| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Kreci ale nie odpala:( Pomocy... 316 1.8 86r.
Anonymous - 2004-12-30, 16:46 Temat postu: Kreci ale nie odpala:( Pomocy... 316 1.8 86r. Od pewnego czasu mialem klopoty z odpaleniem furki... tzn przy niskich temp.. lapal za ktoryms razem... Ostanio przestal mialem sytuacjie taka ze nie odpallil... prawie rozladowalem akumulator... po godzinie postanowilem znowu sprobowac.... ledwie akumulator dawal ale odpalil... pojezdzilem znowu troche... i na drugi dzien juz kompletnie zdech:( mowili mi ze akumulator... znmienilem... mowili mi ze kable wysokiego napiecia zmienilem... teraz bede sprawdzal swiece... chociaz byly przeswietlane miesiac temu... czego to moze byc wina? Miał ktos do czynienia z takims czyms? co to wogole moze byc?
Miki - 2004-12-30, 16:50
napisz co za silnik masz
a tak samo mialem w zeszlym roku i tylko regulacja zaworow pomogla
gdzies tu masz podane dane jaki wartosci ustawic dla konkretnego silnka jak sie nie myle post autorstwa Dziadzi
HAMANN E30 - 2004-12-30, 16:51
przyczyn moze byc wiele,ale powinienes do tego sprawdzic kopułke w jakim jest stanie.Zwróc uwage czy działa Tobie automatyczne ssanie bo jak piszesz,wynika ztego,ze nie możesz odpalic furki na zimnym silniku.Sprawdz raz jeszcze:przewody,świece,cewke zapłonową,kopułke a nawet palec rozdzielacza,jesli bedą jakieś zabrudzenie to je usuń i spróbuj odpalic gablotę.
z tego co kolega napisał to na moje ma motorek M10B18
Anonymous - 2004-12-30, 17:01
Silniczek 316 1.8 - gaznik 86r. dzieki za pomoc... jutro biore sie za sprawdzanie. Pozdrawiam
HAMANN E30 - 2004-12-30, 17:14
Jak bedziesz ustawiał luzy na zaworkach to masz tu wartości do Twojego silniczka:
Luz zaworów ssących zimne/gorące :0.2mm
Luz zaworów wydech. zimne/gorące :0.2mm
SmasherE30 - 2004-12-30, 17:24
Niedrozność kanaów w gaźniku ... teraz przerabiam to z pewnym kitajskim produktem. Wali wachą w powietrze normalnie. Poza tym jest okropnie usyfiony. Zdejmij filtr powietrza i zobacz w jakim stanie jest u Ciebie
sebo - 2004-12-31, 01:35
moim zdaniem jezeli juz odpalisz i jest ok i potem gdy silnik masz w miare cieply to ci pali bez problemu to prawie na 100% zawory mialem tak w kaszlaku na pierwsze odpalenie marnowalem dwa akumulatory a potem jak juz sie rozgrzal to bez zadnych problemow odpalal a jezeli ci nie odpala rowniez na cieplym to tak jak pisze samsher rozbierz gaznik wyczysc i wyplucz wszystko na blysk i powinno byc ok
pudzian - 2004-12-31, 13:41
ja bym proponowal sprawdzic pompe paliwa ja tak mialem juz mi sie zatarla raz ale ja elektryk odreanimowal pozdrawiam
Miki - 2004-12-31, 15:36
| pudzian napisa/a: | | ja bym proponowal sprawdzic pompe paliwa(...) juz mi sie zatarla raz |
człowieku jeśli jeździsz "na rezerwie" to co sie dziwisz
Miki - 2004-12-31, 15:37
nopic właśnie nie napisałes czy przy rozgrzanym silniku odpala bez problemu czy tez "cudem" zalapie?
Anonymous - 2005-01-01, 21:16
Odpala od reki jak sie rozgrzeje przez caly czas... Pozniej nie ma z nim problemow... No a jak jest zimny i stal przez 2 noce to ostatnio zrobil mi ten kibel... jak jest zimny jest dosc nierowna praca sielnika na wolnych obrotach... Wiec trzeba zaczac od zaworow:>
Miki - 2005-01-01, 23:21
prawie na 100% zawory.Chociaz to co radzil Smasher tez zrob napewno nie zaszkodzi. Na szczescie zima jakims cudem jest łagodna (odpukać ) bo jakby bylo -20 stopni to autko by odpalilo ale raczej tylko przez rozciaganie
Pawel-e30 - 2005-01-02, 14:18
| łosiek napisa/a: | | pudzian napisa/a: | | ja bym proponowal sprawdzic pompe paliwa(...) juz mi sie zatarla raz |
człowieku jeśli jeździsz "na rezerwie" to co sie dziwisz |
Łosiek jak jesteś taki mądry to wytłumacz mi dlaczego mi się pompa zatrazła?
Ps. Miałem w baku zawsze minimum 20l PB.
pudzian - 2005-01-02, 17:18
losiek jest chyba tylko mocny w gebie zobaczymy co odpisze na twoje pytanko pewnie skoczy po weekendzie do jakiegos znachora i sie dowie a tak apropo to mialem w baku okolo 35litr jak mi sie zatarla pompa pozdrawiam
Miki - 2005-01-02, 22:22
| pudzian napisa/a: | losiek jest chyba tylko mocny w gebie |
wow to my sie znamy?? sorry bo nie przypominam sobie
----------
Pawel nie odpowiem Ci ale napisałem tak z własnego doswiadczenia bo jedyne znane mi przypadki zatarcia pompy to jazda bez paliwa. ale coz czlowiek cale zycie sie uczy. Przykro mi tylko ze niektorzy tego nie rozumieja i maja powod do pojechania po kims i jego niewiedzy
Anonymous - 2005-01-02, 23:24
Z jezdzeniem na rezerwie nie ma mowy... Narazie pomoglo przeczyszczenie swiec, kopolki,nowe kable wysokiego napiecia... po dlugiej chwili odpalil w koncu ( oczywiscie z akumulatora znajomego bo ten padl)... Jak narazie teraz odpala bez problemu... moze to wina temeraturki...jeszcze tylko pozostaje zawory ustawic w najblizszy weekend... Pozdrawiam...
Pawel-e30 - 2005-01-04, 19:22
| łosiek napisa/a: | | pudzian napisa/a: | losiek jest chyba tylko mocny w gebie |
wow to my sie znamy?? sorry bo nie przypominam sobie
----------
Pawel nie odpowiem Ci ale napisałem tak z własnego doswiadczenia bo jedyne znane mi przypadki zatarcia pompy to jazda bez paliwa. ale coz czlowiek cale zycie sie uczy. Przykro mi tylko ze niektorzy tego nie rozumieja i maja powod do pojechania po kims i jego niewiedzy |
Łosiek jeśli uważasz że ja ci w którymś momencie pojechałem to dawaj na pw
Go - 2005-01-04, 19:41
nie pawel penie omnie mu chodzi tak losiek sie wkorzyl ale mnie denerwoje jak ktos pier####jak sie niezna i mowi.
pudzian - 2005-01-04, 19:44
tz o pudziana mu chodzi pewnie noi tak czyli omnie 8)
SmasherE30 - 2005-01-04, 23:01
nopic, a nie zagladałes w gaźnik? (tak z ciekawosci pytam )
korzuch - 2005-01-05, 08:41
yo!
Mi pompa paliwowa zdechła gdy miałem prawie pół zbiornika a zatankowałem na orlenie poprostu zyzycie pompy lub syf maja w zbiornikach na orlenie taki mam wniosek
pozdro
Sosen - 2005-01-05, 16:09
Zrób tak:
zdejmij pokrywę filtru powietrza, i tam masz taką małą przepustnicę która jest odpowiedzialna za rozruch zimnego silnika, jest ona napędzana takim jakby silniczkiem. Najprawdopodobniej to u ciebie nie działa tak jak nie działało u mnie. Przy uruchomieniu zimnego silnika ona musi być prawie całkowicie zamknięta, jeśli nie jest to nie masz szans uruchomić samochodu bez wyczerpania akumulatora. Spróbuj przymknąć ją palcem i uruchom auto, powinno odpalić od razu (może być potrzebna pomoc drugiej osoby bo nie wiem czy będzie się trzymać sama w tej pozycji) Jeśli nie uda ci się usunąć tej usterki to możesz śmigać tylko wymagać to będzie przymykania tej przepustnicy ręcznie przed każdym uruchomieniem zimnego silnika. Jeśli masz LPG to można ją na stałe ustawić w prawie całkowicie otwarte położenie (jakoś umocować, ja to zrobiłem za pomocą kabelka) i będziesz sobie normalnie latał, ale przy odpalaniu na bezynie występują takie problemy jakie opisujesz. Stawiam na 99% że to jest to o czym smaruję bo sam przerabiałem ten temat z gaźnikiem Pierburg 2BE w takim jak twoje autku.
Pozdrawiam i życzę powodzenia
Sosen
P.S. LPG w tych samochodach sprawuje się naprawdę bardzo dobrze
Sosen - 2005-01-08, 12:46
No i jak tam kolego? sprawdzałeś coś w aucie? Osobiście jestem ciekawy co to za usterka.
Anonymous - 2005-01-15, 19:30
Obecnie jest dokonywana regulacja zaworow... Od momentu przeczyszczenia swiec jezdzilem non stop... i wczoraj wsiadam... wilgotnosc byla spora i znowu kreci ale nie odpala... co sie okazalo? Kostka od bezpecznika zamykajaca doplywa paliwa byla zasniedziala... po wyjeciu kostki i podlaczeniu bezpiecznika do kabelkow odpalil... a z ta przepustnica - to z ta prowizorka jezdze juz jakis czas... Pozdrawiam
|
|