BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - przytarcie na zderzaku - jak usunąć??

Domel - 2005-01-10, 13:53
Temat postu: przytarcie na zderzaku - jak usunąć??
Witam,

Mam przytarty zderzak - na czarnej listwie (ślady po poprzednim włascicielu). Próbowałem już pasty TEMPO ale nic nie daje :( Myślałem też o papierze ściernym ale boje się, że pozostaną ślady.
Macie jakiś patent na usunięcie takiego przytarcia??
Może są do tego jakieś środki.

Pozdrawiam

slawo - 2005-01-10, 15:28

Zalezy jak glebokie jest to przetarcie?
bachus - 2005-01-10, 20:07

jezeli jest listwa lakierowana mozna uzyc papierku takiego 1500 - 2000 i zmatowic a następnie pastą polerską (profesjonalną) + filcem polerowac - ja naprawiłem kiedys tak ryse na drzwiach, a sposób polecił mi fachowiec od lakierów.

Jezeli chodzi ci o listwe taka jak są w E30 / 28 etc. i jest głęboka - mozesz uzyc papiery grubszego dla zrównania, zywicy dla wypełnienia i delkatniejszego papieru dla wygładzenia, następnie psiknąc matem czarnym i przetrzec zrodkiem do polerowania aut - bezbarwnym lub czarnym co da efekt półmatu jednak nie do osiągnięcia raczej (byc moze sie tu myle) farbą "półmat"

Domel - 2005-01-10, 22:15

Witam,
Tak to wygląda:

W rzeczywistości wygląda to troche lepiej ale foty były robione w nocy z lampą błyskową. To nie jest białe. Tam nei ma śladu lakieru. Wygląda jakby przytarł o jakiś murek albo coś chropowatego.

BADYL - 2005-01-10, 22:19

Odkrec ten element,umyj,pote, zetrzyc troszke papierem sciernym moze byc na poczatek 800,pozniej połóż szpachle,zetrzysz papierem zeby wypełniło ubytki,nastepnie to sie nazywa FILER - i znowu papierem do uzyskania odpowiedniej gładkosci.Idz do sklepu kup farbe do malowania plastyków i psiknij,Efekt murowany - miałem tak zrobiony cały zderzak tylni w swojej staje E30 i wygladal jak nowy kazdy sie pytał gdzie go dostałem.
bachus - 2005-01-10, 23:00

no to po fotkach widze ze nic strasznego zrób jak mowiłem czy jak Kirek mówił, w sumie podobnie, juz myslałem ze cos gorszego ale tego nie bedzie trudno usunąc ;]
Domel - 2005-01-11, 07:41

Wielkie dzięki chłopaki.
Jak tylko znajde troszke czasu to się za to zabiore.
Pozdrawiam

Domel - 2005-01-14, 08:29

Wielkie dzięki :D
Powiedzcie mi jeszcze jak zdjąć tą listwe. Nie chce jej połamać.

Zbychu - 2005-01-14, 11:03

Zdejmujesz zderzak i od wewnątrz rozpinasz takie zatrzaski
sarna1 - 2005-01-14, 11:31

a jak sie nie uda to taka listwa kosztuje 60 pln ;) - wiem bo ostatnio bylem zmuszony zakupic :)
Domel - 2005-01-14, 14:55

Wielkie dzieki za odpowiedzi.

Sorki, że tak sie wypytuje ale to jest moja pierwsze beemka i dla niektórych te rzeczy są oczywiste.
Powiedzcie mi w takim razie jak zdjąć zderzak?? :oops:
niegdy tego nie robiłem.

Domel - 2005-01-16, 21:41

Dzisiaj chciałem odkręcić zderzak .... i niestety.
Nie moge ruszyć śruby. Jest tak zapieczona, że złamałem klucz a śruba ani drgneła. WD40 też nei pomogło :(
Wyprawke już mam wiec pomauje na razie bez zdejmowania a jak bede miał czas to podjade do jakiegoś majstra i niech mi to odkręcą.

bachus - 2005-01-17, 18:33

jak WD40 nie pomaga spróbuj coca colą :) podobno pomaga na wszystko !! :idea: