| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - m-technic II
zytko - 2009-01-29, 12:07 Temat postu: m-technic II witam po zimie chciałbym zdjac całego m-technica z bmw e30 i zobaczyc czy rdza mi tam nie wchodzi czy na to jest jakis sposób bo nie chce go połamac !
dzieki!!!
alexil - 2009-01-29, 12:22 Temat postu: Re: m-technic II
| zytko napisa³/a: | witam po zimie chciaÅ‚bym zdjac caÅ‚ego m-technica z bmw e30 i zobaczyc czy rdza mi tam nie wchodzi czy na to jest jakis sposób bo nie chce go poÅ‚amac !
dzieki!!! |
Musiałbyś się nieźle postarać żeby coś połamać
Do rzeczy:
-zdarzak przód trzyma się na 2 śrubach-odkręcasz (ale najpierw dokładkę, bo nie włożysz klucza) i wyciągasz do przodu
-dokładka trzyma się na 7 zatrzaskach na górze i 4 śrubkach na dole-odkręcasz je a później delikatnie wyciągasz do przodu z zatrzasków
-tylni zderzak podobnie jak przedni-2 śruby i wyciągasz do tyłu
-listwy boczne-od dolu zapinki, które przekręca się płaskim śrubokrętem i puszczają (zerkniesz to wszystko zobaczysz), a póżniej wyciągasz listwę do góry, bo zahaczona jest od góry o spinki w drzwiach.
-progi trzymają się na zatrzaskach wzdłuż auta i małych plastikowych "nitach" na końcach progu-wyciągasz je i pomalu odczepiasz próg z zatrzasków
POzdrawiam
zytko - 2009-01-29, 13:24
dzieki wielkie za pomoc myslałem ze bedzie to trudniejsze
jestem ciekaw ile tej rdzy mi sie pokaze pod m tech
Robsy-M-Technic - 2009-01-29, 16:00
| zytko napisa³/a: | | jestem ciekaw ile tej rdzy mi sie pokaze pod m tech |
Ja jak zdejmowałem, to pod progami była lipa... Bałem się, że pod listwami na drzwiach też będzie dużo rudej, ale o dziwo nic nie było
Jancza - 2009-01-29, 22:25
zderzak przod i tyl to pikus alexil dobrze pisze z przodu najpierw dokladke zdejmij pozniej zderzak, natomiast juz latwiej cos skopac z listwami a wiadomo jezeli juz jakas rdza to wlasnie pod nimi, ja Ci radze przylozyc sie do tego.
jezeli progi masz mocowane na te spinki (na rys 20 ) ktore sa wciskane w otwory na dlugosci progu to nie wiem jak bedzie najlepiej, ja jak montowalem mtech 2 to nie nawiercalem otworow na te spinki bo wiedzialem ze predzej czy pozniej to sie skonczy rdzÄ… i wolalem czarny silikon. listwa na drzwiach tak jak pisal alexil, poloz sie pod drzwi zobaczysz blaszki ktore zachodza na dol drzwi - przekrec srubokretem a nastepnie do gory listwe. uwazaj na tylnia listwe na blotniku bo ona ma 2 haczyki w ksztalce litery L zwrocone w kierunku przodu auta( L L ) ktore lapia sie w progowÄ… listwe mtech 2. przednia listwa na blotniku jest prosta ale tez na zasadzie zawiasu wchodzi w listwe progowÄ…. ja bym na twoim miejscu zaczal zdejmowanie od progu tj. kostki pod autem lacza listwe z progiem (blacha + plastik polaczone kostka) od nadkoli pewnie bedziesz mial po 2-4 wkrety reszte pokombinuj nie wiem ile problemu sprawia te spinki mocowane w prog.
http://www.realoem.com/bm...635&hg=51&fg=20
zytko - 2009-01-30, 07:25
tez boje sie ze jak zdejme to bedzie duzo rudej. juz w paru miejscach wychodzi po troszku
|
|