BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - problem z ukladem chlodzenia

ludacris - 2009-01-25, 16:46
Temat postu: problem z ukladem chlodzenia
witam wszystkich!! mam problem z chlodzeniemw moim E36 coupe 325!! wczesniej to bylo brak grzania w srodku, grzanie sie silnika i w koncu wyciek. doszedlem do wniosku ze zapowietrzony wiec odpowietrzylem go i zapalilem silnik aby sprawdzic czy bedzie wszystko grac. jednak nadal nie bylo cieplego grzania w srodku w zbiorniczku brak strumienia i podnoszenie sie plynu! odpowietrzenie napewno zrobilem dobrze! moje pytanie to czy chodzi w takim przypadku o pompe czy termostat czy jeszcze co innego?? dzieki za pomoc!!!!!
Yabi - 2009-01-26, 00:35
Temat postu: Re: problem z ukladem chlodzenia
ludacris napisa³/a:
doszedlem do wniosku ze zapowietrzony wiec odpowietrzylem go i zapalilem silnik aby sprawdzic czy bedzie wszystko grac.

Odpowietrzałeś na wyłączonym silniku? Sprawdż najpierw termostat a później pompe...

NewOldTiMe - 2009-01-26, 08:48

Mialem to samo ( uszczelka pod glowicą mi robila cisnienie na uklad chlodzenia i rozrywało częsci.)
ludacris - 2009-01-26, 11:37

tak Yabi odpowietrzalem nawlaczonym silniku. czyli radzisz zaczac od termostatu? a to co kolega pisze z ta uszczelka pod glowica to moze byc prawdopodobne??
southOFheaven - 2009-01-26, 12:49

MASZ W DALSZYM CIAGU ZAPOWIETRZONY.

ja mialem gigantyczny problem z odpowietrzeniem w m50b20 (320i).. wymienilem profilaktycznie termostat i pompe wody, mialem w 100% identyczne objawy jak ty.. u mnie jest lpg-co zrobilem:

odkrecilem parownik z mocowania i tak z wysokosci pol metra nad silnikiem lalem plyn w ten waz od ogrzewania parownika.. tym sposobem pozbylem sie powietrza z przewodow (bylo slychac uciekajace powietrze).

Odpowietrzanie bylo najgorsze..na postoju nie da rady tego zrobic porzadnie. Samochod zlapie temperature tylko w czasie mocnej jazdy- trzeba bylo sie zatrzymywac ze 4 razy, odkrecic korek odpowietrzajacy i dodac troche gazu (pozwolic na wydostanie sie babelkow) i po tym zabiegu zaczal leciec strumien w zbiorniczku wyrownawczym taki jaki byc powinien. Po tym wszystkim (najlepiej nastepnego dnia jak silnik bedzie w 100% zimny) skontrolowac/dolac plynu do kreski KALT (nigdy powyzej bo bedzie mega cisnienie).

Najwazniejsze jest miec sprawne (albo nowe) VISCO i KOREK OD CHLODNICY (bo on reguluje cisnienie), w przeciwnym wypadku bedzie rozsadzac np uszczelke pod zbiorniczkiem wyrownawczym.. a to prowadzi do wycieku i jesli plynu jest juz bardzo malo to pozniej do zapowietrzenia.

Co do uszczelka pod glowica to ekstremum. ostatecznosc. jak nie masz gigantycznego masla pod korkiem i nie kopci jak lokomotywa to wszystko ok.

NewOldTiMe - 2009-01-26, 13:08

U mnie po sprowadzeniu samochodu mial niby byc walniety termostat. Zakladalem nawet sam temat. Okazalo się ze mam niewielki przedmuch pod uszczelką od glowicy noi cisnienie wchodziło na układ chłodzenia weże szybko twardniały i cisnienie zaczynało rozsadzac najslabsze ogniwa a to kruciec a to zrywalo waż itp.... I tak samo nie dalo sie go odpowietrzyc:( Po wymianie uszczelki pod glowica zrobilem juz nim 10 tys( 3 miechy jazdy miesiac byl robiony..... ) - zostalem oszkapiony na tym samochodzie rowno :<
southOFheaven - 2009-01-26, 13:24

sluszna uwaga. dodam ze jesli nie ma sie twardych i opuchnietych przewodow to nie ma powodow do zmartwien..
NewOldTiMe - 2009-01-26, 15:46

Przewody moga byc miekkie ale gdy się nagrzeje plyn ( przy odpowietrzaniu, na zapalonym silniku sa objawy jak by termostat nie puszczał) i wowczas cisnienie zaczyna walic ostro po wężach itp.
ludacris - 2009-01-26, 18:44

heyyy dzieki panowie za rady! mam nadzieje southOFheaven ze to jest dalej zapowietrzony uklad! postapie zgodnie z twoimi wskazowkami hehe jesli nie pomoze to tez wymienie pompe i termostat profilaktycznie!! czeka mnie troche pracy. jeszcze mam takie pytanie czy po prawidlowym odpowietrzeniu po wylaczeniu silnika i odkeceniu korku odpowietrzajacego leci juz plyn??
southOFheaven - 2009-01-26, 20:17

ludacris napisa³/a:
heyyy dzieki panowie za rady! mam nadzieje southOFheaven ze to jest dalej zapowietrzony uklad! postapie zgodnie z twoimi wskazowkami hehe jesli nie pomoze to tez wymienie pompe i termostat profilaktycznie!! czeka mnie troche pracy. jeszcze mam takie pytanie czy po prawidlowym odpowietrzeniu po wylaczeniu silnika i odkeceniu korku odpowietrzajacego leci juz plyn??

ja kupilem termostat firmy Wahler za ok.30zl i pompe wody HART (metalowe lopatki) za 80zl.. no i 2banki 5litrowe plynu petrygo lacznie za 19zl (!) w tesco :D .
Trzeba miec caly dzien wolny.. no i najlepiej cieplutki dach nad glowa.. i jakis patent na zablokowanie visco by dostac sie do pompy.

a co do Twojego pytanie to korek odpowietrzajacy bedzie wywalac plyn ale po dodaniu gazu- to oznaka, ze jest wszystko ok i przeplyw jest prawidlowy.

ludacris - 2009-01-27, 14:13

heyyy southOFheaven dzis robilem nastepne podejscie w odpowietrzaniu! przewody sa mieciutkie jak kaczuszka wiec z uszczelka jest wszystko ok! jednak nadal nie mam strumienia i plyn podnosi! mysle ze to bedzie pompa jednak!
krzysztof1972 - 2009-01-27, 14:40

witam jestem nowym uzytkownikiem.mam problem z e36 320i coupe,w czasie jazdy prawie nie ma orzewania natomias po wyrzuceniu na luz zaczyna normalnie grzac i gdy jade historia sie powtarza,prosze o pomoc w rozwiazaniu tego problemu
southOFheaven - 2009-01-27, 16:34

ludacris napisa³/a:
heyyy southOFheaven dzis robilem nastepne podejscie w odpowietrzaniu! przewody sa mieciutkie jak kaczuszka wiec z uszczelka jest wszystko ok! jednak nadal nie mam strumienia i plyn podnosi! mysle ze to bedzie pompa jednak!

no wlasnie i dlatego jak ja zabieralem sie za chlodzenie to juz wszystko wymienilem.. u mnie tez nie bylo strumienia i wode wywalalo korkiem. A przewody zawsze beda mieciutkie wiec nie ma co sie czepiac sprawnej uszczelki :) Napisz czy masz LPG?

krzysztof1972 napisa³/a:
witam jestem nowym uzytkownikiem.mam problem z e36 320i coupe,w czasie jazdy prawie nie ma orzewania natomias po wyrzuceniu na luz zaczyna normalnie grzac i gdy jade historia sie powtarza,prosze o pomoc w rozwiazaniu tego problemu

napisz jaka masz temperature w czasie jazdy, czy wskaznik temperatury stoi pionowo w miejscu i czy silnik sie nie gotuje.. bo problemem moze byc zacinajacy sie termostat..

krzysztof1972 - 2009-01-27, 20:49

Witam. nie mam gazu i silnik mi sie nie gotuje temperatura jest ok.tylko tak jak pisalem w czasie jazdy w trasie temperatura dochodzi do pionu tak jak byc powinno nie rosnie,a jak wyrzuce na luz spada wskaznik na niebieskie pole i zaczyna normalnie grzac.mysle ze to termostat ale wole zasiegnac rady eksperta.po uruchomieniu jak jest zimny silnik tez tak sie szybko nie nagrzewa.wiec jesli mozesz to prosze o pomoc. :help:
southOFheaven - 2009-01-28, 09:32

krzysztof1972 napisa³/a:
Witam. nie mam gazu i silnik mi sie nie gotuje temperatura jest ok.tylko tak jak pisalem w czasie jazdy w trasie temperatura dochodzi do pionu tak jak byc powinno nie rosnie,a jak wyrzuce na luz spada wskaznik na niebieskie pole i zaczyna normalnie grzac.mysle ze to termostat ale wole zasiegnac rady eksperta.po uruchomieniu jak jest zimny silnik tez tak sie szybko nie nagrzewa.wiec jesli mozesz to prosze o pomoc. :help:

nie uwazam sie za eksperta ale na moje oko to masz zacinajacy sie termostat, wymien go i odpowietrz dobrze..

MARAS - 2009-01-28, 11:23

Tak z doświadczenia to zamienniki termostatów sa bardzo zawodne w przypadku Wahler to jeden na dziesięć działa i otwiera sie własciwie w temperaturze podanej na kołnierzu, wrzuciłem do gorącej wody kiedys 3 identyczne 80* i każdy otworzył się w innym czasie i z inną szczelina... a wytrzymałość (sprawność) tych termostatów to jeden sezon po okresie letnim przychodzi zimą i się Wahlery nie domykają...problemy z dogrzaniem silnika.
adrian e30 - 2009-01-28, 14:03

termostat oryginal w aso kosztuje kolo 90 zl... nie ma co kombinowac kupowac w aso...
krzysztof1972 - 2009-01-29, 22:15

ok.wymienie termostat i dam znac. kupilem firmy CALORSTAT(FRANCUSKI).dzieki
ludacris - 2009-01-29, 22:48

hey southOFheaven wiesz odpowietrzylem chlodnice i wszystko dziala normalnie w czasie jazdy wskazowka stoi pionowo, silnik nie grzeje ale nie mam cieplego nawiewu w srodku! co moze byc przyczyna?? dzieki!!!
Hroop - 2009-01-31, 01:16

a odpowietrzałeś z włączonym ogrzewaniem?
ludacris - 2009-01-31, 12:26

tak ogrzewanie dalem na max i lecialo tylko zimne.
adrian e30 - 2009-01-31, 13:34

ludacris napisa³/a:
hey southOFheaven wiesz odpowietrzylem chlodnice i wszystko dziala normalnie w czasie jazdy wskazowka stoi pionowo, silnik nie grzeje ale nie mam cieplego nawiewu w srodku! co moze byc przyczyna?? dzieki!!!

zapchana nagrzewnica... pompa wody padnieta... zle podlaczone weze do nagrzewnicy...
zdejmij weze z nagrzewnicy i pusc przez nia wode z kranu zobacz vzy przelatuje...
pozdo