BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - (e36) nie swieca swiatla pozycyjne (postojowe)

southOFheaven - 2009-01-24, 20:42
Temat postu: (e36) nie swieca swiatla pozycyjne (postojowe)
Jak w temacie, bezpiecznik (czerwony 10amperowy) jest OK (nr 33 wg rozpiski bezpiecznikow), zarowki OK (zamieniane na prawa strone i swieca), przeciwmgielne tylne lewe i prawe dzialaja..

co jeszcze sprawdzic? Lampy przestaly dzialac z dnia na dzien, prawdopodobnie po umyciu samochodu.. jest jeszcze jakis inny bezpiecznik o ktorym nie wiem?

ma ktos jakies pomysly? bo pierdola nie daje mi spac

:help:

szczaw89 - 2009-01-25, 19:21

Odpowiedzialne za postojowki sa jeszcze przekazniki najprawdopodobniej jeden na lewa strone a drugi na prawa ale nie jestem pewien czy sa 2 czy jeden mialem kiedys podobny problem i byl to przekaznik.
Wlacz swiatla stan np przed sciana abys widzial czy swieca i po kolei wyciagaj porzekazniki i wkladaj az dojdziesz do tego ktory jest od prawych swiatel wtedy wez go bo wiesz ze ten jest sprawny i wyciagaj inne i wymieniaj na ten dobry az trafisz na to ktory jest walniety a i pamietaj ze przekazniki w sklepach motoryzacyjnych sa inn e i powoduja zwarcie instalacji mozesz spalic fure jak bedziesz kupowal nowy to najlepiej w serwisie bmw lub ze szrotu od beemki i lepiej na wzor wez ten uszkodzony pozdro

southOFheaven - 2009-01-25, 20:23

dzieki za podsuniecie pomyslu.

w e36 w rozpisce przekaznikow jest tak napisane:

Przekazniki te pod pokrywa bezpiecznikow E36 (pod maska)
R2 -DME
R3- Pompa paliwa
R4- Sygnal dzwiekowy
R5- Przednie swiatlo przeciwmglowe lub klimatyzacja
R6- Swiatla drogowe
R7- Swiatla mijania
R8- Przerywacz
R9- Dmuchawa
R10-Wentylator chlodzacy 1stopien
R11- Sprezarka klimatyzacji
R12- Wentylator chlodzacy 2stopien
R13- Pompa ABS
R14- Glowny przekaznik ABS
R15- Podgrzewana tylna szyba

Nie ma tam przekaznika odpowiadajacego za pozycyjne :cry: sa jeszcze inne miejsca z przekaznikami? :cry: