| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Mycie zbiorniczka wody
alexil - 2009-01-12, 10:31 Temat postu: Mycie zbiorniczka wody Wiem, że ktoś pisał czym się to świetnie czyści ale nie mogę znaleźć. Może ktoś przypomnieć co to za specyfik do mycia takich plastików?
SmasherE30 - 2009-01-12, 15:24
Ja zalałem domestosem czy tam innym środkiem do mycia, udrazniania rur kanalizacyjnych. Tak samo tylko bez piasku myłem chłodnicę i nagrzewnicę. Zbiorniczek trzeba wypłukać z 3 razy, chłodnicę 2-3 razy, nagrzewnicę ... do 5 razy specyfikiem i potem jeszcze kilka razy samą goraca wodą dokładnie płukając (przechylając na każda stronę...)
P.S. Jak na zbiorniczku jest osad olejowy to nalezy przy płukaniu dodac piasek ... Goraca woda + domestos + piasek + porządne trząchanie = czysty zbiorniczek
Pozdro
alexil - 2009-01-12, 16:04
Mi konkretnie chodzi o zbiorniczek płynu spryskiwaczy (a właściwie koncentratu)-chyba dość długo stał nieużywany i jest tam coś w rodzaju czarnego grzyba, która ani troche nie ma ochoty odpuścić pod gorącą wodą z octem, ludwikiem itp.... Niby troche odmiękł ale od samego płukania nie wylezie, a nie ma przecież szans dotrzeć przez wlew z jakąś szczoteczką w każde miejsce tak małego zbiorniczka.
Tak jak Smashi pisze - piasek,woda i trzÄ…chanko.
SmasherE30 - 2009-01-12, 21:45
zbiorniczek od płynu spryskiwaczy nie jest tak popierniczony jak ten od wody, wiec zamiast piasku możesz użyć ryżu ... ja w ten sposób kiedyś baniaki na wodę czyściłem jak zaszły glonem, ale Ty mówisz o grzybie ... hmm zrób jedno trząchanie z detergentem, wylej
zalej na maxa gorącą wodą z jakimś detergentem i zostaw na noc obrócony na najbardziej syfiasta stronę (oczywiście szczelnie zamknięty) Rano powinno być nieco wszystko rozmięknięte i wtedy spróbuj właśnie tak jak na początku powiedziałem...
Hej
kemot324 - 2009-01-12, 22:52
A pomoże takie mycie na zżółknięty zbiorniczek, zbieleje trochę?
KwitoE30 - 2009-01-12, 23:40
hmmm a macie moze jakąś rade na zatkane spryskiwacze? (igły,szpilki nie działają), pompka pompuje a spryskiwacze są zatkane bo sie z nich tylko sączy kiedys działał tylko jeden a teraz juz wogole (probowalem przedmuchac sprezonym powietrzem ale nic to nie dalo)
alexil - 2009-01-12, 23:46
| Cytat: | | A pomoże takie mycie na zżółknięty zbiorniczek, zbieleje trochę? |
Kiedyś gdzieś widziałem zbiorniczek po myciu jakimś specyfikiem i był jak nówka więc mam zamiar się dowiedzieć co to jest
[/quote]
Szajbaa - 2009-01-12, 23:58
alexil, jak juz sie dowiesz to jak mozesz to podziel się info z góry dzieki
alexil - 2009-01-13, 00:04
ołrajt
Pozdrawiam
bono20002 - 2009-01-13, 08:10
| Cytat: | | hmmm a macie moze jakąś rade na zatkane spryskiwacze? (igły,szpilki nie działają), pompka pompuje a spryskiwacze są zatkane bo sie z nich tylko sączy kiedys działał tylko jeden a teraz juz wogole (probowalem przedmuchac sprezonym powietrzem ale nic to nie dalo) |
szpilka igła, musi działać. chyba że Ci zamarzły
| Cytat: | Cytat:
A pomoże takie mycie na zżółknięty zbiorniczek, zbieleje trochę?
Kiedyś gdzieś widziałem zbiorniczek po myciu jakimś specyfikiem i był jak nówka więc mam zamiar się dowiedzieć co to jest |
Przecież na to nie potrzeba żadnego specyfiku... mydło..
Tez usiebie czysciłem
Mydło + szczoteczka + ciepła woda..., 5-10 minut i jak nowy..
KwitoE30 - 2009-01-13, 09:55
| bono20002 napisa³/a: | | Cytat: | | hmmm a macie moze jakÄ…Å› rade na zatkane spryskiwacze? (igÅ‚y,szpilki nie dziaÅ‚ajÄ…), pompka pompuje a spryskiwacze sÄ… zatkane bo sie z nich tylko sÄ…czy kiedys dziaÅ‚aÅ‚ tylko jeden a teraz juz wogole (probowalem przedmuchac sprezonym powietrzem ale nic to nie dalo) |
szpilka igła, musi działać. chyba że Ci zamarzły | właśnie ze nie działa
center - 2009-01-13, 10:38
a nie zamarzły Ci one przypadkiem?
kup sobie siuwaks do odmrażania i psiknij sobie w nie z obu stron, może to pomoże...
Kosa - 2009-01-13, 10:46
mi pomogło przedmuchanie pompką od strony wężyków
KwitoE30 - 2009-01-13, 10:49
nie nie ,napewno nie zamarzły - to było jeszcze przez mrozami i to ohohoh... conajmniej od listopada
alexil - 2009-01-13, 11:06
W takim razie zmień sobie dysze i po sprawie. Być może uszkodzily się jakoś wewnątrz i nie chcą psikać (jakby były sprawne nie ma bata żeby po przepchaniu igłą i przedmuchaniu nie działały).
MAJSU - 2009-01-13, 11:15
| alexil napisa³/a: | | Cytat: | | A pomoże takie mycie na zżółkniÄ™ty zbiorniczek, zbieleje trochÄ™? |
Kiedyś gdzieś widziałem zbiorniczek po myciu jakimś specyfikiem i był jak nówka więc mam zamiar się dowiedzieć co to jest
| [/quote]
Niema szans żeby przebarwiony plastik zmienił kolor. Jeżeli chodzi o dysze to nowe w ASO kosztują 15 zł.
center - 2009-01-13, 11:31
dokładnie jak pisze majsu, nawet bym się nie zastnawiał:
http://bmwfans.info/origi...61/ill-61_0015/
można sobie nawet podgrzewane założyc na przyszłość
raven - 2009-01-13, 12:24
Kwitoe30 wiedzę. że borykasz się z problemem zanieczyszczanego zbiorniczka na płyn. Wg mnie masz w zbiorniczku syf, który czasem się odrywa i jest zasysany przez pompkę. Ja tak miałem, bo wcześniejszy właściciel używał wody i miałem mnóstwo osadu z kamienia. Co chwilę zapychały mi się dysze spryskiwaczy.
Moja rada - koniecznie i porządnie wyczyść zbiorniczek, dysze powinny dać się udrożnić przez przedmuchanie, że się tak wyrażę "w drugą stronę" a jak nie to kup nowe. Igła nigdy nie wejdzie tak daleko by usunąć czy zneutralizować syf , który blokuje swobodny przepływ płynu, powodzenia.
Pietrek - 2009-01-13, 12:37
Ja swój zbiornik wyczyściłem w środku wodą z piaskiem kwarcowym ( kumpel likwidował zoologiczny hehe) a z zewnątrz proszek szorujący do garów + szczoteczka i jechane
Tak to wyszło
MrKrYH_e34 - 2009-01-13, 15:38
Dobra a jak mam kamien w zbiorniczku i jest tak jak piszecie ze zasysa syf i praktycznie co uzywam spryskiwaczy to sie ktorys zatyka to jak to wyczyscic Jakims odkamieniaczem do czajnikow czy nie mozna takim czyms
raven - 2009-01-13, 15:46
ja swój czyściłem mechanicznie, tj szczotka taka do czyszczenia butelek, ciepła woda i płyn do naczyń. Ale z chemicznym odkamieniaczem to może być dobry pomysł. Są takie w płynie do odkamieniania czajników elektrycznych itp i działają rewelacyjnie, także można spróbować.
alexil - 2009-01-13, 15:57
Do odkamieniania najtańszym i nalepszym sposobem jest woda z octem-sprawdzone niejednokrotnie
Yabi - 2009-01-13, 16:04
Ja na zapychajace sie dysze spryskiwaczy zrobiłem taki patent ze założylem malutki filterek(filtron) taki jak do paliwa w 126p i jak narazie pol roku spokoj Tak jak napisal Pietrek, proszek do garow szczoteczka z zewnatrz i zbiorniczek jak nowy a od srodka mozna by sprobować srodkiem do mycia silnikow.
Hroop - 2009-01-13, 17:31
Ja tylko dodam że nowe dysze spryskiwaczy w aso kosztują 15zł/szt więc nie ma strachu..
kavka - 2009-01-13, 17:48
| Pietrek napisa³/a: | | Do odkamieniania najtaÅ„szym i nalepszym sposobem jest woda z octem-sprawdzone niejednokrotnie |
Lub gorąca z kwaskiem cytrynowym tez działa
SmasherE30 - 2009-01-13, 19:26
na czajniki działa zagotowanie kwasku cytrynowego właśnie ... działa wzorowo
kemot324 - 2009-01-14, 19:34
Co do tych spryskiwaczy, to sprawdź trójnik w masce, jest on przy okazji zaworkiem ciśnieniowym, możliwe że on się zapchał.
MrKrYH_e34 - 2009-01-14, 21:31
No Panowie i Panie ja zbiorniczek umyłem .. soda + voda i ogolno dostepne srodki kuchenne i plyny do WC zbiorniczek bialy sliczny jak novy tylko że ze spryskiwaczy sieje jak z nędznej sikaweczki na wszystkie strony tylko nie na szyby musze kupic nove spryskiwacze heheh pozdrawiam
Hroop - 2009-01-14, 23:26
Ja u siebie jeszcze wywaliłem zaworek i założyłem normalny trójnik, zbiornik mam na podszybiu więc w sumie prawie 1m więcej przewodu i daje rade, żądnych problemów z sikaniem
MrKrYH_e34 - 2009-01-15, 09:48
w moim przypadku tez nie ma problemu tzn raz sika prawa strona raz lewa .. ale jakosc tego strumyczka .. to powiedzmy zrasza a nie leci jednym konkretnym strumieniem wiec pozostaje mi wymiana spryskiwaczy chyba ze pomoze mi jakies czyszczenie... pozdro
|
|