| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - ustawienie luzu zaworowego M20B27
bąku - 2009-06-14, 14:23 Temat postu: ustawienie luzu zaworowego M20B27 witam serdecznie wszystkich użytkowników,
rano po nocy na zimnym motorze ustawiałem luz zaworowy, ustawiłem na cisne 0,25 ciasne że z trudem wyjmowałem szczelinomierz i praktycznie niemogłem go włożyc spowrotem, po odpaleniu auto strasznie telepało i gasło więc za cia sno ustawiłem, jak radzicie panowie szczelinomierz ma się delikatnie przesuwac żeby było luzniej czy ustawic na większy luz niż 0,25 jednak księga zaleca właśnie 0,25
slawo - 2009-06-14, 14:26
ja mam ustawione 0.2 - jest idealnie dla ety
swietna reakcja na gaz! dziwne ze Ci telepala i gasla
kamil.k - 2009-06-14, 15:18
tez ostatnio ustawiłem na suwliwe 0.2 u siebie 0.25 nie wchodzi. obroty sie odrazu podniosły do góry po odpaleniu ale nic nie robiłem i komp po krótkiej przejażdzce sam wyregulował
bÄ…ku - 2009-06-14, 15:38
hmm a może czegoś niepodłączyłem bo czyściłem krokowca wymieniałem filtr paliwa i pare innych pierdół, skoro mówicie że wam chodzi na 0,20
ogólnie to odłączyłem aku żeby kompa zresetować i po ustawieniu jak odpaliłem to prychała prychała i gasła, zanim zacząłem regulować to sprawdzałem jak było ustawione i było suwliwe 0,25
kamil.k - 2009-06-14, 16:00
pojezdzic trzeba bylo troche jak odłączałes kompa to by sie samo naprawiło
MARAS - 2009-06-14, 16:54
Tak to jest jak nie mając pojęcia biorą się za regulację...
a) klucz oczkowy 22 do obracania wałem bo tylko dokłądnie ustawiona krzywka skierowana w dół pozawala dobrze wyregulowac luz ...regulowany zawór musi być zamkiniety.
b)klucz oczkowy 10 i mały precik lub klucz imbusowy 1,5 do regulacji rolki.
c)bierzesz trzy wartościu listków szczelinowmierza 0,20-0,25-0,30
d)ustawisz na 0,25 i ma się przesuwac listek z trudem (lekkim oporem) szczelinomierza pod regulowanym trzonkiem zaworu a rolką 0,20 ma latać luźno a 0,30 nie powinien dac się wsunąć
w przypadku mocno zużytych krzywek warto sprawdzić także czy taka sama wartość jest pomiedzy krzywką a konikiem (przeciwną stoną krzywki do zaworu) bywa że jest inaczej wtedy lepiej ustawić na krzywkach a nie na trzonkach zaworów...
co do prychania pewnie za ciasno ustawiłeś skoro piszesz że po wyjęciu listka szczelinowmeirza nie mogłes go włożyc spowrotem... wiec zawory za ciasno i zawory się nie domykały... UPS... albo i lewe powietrze... może gdzieś opaska nie dociągnieta lub któryś z króćców powiedizął do widzenia ze starosci i jest pękniety... nawet niewielka szczelinka w przypadku ety powoduje gaśniecie na wolnych obrotach, znam to z autopsji
A kichanie odpowietrzanie pokrywy zaworów nie jest zapchane lub nieszczelne?
bÄ…ku - 2009-06-14, 17:26
| Cytat: | | A kichanie odpowietrzanie pokrywy zaworów nie jest zapchane lub nieszczelne? |
nie tam wszystko jest dobrze poskręcane, zrobie tak jak mówisz i zobaczymy
MARAS - 2009-06-15, 09:25
| bÄ…ku napisa³/a: | | Cytat: | | A kichanie odpowietrzanie pokrywy zaworów nie jest zapchane lub nieszczelne? |
nie tam wszystko jest dobrze poskręcane, zrobie tak jak mówisz i zobaczymy |
Kiedyś tez w jednym przypadku byłem na 110% przekonany że to nie lewe powietrze... dwa dni kminiłem zanim znalazłem pękniecie gumy przepływomierza przy samej opasce 8-10mm szczelinka
kamil.k - 2009-06-15, 09:45
zatkaj reka dolot do sie dowiesz czy ciągnie lewe powietrze .reki ci nie urwie ale jak bedzie miał lewe powietrze to silnik nie zgasnie i bedzie słychac gdzie zaciąga powietrze
|
|