat postu: Re: Pompa wody
| henry napisa³/a: | | Popieram , Piotr ma racjÄ™ skoro jest cisnienie to raczej nie pompa. |
Niekoniecznie, kumplowi w Nexii padla pompa, ale cisnienie bylo. Plyn uciekal przez cos w rodzaju odpowietrznika. Przy wymianie mechanik powiedzial ze to celowe rozwiazanie, cos w rodzaju zaworu bezpieczenstwa.
duchPW - 2005-01-17, 16:47
...dlatego raczej, a chodzi o to, żeby nie wymieniać pompy na pierwszy ogień - jak znaam zycie, to jeśli oddasz auto do mechanika (nie wnikam - różne mogą być przyczyny - brak narzędzi, odpowiedniego warsztatu itp.), to niejeden mechanik najpierw wymieni, a potem sie zastanowi jeśli to nie pomoże.... bo to nie jego kasa, tylko twoja, a on za robotę chętnie dwa razy weźmie i jeszcze bęzie mógł kręcić nosem, że mu głowę zawracasz
prawda jest taka, że nie widząc auta ciężko wyrokować, ale ja bym na początku starał się wyeliminować te usterki, które możn naprawić najmniejszym kosztem
co do twojego kolegi z tym ciśnieniem... to może utrzymywało sie ono jeszcze tuż po uszkodzeniu pompy, a wyciek nasąpił właśnie dlatego, że nie było obiegu, bo go zablokowała zepsuta pompa
BOR - 2005-01-17, 19:02
| Cytat: | | Niekoniecznie, kumplowi w Nexii padla pompa, ale cisnienie bylo. Plyn uciekal przez cos w rodzaju odpowietrznika. Przy wymianie mechanik powiedzial ze to celowe rozwiazanie, cos w rodzaju zaworu bezpieczenstwa |
Bo twojemu kumplowi uszkodzil sie uszczelniacz pompy, a nie sama pompa. Pompa daje wtedy normalne cisnienie, tylko czesc plynu wyplywa przez specjalny otworek w obudowie pompy zabezpieczajac przed zatarciem wirnika.
Uszczelniacz jest w wiekszosci pomp niewymienny - trzeba cala pompe wymienic.
W przypadku Qby moze byc podobnie. Trzeba postarac sie dokladnie zlokalizowac miejsce wycieku.
Qba - 2005-01-19, 15:37
Dokladnie tak to widze jak napisal BOR. Powiedzcie czy przejezdze jeszcze kilka km do wymiany, potrzebuje auta do pracy teraz pozyczylem od kumpla ale to na dwa dni a kaska dopiero w przyszlym tygodniu czy moze lepiej nie ruszac mojej malutkiej ?
henry - 2005-01-19, 22:58 Temat postu: Pompa c.d. Faktycznie , auta bym nie ruszał.W kazdej chwili może sie okazac ,że płyn leci "ciurkiem" i ubywa go w zastraszajacym tempie.
Jeździłem tez NEXIA jak kolega BOR'a i potwierdzam ,że takie zjawisko może wystapic ,bo sam tego doświadczyłem - PZDR - henry
loko - 2005-01-20, 13:16
jesli malo leci to mozesz jechac tylko wez sobie wode do baniaka
a co do pompy to jest tak jak mowi bor z tym uszczelniaczem...
Qba - 2005-01-20, 17:00
Pompa wymieniona i jest ok ja zapłaciłem za pompe 149zl firmy CAR ponoć dobra zakupiona w sprawdzonym sklepie
|
|