| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - M20 B20 to k-jetroniks czy l-jetroniks??
funnaki - 2004-12-30, 13:14 Temat postu: M20 B20 to k-jetroniks czy l-jetroniks?? witam. bylem dzisiaj dowiedziec sie ile bedzie koszytowac zalozenie gazu do mojej bemci (e28 520 M20B20 z 82 roku) i gosciu powiedzial ze to k-jetroniks i ze nie ma sondy lambda?? to prawda??
Anonymous - 2004-12-30, 13:20
wielce prawdopodobne
KJETRONIC to pompa mechaniczna
LJETRONIC to wtrysk elektroniczny
wystarczy spojrzec na silnik jak do wtryskow dochodza "druciki" to masz LJET
jak dochodza brazowawe rurki to jest KJET
a czy masz sonde najlepiej sprawdzic patrzec czy ok. 0,5m od glowicy na wydechu jest czujnik podlaczony "drucikiem"
hehe
jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o "druciki"
HAMANN E30 - 2004-12-30, 15:43
mozesz to sprawdzic jescze,poprzez wyjecie sterownika silnika(tzw.komputerka) on prawde Ci powie
Anonymous - 2004-12-30, 15:47
KJET nie ma komputerka 8)
HAMANN E30 - 2004-12-30, 15:53
dlatego napisałem,ze jesli jest komputerek "to prawde powie" bo kolega nie jest pewny czy to k-jet czy l-jet.
SmasherE30 - 2004-12-30, 17:15
A Ljet ma sterownik pod maskÄ… przy nadkolu?
funnaki - 2004-12-30, 17:44
no i juz wiadomo..jest to k-jet...a instalacja do niego kosztuje 1800 zl, ale bez komputera (ponoc nie potrzebyn bo sondy nie ma) i z jakas sruba (to chyba w gaznikowcach jest). jak tak dalej pojdzie podziekuje za gaz pozdro
Anonymous - 2004-12-30, 18:30
| SmasherE30 napisa³/a: | | A Ljet ma sterownik pod maskÄ… przy nadkolu? |
Ma tam gdzie Motronic.
Anonymous - 2004-12-30, 22:03
stary,tydzien temu zalozylem instalke do m20 b20 k-jet za 1300 w wawie...
wiec jakie 1800 ?
z tego co wiem wszedzie poza wawa taniej...
instalka na srubie bo co innego wsadzic jak to mechaniczny wtrysk...
swoja droga byly w e28 seryjnie k-jety?
lukasz - 2004-12-30, 22:53
Moim zdaniem to stanowczo za drogo ,poszukaj gdzie indziej,za taka prosta instalacje na srube tak drogo tak jak powiedzial funnaki mozesz dac cos kolo 1300, chyba ze chcesz butla w kolo to dodatkowe 150-200. Jak przyjedziesz w RADOMSKIE to ci za tyle zaloze. Pozdro
sarna1 - 2004-12-31, 01:18
| funnaki napisa³/a: | no i juz wiadomo..jest to k-jet...a instalacja do niego kosztuje 1800 zl, ale bez komputera (ponoc nie potrzebyn bo sondy nie ma) i z jakas sruba (to chyba w gaznikowcach jest). jak tak dalej pojdzie podziekuje za gaz pozdro |
mialem takie instalki w Motronikach w E30 i E34Vanos i sprawowaly sie OK wiec zakladaj.
Marcin e30 - 2004-12-31, 12:34
z własnego doswiadczenia wiem ze k-jet nie lubi gazu. podstawa to dobrze świece, przewony WN, i dobrze ustawioiny zapłon. Jak coś będzie nie tak to zaraz zacznie strzelać i kichać i będą sie różne rzeczy działy.
AMISZ - 2004-12-31, 12:41
Ja ma k-jet i własnei nie miałęm ustawionego zapłonu dobrze i wtedy wystrzały sie zaczły skutek taki ze wtrysk wylecial Wystraczyło go włożyc spowrotem) od wystrzału i pogieła sie blaszka spietrzająca hmm przez to nei chodzi na benzynie!!
Miki - 2004-12-31, 15:44
| lukasz napisa³/a: | | Moim zdaniem to stanowczo za drogo ,poszukaj gdzie indziej,za taka prosta instalacje na srube tak drogo tak jak powiedzial funnaki mozesz dac cos kolo 1300, |
za drogo?
może ale lepiej zapłacic wiecej w pożadnym zakładzie niz wstawiac gaz u "pana Kazia --złotej rączki"
Marcin - 2004-12-31, 18:26
Dwa lata temu poprzedni wlasciciel zagazowal moja 323i M20B23 na K-Jet za 1900 pln. Usluge wykonano w zakladzie Czakram (znany na poludniu Polski) uzywajac instalki BRC.
Trzeba przyznac, ze nigdy nie mialem z ta instalka problemu. Tylko raz zdarzyl sie strzal, ktory spowodowal jedynie wyrzucenie wtryskow z kolektora. Wystarczylo je spowrotem wlozyc i znow dzialalo.
Marcin e30 - 2005-01-01, 01:52
Jeśli jest K-jet to do wtrysków dochodzą tylko wężyki z paliwem, a jeśli jest co innego to już do każdego wtrysku jest wpięta elektryka
Scigany - 2005-01-01, 02:25
Dokladnie , przy K-Jetronic podstawa przy gazie jest dobrze ustawiony zaplon, przewody WN i swiece. Mialem auto z K-Jetronic zagazowane, i zdarzyly mi sie dwa wystrzaly na poczatku co uszkodzilo klape spietrzajaca, i dobrym ustawieniu zaplonu jezdzilem przez ponad rok bez ani jednego wystrzalu. Ogolnie to odradzaja gaz przy k-jetronic, bo dosc destruktywnie cofki dzialaja na ten uklad. Ale jak ktos dba, to nie bedzie mial problemu. Ja w zasadzie jezdzilem tylko na gazie, wiec odlaczylem pozniej rure od przeplywomierza i bezposrednio w przepustnice wmontowalem filtr stozkowy, i naprawde byla duza roznica, nie chodzi mi tu o moc, ale o szybkie wkrecanie sie z niskich obrotow. Chodzi o to, ze mieszalnik jest przy przepustnicy, a przy k-jetronic droga powietrza jest dosc dluga. A tak, to zaraz przy mieszalniku byl dostep powietrza ze stozka. Wczesniej wygladalo to tak, ze wdepniecie do oporu pedalu gazu na postoju powodowalo zadlawienie sie i auto robilo kangura. W momencie jak polepszyl sie dolot, to razem z wdepnieciem auto reagowalo pieknym mieleniem kol
tak to wygladalo http://www.rzepaknet.us/~scigany/kjet.jpg
|
|