BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - zmiana silnika z 1.6na 2.5.

pudzian - 2004-12-31, 12:13
Temat postu: zmiana silnika z 1.6na 2.5.
witam mam w planach na wiosne zmienic silnik tak jak w temacie mam pare pytan.

1.gdzie najlepiej kupic silnik,zastanawiam sie nad sciagnieciem calej bemki 2.5.rozbita aby silnik byl sprawny.

2.czy duzo jest zabawy z przelozeniem takiego silnika i duzo bede musial przerabiac.czy ktos z obecnych na forum robil juz takie cos.

dzireki za kazda odp.pozdrawiam.

zycze wam w nadchodzacym roku obysmy mniej mieli problemow z naszymi bemkami .wszystkiego dobrego :twisted:

Bruner - 2004-12-31, 12:24

Napiszjaki masz samochod, E30? Pozatym o jaki 2.5 Ci chodzi? M20? M50?
pudzian - 2004-12-31, 12:26

tak mam e 30 a silnik chce ten ktory ma wiecej konii :wink: pozdrawiam
HyenoX M42B18 - 2004-12-31, 12:28

jak myślisz o zmianie silnika to pomysl równiez o zmianie tylnego zawiasu na tarcze jezeli teraz ich nie masz no i przednie kopyta na tzw grube

a roboty troche jest to zalezy jaki masz model bazowy

ale fachowców tu nie brakuje to sie zaraz posypią odpowiedzi jak z rękawa 8)

pudzian - 2004-12-31, 12:34

no mam taka nadzieje ze sie czegos dowiem moze ktos by mi to zrobil :wink: bo sam tego nie zrobie :oops: i tak panowie
nokerman - 2004-12-31, 12:37

jak chcesz wciepać M50 to wal do Arniego

on dokonał tego cudu, i z tego co mówił niejest to łatwa robota, noi opatrzył sie na kupe ludzi pukających sie w czoło :lol:

ale efekty są znakomite :wink:

a jak chcesz M20 to możesz w moim popatrzeć co i jak i z czym i do czego :wink:

pozdro

pudzian - 2004-12-31, 12:48

ten m 20 taki jak ty masz to ma 170koni a ten m 50 ile ma.a i skad jest ten koles co wlozyl taki silnik :wink: pozdrawiam a i niewiesz ile go to wszystko wynioslo ja chba wlasnie sciagne sobie cala bemke 2.5 z niemic lekko lub bardziej rozbita mysle ze to bedzie lepsze rozwiaznie niz kupowac wszystko w polsce ja myslicie pozdrawiam :twisted:
Bruner - 2004-12-31, 12:51

M 50 ma 192 konie. Jak chcesz zobaczyc jak to wymiata to obejrzyj filmik z Tarnowa i zobacz z jaka latwoscia kreci kolka czarna E30 z uchylona maska. Jak dobrze pamietam to Arni jest chyba z wawy albo z okolic. Apropo tej uchylonej maski na filmie, wie ktos po co to bylo? Problemy z chlodzeniem, czy co?
Marcin - 2004-12-31, 13:13

Jasne, ze chodzi o jak najlepsze chlodzenie silnika, hehe. Przeciez przy kreceniu poiwiew witaru jest zaden a auto wycicska z siebie siodme poty.

Pudzian jesli chcesz to zrobic taniej i latwiej to lepiej wszczep sobie M20B25 z E30 gdyz z silnikiem M50 jest sporo zabawy a i koszta rosna. Nawet gdybys chcial przywiez z Reichu rozbita Beemke to na pewno tansza bedzie 325i E30 (silnik M20B25) niz 325i E36 (silnik M50B25). Poza tym bedziesz mogl od razu zaadaptowac bez wiekszych problemow z E30 tylnia i przednia zawieche.

pudzian - 2004-12-31, 13:29

no pewnie ten wloze m 20 i tak penie juz bedzie fajnie latala bokami :lol: a poztym masz duzo racji wszystko se przeloze zawieszenie ,most,wal,pompe paliwa.i wszystko.orjetujecie sie jakie sa koszta przelozenia i jak stoja takie bmki w raichu.pozdrawiam :twisted:
HyenoX M42B18 - 2004-12-31, 13:57

Do pudziana:
czy ty człowieku wogóle nie czytasz forum, giełd typu mobile, itd :?: :evil:

nie wiesz ile koników ma M50 2.5 , poczytaj troche inne strony o BMW i dowiedz sie czegos wiecej o tej marce - a wiesz chociaz na jakim paliwie jezdzisz czy to tez mamy ci powiedzieć :?: :evil:

Ile stoja beemki w landach no to masz www.mobile.de i nie zgrywaj głupka

Ogólnie:
Ludzie czytajcie troche o tym czym jezdzicie a nie z byle gównem na forum i robicie śmietnik

Bruner - 2004-12-31, 14:08

Hyenox, spokojnie, nie unos sie tak. NIe kazdy musi sie znac na wszystkich oznaczeniach, znac na pamiec dane techniczne itp. Moze samochod to nie jest dla niego najwazniejsza rzecz w zyciu, moze nie ma czasu na siedzenie w necie i szukanie itd. A moze ma beemke od niedawna i jeszcze wszystkiego nie kuma? Kolega pojawil sie na forum niedawno, skad wiesz czy nie kupil samochodu 2 tygodnie temu i jeszcze wielu rzeczy nie wie? W koncu po to jest forum zeby pytac. Tymnardziej ze tematu o przeszczepie M50 do E30 nie pamietam, a jestem na tym forum od ponad pol roku. Jak kazdy bedzie tak reagowal to niedlugo nikt nie bedzie o nic pytal, bo sie bedzie bal ze dostanie zjebke, a kazdy nowy ucieknie stad szybciej niz sie zapisal.
HyenoX M42B18 - 2004-12-31, 14:18

i tu sie mylisz ,

bo najpierw sie szuka, a jak sie nie zajduje to sie pyta :!:

to jakby kazdy pytal o to co mu ślina na jezyk przyniesie to własnie sa tego efekty ze sie śmietnik zrobil na forum

pytanie o moc M50 -, to jakby poszukał w necie to by mu korona nie spadla

no i pytanie po ile są beemki w niemczech to juz lekka przesada,

jak ma czas na pisanie głupich pytań to niech lepiej spozytkuje je na szukanie info w necie

pudzian - 2004-12-31, 14:28

znam te stronki mobile i autoscout24de ale na nich wiekszosc cen to sciema. paru kumpli pojechalo wlasnie z tych stronek i byly calkiem inne samochody niz te co na zdjeciu!!!! po co mam szukac w necie, jak moge dostac odpowiedz na forum?!!! a jak cie nie interesuje to po co sie udzielasz???? :mrgreen:
sarna1 - 2004-12-31, 14:30

lepiej sprzedaj swoja betke i kup 325 - po co sie bawic w swapowanie auta na takie jakie wychodzilo seryjnie - pomysl.....
Marcin - 2004-12-31, 14:51

sarna1 napisa/a:
lepiej sprzedaj swoja betke i kup 325 - po co sie bawic w swapowanie auta na takie jakie wychodzilo seryjnie - pomysl.....

Pomysl genialny i zarazem prosty!!! To chyba najlepsze co mozesz zrobic :D

kicha - 2004-12-31, 15:21

Jasne ja tez sie zastanawialem na swapem z 1.8 iS na 2.5 i doszedlem do wniosku ze taniej mnie wyniesie kupno E30 juz z takim silnikiem niz ladowanie do mojej. Za duze koszta no i oczywiscie nie bedzie wygladalo jak w oryginale :) wiec pudzian lepiej sprowadz sobie 2.5 litra lekko puknieta niz swapoj do swojej.
sarna1 - 2004-12-31, 15:33

dokladnie - a kase ktora bys muisal zaplacic za swapowanie przeznacz na remoncik 325 - bo jak to w zyciu - idealnej beemki nikt nie sprzedaje :)
Miki - 2004-12-31, 15:40

sarna1 napisa/a:
- bo jak to w zyciu - idealnej beemki nikt nie sprzedaje :)

a jak już sprzedaje to nieżle zazwyczaj się ceni :idea:

Menel - 2004-12-31, 15:58

ja zmienialem z 1.8 m10 kiedys na 2.3 m20 i nie wiedzialem ze tyle z tym roboty bedzie.poszlo do wymiany prawie wszystko ...hehe lepiej by napisac czego nie wymienilem..podstawowe sprawy to:lapy pod silnik,chlodnice.skrzynie,wal,amorkii inne bzdety tzw laczniki itd.wiecej zachodu niz to warte.lepiej sprzedac za grosze ta twoja beemke i kupic np. lekko rozbita w tej samej cenie a kase przeznaczona na zakup 6garow przeznaczyc na wyklepanie jej.na sciagniecie z raichu juz chyba nie zdarzysz z rejestracja...
pudzian - 2004-12-31, 16:29

No chcialem sprzedac swoja ale nie mam kupca.tyle tego zlomu nasciagali, że za grosze jej nie sprzedam. :wink: jak to z rejestracja nie zdaze. slyszalem ze nowe przepisy maja obowiazywac dopiero od marca. dzieki za odpowiedzi chlopaki. pomysle nad tym, pozdrawiam :twisted:
Bruner - 2004-12-31, 18:00

Czyli uzgodnilismy ze nie warto przeszczepiac M20B25. A co z M50B25 albo M30B35? Jaki to mniejwiecej koszt, co trzeba wymienic, ile przy tym roboty (domyslam sie ze duzo)? No i jakie widzicie plusy i minusy (nie swapa wogole, tylko tych konkretnych silnikow)? M30 na pewno ma wiekszy power, ale czy tytm sie da wogole jezdzic? Rozklad mas sie robi chyba troche nieciekawy (tzn duzo ciezszy przod i lekki tyl na ktory ma byc przeniesiona duza moc)
Marcin - 2004-12-31, 18:22

Pogadaj z Alexejem, on ci powie jak sie jezdzi rekinem z M30B35.
Znajdziesz go wsrod uzytkownikow Beemka-Klub albo http://www.forum.bmw-orr.org/.

Mozesz tez zobaczyc ile on mial roboty z takim swapem tutaj
http://www.reef.eu.org/rekin315/

Menel - 2004-12-31, 18:48

Cytat:
M30 na pewno ma wiekszy power, ale czy tytm sie da wogole jezdzic? Rozklad mas sie robi chyba troche nieciekawy (tzn duzo ciezszy przod i lekki tyl na ktory ma byc przeniesiona duza moc)

powiem ze 3.5 w e30 jest nie do opisania.moich dwoch kumpli mialo 3.5 w e30 i miazga.jedna biala z klatka w srodku na waskiej lampie 4d a druga srebrna tez waska lampa 2d z otwocka.zadne dlubniete 2.5 (powyzej 200koni)nie mialo takiego odejscia jak taka seria 3.5.a co najlepsze byly zagazowane...i palily mniej gazu przy spokojnej jezdzie niz zagazowane 2.5.obciazyc tyl mozna butla pelna z gazem i bakiem benzyny...
i wlasnie jak ktos ma zamiar zeswapowac swoje bete na 2.5 to radze od razu 3.5.cena taka sama i przerobki tez a moc i moment lepszy...

ChriS - 2004-12-31, 18:58

Mam przeszczepiony M50B20,ale przedtem siedział M20B20 więc zawiecha hamulce i skrzynia zostały stare.Kupiłem komplet z osprzętem,więc wymiana miała być prosta-ale nie była-parę miesięcy bez samochodu.Ogólnie jestem zadowolony,teraz chodzi mi po głowie 2.8 z E-36.Pzdr.[/list]
Bruner - 2005-01-01, 14:20

Cytat:
Mozesz tez zobaczyc ile on mial roboty z takim swapem tutaj
http://www.reef.eu.org/rekin315/

Fajna stronka. Roboty i problemow naprawde duzo, ale gosc pisze ze przeszczep do E30 jest duzo prostszy.
Cytat:
palily mniej gazu przy spokojnej jezdzie niz zagazowane 2.5.

Wiesz moze ile taki potwor wciaga? Powiedzmy ze przy normalnej, spokojnej jezdzie.
No i co z zachowaniem w zakretach? Ktos tu kiedys pisal (chyba w jakims poscie o tuningu ety) ze mial rekina z M30 i kiepsko sie prowadzil, w E30 bedzie to samo? W koncu M20 tez lekki i maly nie jest, wiec nie powinno byc tak zle

cinek_sw - 2005-01-01, 17:15

Cytat:
M30 na pewno ma wiekszy power, ale czy tytm sie da wogole jezdzic? Rozklad mas sie robi chyba troche nieciekawy (tzn duzo ciezszy przod i lekki tyl na ktory ma byc przeniesiona duza moc)

jasne że się da trzeba tylko wiedziec kiedy i jak się obchodzić z gazem, bo mozna niespodziewanie obejrzeć świat przez boczną szybe :wink: (raz tak zrobiłem i mam nauczke na całe życie :D )
Cytat:

a co najlepsze byly zagazowane...i palily mniej gazu przy spokojnej jezdzie niz zagazowane 2.5

nie wierze ze 3.5 pali mniej niż 2.5 (no chyba ze mówimy o trasie a nie mieście ale i tak zuzycie zblizone powinno być)
Cytat:

obciazyc tyl mozna butla pelna z gazem i bakiem benzyny...

eee duzo to chyba nie da przy takim stosunku mocy do masy... i tak o bączka nietrudno
Cytat:

i wlasnie jak ktos ma zamiar zeswapowac swoje bete na 2.5 to radze od razu 3.5.cena taka sama i przerobki tez a moc i moment lepszy...

cena taka sama??, jasne chyba nie bardzo... proponuje jak już to wsadzic M20B27, myśle że to pewnien kompromis pomiędzy osągami a zużyciem paliwa...

Bruner - 2005-01-01, 17:31

cinek_sw napisa/a:
jasne że się da trzeba tylko wiedziec kiedy i jak się obchodzić z gazem, bo mozna niespodziewanie obejrzeć świat przez boczną szybe :wink: (raz tak zrobiłem i mam nauczke na całe życie :D )

Do tego nie trzeba M30, ja kiedys wykrecilem altonena kaszlem :D Co prawda na sniegu, ale jednak
Cytat:

Taka sama tzn jaka? Nie liczac zakupu silnika, z jakimi mniejwiecej kosztami trzeba sie liczyc?

kicha - 2005-01-01, 18:04

Moze mnie zaraz troche zjedziecie ale coz mowi sie trudno ale wg. mnie to po jaki BLUZGU BLUZGU chcecie wlozyc zalozmy te 3.5 litra do E30 i je zagazowac :evil: :evil: :evil: jak juz chcecie sie pobawic w krecenie kwadracika to albo moc albo oszczednosc bo dla mnie to sorry za wyrazenie ale glupota zagazowac taki silnik :x :x :x . Wiem ze trudno w dzisiejszych czasach o pieniadze (znam ten problem wszystko laduje w bumetke) ale albo MOC albo oszczednosc :P :P . To jest tylko moje zdanie. Wkoncu takie potworki musza sie dobrze odzywiac bo inaczej bylyby mulami :D :D
Marcin - 2005-01-01, 18:08

I znowu sie zacznie gadanie o lpg. Wracamy do tematu czyli swap silnika a nie zagazowanie silnika. O lpg na tym forum to juz ksiazke napisano!!!
Menel - 2005-01-01, 19:25

Cytat:
jak juz chcecie sie pobawic w krecenie kwadracika to albo moc albo oszczednosc bo dla mnie to sorry za wyrazenie ale glupota zagazowac taki silnik . Wiem ze trudno w dzisiejszych czasach o pieniadze (znam ten problem wszystko laduje w bumetke) ale albo MOC albo oszczednosc

a tu sie mylisz kolego...bo w e30 335 masz 2 w jednym!!!i moc i oszczednosc!..kazda 325(nawet swieza nie zagazowana) ojezdzalismy ta biala 335(na wlaczonym gazie) hehe..krecilismy tylko do 2500-3000 obr.i wystarczalo gdzie 2.5 musialo krecic po 5000-6000obr.
postaram sie zaprosic kumpla tu na forum od tej 335 i troche moze wam popisac jak bylo faktycznie..ile palila(gazu),ile miala do 100km/h,po co ta klatka w srodku i ile dal za swapa.u znajomych w okolicach otwocka 3.5 ze skrzynia po znajomosci mozna wyrwac za 1500-1800zl wiec tyle samo co normalnie m20 2.5

Miki - 2005-01-01, 20:00

przeciez mozna wykorzystac instalacje LPG do tuningu silnika, podobno wtedy juz slabo jezdzi( czy moze nie jezdzi) na Pb i sa problemy z odpalaniem zimnego silnika, ale moc jest wyzsza niz na beznynie.

---------------
swoja wypowiedz oparlem na artykule z Gt(niestety nie pamietam nr bo nie chce mi sie teraz szukac) gdzie zostal opisany Nissan Almera po takim wlasnie tuningu

ChriS - 2005-01-01, 23:34

Pamiętam ten artykuł.Gościu wydał masę kasy na tuning instalacji by osiągi były lepsze niż na benzynie(nie do końca mu się udało)-za te pieniądze można by się pokusić o wstawienie jakiegoś ekstra silnika np. M52B30 231 KM-nowoczesny silnik lekka E30 to i spalanie powinno być do przyjęcia.
Bruner - 2005-01-02, 00:24

kicha napisa/a:
po jaki BLUZGU BLUZGU chcecie wlozyc zalozmy te 3.5 litra do E30 i je zagazowac :evil: :evil: :evil:

A kto mowi o zagazowaniu? Ja sie tylko pytam ile moze palic E30 z takim silnikiem. A jak juz przy temacie gazu jestesmy, to podzielam zdanie Menela - niech nawet zdechnie troche koni, to i tak jeszcze zostaje ich wystarczajaco duzo :wink:

Pawel-e30 - 2005-01-02, 14:13

Menel co do spalania gazu 335 (byłej bartka) to około 20l gazu z tego co rozmawiałem z nowym właścicielem jej.
A jak jest ze spalaniem m20B25? (oczywiście mowa o gazie)

loko - 2005-01-02, 18:13

menel, przestań już się chwalić tą 335 bo jak nie pokażesz to i tak ci nikt nie uwierzy... moja eta by jej siedziałą na :cenzura: ... a te 2,5 ktore on ganial to pewnie jakieś trupy... albo zagazowane :lol: ( w sumie na jedno wychodzi) chcesz to nie ma problemu, mogę ci podstawić conajmniej 2 2,5.... po których może przestaniesz się lansować... :-/
Menel - 2005-01-02, 19:14

sam wyluzuj czlowieku "nara"... gdybym sie lansowal to bym napisal ze sam mialem 335 a jak na razie to tylko e30 2.8 ....i sam przestan sie chwalic ta swoja niby eta bo i tak ta biala kumpel robilby cie jak chcial...niestety juz wydoroslal z takich bzdetow jak sciganie itd wiec nic pokaze jedynie to moge zaprosic go na forum i moze cos napisze bo jak narazie nikt tu sie nie wypowiadal z jazdy czyms mocniejszym niz 220 koni(chodzi o e30)
Cytat:
co do spalania gazu 335 (byłej bartka) to około 20l gazu

ta tez 335 mialem na mysli bo znam poprzednich 3 wlascicieli z rzedu ale poza nia znam jeszcze 2 335 z warszawy.
jedna z nich po miescie spalala okolo 15-16 litrow gazu a w trasie okolo 12 przy predkosci 160-200.

cinek_sw - 2005-01-02, 19:20

Panowie!!!!!!! chyba odbiegamy od tematu!!!!!!!!!!!!!! ludzie nie róbcie przedszkola z tego klubu!!!!!!!!!! :evil: :evil: :evil: :evil: porsiłbym o kontynuowanie tematu o swapie silnika, albo zamknięcie bo robi się gnój delikatnie mówiąc.... :(
Menel - 2005-01-02, 19:38

spoko cinek...moja koncowka chyba juz byla na temat...
jedna z tych 335 miala silnik od 635csi cos okolo 286 koni,pozostale to zwykle 218 kucy.
wiecej nie bede pisac o beemkach kumpli bo przeciez jak to loko mowi wychodze na chwalipiete.
a teraz kto chce to chlusniem bo usniem...mojego taniego winka <--------

Bruner - 2005-01-02, 19:58

Loko chcesz powiedziec ze wstawianie 3,5 nie ma sensu? Za te same pieniadze nie wyciszniesz raczej tyle z M20
loko - 2005-01-02, 22:45

ależ nie... wydaje mi się jednak że m50 w 2.5 będzie lepsze.. jest nowszy i oszczędniejszy...

co do 3.5 to z dobrze dłubniętymi 2.5 są po prostu słabe i tyle oczywiście jeśli mówimy o 218 konnym 3,5 a nie o tym z 635csi..... skąd ja niby miałem to wiedzieć? jeśli tak jest i to działa to moje gratulacje.

HyenoX M42B18 - 2005-01-02, 22:57

menel napisa/a:

jedna z tych 335 miala silnik od 635csi cos okolo 286 koni,pozostale to zwykle 218 kucy.
<--------

a od kiedy zwykle 635 csi ma 286 PS :roll:

loko - 2005-01-02, 23:09

M635csi miały 286KM i pewnie to ten silnik... tyle że to jest jednostka 24-ro zaworowa :-)
HyenoX M42B18 - 2005-01-02, 23:14

domyślam sie,
ale MENEL nic nie pisał o silniku z M

loko - 2005-01-02, 23:16

na początku wogóle nic nie napisał że w jednej z nich jest 24-ro zaworówka... bo 12 zaworówki to ja ganiam swoją etą... :-)

ale 24 zaworówka to potęga :-)

Menel - 2005-01-03, 00:05

Cytat:
a od kiedy zwykle 635 csi ma 286 PS ?

jak dla mnie to zwykle 635csi mialo 211-218 koni a wychodzily jeszcze m635sci ktore mialy 286 kucy .
kumpel mial brify i reszte papierow ze sciagniecia tego silnika z opisem pochodzenia motoru itd.wyjety byl w raichu z m635csi.moc 286km ale wygladal jak zwykly silnik kirka a przeciez jego alpina tez ma tyle i wyglada zwyczajnie...

loko - 2005-01-03, 00:09

no to nieźle zamieszane... bo silnik z m635csi to 24 zaworki... i ten własnie ma 286KM...

kirka ma bodajże 250coś tam... czyli 30 mniej... ale to jest nadal M30 a nie S38

HyenoX M42B18 - 2005-01-03, 00:13

to ktos tu kłamie lub nie wie o czym mówi , jak ja juz tez nie wiem,
zaraz sie okaze ze to alpina była 8)

Menel - 2005-01-03, 00:25

moze i faktycznie namieszane ale dla mnie 635csi to zwykle m30 3.5 litra 218 kucy w 6tce i takie daje przyklady:
http://www.autoscout24.pl...m=&euroto=&zip=
http://www.autoscout24.pl...m=&euroto=&zip=

duchPW - 2005-01-03, 00:27

ech Panowie - czepiacie się słówek - skoro się nie kochacie, to nie trzeba tak publicznie.... poczekajmy - menel obiecał zaprosić kolegę na forum - niech kolega napisze i będziemy wiedzieć.... wtedy się okaże, albo nie okaże, a na razie, to te gadki są troche bez sensu
HyenoX M42B18 - 2005-01-03, 00:33

ja proponuje jakies dowody:
- zdjecia, itd

bo ja moge tez zaprosic kolege zebyc coś powiedzial , a moze ten jego kolega zna sie tyle co on :?:

bez urazy dla MENELA ale to trzeba wszystko wyprostowac bo tu sie jak ktos wyzej wspomnial troche namieszalo i sa nieporozumienia

takze CZEKAMY

Menel - 2005-01-03, 00:36

ale ja nic nie mam do tych kolesi...wiec juz daje sobie spokoj z tym tematem..jutro wejdzie ten koles i napisze wszystko o tej 335 w nowym poscie...
BADYL - 2005-01-03, 00:38

TIA I ZAMIAST WYJASNIENIA CO TRZEBA ZROBIC ZEBY WYMIENIC 1,6 NA 2,5 TO ROZMOWY O :cenzura: MARYNY A JA MAM ZŁOTA KACZE NA UWIĘZI MA 6 LITRÓW POJEMNOSCI I 72 ZAWORY.

ZAMYKAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!